Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδές ότι το γραφείο του Zelenskyy έδωσε 72 ώρες στον Elon Musk να διαγράψει τον λογαριασμό του Tucker Carlson στο TwitterFAKE NEWS

Ψευδές ότι το γραφείο του Zelenskyy έδωσε 72 ώρες στον Elon Musk να διαγράψει τον λογαριασμό του Tucker Carlson στο Twitter

14 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός

Η Ουκρανία έδωσε στον Elon Musk 72 ώρες για να διαγράψει τον λογαριασμό του Tucker Carlson στο Twitter. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Προέδρου, "εάν η απαίτηση δεν εκπληρωθεί, οι συνέπειες θα είναι οι πιο σοβαρές, τόσο για το Twitter όσο και προσωπικά για τον κ. Musk".

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής και αποτελεί αυτούσια μετάφραση ανάρτησης ενός ρωσικού σατιρικού καναλιού στο Telegram. Το κανάλι είναι γνωστό για το σατιρικό του περιεχόμενο και δημοσιεύει τακτικά ψεύτικα παραθέματα από άτομα που βρίσκονται στην επικαιρότητα. Η επίσημη σελίδα του Ουκρανού προέδρου δεν αναφέρει πουθενά τον Tucker Carlson.

Στις 8 Ιουνίου 2023 διαδόθηκε ο ισχυρισμός ότι το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy έδωσε διορία 72 ωρών στον Elon Musk, ιδιοκτήτη του Twitter, για να διαγράψει τον λογαριασμό του πρώην παρουσιαστή του Fox News Tucker Calrson. Ο ισχυρισμός αυτός συνδέθηκε από πολλούς χρήστες με το πρώτο επεισόδιο της νέας εκπομπής του Carlson στο Twitter, στο οποίο προβαίνει σε μια σειρά προσβλητικών χαρακτηρισμών προς το πρόσωπο του Zelenskyy, κατηγορώντας την Ουκρανία ως υπεύθυνη για την καταστροφή του φράγματος Kakhovka, που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου στον ποταμό Δνείπερο. Στην πραγματικότητα, το γραφείο του Ουκρανού προέδρου δεν έχει προβεί σε καμία τέτοια ενέργεια, ενώ ο ισχυρισμός συνδέεται με ένα σατιρικό κανάλι στο Telegram.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων:

Πλαίσιο

Ο Tucker Carlson, γνωστός για την αντιεμβολιαστική του εκστρατεία, εκφραστής της ρωσικής προπαγάνδας και υπεύθυνος για τη συστηματική διάδοση ψευδών και παραπλανητικών ισχυρισμών, ύστερα από την απόλυσή του από τον τηλεοπτικό σταθμό Fox News, ξεκίνησε μια καινούρια εκπομπή στο Twitter.

Τα Ellinika Hoaxes έχουν καταρρίψει στο παρελθόν ισχυρισμούς του Tucker Carlson, από κοινού με πληθώρα οργανισμών διασταύρωσης ειδήσεων, μεταξύ των οποίων το PolitiFact, το FactCheck.org και το Snopes.

Στις 7 Ιουνίου, ο Carlson ανάρτησε το πρώτο επεισόδιο της εκπομπής του “Tucker on Twitter”, στον προσωπικό του λογαριασμό. Η εκπομπή ήταν αφιερωμένη στην καταστροφή του φράγματος Kakhovka στον ποταμό Δνείπερο. Στο διάρκειας περίπου 10 λεπτών επεισόδιο, ο Carlson προέβη σε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ενώ με καυστικό και έντονα ειρωνικό τρόπο απέδωσε την ευθύνη της καταστροφής στην Ουκρανία.

Παρατίθεται το απόσπασμα στο οποίο ο Carlson καταφέρεται εναντίον του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy:

Μετάφραση: “Η Ουκρανία, όπως ίσως έχετε ακούσει, διοικείται από έναν άνθρωπο που ονομάζεται Ζελένσκι. Μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν εμπλέκεται. Δεν θα μπορούσε να είναι – ο Ζελένσκι είναι πολύ αξιοπρεπής για την τρομοκρατία. Τώρα τον βλέπετε στην τηλεόραση και είναι αλήθεια ότι μπορεί να σχηματίσετε διαφορετική εντύπωση. Ιδρωμένος και αρουραίος, ένας κωμικός που έγινε ολιγάρχης, διώκτης των χριστιανών, φίλος της [αμερικανικού επενδυτικού γίγαντα] BlackRock”.

Ο χρήστης @Sprinter99880 με ανάρτηση στο Twitter, η οποία έλαβε πάνω από 2.5 εκατομμύρια προβολές ισχυρίστηκε τα εξής:

Η Ουκρανία έδωσε στον Elon Musk 72 ώρες για να διαγράψει τον λογαριασμό του Tucker Carlson στο Twitter.

“Εάν δεν τηρηθεί αυτή η απαίτηση, οι συνέπειες θα είναι οι πιο σοβαρές, τόσο για το ίδιο το κοινωνικό δίκτυο Twitter όσο και προσωπικά για τον κ. Μασκ”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ζελένσκι.

Πηγή: Twitter

Η ανάρτηση έγινε σύντομα viral με πλήθος χρηστών να αναπαράγει τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Elon Musk “διαφήμισε” την εκπομπή του Tucker Carlson στο Twitter κοινοποιώντας το βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό, με τη σημείωση πως “θα ήταν υπέροχο να έχουμε στην πλατφόρμα (ενν. του Twitter) εκπομπές από όλο το πολιτικό φάσμα”.

Τι ισχύει

Η αντίδραση της ουκρανικής κυβέρνησης στο περιεχόμενο της εκπομπής του Tucker Carlson ήταν άμεση, με το Κέντρο Στρατηγικής Επικοινωνίας και Ασφάλειας Πληροφοριών της Ουκρανίας, υπεύθυνο για ζητήματα παραπληροφόρησης, να προβαίνει σε αποδόμηση των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν με εκτενές άρθρο. [πηγή]

Το γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας, όμως, φαίνεται πως ουδέποτε εξέδωσε τέτοια ανακοίνωση προς τον Elon Musk. Σε αναζήτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του Προέδρου δεν εντοπίστηκε κανένα σχετικό αποτέλεσμα για τον Tucker Carlson.

Στιγμιότυπο από την αναζήτηση του ονόματος “Tucker Carlson” στην επίσημη ιστοσελίδα του Προέδρου της Ουκρανίας (Λήφθηκε στις 12/6/2023)

Σύμφωνα με το άρθρο κατάρριψης του οργανισμού διασταύρωσης ειδήσεων Lead Stories, ο ισχυρισμός που αναπαράχθηκε από τους χρήστες του διαδικτύου είναι πανομοιότυπος με μια ανάρτηση της 8ης Ιουνίου 2023 που εμφανίστηκε νωρίς το πρωί στο ρωσικό κανάλι του Telegram “а вот мой яндекс кошелек”.

Με αυτόματη μετάφραση από την Google διαπιστώνουμε πως πρόκειται για πανομοιότυπη μετάφραση με αυτή της ανάρτησης του χρήστη @Sprinter99880:

Το συγκεκριμένο κανάλι προσδιορίζεται στην περιγραφή του ως:

“пародия, сатира на политическую действительность. только проверенные фейки”

Το οποίο μεταφράζεται αυτόματα από την Google σε:

παρωδία, σάτιρα για την πολιτική πραγματικότητα. μόνο επαληθευμένα πλαστά

Με έρευνα στο συγκεκριμένο κανάλι στο Telegram, διαπιστώνεται η ανάρτηση σατιρικού περιεχομένου και η τακτική δημοσίευση ψεύτικων παραθεμάτων από άτομα που βρίσκονται στην επικαιρότητα.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy έδωσε στο Twitter 72 ώρες για να διαγράψει τον λογαριασμό του δημοσιογράφου Tucker Carlson είναι ψευδής. Ο ισχυρισμός, όπως διαπιστώσαμε, αποτελεί αυτούσια μετάφραση από ένα ρωσικό κανάλι στο Telegram, γνωστό για το σατιρικό του περιεχόμενο. Η επίσημη σελίδα του Ουκρανού προέδρου δεν αναφέρει πουθενά τον Tucker Carlson.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.