Ποιοι είμαστε
Αρχική Fake news ο θάνατος του 21χρονου Γεράσιμου, επιζώντα του δυστυχήματος των ΤεμπώνFAKE NEWS

Fake news ο θάνατος του 21χρονου Γεράσιμου, επιζώντα του δυστυχήματος των Τεμπών

20 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο 21χρονος Γεράσιμος, μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού, πέθανε.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Ο 21χρονος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου αντιμετωπίζει μια ενδοσοκομειακή μόλυνση, σημειώνοντας βελτίωση στην καταπολέμησή της. Τον ισχυρισμό διέψευσαν κατηγορηματικά οι οικείοι του.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε ο ισχυρισμός ότι ο 21χρονος Γεράσιμος Γεωργιάδης, μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού της μοιραίας αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με εμπορικό τρένο στα Τέμπη, δεν τα κατάφερε και υπέκυψε στα τραύματά του. Ο ισχυρισμός, ωστόσο, είναι ψευδής και έχει διαψευστεί από τους οικείους του.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Η ψευδής είδηση του θανάτου του 21χρονου Γεράσιμου αναμεταδόθηκε από χρήστες του Twitter (αρχειοθετημένο παράδειγμα εδώ) και του Facebook (αρχειοθετημένα παραδείγματα εδώ και εδώ) καθώς και από τον ηλεκτρονικό Τύπο.

Τι ισχύει

Η κ. Όλγα Γεωργιάδη, θεία του 21χρονου, προχώρησε σε διάψευση των ισχυρισμών μέσα από ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, ενώ παραχώρησε και αντίστοιχη δήλωση διάψευσης στον ενημερωτικό ιστότοπο Newsbomb.

Σε επικοινωνία που είχαν τα Ellinika Hoaxes με την κ. Όλγα Γεωργιάδη, η ίδια επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι χρήστες έσπευσαν να κατεβάσουν τις αναρτήσεις τους και προέβησαν σε διορθωτικές αναρτήσεις για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Να σημειωθεί πως ο 21χρονος Γεράσιμος Γεωργιάδης είναι ο μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού της αμαξοστοιχίας IC 62 του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, το οποίο έλαβε χώρα στις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Για περισσότερες από 100 ημέρες νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας ενώ στις 27 Ιουνίου μεταφέρθηκε στο International Neuroscience Institute, ένα κέντρο αποκατάστασης στο Ανόβερο της Γερμανίας, από όπου και επέστρεψε εξαιτίας μιας ενδονοσοκομειακής μόλυνσης.

Ο 21χρονος συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, μέχρι να μπορέσει να επιστρέψει εκ νέου στο Κέντρο Αποθεραπείας της Γερμανίας. Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Όλγα Γεωργιάδη, ο νεαρός σημειώνει βελτίωση στην καταπολέμηση της ενδοσοκομειακής μόλυνσης. [πηγή]

Το ζήτημα της διασποράς ψευδών ισχυρισμών για την κατάστασης της υγείας του 21χρονου Γεράσιμου επεσήμαναν, επίσης, πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες (αρχειοθετημένα παραδείγματα εδώ, εδώ και εδώ).

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι ο 21χρονος Γεράσιμος, ο μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού υπέκυψε στα τραύματά του είναι ψευδής. Ο νεαρός νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Την είδηση διέψευσαν κατηγορηματικά οι οικείοι του.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.