Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν είναι αληθινό το βίντεο που δείχνει την Αψίδα του Θριάμβου στολισμένη με το ουράνιο τόξο του PrideFAKE NEWS

Δεν είναι αληθινό το βίντεο που δείχνει την Αψίδα του Θριάμβου στολισμένη με το ουράνιο τόξο του Pride

11 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι στολισμένη με μια γιγάντια εγκατάσταση του ουράνιου τόξου, του συμβόλου της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν είναι αληθινό. Πρόκειται για ένα τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο (3D animation) που δημιουργήθηκε ψηφιακά με τη χρήση οπτικών εφέ. Ο καλλιτέχνης στον οποίο ανήκει το έργο δημιουργεί συχνά αντίστοιχα σουρεαλιστικά έργα εμπνευσμένα από διάσημα μνημεία.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε ένα βίντεο που εμφανίστηκε στις αρχές Ιουνίου και δείχνει την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι να έχει στολιστεί με μια γιγάντια εγκατάσταση του ουράνιου τόξου, του συμβόλου της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, για τον εορτασμό του Μήνα Υπερηφάνειας. Πολλοί χρήστες θεώρησαν λανθασμένα πως πρόκειται για αληθινή παρέμβαση στο ιστορικό μνημείο και εξέφρασαν έντονες αντιδράσεις, διατυπώνοντας το επιχείρημα πως ένας τέτοιος στολισμός προσβάλλει την ιστορικότητα και τον συμβολισμό του μνημείου. Στην πραγματικότητα, το βίντεο δεν είναι αληθινό, αλλά είναι προϊόν ψηφιακής δημιουργίας με τη χρήση οπτικών εφέ. Το μνημείο δεν έχει υποστεί καμία παρέμβαση.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων:

Τι ισχύει

Με την έναρξη του “Μήνα Υπερηφάνειας“, όπως έχει καθιερωθεί ο μήνας Ιούνιος, ποικίλοι παγκόσμιοι φορείς, μεταξύ των οποίων η Google, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών συμμετέχουν στην υποστήριξη των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ενώ ποικίλες εκδηλώσεις και φεστιβάλ διοργανώνονται ανά τον κόσμο. Το Παρίσι συμμετέχει με τη σειρά του με πλήθος δραστηριοτήτων προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ στο παρελθόν ιστορικά κτήρια της πόλης έχουν φωταγωγηθεί και στολιστεί στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ισχύει για την Αψίδα του Θριάμβου.

Το βίντεο που δείχνει το ιστορικό μνημείο στολισμένο με το ουράνιο τόξο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας δεν είναι αληθινό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα 3D animation, δηλαδή για ένα τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο, όπως επεσήμανε και ο δημιουργός του, Ian Padgham, σε σχόλιο κάτω από τη σχετική ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Ian Padgham είναι ένας 41χρονος καλλιτέχνης με καταγωγή από την Καλιφόρνια των Η.Π.Α., ο οποίος ζει μόνιμα στο Παρίσι και ειδικεύεται στην ψηφιακή τέχνη. Την 1η Ιουνίου ανάρτησε το συγκεκριμένο βίντεο αρχικά στον λογαριασμό του στο Instagram και κατόπιν στο Twitter.

Στην επίσημη σελίδα του με όνομα @origiful στο Instagram μπορεί κανείς να παρατηρήσει πλήθος αντίστοιχων σουρεαλιστικών δημιουργιών που απεικονίζουν ψηφιακά επεξεργασμένα μνημεία ανά τον κόσμο με τη χρήση οπτικών εφέ σε μορφή κινούμενης εικόνας.

Το βίντεο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολλούς χρήστες με τον δημιουργό να καλείται να τοποθετηθεί απέναντι στα επικριτικά σχόλια, σημειώνοντας την εκδήλωση ενός “καταιγισμού ομοφοβικών και παραπληροφορημένων σχολίων” που αντιμετώπιζαν το βίντεο ως αληθινό. (Αρχειοθετημένες αναρτήσεις εδώ και εδώ).

Σε άρθρο του Associated Press στις 2 Ιουνίου, ο Ian Padgham δήλωσε τα εξής:

“Είχα σκοπό να είναι απλώς ένα πραγματικά θετικό μήνυμα υποστήριξης ως σύμμαχος και κάποιος που αγαπάει την κοινότητα”. – The Associated Press

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Padgham κατέγραψε ορισμένα πλάνα από το μνημείο ενώ ταξίδευε με ταξί και με τη χρήση προγραμμάτων, όπως το Adobe After Effects και το Cinema 4D, ολοκλήρωσε την ψηφιακή του δημιουργία.

“Καμία επέμβαση δεν θα υπάρξει στην Αψίδα του Θριάμβου για τον Μήνα Υπερηφάνειας”, μας διαβεβαίωσε το Γραφείο Τύπου της Αψίδας του Θριάμβου του Centre des Monuments Nationaux της Γαλλίας, σε επικοινωνία που είχαμε στις 5 Ιουνίου μέσω email.

Επιπρόσθετα, η εικόνα της Αψίδας του Θριάμβου ελέγχθηκε και από τις δημόσια προσβάσιμες κάμερες, όπου δεν διαπιστώθηκε καμία τέτοιου είδους παρέμβαση στο γνωστό παριζιάνικο μνημείο για τις επίμαχες ημέρες των αρχών του Ιουνίου.

Οι ισχυρισμοί έχουν ήδη καταρριφθεί από ποικίλους οργανισμούς ελέγχου ειδήσεων μεταξύ των οποίων το Associated Press, το Reuters και το Fullfact.org.

Συμπέρασμα

Το βίντεο που διακινήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνει την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι στολισμένη με ένα γιγάντιο ουράνιο τόξο – σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας – δεν είναι αληθινό. Πρόκειται για ένα τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο που δημιουργήθηκε ψηφιακά με τη χρήση οπτικών εφέ. Ο καλλιτέχνης στον οποίο ανήκει το έργο δημιουργεί συχνά αντίστοιχα σουρεαλιστικά έργα εμπνευσμένα από διάσημα μνημεία.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.