Ποιοι είμαστε
Αρχική Φωτογραφία εν ζωή προσώπου παρουσιάστηκε σαν φωτογραφία του δολοφονηθέντος οπαδού της ΑΕΚΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Φωτογραφία εν ζωή προσώπου παρουσιάστηκε σαν φωτογραφία του δολοφονηθέντος οπαδού της ΑΕΚ

10 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία απεικονίζει τον, δολοφονημένο στη Νέα Φιλαδέλφεια, φίλαθλο της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία απεικονίζει ένα εντελώς διαφορετικό και άσχετο με τον δολοφονηθέντα πρόσωπο, έναν άνδρα ονόματι Χάρης Τζεβελέκος, που είναι καλά στην υγεία του.

Από τις 8 Αυγούστου 2023, όταν κυκλοφόρησε η είδηση της δολοφονίας ενός 29χρονου άνδρα στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, πλησίον του γηπέδου της ΑΕΚ, ενόψει του αγώνα ΑΕΚ – Ντίναμο Ζάγκρεμπ, διαμοιράστηκε σε μέσα ενημέρωσης, τηλεόραση και μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια υποτιθέμενη φωτογραφία του. Ωστόσο, πρόκειται για φωτογραφία ενός άσχετου, εν ζωή προσώπου, και δεν απεικονίζει τον δολοφονηθέντα Μιχάλη Κατσουρή.

Η φωτογραφία κυκλοφόρησε μεταξύ άλλων έγκυρων πληροφοριών ή πραγματικών φωτογραφιών του Μιχάλη. Ωστόσο, η υπό συζήτηση φωτογραφία είναι εντελώς άσχετη.

Παραδείγματα άρθρων: parapolitika.gr, makthes.gr, newsbomb.gr, in.gr, tanea.gr, ant1news.gr, athensmagazine.gr, pronews.gr, irafina.gr, aek365.org, agriniopress.gr, star.gr, newsbreak.gr

Ορισμένοι χρήστες του Facebook παρουσίασαν τη φωτογραφία συνοδεία του ισχυρισμού ότι δείχνει τον «Μιχάλη Τζεβελέκο».

Η φωτογραφία που εξετάζουμε προβλήθηκε και στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του σταθμού Mega της 8ης Αυγούστου, καθώς και στο Δελτίο Ειδήσεων του σταθμού ANT1 το ίδιο βράδυ.

Τι ισχύει

Ο 29χρονος που έχασε τη ζωή του ονομαζόταν Μιχάλης Κατσουρής, και ζούσε στην Ελευσίνα. Φωτογραφίες του έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο.

Η φωτογραφία που εξετάζουμε εντοπίζεται ως εικόνα προφίλ του χρήστη Xaris Tzevelekos στο Facebook. Στον λογαριασμό προστέθηκε, εντός της 8ης Αυγούστου 2023, νέα φωτογραφία.

Παρόμοιες εκδοχές της φωτογραφίας συναντήσαμε και στο προφίλ στο Instagram με το ίδιο όνομα. Έχουν ληφθεί στην περιοχή της Μαρίνας Φλοίσβου, στο Παλαιό Φάληρο Αττικής.

Ήδη το απόγευμα της 8ης Αυγούστου 2023, ο νομικός σύμβουλος Φώτης Γροντάς δημοσιοποίησε το εξής κείμενο, καταγγέλλοντας την παραπλανητική χρήση της φωτογραφίας του Χάρη Τζεβελέκου, ενός προσώπου άσχετου με την υπόθεση της δολοφονίας. Σχολίασε πως η οικογένεια του κ. Τζεβελέκου έχει αναστατωθεί χωρίς λόγο, και ότι ο εικονιζόμενος είναι εν ζωή και καλά στην υγεία του. Αργότερα, προέβη σε νέα ανάρτηση, επικρίνοντας ηλεκτρονικό δημοσίευμα που χρησιμοποίησε την άσχετη φωτογραφία.

O δημοσιογράφος Αντώνης Τσολναράς από το ενημερωτικό μέσο thesstoday.gr, επικοινώνησε με τον εικονιζόμενο και την οικογένειά του. Το σχετικό άρθρο αναφέρει:

«Σε αρκετά ειδησεογραφικά μέσα εμφανίζεται ως ο 29χρονος που δολοφονήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια, μόνο που στην πραγματικότητα, πρόκειται για τον Χάρη Τζεβελέκο ετών 33, ο οποίος σε επικοινωνία του με το ThessToday.gr διευκρίνισε ότι είναι ζωντανός και ότι η συγκεκριμένη παρεξήγηση έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση στο οικογενειακό του περιβάλλον. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ακριβώς έγινε αυτό το λάθος. Από το πρωί χτυπάνε τα τηλέφωνα στο σπίτι και στα κινητά για να πουν συλλυπητήρια στους συγγενείς μου. Έχουν κάνει αναπαραγωγή τη φωτογραφία μου δεκάδες μέσα και πριν από λίγο το έδειξαν και σε κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας. Απευθυνθήκαμε και στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και σε δικηγόρο ώστε να βρεθεί μια λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ThessToday.gr.

Και αυτό γιατί, η μητέρα του Χάρη δέχεται από το πρωί συλλυπητήρια τηλεφωνήματα για τον «χαμό» του παιδιού της. Η οικογένεια του Χάρη με απόλυτο σεβασμό στην οικογένεια του 29χρονου Μιχάλη που πενθεί τον θάνατο του παιδιού τους από τα δολοφονικά χτυπήματα χούλιγκαν, επιθυμεί να αποκαταστήσει την παρεξήγηση και κάνει έκκληση στα μέσα ενημέρωσης να παύσουν την αναπαραγωγή της συγκεκριμένης φωτογραφίας, η οποία προκάλεσε σύγχυση».

Τα Ellinika Hoaxes ήρθαν σε επικοινωνία με τον νομικό σύμβουλο μέσω email και τηλεφωνικά στις 9 Αυγούστου 2023, προς επιβεβαίωση των ανωτέρω. Ο κ. Γροντάς μάς παρέπεμψε στις δημόσιες αναρτήσεις του και έθεσε υπόψη μας όσα παραπλανητικά δημοσιεύματα είχε δει ως τότε.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία ενός άνδρα στη Μαρίνα Φλοίσβου δεν απεικονίζει τον, δολοφονημένο κατά τη διάρκεια συμπλοκής οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων στη Νέα Φιλαδέλφεια, Μιχάλη Κατσουρή. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό και άσχετο με τον δολοφονηθέντα πρόσωπο, έναν άνδρα ονόματι Χάρης Τζεβελέκος, που είναι εν ζωή και καλά στην υγεία του.