Ποιοι είμαστε
Αρχική Κι άλλο βίντεο από τα σύνορα Ουγγαρίας – Σερβίας παρουσιάστηκε από τον Κυριάκο Βελόπουλο ως σχετικό με τον φράχτη στον ΈβροΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Κι άλλο βίντεο από τα σύνορα Ουγγαρίας – Σερβίας παρουσιάστηκε από τον Κυριάκο Βελόπουλο ως σχετικό με τον φράχτη στον Έβρο

12 Αυγ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 μήνες.

Ισχυρισμός:

Βίντεο με διάβαση μεταναστών δείχνει ότι ο φράχτης στα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο είναι ικανός να αποτρέπει μόνο οικόσιτα ζώα.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο δεν έχει σχέση με τον ποταμό Έβρο και τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας. Έχει ληφθεί στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας: διακρίνεται όχημα της Αστυνομίας της Ουγγαρίας, απεικονίζεται διπλός φράχτης με κατασκευαστικά χαρακτηριστικά διαφορετικά από φράχτες κατά μήκος του Έβρου, όμως ίδια με αυτά στα ουγγροσερβικά σύνορα, και υπάρχει δυνατότητα γεωεντοπισμού του σημείου σε περιοχή των συνόρων Ουγγαρίας - Σερβίας. H Αστυνομία της Ουγγαρίας επιβεβαιώνει στα Ellinika Hoaxes ότι η τοποθεσία λήψης είναι πράγματι στη συνοριακή γραμμή Σερβίας-Ουγγαρίας.

Στις 9 Αυγούστου 2023, στον επίσημο λογαριασμό του Κυριάκου Βελόπουλου στο Twitter, εκτός από ένα παλιό βίντεο από τα ουγγροσερβικά σύνορα, αναρτήθηκε και ένα άλλο βίντεο με διάβαση μεταναστών από συνοριακό φράχτη. Υποτίθεται πως δικαιώνει τον Βελόπουλο στον ισχυρισμό του ότι ο φράχτης στα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο είναι ικανός να αποτρέπει μόνο οικόσιτα ζώα. Αυτό το βίντεο όμως δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά σύνορα.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, «δικαιώθηκε ο Βελόπουλος ότι [ο φράχτης στον Έβρο] είναι για οικόσιτα και όχι για “επενδυτές” [δηλαδή μετανάστες]». Ενώ ο κ. Βελόπουλος εμφανίζεται στο συνημμένο στην ανάρτηση βίντεο να διατυπώνει αυτόν τον ισχυρισμό, προβάλλεται στο πάνω μέρος ένα βίντεο με απόπειρα διάβασης μεταναστών από σημείο με φράχτη. Ακολουθεί μήνυμα ότι «τα ‘λεγε ο Βελόπουλος».

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 10 Αυγούστου 2023 μέσω της πλατφόρμας X, πρώην Twitter.

Η ανάρτηση βρίσκεται αρχειοθετημένη εδώ, και το βίντεο που περιέχει μπορείτε να το παρακολουθήσετε παρακάτω:

Τι ισχύει

Αναζητώντας την πηγή προέλευσης του βίντεο με τους μετανάστες, εντοπίσαμε αναπαραγωγή του από τον δημοσιογράφο Στέφανο Δαμιανίδη του Focus FM, που το ανήρτησε στο Twitter την ίδια ημέρα νωρίτερα. Η ανάρτησή του δεν περιείχε σαφή ισχυρισμό.

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 10 Αυγούστου 2023 μέσω της πλατφόρμας X, πρώην Twitter.

Περαιτέρω, αναζητώντας στο TikTok το όνομα χρήστη @gbal20, εντοπίσαμε το βίντεο όπως είχε αναρτηθεί αρχικά, και μπορείτε να το παρακολουθήσετε παρακάτω:

Όπως γίνεται αντιληπτό στο τέλος του βίντεο, οι εικονιζόμενοι στο βίντεο άνδρες υποχωρούν και δεν ολοκληρώνουν τη διάβαση του φράχτη, καθώς πλησίασε ένα αστυνομικό όχημα. Το όχημα ανταποκρίνεται πλήρως σε φωτογραφίες οχημάτων της Αστυνομίας της Ουγγαρίας (Rendőrség), που περιπολούν στην οδό ανάμεσα στους φράχτες. Τα οχήματα φέρουν χαρακτηριστική μπλε πλάγια διαγράμμιση.

Από τον ίδιο λογαριασμό στο TikTok, κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα και ένα άλλο βίντεο, που ελήφθη προφανώς στο ίδιο σημείο διάβασης με σκάλες, και δείχνει λίγο καλύτερα το ευρύτερο γεωγραφικό πλαίσιο. Στον ουρανό εμφανίζεται περιπολικό ελικόπτερο, γεγονός που υποδεικνύει ότι το όχημα της αστυνομίας ακολούθησε την (ή οδήγησε σε) εναέρια αναγνώριση.

Όπως έχουμε εξηγήσει και σε άλλο άρθρο μας το 2021, με αφορμή την κυκλοφορία βίντεο με μετανάστες να περνούν φράχτες με τη βοήθεια σκάλας, ο φράχτης στα νότια Ουγγρικά σύνορα έχει ορισμένα ιδιαίτερα κατασκευαστικά στοιχεία: συνοδεύεται από κονσερτίνα στην κορυφή και πίσω από τον φράχτη, περιέχει ένα συγκεκριμένο πλέγμα, διαρθρώνεται σε γκρίζες κάθετες δοκούς – και ανά διαστήματα και κεκλιμένες δοκούς, και οι δοκοί έχουν πλησίον τους ορισμένους πασσάλους.

Είναι δυνατός ο εντοπισμός όλων των χαρακτηριστικών στοιχείων του φράχτη στα βίντεο από το TikTok που αναφέρονται παραπάνω.

Όσον αφορά το φράχτη στον Έβρο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι διπλός, καθώς και ότι τα τμήματα του νέου φράχτη, καθώς και ο ήδη υφιστάμενος στην περιοχή των Καστανιών, δεν έχουν τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του διπλού φράχτη στη νότια Ουγγαρία.

Ερευνώντας περαιτέρω στη συνοριογραμμή της Ουγγαρίας για το ακριβές σημείο λήψης, και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο προσανατολισμός διάβασης είναι μάλλον δυτικός-βορειοδυτικός (διακρίνεται στο βάθος δύση ηλίου), εντοπίσαμε ένα σημείο με συντεταγμένες 46.1838903292, 19.6525093708, που έχει κοινά γεωμορφολογικά στοιχεία με την περιοχή λήψης των βίντεο.

Διακρίνονται, για παράδειγμα, στοιχεία της βλάστησης όπως δέντρα στην απέναντι πλευρά, αραιά προς τα αριστερά, με φόντο ένα κιτρινωπό χωράφι και νέο δάσος στο βάθος, πιο πυκνό δάσος προς τα δεξιά της απέναντι πλευράς, και ο παράλληλος δρόμος πίσω από τον φράχτη.

Επίσης, είναι ορατοί πυλώνες ηλεκτροδότησης.

Από την πλευρά της Σερβίας, μπορούμε να δούμε στα αριστερά του ενός βίντεο ότι συνεχίζει η βλάστηση, και στο βάθος πίσω δεξιά από τη σκάλα, στο άλλο βίντεο, μια σειρά δέντρων κάθετα σχεδόν προς τα σύνορα.

Στις 11 Αυγούστου 2023, κατόπιν σχετικού ερωτήματος που απηύθυναν τα Ellinika Hoaxes στην Αστυνομία της Ουγγαρίας, προς διασταύρωση του περιστατικού, λάβαμε την εξής δήλωση από το Γραφείο Τύπου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

«Σχετικά με το αίτημά σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την ακριβή ώρα των συμβάντων στα βίντεο που στείλατε. Τα πλάνα δείχνουν την περιοχή Kelebia, τμήμα των συνόρων Σερβίας-Ουγγαρίας».

Η παραπάνω αναλυόμενη τοποθεσία λήψης βρίσκεται πράγματι στην περιοχή της Kelebia.

Συμπέρασμα

Το βίντεο με απόπειρα διάβασης μεταναστών από συνοριακή γραμμή δεν δικαιώνει τον Κυριάκο Βελόπουλο, που δηλώνει πως ο φράχτης στα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο είναι ικανός να αποτρέπει μόνο οικόσιτα ζώα. Το βίντεο δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά σύνορα.

Έχει ληφθεί στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας, όπως αυτό προκύπτει από την ανάλυσή του: διακρίνεται όχημα της Αστυνομίας της Ουγγαρίας, απεικονίζεται διπλός φράχτης με κατασκευαστικά χαρακτηριστικά διαφορετικά από φράχτες κατά μήκος του Έβρου, και ίδια με αυτά στα ουγγροσερβικά σύνορα, και υπάρχει δυνατότητα γεωεντοπισμού του σημείου σε περιοχή των συνόρων Ουγγαρίας – Σερβίας.

Τέλος, η Αστυνομία της Ουγγαρίας επιβεβαιώνει στα Ellinika Hoaxes ότι η τοποθεσία λήψης είναι πράγματι στη συνοριακή γραμμή Σερβίας-Ουγγαρίας.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.