Ποιοι είμαστε
Αρχική Δύο νέα βίντεο από τα ουγγροσερβικά σύνορα παρουσίασε ως γεγονότα στον Έβρο ο ΒελόπουλοςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Δύο νέα βίντεο από τα ουγγροσερβικά σύνορα παρουσίασε ως γεγονότα στον Έβρο ο Βελόπουλος

6 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνουν μετανάστες στα χερσαία ελληνικά σύνορα, στον φράχτη του Έβρου, να προσπαθούν να περάσουν. Το ένα βίντεο δείχνει αποτυχημένη προσπάθεια, αφού τους εντοπίζουν αστυνομικοί, και το άλλο βίντεο μια επιτυχημένη διάβαση.

Συμπέρασμα:

Τα περιστατικά έλαβαν χώρα στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας. Αυτό αποδεικνύεται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του διπλού φράχτη και την αντιστοίχιση γεωμορφολογικών και κατασκευαστικών στοιχείων που διακρίνονται στο βίντεο με δορυφορικές λήψεις σε συγκεκριμένα σημεία της ουγγροσερβικής συνοριογραμμής.

Στις 10 Αυγούστου 2023, μετά την ανάδειξη παραπληροφόρησης με δήθεν φετινό βίντεο από τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, που εντοπίσαμε στο προφίλ του Κυριάκου Βελόπουλου στο Twitter (νυν X), ο κ. Βελόπουλος επανήλθε με ανάρτηση δύο νέων βίντεο που υποτίθεται δείχνουν μετανάστες στα ελληνικά σύνορα. Και σε αυτήν την περίπτωση, ψεύδεται.

Αναλυτικότερα, στις 10 Αυγούστου 2023, σε νήμα αναρτήσεων στο προφίλ του Κυριάκου Βελόπουλου στην πλατφόρμα “X” (πρώην Twitter), αναφέρθηκαν τα εξής:

Αυτό το βίντεο το ανέβασαν οι ίδιοι που πέρασαν τον φράχτη της #ΝΔ και του #Μητσοτακης !Οι ίδιοι λένε ότι είναι χθεσινό !Ερώτηση :Αυτό είναι στο σύνορα Βουλγαρίας ;Είναι fakenews; Ακούστε τους Έλληνες που μιλάνε ελληνικά στους “επενδυτές”. Είστε ψεύτες κύριοι @ellinikahoaxes .ΔΙΑΨΕΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟΥΣ να ησυχάσουμε!ΝΌΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ ΜΟΝΟ ΜΕ #Βελοπουλος γι’αυτό λυσσαξε όλο το σύστημα !

Πολιτικοί απατεώνες κυβερνούν την Ελλάδα !Ιδού άλλη μια απόδειξη … μετά την #νεαφιλαδελφεια και οι είσοδος των επενδυτών που διέψευδαν από το πρωί !Ντροπή

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το βίντεο αφορά διάβαση του φράχτη στον Έβρο, στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας.

Το βίντεο που συνόδευε την ανάρτηση είναι το εξής:

Το βίντεο περιέχει λεζάντα-ισχυρισμό ότι ελήφθη «σήμερα», δηλαδή σε ενεστώτα χρόνο, στα σύνορα τη Ελλάδας:

«ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ»

Τι ισχύει

Το βίντεο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Στέφανο Δαμιανίδη, δημοσιογράφο του Focus FM. Αρχικά, το δημοσίευσε στις 10 Αυγούστου με ρητό ισχυρισμό ότι δείχνει μετανάστες στα ελληνικά σύνορα. Έκτοτε, διέγραψε αυτήν την ανάρτηση, μπορείτε ωστόσο να τη βρείτε αρχειοθετημένη εδώ.

«Νωρίτερα σήμερα «επενδυτές» επεχείρησαν να περάσουν παρανομα στην Ελλάδα!Αρχικά έδειξαν ότι δεν φοβούνται την @hellenicpolice που πήγε να τους σταματήσει! Όταν έφυγαν οι αστυνομικοί, πέρασαν από άλλο σημειό! Τα βίντεο έχουν ανεβεί σε κανάλι λαθροδιακινητή με λίγες ώρες διαφορά!»

Στέφανος Δαμιανίδης, 10 Αυγούστου 2023, Twitter

Αργότερα, μετά την ανάρτηση Βελόπουλου, ο κ. Δαμιανίδης προέβη σε νέα ανάρτηση του βίντεο στο TikTok και το Twitter (11 Αυγούστου 2023), συνοδεία του εξής κειμένου, όπου αναρωτιέται προς τους αρμόδιους Υπουργούς στην Ελλάδα αν οι εικονιζόμενοι συνοριοφύλακες είναι Έλληνες αστυνομικοί και αν το βίντεο είναι «fake»:

«Που θες να πας Ελλάδα» ακούγεται αστυνομικός να ρωτά έναν απ’τους «επενδυτές» την ώρα που τους προκαλούσαν με ύβρεις! Ο λαθροδιακινητής αργότερα ανέβασε βίντεο που η ομάδα πέρασε! Να μας πουν ο @joikonomou αν οι αστυνομικοί είναι Έλληνες & ο @DimKairidis αν τα βίντεο είναι fake!

Όπως και σε προηγούμενη περίπτωση που επεσήμαναν τα Ellinika Hoaxes, ο δημοσιογράφος έσβησε το όνομα του χρήστη TikTok που ανήρτησε πρώτος τα βίντεο, και έβαλε στη θέση του το δικό του όνομα χρήστη (@stefanosdamianidis).

Λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα βίντεο που είχε αναρτήσει νωρίτερα, και τα οποία δεν έχουν σχέση με τα ελληνικά σύνορα – όπως απέδειξαν τα Ellinika Hoaxes, ανατρέξαμε στο ίδιο προφίλ TikTok, και όντως βρήκαμε δύο αναρτήσεις που περιέχουν τα δύο βίντεο από τα οποία αποτελούνται οι υπό εξέταση αναρτήσεις. Πρόκειται για τον @user6305441912184, ένα προφίλ που προφανώς συνδέεται με διακινητή ή ομάδα διακινητών.

Τα βίντεο, με χρονική σειρά ανάρτησης, μπορείτε να τα δείτε παρακάτω. Ενώ πράγματι αναρτήθηκαν με διαφορά μιας ημέρας (09 Αυγούστου και 10 Αυγούστου 2023), δεν υπάρχει κάποια απόδειξη του ακριβούς χρόνου λήψης και της πραγματικής χρονικής απόστασης μεταξύ των δύο περιστατικών.

Βίντεο 1 – Αποτυχημένη απόπειρα διάβασης
Βίντεο 2 – Επιτυχής διάβαση συνόρων

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα Ellinika Hoaxes έχουν καταγράψει τουλάχιστον τρεις φορές που πρόσφατα ο κ. Βελόπουλος ή ο κ. Δαμιανίδης παρουσίασαν βίντεο από τα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας ως δήθεν ντοκουμέντα από τον φράχτη του Έβρου ή τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Μπορείτε να διαβάσετε τα σχετικά άρθρα κατάρριψης εδώ, εδώ κι εδώ.

Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, το βίντεο παρουσιάζει περιστατικά από τα ουγγροσερβικά σύνορα. Είναι χαρακτηριστικός ο διπλός φράχτης με δρόμο ανάμεσα, κάτι που, όπως έχουμε εκτενώς εξηγήσει, δεν υπάρχει στα χερσαία ελληνικά σύνορα.

Κατ’ αρχάς, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του διπλού φράχτη μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας είναι ορατά και στα συγκεκριμένα βίντεο:

Σύγκριση στιγμιοτύπων από το Βίντεο 1 με φωτογραφία από το διπλό συνοριακό φράχτη στη νότια Ουγγαρία.
Σύγκριση στιγμιοτύπων από το Βίντεο 2 με φωτογραφία από το διπλό συνοριακό φράχτη στη νότια Ουγγαρία.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, και σε συνδυασμό με την πληροφορία ότι τα βίντεο προέρχονται από ίδιο με προηγούμενη παραπληροφόρηση κανάλι διακινητή, αναζητήσαμε απευθείας το ακριβές σημείο λήψης επί της συνοριακής γραμμής Σερβίας – Ουγγαρίας, ξεκινώντας κοντά από τα σημεία λήψης εκείνων των βίντεο.

Και πράγματι, για το βίντεο υπ’ αριθμόν 1 βρήκαμε το σημείο με συντεταγμένες 46.178706, 19.712819 κατά προσέγγιση, η δορυφορική εικόνα του οποίου ανταποκρίνεται σε όσα γεωμορφολογικά και κατασκευαστικά στοιχεία είναι ορατά στο βίντεο.

Ειδικότερα, διακρίνεται εμπρός πυκνή δασώδης βλάστηση, που αριστερά είναι αραιότερη, ένας μικρός παράλληλος χωματόδρομος, αλλά και χαρακτηριστικές κολώνες ηλεκτροδότησης ή πυλώνες καμερών, σε τρία κοντινά μεταξύ τους σημεία. Από την πλευρά λήψης, στα σερβικά εδάφη, διακρίνεται πολύ χαμηλή βλάστηση, εκατέρωθεν.

Σύγκριση στιγμιοτύπων από το βίντεο 1 με εναέρια δορυφορική εικόνα που παρέχει το Google Earth Pro.

Όσον αφορά το βίντεο υπ’ αριθμόν 2, εντοπίσαμε το σημείο λήψης, με συντεταγμένες 46.180697, 19.709586 κατά προσέγγιση, αρκετά κοντά στο παραπάνω σημείο. Τα γεωμορφολογικά στοιχεία βλάστησης, συστάδων δένδρων, καμπυλώσεις συνοριογραμμής, που διακρίνονται στο βίντεο, ταιριάζουν με την δορυφορική λήψη επάνω από το σημείο.

Επιπροσθέτως, απευθύναμε εκείνη την ημέρα, στις 11 Αυγούστου, ερώτημα μέσω WhatsApp στον συριακό αριθμό τηλεφωνικής σύνδεσης που δηλώνει στην εικόνα προφίλ του ο χρήστης TikTok “@user6305441912184” σχετικά με την τοποθεσία λήψης του βίντεο, παραθέτοντας και τις παραπάνω αναρτήσεις των κ. Βελόπουλου και Δαμιανίδη.

Ο εν λόγω χρήστης απάντησε άμεσα, στα αραβικά, τα εξής:

Είμαι στην Ουγγαρία
Αδελφέ
Τι θέλεις

Σε περαιτέρω διευκρινίσεις που του ζητήσαμε, δεν ανταποκρίθηκε.

Έχουμε απευθύνει εκ νέου ερώτημα προς την Αστυνομία της Ουγγαρίας, που σε προηγούμενη περίπτωση επιβεβαίωσε στα Ellinika Hoaxes ότι ένα άλλο βίντεο που διακίνησε ο Κυριάκος Βελόπουλος είχε ληφθεί στα ουγγροσερβικά σύνορα, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε λάβει απάντηση.

Τέλος, δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιώσουμε ότι χρησιμοποιήθηκε ελληνική γλώσσα από τους ενστόλους. Σε ένα μόνο σημείο ακούγεται κάτι σαν «πού θες να πας». Πιθανόν να πρόκειται για ηχητική «παρειδωλία», την τάση του μυαλού μας να αποδίδει φαινόμενα που δεν καταλαβαίνει σε γνωστά του ερεθίσματα. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση ελληνικής γλώσσας που ενδεχομένως ακούγεται να χρησιμοποιείται από ένστολο στην απέναντι πλευρά του φράχτη, σε ένα μόνο σημείο του περιστατικού, δεν αποτελεί από μόνη της απόδειξη ότι το βίντεο #1 ελήφθη στα ελληνικά σύνορα.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι δύο βίντεο που διακίνησε ο Κυριάκος Βελόπουλος με μια αποτυχημένη και μια επιτυχημένη απόπειρα διάβασης χερσαίων συνόρων ελήφθησαν στα σύνορα της Ελλάδας είναι ψευδής. Με βάση τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του διπλού φράχτη, και εν τέλει τον γεωεντοπισμό των σημείων λήψης, τα βίντεο έχουν ληφθεί στα σύνορα Σερβίας και Ουγγαρίας.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.