Ποιοι είμαστε
Αρχική Καναδάς: βίντεο ΔΕΝ δείχνει ότι οι πυρκαγιές προκλήθηκαν από ανθρώπινη παρέμβασηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Καναδάς: βίντεο ΔΕΝ δείχνει ότι οι πυρκαγιές προκλήθηκαν από ανθρώπινη παρέμβαση

12 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει ότι οι πυρκαγιές στον Καναδά είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης.

Συμπέρασμα

Το αναπαραγόμενο βίντεο προβάλλεται εκτός θεματικού περιεχομένου και δε δείχνει ότι η πυρκαγιά στον Καναδά ήταν αποτέλεσμα κακόβουλης ενέργειας, αλλά απεικονίζει αντιπυρικά μέτρα της Υπηρεσίας καταστολής πυρκαγιών "British Columbia Wildifire Service", η οποία μέσω της μεθόδου της ελεγχόμενης καύσης, προσπαθεί να περιορίσει τις φλόγες.

Με αφορμή τις πυρκαγιές που πλήττουν τον Καναδά, κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες ένα βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικονίζει ένα ελικόπτερο να βάζει φωτιά σε σημεία ενός δάσους, με τον ισχυρισμό που συνοδεύει το βίντεο να υποστηρίζει ότι έτσι ξεκίνησαν οι δασικές πυρκαγιές. Πράγματι, το ελικόπτερο προκαλεί ανάφλεξη, ωστόσο το βίντεο τοποθετείται εκτός θεματικού περιεχομένου. Ο χειριστής του ελικοπτέρου δεν έχει σκοπό την επιδείνωση της κατάστασης, αλλά πρόκειται για μια συνήθη αντιπυρική τακτική για τη διαχείριση και περιορισμό της φωτιάς. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Πλαίσιο

Ο Καναδάς αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες περιόδους πυρκαγιών στην ιστορία του, καθώς πλήττεται από τις φωτιές ήδη από τα τέλη Απριλίου 2023 με 427 ενεργά μέτωπα, από τα οποία τα 232 έχουν χαρακτηριστεί εκτός ελέγχου. Οι πληροφορίες για την επικρατούσα κατάσταση συμβαδίζουν με την χρονική στιγμή συγγραφής του άρθρου. Οι φωτιές, που πιστεύεται ότι οφείλονται είτε σε φυσικά αίτια λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας και των πολύ υψηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών, είτε σε ανθρώπινη αμέλεια, ξέσπασαν αρχικά στις περιοχές British Columbia και Alberta ενώ δεν άργησαν να παρατηρηθούν και στο Quebec. Ενδεικτικά, στην περιοχή Halifax, ο υδράργυρος έφτασε τους 33 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή 10 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό γι’ αυτή την εποχή του χρόνου

Οι συνέπειες των πυρκαγιών έγιναν αντιληπτές σε πόλεις της Αμερικής και προκάλεσαν την αναβολή αγώνων σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και η Φιλαδέλφεια λόγω της επιδείνωσης της ποιότητας του αέρα, με τις Αρχές να συμβουλεύουν τους κατοίκους να περιορίσουν τις εξωτερικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα την άθληση, λόγω κινδύνου από τα σωματίδια που μεταφέρονται από τον αέρα. Επιστήμονες επισημαίνουν πως ο καπνός που προέρχεται από τον Καναδά πέρασε τη Γροιλανδία και την Ισλανδία και έγινε αισθητός ακόμη και στη Νορβηγία, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχος κίνδυνος, όπως στην περίπτωση της Αμερικής, ενώ αναμένεται να μεταφερθεί νοτιότερα, φτάνοντας στην Ευρώπη

Τι ισχύει

Έχοντας πει τα παραπάνω, εντοπίζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο διάρκειας μερικών δευτερολέπτων που πλαισιώνει τον ισχυρισμό ότι οι πυρκαγιές δεν οφείλονται στην κλιματική κρίση, αλλά προκλήθηκαν σκόπιμα από τα εικονιζόμενα ελικόπτερα.

Το βίντεο που αναπαράγεται:

Παρατηρώντας το βίντεο, εντοπίζουμε το λογότυπο του ειδησεογραφικού οργανισμού Bloomberg, καθώς και το υδατογράφημα της Υπηρεσίας καταστολής πυρκαγιών της καναδικής επαρχίας της Βρετανικής Κολομβίας (British Columbia Wildfire Service).

Το λογότυπο του Bloomberg στο βίντεο που κυκλοφορεί
Το υδατογράφημα της Υπηρεσίας καταστολής πυρκαγιών της British Columbia

Εντοπίζοντας την αρχική πηγή του βίντεο, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για ρεπορτάζ του αμερικανικού οργανισμού που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουνίου 2023, στο κανάλι του στο YouTube, με σκοπό να καλύψει ειδησεογραφικά τις πυρκαγιές.

Το πλήρες βίντεο που δημοσιεύθηκε από το Bloomberg:

Πράγματι, στο υπό εξέταση οπτικοακουστικό υλικό βλέπουμε το ελικόπτερο να προκαλεί την ανάφλεξη σε ορισμένα σημεία του δάσους, όμως η πραγματικότητα διαφέρει πολύ από τους ισχυρισμούς. Τα πλάνα που έχει αντλήσει το Bloomberg για τη δομή του ρεπορτάζ του προέρχονται από βίντεο που εντοπίζονται στο κανάλι της British Columbia Wildfire Service στο YouTube (εδώ, εδώ, εδώ).

Τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν από την British Columbia Wildfire Service:

Τίτλος: Donnie Creek Wildfire – Planned ignitions update June 2, 2023
Τίτλος: Donnie Creek Wildfire – planned ignitions update June 4, 2023
Τίτλος: How we respond to wildfires – Planned ignitions

Όπως προκύπτει και από τους τίτλους των εν λόγω βίντεο, δεν απεικονίζεται κακόβουλη εξάπλωση της φωτιάς, αλλά η δημιουργία μιας αντιπυρικής ζώνης χωρίς καύσιμη ύλη για τη διαχείριση και τον περιορισμό της μέσω της μεθόδου της “ελεγχόμενης καύσης” (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ). Όπως έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο μας:

Η τεχνική της ελεγχόμενης ή προδιαγεγραμμένης καύσης χρησιμοποιείται διεθνώς ως τεχνική πρόληψης για την υγεία ενός δάσους ή ενός οικοσυστήματος ή και ως προληπτική τεχνική αντιμετώπισης μιας πυρκαγιάς. Είτε προληπτικά, είτε προς αντιμετώπιση εν εξελίξει πυρκαϊάς, σημαντικό είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση και ελεγχόμενη διαχείριση διαθέσιμης καύσιμης ύλης.

Σε δημοσίευση της British Columbia Wildifire Service στο Facebook, αναφορικά με την ελεγχόμενη καύση, επισημαίνεται:

Μετάφραση: Οι ελεγχόμενες καύσεις είναι μια σημαντική τακτική καταπολέμησης των πυρκαγιών, καθώς συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας εξάπλωσης της πυρκαγιάς με την εξάλειψη της διαθέσιμης καύσιμης ύλης μεταξύ της περιμέτρου της πυρκαγιάς και της γραμμής ελέγχου – ένα φυσικό ή κατασκευασμένο φράγμα που χρησιμοποιείται για τον περιορισμό της πυρκαγιάς.
Κανονικά, όταν μια πυρκαγιά καίγεται με φυσικό τρόπο, η περίμετρός της έχει πολύ ακανόνιστο σχήμα. Η ελεγχόμενη καύση ευθυγραμμίζει αυτή την περίμετρο και παρέχει στα συνεργεία μια διαδρομή με τη μικρότερη αντίσταση για την ευκολότερη πρόσβαση στη φωτιά. Αυτό αυξάνει την αποδοτικότητα, την ασφάλεια και τη συνολική αποτελεσματικότητα των προσπαθειών καταστολής.

Επιπρόσθετα, η Υπηρεσία καταστολής πυρκαγιών της British Columbia δημοσίευσε μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter (εδώ, εδώ, εδώ) αναφέροντας πως μέσω της ελεγχόμενης καύσης που πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Ιουνίου, κατάφερε να περιορίσει την πυρκαγιά στην περιοχή Donnie Creek.

Τέλος, η υπεύθυνη επικοινωνίας της British Columbia Wildfire Service, Sarah Budd, επιβεβαίωσε στο Associated Press ότι τα πλάνα από το βίντεο που αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ταιριάζουν με το βίντεο που δημοσίευσε η Υπηρεσία για την ελεγχόμενη καύση που πραγματοποιήθηκε στην πυρκαγιά του Donnie Creek.

Μπορείτε να βρείτε άρθρα μας στα οποία έχουμε καταρρίψει παρόμοιους ισχυρισμούς εδώ κι εδώ.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Το αναπαραγόμενο βίντεο προβάλλεται εκτός θεματικού περιεχομένου και δε δείχνει ότι η πυρκαγιά στον Καναδά ήταν αποτέλεσμα κακόβουλης ενέργειας, αλλά απεικονίζει αντιπυρικά μέτρα της Υπηρεσίας καταστολής πυρκαγιών “British Columbia Wildifire Service”, η οποία μέσω της μεθόδου της ελεγχόμενης καύσης προσπαθεί να περιορίσει τις φλόγες. Αυτό συμβαίνει με την εξάλειψη της διαθέσιμης καύσιμης ύλης και αποτελεί συνήθη τακτική.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.