Ποιοι είμαστε
Αρχική Δημιουργημένη μέσω τεχνητής νοημοσύνης η εικόνα της φλεγόμενης παραλίας στη Λίνδο της ΡόδουΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Δημιουργημένη μέσω τεχνητής νοημοσύνης η εικόνα της φλεγόμενης παραλίας στη Λίνδο της Ρόδου

25 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία δείχνει φλεγόμενη παραλία στη Λίνδο της Ρόδου λόγω πυρκαγιάς, και τουρίστες να ατενίζουν το ηλιοβασίλεμα και τις φλόγες.

Συμπέρασμα:

Η εικόνα είναι ψηφιακά κατασκευασμένη, και δημιουργήθηκε μέσω προγράμματος σύνθεσης εικόνων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Με αφορμή την εξέλιξη της καταστροφικής πυρκαγιάς στη νήσο Ρόδο, διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως τάχα πραγματική φωτογραφία από τη Λίνδο της Ρόδου, μία εικόνα ψηφιακά κατασκευασμένη μέσω προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Παραδείγματα αναρτήσεων με εκατοντάδες αλληλεπιδράσεις:

Η εικόνα συνόδευε ειδήσεις για την πυρκαγιά στη Ρόδο σε ιστοσελίδες όπως neakriti.gr, iapopsi.gr, trikkipress.gr.

Τι ισχύει

Η εικόνα που εξετάζουμε κυκλοφόρησε ευρέως από τις 23 Ιουλίου 2023, με λεζάντες που υποδηλώνουν ότι πρόκειται για φωτογραφία σε παραλία της Λίνδου, στη Ρόδο (δείτε προηγούμενο άρθρο μας για την προληπτική εκκένωση της Λίνδου εδώ). Αυτό είναι πρακτικά αδύνατον να συμβαίνει, καθότι, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, η φωτιά δεν είχε φτάσει σε παραλία κοντά στη Λίνδο, σε σημείο τόσο κοντά στη θάλασσα.

Άποψη της Λίνδου. Jebulon/Wikimedia Commons
Δορυφορική λήψη 23/07. Αρχική φωτογραφία: ESA_fr. Επεξεργασία Ellinika Hoaxes.
Δορυφορική λήψη 23/07. Αρχική φωτογραφία: Pierre Markuse. Επεξεργασία Ellinika Hoaxes.

Στη χρονικά προγενέστερη από τις αναρτήσεις που παρουσιάζουν την εικόνα ως φωτογραφία από τη Λίνδο, συναντήσαμε σχόλια του χρήστη Maroullakis Giannis (jmaroull), που δήλωσε δημόσια ότι η εικόνα κατασκευάστηκε από τον ίδιο με το πρόγραμμα Midjourney, ένα πρόγραμμα σύνθεσης εικόνων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (θυμηθείτε παρόμοιες περιπτώσεις εδώ κι εδώ).

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 25/07/2023 από το Facebook.

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον κάτοικο Ρόδου κ. Γιάννη Μαρουλλάκη, αρχιτέκτονα μηχανικό στο επάγγελμα και ασχολούμενο με την καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο, τον άνθρωπο πίσω από το προαναφερθέν διαδικτυακό προφίλ. Επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για δική του ψηφιακή δημιουργία, και εκδήλωσε την επιθυμία του για την αποκατάσταση της αλήθειας.

«Πρόκειται για επιπόλαια αναδημοσίευση της εικόνας μου από κάποιο χρήστη, ο οποίος για να θερίσει likes πρόσθεσε τον τόπο «Λίνδος». Τη φωτό την έφτιαξα στο Midjourney την Πέμπτη 20/7 όταν η φωτιά έκαιγε στο κέντρο του νησιού, και θέλοντας να εκφραστώ για την αδιαφορία και απάθεια όσο καιγόταν το δάσος (…)

Η εξέλιξη της πυρκαγιάς με ανάγκασε να την αφαιρέσω, σεβόμενος την πραγματικότητα, κάτι που δεν κάνει ο κύριος που τη αναδημοσιεύει χωρίς αναφορά και με επιπλέον ψευδή στοιχεία (δε συνέβη κάτι τέτοιο στη Λίνδο, ο τόπος εκεί μέχρι στιγμής είναι ασφαλής).

Η [εικόνα] ανέβηκε και διαγράφηκε από το [προφίλ μου στο] Twitter το Σάββατο 22/7, όταν άρχισαν οι αέρηδες και οι αναζοπυρώσεις και η φαντασία άρχισε να γίνεται πιθανότητα. Ο τίτλος της αρχικά ήταν «natura και λίγο» και στη συνέχεια «ηλιοβασιλέματα». Είναι αδιανόητο ότι εξελίχθηκε αυτή η φωτιά με αυτόν τον τρόπο».

Ενώ δεν έχει καταστεί δυνατόν να εντοπιστεί η αρχική δημόσια ανάρτηση της εικόνας, προς επιβεβαίωση του χρόνου κατασκευής της εξεταζόμενης εικόνας, ο κ. Μαρουλλάκης μοιράστηκε με τα E.H. στις 25 Ιουλίου 2023 στιγμιότυπο οθόνης από το ψηφιακό του ημερολόγιο, όπου διακρίνεται με ένδειξη «την Πέμπτη» να έχει αποθηκεύσει διάφορες εκδοχές της εικόνας, μαζί και αυτήν που τελικά κυκλοφόρησε (κάτω δεξιά).

Συμπέρασμα

Η εικόνα με φλεγόμενη παραλία στη Λίνδο της Ρόδου λόγω πυρκαγιάς, και τουρίστες να ατενίζουν το ηλιοβασίλεμα και τις φλόγες, δεν είναι μια πραγματική φωτογραφία. Είναι ψηφιακά κατασκευασμένη, και δημιουργήθηκε μέσω προγράμματος σύνθεσης εικόνων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI). Την ψηφιακή κατασκευή της μέσω του προγράμματος Midjourney έχει επιβεβαιώσει και δημοσίως, και σε επικοινωνία με τα Ellinika Hoaxes, ο κ. Γιάννης Μαρουλλάκης, αρχιτέκτονας από τη Ρόδο.