Ποιοι είμαστε
Αρχική Σεισμός στην Αλάσκα: βίντεο από το 2018 αναπαράγεται ως πρόσφατοΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Σεισμός στην Αλάσκα: βίντεο από το 2018 αναπαράγεται ως πρόσφατο

25 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο απεικονίζει έναν πατέρα σε ταραχή που ξέχασε το παιδί του και γύρισε να το σώσει κατά τη διάρκεια του πρόσφατου σεισμού στην Αλάσκα

Συμπέρασμα

Το βίντεο έχει ληφθεί εκτός θεματικού περιεχομένου. Δε σχετίζεται με τον πρόσφατο σεισμό στην Αλάσκα, αλλά με έναν άλλο σεισμό που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο του 2018, όπως δήλωσε στο Reuters ο άνδρας που απεικονίζεται.

Με αφορμή τον πρόσφατο μεγάλης κλίμακας σεισμό που εκδηλώθηκε στην Αλάσκα, ένα από τα βίντεο που διαμοιράζεται στον ελληνικό ηλεκτρονικό Τύπο υποτίθεται ότι απεικονίζει έναν πατέρα που προσπαθεί να απομακρυνθεί με τα παιδιά του από το σπίτι μόλις συνειδητοποιεί την ένταση της σεισμικής δόνησης. Αν και πράγματι το σκηνικό εκτυλίσσεται στην Αλάσκα, το βίντεο είναι προγενέστερο των γεγονότων της 16ης Ιουλίου 2023. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: ant1live.com, koutipandoras.gr, gazzetta.gr, lifo.gr, avgi.gr, pronews.gr, cnn.gr, iefimerida.gr

Τι ισχύει

Στις 16 Ιουλίου 2023 εκδηλώθηκε (εδώ, εδώ, εδώ) σεισμός ύψους 7,2 ρίχτερ στην νοτιοδυτική χερσόνησο της Αλάσκα (μπορείτε να δείτε διαδραστικό χάρτη των σεισμών στην Αλάσκα πατώντας εδώ). Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αρχικά έκανε λόγο για σεισμό 7,4 ρίχτερ και εστιακού βάθους 9,3 χιλιομέτρων, αργότερα διόρθωσε τις αρχικές μετρήσεις και κατέταξε τον σεισμό στην τάξη των 7,2 ρίχτερ και 36,2 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί. Ο πρώτος, επιπέδου 5,2 ρίχτερ, σημειώθηκε τρία λεπτά μετά τον αρχικό σεισμό και ο δεύτερος, επιπέδου 3,5 ρίχτερ, αργότερα μέσα στη μέρα.

Η ακριβής τοποθεσία που έλαβε χώρα η σεισμική δόνηση:

Πηγή

Αμέσως μετά τον σεισμό, εκδόθηκε από το σεισμολογικό κέντρο της Αλάσκα προειδοποίηση για τσουνάμι, αλλά περίπου μία ώρα αργότερα, υποβιβάστηκε σε μήνυμα συμβουλευτικού χαρακτήρα, πριν ακυρωθεί εντελώς.

Η ακύρωση της αρχικής προειδοποίησης για τσουνάμι:

Πηγή

Με αφορμή αυτό τον σεισμό, διαμοιράζεται ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας εντός ενός σπιτιού που δείχνει έναν πατέρα σε ταραχή να προσπαθεί να απομακρυνθεί με τα παιδιά του από το σπίτι. 

Το βίντεο που διαμοιράζεται:

Με τη βοήθεια της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, διαπιστώσαμε ότι το βίντεο πλαισιώνεται παραπλανητικά. Πράγματι, η τοποθεσία λήψης του είναι η Αλάσκα εν μέσω σεισμικής δραστηριότητας. Όμως, δεν αφορά την πρόσφατη σεισμική δόνηση, αλλά ένα άλλο περιστατικό που έλαβε χώρα στις 30 Νοεμβρίου 2018.  Ο εικονιζόμενος άνδρας ονομάζεται Jesse Elmore, και επιβεβαίωσε στο Reuters πως το αναπαραγόμενο βίντεο προέρχεται από τον σεισμό που είχε καταγραφεί 13 χιλιόμετρα βόρεια της περιοχής Anchorage. Ερευνώντας με λέξεις-κλειδιά την ειδησεογραφία από τον σεισμό που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2018, εντοπίζουμε το βίντεο, είτε ολόκληρο, είτε αποσπασματικά σε διάφορα άρθρα (εδώ, εδώ, εδώ).

Οι σεισμικές δονήσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στη συγκεκριμένη Πολιτεία της Αμερικής, αφού σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αλάσκα είναι μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές παγκοσμίως. Παρακάτω παρατίθενται μερικά στοιχεία:

  • Στην Αλάσκα σημειώθηκε ο δεύτερος μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ (1964 Μεγάλος σεισμός της Αλάσκας, μεγέθους 9,2)
  • Η Αλάσκα κατέχει το 11% των σεισμών που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως
  • Τρεις από τους οκτώ μεγαλύτερους σεισμούς στον κόσμο έγιναν στην Αλάσκα
  • Επτά από τους δέκα μεγαλύτερους σεισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες έγιναν στην Αλάσκα

Από το 1900 και έπειτα, η Αλάσκα έχει κατά μέσο όρο:

  • έναν “μεγάλο” σεισμό (μεγέθους 8 ή μεγαλύτερο) σεισμό κάθε 13 χρόνια
  • Έναν σεισμό μεγέθους 7 έως 8 βαθμών κάθε χρόνο
  • Έξι σεισμούς μεγέθους 6 έως 7 ανά έτος
  • Σαράντα πέντε σεισμούς μεγέθους 5 έως 6 ανά έτος
  • Τριακόσιους είκοσι σεισμοί μεγέθους 4 έως 5 ανά έτος
  • Κατά μέσο όρο 1.000 σεισμοί εντοπίζονται στην Αλάσκα κάθε μήνα

 Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Το εξεταζόμενο βίντεο πλαισιώνεται εσφαλμένα, είναι προγενέστερο του σεισμού που σημειώθηκε στην Αλάσκα στις 16 Ιουλίου 2023, όπως τονίζει στο Reuters ο άνδρας που απεικονίζεται, ονόματι Jesse Elmore. Χρονολογείται από έναν σεισμό που είχε λάβει χώρα στις 30 Νοεμβρίου 2018 στην περιοχή Anchorage της Αλάσκα.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.