Ποιοι είμαστε
Αρχική Συνωμοσιολογικές και ψευδοεπιστημονικές απόψεις του Γερουσιαστή Ρον Τζόνσον για προσχεδιασμένη πανδημία και ιβερμεκτίνηΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Συνωμοσιολογικές και ψευδοεπιστημονικές απόψεις του Γερουσιαστή Ρον Τζόνσον για προσχεδιασμένη πανδημία και ιβερμεκτίνη

5 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός

Η πανδημία του Covid ήταν "προσχεδιασμένη" για να αφαιρέσει την ελευθερία από τους ανθρώπους

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό τεκμήριο που να υποστηρίζει ότι ο ιός και η πανδημία ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμού. Ο Γερουσιαστής Ron Johnson διατυπώνει συστηματικά μη επιστημονικά τεκμηριωμένους ισχυρισμούς, προωθώντας ποικίλες θεωρίες συνωμοσίας.

Ο γερουσιαστής Ron Johnson ισχυρίστηκε σε συνέντευξη στη Maria Bartiromo του Fox News ότι η πανδημία της COVID-19 ήταν “προσχεδιασμένη” από ανώνυμες ελίτ με στόχο την αφαίρεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την παρουσιάστρια να προσθέτει ότι η ομάδα αυτή θέλει “να πάρει τον απόλυτο έλεγχο των ζωών μας”. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σύνθεση των κυρίαρχων θεωριών συνωμοσίας, η οποία εντάσσεται στην πληθώρα των μη επιστημονικά ορθών ισχυρισμών που κατά καιρούς έχει διατυπώσει ο Ron Johnson.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων και αναρτήσεων: pronews.gr, vimaorthodoxias.gr, bankingnews.gr, newsbase.gr, anazitiseis.gr

Πλαίσιο

Στις 11 Αυγούστου 2023, ο 68χρονος Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Ron Johnson βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή Mornings with Maria στο Fox News, με παρουσιάστρια τη Maria Bartiromo, η οποία ξεκίνησε τη συζήτηση σχετικά με την πανδημία COVID-19, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι ο FDA έδωσε έγκριση για τη χορήγηση της ιβερμεκτίνης για τη θεραπεία ενάντια στη COVID-19.

Maria Bartiromo: “Μάθαμε σήμερα το πρωί ότι ο FDA λέει τώρα ότι είναι εντάξει να παίρνετε ιβερμεκτίνη αν έχετε COVID”.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει. Ο FDA ΔΕΝ έχει εγκρίνει και ΔΕΝ έχει εξουσιοδοτήσει την ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία ενάντια στην COVID-19.

Μάλιστα, στις 17 Αυγούστου 2023, ο FDA προχώρησε σε σχετική διευκρίνηση στο Χ (πρώην Twitter), παραθέτοντας και τα αντίστοιχα ευρήματα των κλινικών δοκιμών:

Μετάφραση: Έχουμε δει πολλές συζητήσεις για την ιβερμεκτίνη την τελευταία εβδομάδα. Ορισμένα από αυτά που βλέπετε σε βίντεο και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι αληθινά. Ακολουθούν τα γεγονότα:

Παρόλο που ο FDA έχει εγκρίνει την ιβερμεκτίνη για ορισμένες χρήσεις σε ανθρώπους και ζώα, δεν έχει αδειοδοτήσει ή εγκρίνει την ιβερμεκτίνη για χρήση στην πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-19, ούτε έχει δηλώσει ότι είναι ασφαλής ή αποτελεσματική για αυτή τη χρήση.

Η ιβερμεκτίνη είναι ένα παρασιτοκτόνο φάρμακο εγκεκριμένο από τον FDA για την καταπολέμηση παρασιτικών ασθενειών, ενώ δεν έχει εγκριθεί από τον FDA για τη θεραπεία οποιασδήποτε ιογενούς λοίμωξης. [πηγή]

Παρόλο που έχει αποδειχθεί ότι η ιβερμεκτίνη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2, ωστόσο για να επιτευχθεί η απαραίτητη συγκέντρωση στο πλάσμα για την καταπολέμηση του ιού, θα απαιτούνταν η χορήγηση δόσεων έως και 100 φορές υψηλότερων από εκείνες που έχουν εγκριθεί για τον άνθρωπο.

Περισσότερα για τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της ιβερμεκτίνης, αλλά και την υφιστάμενη παραπληροφόρηση μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Επίσης, μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό άρθρο μας “O FDA ΔΕΝ εγκρίνει τη χρήση ιβερμεκτίνης για την πρόληψη ή τη θεραπεία της COVID-19“, ενώ αντίστοιχοι ψευδοεπιστημονικοί ισχυρισμοί που συνδέουν την ιβερμεκτίνη με την καταπολέμηση της COVID-19 έχουν καταρριφθεί από το άρθρο μας “Δεν υπάρχουν «πρωτόκολλα θανάτου» για τους ασθενείς με COVID-19.

Η Maria Bartimoro, ωστόσο, βασιζόμενη στον ψευδή ισχυρισμό της για δήθεν έγκριση της ιβερμεκτίνης από τον FDA, προχώρησε σε μια σειρά διαπιστώσεων και ερωτήσεων που απηύθυνε προς τον Ron Johnson:

“Γιατί δεν μπορούσε ο αμερικανικός λαός να γνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις για τη θεραπεία του COVID; Γιατί δεν μπορεί ο αμερικανικός λαός να γνωρίζει ότι υπήρχαν παρενέργειες με το εμβόλιο”;

Ο Ron Johnson απάντησε στην παρουσιάστρια, ισχυριζόμενος τα ακόλουθα:

Όλα αυτά είναι προσχεδιασμένα από μια ελίτ ομάδα ανθρώπων. Γι’ αυτό μιλάω, το Event 201 που συνέβη στα τέλη του 2019 πριν οι υπόλοιποι από εμάς μάθουμε για αυτή την πανδημία ξανά… Είναι πολύ ανησυχητικό σε σχέση με αυτό που γίνεται και αυτό που συνεχίζει να είναι προγραμματισμένο για την απώλεια της ελευθερίας μας”.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ron Johnson στη Maria Bartiromo στο Fox News βρίσκεται εδώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον ψευδή ισχυρισμό της έγκρισης της ιβερμεκτίνης επανέλαβε και ο Ron Johnson σε σχετική ανάρτηση του στις 11 Αυγούστου 2023 στον προσωπικό του λογαριασμό στο X, προωθώντας το αφήγημα του φθηνού και αποτελεσματικού φαρμάκου.

“Οι γιατροί που είχαν το θάρρος και τη συμπόνια να θεραπεύσουν ασθενείς με COVID πιστεύουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί πέθαναν άσκοπα επειδή το @US_FDA σαμποτάρει τη χρήση φθηνών, ασφαλών και αποτελεσματικών γενόσημων φαρμάκων. Τώρα ο FDA εγκρίνει αθόρυβα τη χρήση της ιβερμεκτίνης; Τι συμβαίνει?”

Οι δηλώσεις του αναπαράχθηκαν από πλήθος χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και δημοσιευμάτων κάνοντας τον γύρο του διαδικτύου. (Αρχειοθετημένα παραδείγματα εδώ και εδώ).

Αποτελέσματα δημοσιεύσεων στη μηχανή αναζήτησης της Google

Τι ισχύει

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ron Johnson εκφράζει μη επιστημονικά ορθές απόψεις σχετικά με την πανδημία. Τον Απρίλιο του 2021 είχε υπονομεύσει την εκστρατεία εμβολιασμού δηλώνοντας την πρόθεσή του να δράσει αποτρεπτικά:

“Δεν βλέπω κανέναν λόγο να επιβάλλουμε εμβόλια στους ανθρώπους και σίγουρα θα αντισταθώ σθεναρά σε οποιαδήποτε κυβερνητική χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού”.

Σε συνέντευξή του στη Vicki McKenna, μια εξίσου συντηρητική παρουσιάστρια του Wisconsin, είχε υποστηρίξει πως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αποτελούν ένα μέτρο ελέγχου της κυβέρνησης για να ασκήσει έλεγχο στις ζωές των ανθρώπων, καθώς και ένα ενορχηστρωμένο σχέδιο της αμερικανικής Αριστεράς, από κοινού με την κλιματική αλλαγή, αγνοώντας τις συστάσεις των ειδικών και τα επιστημονικά δεδομένα.

Τον Μάιο του 2021 αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, συνδέοντας λανθασμένα τις αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων στο αμερικανικό σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης VAERS με τα εμβόλια.

Πρόκειται για έναν συνήθη ισχυρισμό που επικαλούνται όσοι ασκούν κριτική στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων χωρίς επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση, που διατυπώθηκε και στην Ελλάδα ύστερα από τη δημοσίευση της έκθεσης του Ε.Ο.Φ. τον Απρίλιο του 2023 με όλες τις εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε η λανθασμένη αιτιώδης σύνδεση των ανεπιθύμητων περιστατικών που καταγράφονταν στην Κίτρινη Κάρτα με τον εμβολιασμό ενάντια στην COVID-19.

Όπως και στην Κίτρινη Κάρτα, έτσι και στο VAERS, οι αναφορές μπορούν να καταχωρηθούν από τον οποιονδήποτε και σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύουν αιτιώδη σχέση με τα εμβόλια που χορηγήθηκαν. Για περισσότερα μπορείτε να δείτε στο σχετικό άρθρο μας εδώ.

Τον Οκτώβριο του 2021, ο Ron Johnson υποστήριξε ότι η ιβερμεκτίνη είναι ισχυρότερη έναντι των εγκεκριμένων φαρμάκων για την καταπολέμηση της COVID-19 και σαφώς μια πολύ πιο οικονομική, την οποία προώθησε προς το κοινό ως εναλλακτική λύση έναντι του εμβολίου της Pfizer.

Ωστόσο, γνωρίζουμε την αναποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης έναντι στη COVID-19, από τα διαθέσιμα επιστημονικά ευρήματα, με τους αρμόδιους φορείς να μη συστήνουν τη χρήση της.

Εξαιτίας της προώθησης εναλλακτικών θεραπειών από αμφίβολης αξιοπιστίας πηγές, παρατηρήθηκε αύξηση της χρήσης αγωγών ιβερμεκτίνης ενάντια στην COVID-19, η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε δηλητηριάσεις των ασθενών.

Συνεπώς, οι ισχυρισμοί του Ron Johnson αποτελούν μια σύνθεση των κυρίαρχων θεωριών συνωμοσίας που έχουν διατυπωθεί για την πανδημία COVID-19, την προέλευση του ιού SARS-CoV2 καθώς και τα εμβόλια τα οποία παρουσιάζονται ως ανεπαρκή και επικίνδυνα.

Στην προσπάθειά του να ενισχύσει το επιχείρημα πως η πανδημία είναι κατασκευασμένη κάνει αναφορά στο Event 201. Ωστόσο, όπως έχουμε εξηγήσει στο άρθρο μας “Όχι, ο κορωνοϊός 2019-nCoV δεν είναι εργαστηριακό κατασκεύασμα“, το Event 201 δεν έχει καμία σχέση με την κατασκευή της πανδημίας.

Τι είναι το Event 201;

Το Event 201 είναι μια άσκηση προσομοίωσης πανδημίας που διοργάνωσε το Κέντρο Ασφαλείας της Υγείας του Johns Hopkins, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, με στόχο την προετοιμασία των κοινοτήτων για βιολογικές απειλές, πανδημίες και άλλες καταστροφές.

Είναι γνωστό ότι το όνομα του Bill Gates έχει συνδεθεί με πλήθος θεωριών συνωμοσίας, ωστόσο μπορείτε να διαβάσετε παλαιότερο σχετικό άρθρο μας, το οποίο αποδομεί τις υφιστάμενες θεωρίες.

Αναλυτικότερα, στην αρχική σελίδα των εκπαιδευτικών ασκήσεων του Κέντρο Ασφαλείας της Υγείας του Johns Hopkins εντοπίζει κανείς την ακόλουθη επισήμανση:

Οι εκπαιδευτικές ασκήσεις βασίζονται σε φανταστικά σενάρια και δεδομένα. Αυτές οι ασκήσεις αποτελούν διδακτικό και εκπαιδευτικό υλικό για τη δημόσια υγεία και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αρκετές παρόμοιες ασκήσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στις δεκαετίες. Παραδείγματα εδώ και εδώ.

Το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins, ύστερα από την εξάπλωση του SARSCoV2 και τη σύνδεση του φανταστικού σεναρίου με θεωρίες συνωμοσίας, προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση:

Τον Οκτώβριο του 2019, το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins φιλοξένησε μια πανδημική άσκηση με την ονομασία Event 201 με συνεργάτες το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Πρόσφατα, το Κέντρο για την Ασφάλεια της Υγείας δέχτηκε ερωτήσεις σχετικά με το κατά πόσον η εν λόγω άσκηση πανδημίας προέβλεψε την τρέχουσα επιδημία του νέου κορονοϊού στην Κίνα. Για να είμαστε ξεκάθαροι, το Κέντρο για την Ασφάλεια της Υγείας και οι συνεργάτες του δεν έκαναν πρόβλεψη κατά τη διάρκεια της άσκησής μας. Για το σενάριο, μοντελοποιήσαμε μια φανταστική πανδημία κορονοϊού, αλλά δηλώσαμε ρητά ότι δεν επρόκειτο για πρόβλεψη. Αντιθέτως, η άσκηση χρησίμευσε για να αναδείξει τις προκλήσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης που πιθανόν θα προέκυπταν σε μια πολύ σοβαρή πανδημία. Δεν προβλέπουμε τώρα ότι η επιδημία nCoV-2019 θα σκοτώσει 65 εκατομμύρια ανθρώπους. Παρόλο που η άσκησή μας περιελάμβανε έναν εικονικό νέο κορονοϊό, τα δεδομένα που χρησιμοποιήσαμε για τη μοντελοποίηση των πιθανών επιπτώσεων αυτού του φανταστικού ιού δεν είναι παρόμοια με τον nCoV-2019.

Η πιο πρόσφατη άσκηση πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2022 και αφορούσε στο σενάριο μιας φανταστικής πανδημίας στο εγγύς μέλλον, με υψηλότερο ποσοστό θανάτων από την COVID-19 που επηρεάζει δυσανάλογα τα παιδιά και τους νέους. Ο τίτλος της ήταν Catastrophic Contagion και τα συμπεράσματα της άσκησης συγκεντρώνονται εδώ.

Αναλυτικότερες πληροφορίες για τις προετοιμασίες των κρατών και των διεθνών φορέων μέχρι και πριν την εξάπλωση του ιού SARS-CoV2 βρίσκονται εδώ.

Συμπέρασμα

Οι ισχυρισμοί του Ron Johnson αποτελούν σύνθεση κυρίαρχων ψευδοεπιστημονικών και συνωμοσιολογικών αντιλήψεων, οι οποίοι δεν συνιστούν αξιόπιστη πηγή και καταρρίπτονται από τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.