Ποιοι είμαστε
Αρχική QAnon: παραπληροφόρηση για τον Μελ Γκίμπσον και την ταινία Sound of Freedom, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη διάσωση των παιδιώνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

QAnon: παραπληροφόρηση για τον Μελ Γκίμπσον και την ταινία Sound of Freedom, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη διάσωση των παιδιών

27 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός 1

Το Sound of Freedom είναι η νέα ταινία του Μελ Γκίμπσον.

Συμπέρασμα 1

Δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι Μελ Γκίμπσον εργάστηκε για τη δημιουργία της ταινίας Sound of Freedom.

Ισχυρισμός 2

Ο Μελ Γκίμπσον ετοιμάζει νέο ντοκιμαντέρ για τη διάσωση παιδιών στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα 2

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Τον Ιανουάριο του 2023, ο Tim Ballard, ιδρυτής της οργάνωσης για τη διάσωση των παιδιών Operation Underground Railrod, υποστήριξε πως ο Μελ Γκίμπσον ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ σε τέσσερα μέρη για τη διακίνηση παιδιών στην εμπόλεμη Ουκρανία, κατόπιν αιτήματος του Ballard. Η δήλωση αυτή πυροδότησε έντονη φημολογία για συνεργασία του Μελ Γκίμπσον με την οργάνωση του Tim Ballard, ενώ τον Ιούνιο του 2023 επανεμφανίστηκε ως "νέα είδηση", στο πλαίσιο της έναρξης προβολής της ταινίας Sound of Freedom, η ιστορία της οποίας βασίζεται στη δραστηριότητα του οργανισμού του Tim Ballard. Εξαιτίας της έντονης και συνεχιζόμενης φημολογίας, που ο Tim Ballard δημιούργησε, στις 8 Ιουνίου 2023 αναίρεσε όσα είχε αρχικά ισχυριστεί τον Ιανουάριο, λέγοντας πως πρόκειται για ανακρίβειες. Τον ισχυρισμό έχει, επίσης, διαψεύσει και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Μελ Γκίμπσον.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε πρόσφατα ο ισχυρισμός ότι ο Μελ Γκίμπσον, “πολεμώντας την παγκόσμια ελίτ”, “βγάζει” την ταινία Sound of Freedom, με θέμα τη διάσωση παιδιών από ένα κολομβιανό κύκλωμα σωματεμπορίας ανηλίκων. Στην πραγματικότητα, ο Μελ Γκίμπσον απλώς πρότεινε στο κοινό να δει την ταινία, μέσα από ένα ολιγόλεπτο βίντεο. Ο πυρήνας της διάδοσης των παραπάνω ισχυρισμών εντοπίζεται στην εκστρατεία Save The Children του κινήματος QAnon, το οποίο κατασκεύασε μια διαστρεβλωμένη εικόνα – σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα – γύρω από ένα υπαρκτό πρόβλημα, αυτό της εμπορίας και διακίνησης ανθρώπων, επενδύοντάς το με συγκεκριμένες θεωρίες συνωμοσίας. Στο παρόν άρθρο, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοφιλία που έχουν λάβει στην Ελλάδα οι θεωρίες συνωμοσίας του κινήματος QAnon για την εκμετάλλευση ανηλίκων, καθώς και το πλήθος των ψευδών ισχυρισμών γύρω από την ταινία και τη θεματική της, προβαίνουμε σε αποσαφήνιση όλων όσων έχουν οδηγήσει στην παρατηρούμενη παρανόηση.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Το QAnon και η εκστρατεία ενάντια στην εμπορία παιδιών

Από τις αρχές του 2020 και εξής παρατηρείται η σταδιακή γιγάντωση ενός αφηγήματος ενάντια στην κακοποίηση παιδιών από υποστηρικτές του κινήματος QAnon, ενός δικτύου ακολούθων του Donald Trump, το οποίο υποστήριζε ότι ο πρώην Πρόεδρος των Η.Π.Α. μαχόταν ενάντια στο “βαθύ κράτος” των Η.Π.Α.

Το QAnon είναι ο όρος ομπρέλα για ένα σύνολο θεωριών συνωμοσίας στο διαδίκτυο που ισχυρίζονται, ψευδώς, ότι ο κόσμος κυβερνάται από μια συμμορία παιδόφιλων που λατρεύουν τον Σατανά. Οι οπαδοί του QAnon πιστεύουν ότι αυτή η συμμορία περιλαμβάνει κορυφαίους Δημοκρατικούς […]. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν επίσης ότι, εκτός από την παρενόχληση παιδιών, τα μέλη αυτής της ομάδας σκοτώνουν και τρώνε τα θύματά τους για να εξάγουν μια χημική ουσία που παρατείνει τη ζωή και ονομάζεται αδρενοχρώμιο.

Kevin Roose, The New York Times

Οι απαρχές του αφηγήματος ενάντια στην κακοποίηση παιδιών εντοπίζονται στο Pizzagate, μια θεωρία συνωμοσίας που υποστήριζε ότι ένα κύκλωμα παιδεραστίας λειτουργούσε στο υπόγειο μιας πιτσαρίας στην Ουάσινγκτον και στο οποίο συμμετείχαν συνεργάτες της Χίλαρυ Κλίντον. Περισσότερα για την ανάπτυξη και την κατάρριψη του Pizzagate μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.

Πηγή: Η εξέλιξη του #Pizzagate, The New York Times

Όταν οι κυρίαρχες πλατφόρμες άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στα μέλη του QAnon, τότε πραγματοποιήθηκε μια στροφή στην επικοινωνιακή ατζέντα του κινήματος, με το ενδιαφέρον να στρέφεται ξαφνικά στη διάσωση των παιδιών, ενός πεδίου γενικού ενδιαφέροντος. [πηγή]

Το κίνημα QAnon οικειοποιήθηκε το όνομα και το έργο της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης Save The Children, με αποτέλεσμα να προκύψει μια νέα εκστρατεία, μέσα από το hashtag #SaveTheChildren, που ενίσχυσε τη δημοφιλία του κινήματος, ιδιαίτερα μεταξύ των συντηρητικών Χριστιανών.

Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2020 εντοπίστηκαν 114 οργανώσεις ενάντια στη διακίνηση παιδιών, διαπνεόμενες από τις ιδέες του QAnon, οι οποίες από τον Ιούλιο του ίδιου έτους είχαν αυξήσει τη συμμετοχή νέων μελών κατά περισσότερο από 3.000%, σύμφωνα με έρευνα του Marc-André Argentino.

Η νέα εκστρατεία #SaveTheChildren αποτέλεσε, έτσι, τον αιμοδότη του κινήματος εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά του, βασιζόμενη στο υπαρκτό φαινόμενο της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανηλίκων, το οποίο και συνέδεσε με μια παλιά θεωρία συνωμοσίας που έλκει την καταγωγή της από τον Μεσαίωνα.

Οι υποστηρικτές – αδιαφορώντας για το πραγματικό πρόβλημα – διατύπωσαν τον ψευδή ισχυρισμό ότι πίσω από την εξαφάνιση ανηλίκων κρύβεται ένα παγκόσμιο κύκλωμα ελίτ, το οποίο συμμετέχει σε τελετές αφαίμαξης παιδιών, προκειμένου να εξασφαλίσει μια χημική ουσία, που εκκρίνεται κατά τον βασανισμό τους και πιστεύεται ότι παρατείνει τη ζωή, το γνωστό αδρενοχρώμιο.

Εξαιτίας του μικρού επιστημονικού ενδιαφέροντος για το αδρενοχρώμιο, ελάχιστα έχουν γραφτεί για τη φύση και τη λειτουργία του.

“Αυτό δημιουργεί ένα κενό δεδομένων, ένα κενό αξιόπιστων πληροφοριών που δεν συμπληρώνεται από έγκυρες πηγές. […] Αυτή είναι η τέλεια συνθήκη για την ανάπτυξη μιας viral επιδημίας παραπληροφόρησης και συνωμοσιολογίας“.

Brian Friedberg – Wired

Οι μύθοι σχετικά με το αδρενοχρώμιο έχουν καταρριφθεί από την επιστημονική κοινότητα. Περισσότερα για τη σύγχρονη εξέλιξη της συγκεκριμένης θεωρίας συνωμοσίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.

Η εκστρατεία #SaveTheChildren έχει χαρακτηριστεί ως “επιδημία“, ενώ ποικίλοι οργανισμοί για την ευημερία του παιδιού επισημαίνουν το μεγάλο κακό που προξενεί η δράση και η ρητορική των μελών της QAnon στην αντιμετώπιση του φαινομένου.

Πολλά από τα μέλη του κινήματος λειτουργούν στα όρια του νόμου, οδηγούμενοι σε ακραίες συμπεριφορές, όπως η βία και οι ψευδείς καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων, προξενώντας αναρίθμητα προβλήματα στις εθελοντικές οργανώσεις και στο έργο των Αρχών, με το F.B.I. να χαρακτηρίζει τις αντιλήψεις τους “απειλές για την εγχώρια τρομοκρατία“.

Το φαινόμενο εξηγείται πλήρως στη μελέτη “Paved with Bad Intentions: QAnon’s Save the Children Campaign“, του διεπιστημονικού περιοδικού Journal of Online Trust and Safety.

Η ταινία Sound of Freedom και η στενή σχέση της με την εκστρατεία #SaveTheChildren του QAnon

Στο πλαίσιο αυτό, η ταινία Sound of Freedom – παρόλο που δεν προωθεί άμεσα τις ιδέες του κινήματος QAnon – αποτέλεσε για τους υποστηρικτές της εκστρατείας #SaveTheChildren την απόλυτη δικαίωση των θεωριών και των ψευδών ισχυρισμών τους.

Αυτό φαίνεται πως συνέβη για τρεις αλληλένδετους λόγους:

  1. Η εταιρεία διανομής Angel Studios, της οποίας οι ιδρυτές είναι μέλη της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (ή αλλιώς Μορμόνοι), έχει αποκτήσει ένα σταθερό συντηρητικό κοινό προωθώντας ταινίες βιβλικού περιεχομένου για τη ζωή του Χριστού (π.χ. The Chosen, His Only Son).
  2. Μέσα από την ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού μοντέλου crowdfunding, οι θεατές επενδύουν στην ταινία, αποκομίζοντας στη συνέχεια κέρδη από τις εισπράξεις, ενώ με τη μέθοδο “Pay it forward”, παρέχεται η δυνατότητα μαζικής αγοράς εισιτηρίων σε προνομιακή τιμή. Περισσότερα για τον τρόπο που προωθήθηκε η ταινία μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.
  3. Στο πλαίσιο της χρηματοδοτούμενης – από πιστούς και επενδυτές – επικοινωνιακής στρατηγικής που ακολούθησε η Angel Studios για να προωθήσει την ταινία, ο Jim Caviezel, πρωταγωνιστής της ταινίας, υπέδειξε, ύστερα από ερώτηση δημοσιογράφου, την κατανάλωση αδρενοχρωμίου ως τη βασική αιτία πίσω από την εξαφάνιση παιδιών, ασπαζόμενος τη θεωρία συνωμοσίας του QAnon κινήματος και παραβλέποντας πλήρως τα αληθινά δεδομένα.

Στην πραγματικότητα, η ταινία είναι μια κλασική αμερικανική ταινία δράσης, που αφορά τη διάσωση παιδιών από ένα κύκλωμα σωματεμπόρων στην Κολομβία και βασίζεται στη ζωή και το έργο μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του Tim Ballard, ιδρυτή του Operation Underground Railroad (OUR), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού για τη διάσωση παιδιών.

Σύμφωνα με τα δικά του, ανεπιβεβαίωτα, λεγόμενα, ο Tim Ballard υπήρξε ειδικός πράκτορας του Department of Homeland Security, μέλους της Ομάδας Δράσης για τα Εγκλήματα κατά των Παιδιών.

Ο Ballard ως πιστό μέλος της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών – όπως και οι ιδρυτές της Angel Studios, της εταιρείας διανομής του Sound of Freedom – ισχυρίστηκε πως οδηγήθηκε στην ίδρυση του Operation Underground Railroad ύστερα από ένα θεϊκό κάλεσμα που δέχθηκε προσευχόμενος μαζί με τη γυναίκα του.

Έκτοτε φαίνεται πως ο ίδιος έχει “ηρωποιηθεί” από πολλούς για τη συμβολή του στη διάσωση παιδιών, κυρίως εξαιτίας της μεγάλης προβολής που έχει λάβει ο οργανισμός μέσα από ντοκιμαντέρ, συνεντεύξεις καθώς και από την ταινία Sound of Freedom.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες, η οργάνωση του Tim Ballard αμφισβητείται για τα κίνητρα, τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα των αποστολών διάσωσης.

Πρώην εργαζόμενοι στον οργανισμό υποστηρίζουν ότι ο Ballard “δημιουργεί ζήτηση” ώστε να προκύψουν θύματα εμπορίας και διακίνησης, “συγχέοντας τη σεξουαλική εργασία με την εμπορία ανθρώπων”, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν την κατάσταση:

Συνολικά, οι άνθρωποι αυτοί διηγήθηκαν μια ιστορία που περιλαμβάνει ανησυχητικό ερασιτεχνισμό, ο οποίος ενδεχομένως θέτει σε κίνδυνο τόσο αυτούς που εκτελούν αποστολές όσο και τους ανθρώπους που προορίζονται να βοηθήσουν.

Anna Merlan & Tim Marchman, Inside a Massive Anti-Trafficking Charity’s Blundering Overseas Missions, Vice News

Σημειώνουμε πως η ταινία Sound of Freedom δεν αποτελεί ντοκιμαντέρ και πρόκειται για μυθοπλασία με συγκεκριμένη πλοκή και χαρακτήρες. Συνεπώς, δεν αναπαριστά την πραγματικότητα και είναι λάθος να συγχέεται με αληθινά γεγονότα, ενώ οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή. Ενδεικτικά:

Ειδικοί κατά της εμπορίας ανθρώπων έχουν επίσης υποστηρίξει ότι η παρουσίαση της εμπορίας ανθρώπων στην ταινία είναι παραπλανητική. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης μια διαφορετική εικόνα από αυτή που απεικονίζεται στην ταινία. Το Counter-Trafficking Data Collaborative, το οποίο συλλέγει πληροφορίες από όλο τον κόσμο, διαπίστωσε ότι το 67% των παιδιών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εμπορίας είναι 15 έως 17 ετών και όχι μικρά παιδιά. Στο 41% των περιπτώσεων εμπλέκεται κάποιο μέλος της οικογένειας.

Πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβονται συχνά ιστορίες εθισμού, αποκηρυγμένων LGBTQ+ ατόμων και εμπορίας σεξ στο δρόμο για να επιβιώσουν. Γι’ αυτό οι ειδικοί ανησυχούν ότι η αφήγηση του Sound of Freedom για τον κίνδυνο του ξένου και ο τρόπος με τον οποίο επικεντρώνεται σε θύματα που είναι όσο το δυνατόν πιο αθώα και συμπαθητικά, μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολη την οργάνωση βοήθειας για τα λιγότερο τέλεια θύματα, όταν στοχοποιούνται από τους οικείους τους.

Noah Berlatsky | Bloomberg (δημοσιευμένο στο The Washington Post)

Ο Μελ Γκίμπσον, η σύνδεση με το Sound of Freedom και τις θεωρίες συνωμοσίας για την εκμετάλλευση ανηλίκων

Σε αντίθεση με τα παραπάνω δεδομένα, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς παρατηρήθηκε η λανθασμένη αντίληψη πως η ταινία Sound of Freedom δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας, αλλά ντοκιμαντέρ, δημιουργίας του Μελ Γκίμπσον.

Στην τελική ευθεία για το ντοκιμαντέρ από τον Μελ Γκίμπσον θα υπάρχουν αποκαλύψεις για όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται μικρά παιδιά!!!
Κυβερνητικά στελέχη και άνθρωποι που θεωρούνται ελίτ στην Αμερική έχουν χάσει τον ύπνο τους!!!
Πάντα θαύμαζα αυτόν τον άνθρωπο!!!

Ο Tim Ballard, στις 7 Ιανουαρίου του 2023 σε ομιλία στη Utah, υποστήριξε ότι ο Μελ Γκίμπσον τον βοήθησε στο τελικό μοντάζ (film editing) της ταινίας Sound of Freedom και πως εξαιτίας αυτής της συνεργασίας γνωρίστηκε με τον Μελ Γκίμπσον.

Ωστόσο, κανένα επίσημο στοιχείο δεν επιβεβαιώνει τη συνεργασία αυτή και ο Tim Ballard δεν επανέλαβε ποτέ αυτόν τον ισχυρισμό, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία.

Το όνομα του Μελ Γκίμπσον δεν βρίσκεται πουθενά μεταξύ των συντελεστών, Πηγή

Στην ίδια ομιλία, ο Tim Ballard ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ο Μελ Γκίμπσον ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ σε 4 μέρη για τη διακίνηση παιδιών στην εμπόλεμη Ουκρανία – κατόπιν αιτήματος του Ballard. [πηγή]

“Είπα στον Μελ, ‘Πρέπει να με βοηθήσεις. Αυτό θα κοστίσει ακριβά. Δεν θα σου ζητήσω άμεση δωρεά, αλλά μπορείς να με βοηθήσεις να το γυρίσω αυτό; Ας κινηματογραφήσουμε αυτό που συμβαίνει, ώστε να καταλάβει ο κόσμος και να μας υποστηρίξει”.
[…]
“Τέσσερις μήνες αργότερα, αυτό που νόμιζα ότι θα ήταν ίσως ένα ντοκιμαντέρ για την Ουκρανία, κατέληξε να είναι ένα ντοκιμαντέρ τεσσάρων τμημάτων, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί”.

Η δήλωση αυτή του Ballard επανεμφανίστηκε τον Ιούνιο του 2023 ως “νέα είδηση” ενισχύοντας τη φημολογία για συνεργασία του Mel Gibson με την οργάνωση Operation Underground Railroad, της οποίας ηγείται ο Tim Ballard.

Η “είδηση” προωθήθηκε από προσωπικότητες με μεγάλη επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που υιοθετούν το περιεχόμενο της QAnon ατζέντας, όπως ο Matt Wallace, ενώ το βίντεο της ομιλίας του Ballard από τον Ιανουάριο του 2023 ανακυκλώθηκε σε διάφορες πλατφόρμες, όπως το Rumble και το Telegram. (Αρχειοθετημένα παραδείγματα του αναπαραγόμενου βίντεο εδώ και εδώ).

Δεν κάνει κανένα ντοκιμαντέρ“, δήλωσε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Μελ Γκίμπσον στις 8 Ιουνίου στο Associated Press.

Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με άρθρο του ψηφιακού ενημερωτικού μέσου TheWrap, ο Tim Ballard αναίρεσε όσα είχε δηλώσει τον Ιανουάριο σχετικά με τη δημιουργία ντοκιμαντέρ από τον Μελ Γκίμπσον, ύστερα από τη μεγάλη έκταση των παραπάνω φημών.

“Είμαι προσωπικά ευγνώμων για την υποστήριξή του καθώς δουλεύαμε πάνω σε αυτό το ντοκιμαντέρ, ωστόσο οι αναφορές ότι αυτή η σειρά τεσσάρων τμημάτων παράγεται στην πραγματικότητα από τον κ. Gibson δεν είναι ακριβείς. Είναι παραγωγή του Nick Nanton της DNA Films και περιλαμβάνει αρκετούς εκτελεστικούς παραγωγούς, όπως ο Kyle Cease, ο Tony και ο Sage Robbins και άλλοι υπέροχοι και ταλαντούχοι άνθρωποι”.

Συνεπώς, τόσο ο ισχυρισμός ότι η ταινία Sound of Freedom “βγαίνει” από τον Μελ Γκίμπσον όσο και ότι ο Μελ Γκίμπσον ετοιμάζει νέο ντοκιμαντέρ για τη διάσωση παιδιών στην Ουκρανία είναι αναληθείς.

Τι ισχύει

Στις 29 Ιουνίου 2023, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth, η οποία έχει ιδρυθεί από τον Donald Trump, ο ηθοποιός Jim Caviezel, πρωταγωνιστής της ταινίας Sound of Freedom δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό ένα ολιγόλεπτο βίντεο (διάρκειας 23 δευτερολέπτων), στο οποίο ο Mel Gibson παροτρύνει το κοινό να δει την ταινία, η οποία θα έβγαινε στους κινηματογράφους στις 4 Ιουλίου 2023, ύστερα από μια μικρή εισαγωγή αναφερόμενος στο πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων.

Παραθέτουμε το βίντεο:

Πηγή

Μετάφραση: Ένα από τα πιο ενοχλητικά προβλήματα στον κόσμο μας σήμερα είναι η εμπορία ανθρώπων και συγκεκριμένα η εμπορία παιδιών. Το μέλλον μας είναι τα παιδιά μας. Το πρώτο βήμα για την εξάλειψη αυτού του εγκλήματος είναι η ενημέρωση. Να πάτε να δείτε το Sound of Freedom.

Αυτή ήταν και η μόνη δημόσια εκδηλωμένη στήριξη του Μελ Γκίμπσον για την ταινία Sound of Freedom.

Αντίστοιχες δηλώσεις υποστήριξης έχουν κάνει διάφοροι καλλιτέχνες, συντηρητικοί πολιτικοί, όπως η Kari Lake, ο Elon Musk, ο οποίος πρότεινε τη δωρεάν προβολή της ταινίας στο Twitter και ο Donald Trump, ο οποίος διοργάνωσε ειδική προβολή της ταινίας, με προσκεκλημένους τον Jim Caviezel (πρωταγωνιστή της ταινίας) και τον Tim Ballard.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το παραπάνω βίντεο, στην περίπτωση που εξετάζουμε, δεν κυκλοφόρησε αυτόνομο, αλλά ενσωματωμένο μαζί με ένα βίντεο από συνέντευξη του Jim Caviezel το 2021, στην οποία κάνει λόγο για την ύπαρξη ενός δικτύου που βασανίζει παιδιά για να τραφεί με αδρενοχρώμιο, ασπαζόμενος τη θεωρία συνωμοσίας του κινήματος QAnon.

Η συνέντευξη δόθηκε κατά τη διάρκεια του “Health and Freedom Conference”, ενός συνεδρίου από αρνητές της COVID-19, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2021 στην Οκλαχόμα και έληξε με κάψιμο των υγειονομικών μασκών.

Χαρακτηριστική περίπτωση διάδοσης του παραπλανητικού βίντεο αποτελεί η ανάρτηση της κ. Κορίνας Λυμνιούδη στις 11 Ιουλίου 2023, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 8 χιλιάδες αντιδράσεις και 5 χιλιάδες κοινοποιήσεις.

Η κ. Κορίνα Λυμνιούδη, τέως ιατρός καθώς της έχει αφαιρεθεί η άδεια, έχει συστηματικά παραπλανήσει το κοινό προωθώντας συνωμοσιολογικές απόψεις, οι οποίες έχουν καταρριφθεί από τα Ellinika Hoaxes.

Το βίντεο διάρκειας περίπου 8 λεπτών, το οποίο διακινείται στα social media, παρουσιάζοντας τη δήλωση παρότρυνσης του Μελ Γκίμπσον και στη συνέχεια τη συνέντευξη του Τζιμ Καβίεζελ από το 2021 στοχεύει σκόπιμα στην παραπληροφόρηση, καθώς πρόκειται για προϊόν συνένωσης δύο εντελώς διαφορετικών συμβάντων και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τεκμήριο ότι ο Μελ Γκίμπσον ασπάζεται τους ισχυρισμούς της θεωρίας συνωμοσίας, που προωθεί ο Τζιμ Καβιέζελ.

Η σύνδεση του Μελ Γκίμπσον με τους ισχυρισμούς της θεωρίας συνωμοσίας του QAnon είναι προϊόν παραπληροφόρησης που ξεκίνησε το 2017 από τον αμερικανικό ιστότοπο ψευδών ειδήσεων Your News Wire, μετέπειτα Νews Punch, μετέπειτα The People’s Voice και συνεχίζει να αναπαράγεται ως τις μέρες μας. Πρόκειται για έναν ιστότοπο που αποτελεί κοιτίδα παραγωγής ψευδών ειδήσεων και αλλάζει διαρκώς επωνυμίες, ώστε να διαφεύγει από τα φίλτρα αξιολογήσεων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, ένα παλαιότερο κατασκευασμένο κείμενο με δηλώσεις που αποδίδονται ψευδώς στον Μελ Γκίμπσον ήρθε πρόσφατα ξανά στην επικαιρότητα, στο πλαίσιο της εξεταζόμενης συγκυρίας.

Μετάφραση: Παγκοσμίως, παιδιά κλέβονται και πωλούνται σε ελίτ δίκτυα παιδεραστών. Βασανίζονται, βιάζονται και σκοτώνονται ως μέρος σατανικών τελετουργιών. Οι δολοφόνοι στη συνέχεια πίνουν το αίμα των παιδιών και τρώνε τη σάρκα τους. Το αίμα των παιδιών που έχουν σοβαρά τραυματιστεί πριν πεθάνουν περιέχει Αδρενοχρώμιο: ένα φυσικό ναρκωτικό που παράγεται από την επίφυση στον εγκέφαλο. Το αδρενοχρώμιο είναι το πιο πολύτιμο ναρκωτικό στον κόσμο. Ο Θεός που αυτοί οι άνθρωποι υπηρετούν είναι ο Σατανάς. Δεν είναι ένα Θεός της Αγάπης και του Ελέους…

Σύμφωνα με άρθρο του Reuters, δημοσιευμένο τον Οκτώβριο του 2022, το κείμενο προέρχεται από το 2017 και συγκεκριμένα από το News Punch (πρώην Your News Wire) έναν ιστότοπο ψευδών ειδήσεων, με εκπρόσωπο του Gibson να δηλώνει τα εξής:

Ο ηθοποιός δεν έχει προβεί ούτε προφορικά ούτε γραπτά σε τέτοια δήλωση ή οτιδήποτε όμοιο“.

Ο ιστότοπος The People’s Voice (πρώην News Punch), με αφορμή την έναρξη προβολής της ταινίας The Sound of Freedom, δημοσίευσε στις 11 Ιουνίου 2023 ένα άρθρο στο οποίο ισχυρίστηκε ότι “η ελίτ του Hollywood προσπαθεί να φιμώσει” τον Μελ Γκίμπσον και πως “η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο” επειδή σκοπεύει να “ξεσκεπάσει το παγκόσμιο κύκλωμα παιδεραστών”.

Επιπλέον, αναπαράγοντας τον εαυτό του, το άρθρο “βασίζει” τους ισχυρισμούς για τον υποτιθέμενο “πόλεμο του Μελ Γκίμπσον με την παγκόσμια ελιτ παιδεραστών που πίνουν το αίμα των παιδιών” στο κείμενο του 2017, στο οποίο αναφερθήκαμε προηγουμένως και έχει καταρριφθεί από το Reuters.

Το επίμαχο άρθρο του 2017 δημοσιευμένο κάτω από τις διαφορετικές επωνυμίες του ίδιου μέσου (αρχικά YourNewsWire, μετέπειτα News Punch, νυν The People’s Voice)

Πρόκειται για ένα σύνολο ισχυρισμών που τροφοδοτούν την παρατηρούμενη παραπληροφόρηση και καταρρίψαμε προηγουμένως. Οι ισχυρισμοί έχουν, επίσης, καταρριφθεί από σελίδες ελέγχου ειδήσεων διεθνώς.

Στις 10 Μαρτίου του 2023, ο εκπρόσωπος του Μελ Γκίμπσον διέψευσε για ακόμη μία φορά στον ενημερωτικό ιστότοπο Newsweek τα παραπάνω δημοσιεύματα. Συγκεκριμένα:

Εκπρόσωπος του Γκίμπσον δήλωσε στο Newsweek ότι οι αναφορές που αποδίδονται στον πρωταγωνιστή της οθόνης είναι “εντελώς ψευδείς”, προσθέτοντας ότι “ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο ή κάτι παρόμοιο”.

Συνολικά, από όλα όσα καταδείχθηκαν στο παρόν άρθρο, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι η σύνδεση του Μελ Γκίμπσον με την ταινία Sound of Freedom είναι αβάσιμη και προέρχεται από ανακριβείς δηλώσεις του Tim Ballard, ο οποίος έχει αναιρέσει μέρος από τα λεγόμενά του. [πηγή]

Επιπλέον, είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως η ταινία Sound of Freedom δεν αποτελεί ντοκιμαντέρ, αλλά προϊόν μυθοπλασίας, που παρουσιάζει παραπλανητικά το θέμα της σωματεμπορίας ανηλίκων. [πηγή 1] [πηγή 2]

Η ταινία βασίζει στο έργο του Tim Ballard, μέσα από την οργάνωση Operation Undreground Railroad για τη διάσωση παιδιών, με τον Ballard να θεωρείται ένας σύγχρονος ήρωας από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Ωστόσο, δημοσιογραφικές έρευνες, υποδεικνύουν μια διαφορετική πραγματικότητα για τα κίνητρα και την αποτελεσματικότητα της οργάνωσης στη διάσωση ανηλίκων. [πηγή]

Το έργο του Ballard θεωρείται από τους υποστηρικτές του ο κυριότερος εκφραστής της επικοινωνιακής στρατηγικής #SaveTheChildren του κινήματος QAnon – ακόμα κι αν αυτό δεν δηλώνεται ρητά. Η στρατηγική αυτή, ωστόσο, όπως καταδεικνύουν πολυάριθμες αναφορές, δεν προέκυψε από αληθινό ενδιαφέρον για τα παιδιά καθεαυτά, αλλά από μία πολεμική διάθεση απέναντι στο “σύστημα” της Αμερικής, η οποία ενδυναμώθηκε ιδιαίτερα από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Από τη σύνδεση αυτή πηγάζει και η παρατηρούμενη μαζική υποστήριξη που έχει λάβει η ταινία Sound of Freedom και το έργο του Tim Ballard, ενώ ο επικίνδυνος ρόλος και η ζημιά που έχουν προκαλέσει οι υποστηρικτές της εκστρατείας #SaveTheChildren έχει αναδειχθεί από πολλούς οργανισμούς για την προστασία των παιδιών. [πηγή]

Αντίθετα, ένα μέρος της παρατηρούμενης φημολογίας για τον Μελ Γκίμπσον βρίσκει έρεισμα στην απουσία ρητής διάψευσης από τον ίδιο. Για παράδειγμα, στις 7 Ιουνίου 2023, η αμφιλεγόμενη και υπερ-συντηρητική πολιτικός Kari Lake δημοσίευσε φωτογραφία της με τον Μελ Γκίμπσον, ισχυριζόμενη ότι συνομίλησε μαζί του για το ζήτημα της εμπορίας παιδιών, σημειώνοντας πως “προσευχόμαστε για σένα και σε υποστηρίζουμε”. Ο Μελ Γκίμπσον ουδέποτε σχολίασε σχετικά.

Η Kari Lake ανήκει στις προσωπικότητες που έχει εργαλειοποιήσει πολιτικά το ζήτημα της διακίνησης παιδιών, από κοινού με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ έχει προωθήσει επανειλημμένα την ταινία Sound of Freedom, ασπαζόμενη το “ιερό” έργο του Tim Ballard.

Δεν μπορεί, επομένως, να αποκλειστεί πως ο Μελ Γκίμπσον ασπάζεται συντηρητικότερες πολιτικές πεποιθήσεις και ότι έχει υποστηρίξει – ενδεχομένως και οικονομικά – τον οργανισμό διάσωσης παιδιών του Tim Ballard, ο οποίος βασίζει την επιβίωσή του στις δωρεές. Ακόμα, όμως, και σε αυτή την περίπτωση, η σύνδεση του Μελ Γκίμπσον με τις θεωρίες συνωμοσίας του QAnon κινήματος σε σχέση με την ύπαρξη παγκόσμιων κυκλωμάτων παιδεραστίας για την κατανάλωση αδρενοχρωμίου είναι εντελώς αβάσιμη από κάθε άποψη και παραπλανητική.

Συμπέρασμα

Στο παρόν άρθρο εξετάσαμε μια σειρά ισχυρισμών που συνδέουν τον ηθοποιό Μελ Γκίμπσον με την ταινία Sound of Freedom, αλλά και την εκστρατεία για τη διάσωση παιδιών που πέφτουν θύματα παράνομης διακίνησης. Από όλα όσα παρουσιάστηκαν έγινε σαφές ότι ο Μελ Γκίμπσον δεν έχει καμία επίσημη σχέση με την ταινία Sound of Freedom και δεν ετοιμάζει κανενός είδους ντοκιμαντέρ. Στο σύνολό της, η παρατηρούμενη φημολογία προέρχεται αφενός από σελίδες που ενστερνίζονται τη ρητορική του κινήματος QAnon και αναπαράγουν συστηματικά ψευδείς ειδήσεις και αφετέρου από συντηρητικές προσωπικότητες, οι οποίες προωθούν ηθικολογικά αφηγήματα μιας αμφίβολης ως προς τα κίνητρα και την αποτελεσματικότητα εκστρατείας, με ηγετική φυσιογνωμία της τον Tim Ballard.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.