Ποιοι είμαστε
Αρχική Ανυπόστατοι ισχυρισμοί «θεματοφύλακα» για επικείμενες οργανωμένες επιθέσεις μεταναστών στις πόλειςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ανυπόστατοι ισχυρισμοί «θεματοφύλακα» για επικείμενες οργανωμένες επιθέσεις μεταναστών στις πόλεις

12 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός:

Βίντεο προειδοποιεί πως, σύμφωνα με πηγές μέσα από την αστυνομία, θα υπάρξει σύντομα μια μαζική εισβολή οπλισμένων μεταναστών στις πόλεις, ενώ οι αρχές και ο στρατός έχουν λάβει εντολή να μην κάνουν τίποτα για τις πρώτες δύο ώρες.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός πως η προειδοποίηση για επικείμενες επιθέσεις μεταναστών σε πόλεις προέρχεται μέσα από την αστυνομία είναι ψευδής. Εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στα Ellinika Hoaxes πως καμία υπηρεσία δεν έχει πληροφορίες για επικείμενη εισβολή. Επιπροσθέτως, το βίντεο προέρχεται από μέλος της οργάνωσης «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», οργάνωση η οποία στο παρελθόν έχουν προβεί σε διάδοση ψευδών ειδήσεων και απειλών. Ο ίδιος άντρας που δημοσίευσε το βίντεο συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα για διαφορετικό λόγο, και κατηγορείται μεταξύ άλλων για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων και αντιποίηση δημόσιας υπηρεσίας.

Σημαντική διάδοση, με χιλιάδες κοινοποιήσεις από τα τέλη Αυγούστου του 2023, γνωρίζει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης βίντεο από ζωντανή μετάδοση, στο οποίο μέλος της οργάνωσης «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» ισχυρίζεται πως σύντομα θα υπάρξει συντονισμένη επίθεση μεταναστών. Ο άνδρας αναφέρει επίσης πως η εν λόγω πληροφορία προέρχεται από αστυνομικές πηγές, οι οποίες έχουν λάβει εντολή να μη δράσουν για δύο ώρες από την έναρξη των επιθέσεων. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός δεν επαληθεύεται.

Παράδειγμα αναρτήσεων στο Facebook:

Το υπό εξέταση βίντεο είναι αυτό:

Στο υπό εξέταση βίντεο αναφέρονται τα εξής:

«Λοιπόν, καλησπέρα σε όλον τον κόσμο, θέλω, εκπέμπω σήμα ALΕRΤ προς όλους τους Έλληνες, λοιπόν, από το 2018 αρκετές φορές σας έχω ανεβάσει μία πληροφορία η οποία αφορά όλους τους λαθρομετανάστες. Σας έχω πει ότι θα λάβουν ένα μήνυμα όλοι ταυτόχρονα στα κινητά τους, έτσι, σας το ‘χω αναφέρει πάρα πολλές φορές από το 2018. Να είσαστε έτοιμοι, σας είπα. Διότι αυτοί όλοι οι κερατάδες που τους βάζουμε εδώ μέσα είναι έτοιμοι για πόλεμο, λοιπόν, και κάποια στιγμή θα πάρουν εντολή να σας επιτεθούν, να ξεκινήσουν δηλαδή να κάνουν τον πόλεμο των πόλεων. Και φυσικά η Ελληνική Α.Ε. εταιρία και ο Ελληνικός Α.Ε. στρατός δεν θα κάνουν τίποτα τις πρώτες δύο ώρες. Λοιπόν, ξαναλέω, εκπέμπω σήμα κινδύνου προς όλους τους Έλληνες, αυτή η στιγμή έχει έρθει. Η πληροφορία που σας λέω είναι εγκυρότατη, είναι μέσα από τις αστυνομικές αρχές, λοιπόν, έχουμε ήδη λάβει σήμα ότι όλοι οι λαθρομετανάστες μέσα στις ΜΚΟ που τους έχουν συγκεντρώσει σε αυτά τα κέντρα συγκέντρωσης εν πάσει περιπτώσει, στα hotspots λοιπόν, όλοι αυτοί είναι εξοπλισμένοι με σπαθιά, με όπλα, με τσεκούρια και με πολλά πράγματα. Αυτά έχω να σας πω.

Για μένα συγκροτηθείτε, διαδώστε το παντού, σε όλες τις περιοχές ανασυγκροτηθείτε. Τώρα δεν υπάρχει άσπρος Έλληνας, μαύρος Έλληνας, κούκλος Έλληνας, άσχημος Έλληνας, τώρα πρέπει να ενωθούμε όλοι, λοιπόν απέναντι σε όλους αυτούς και σε όλο αυτό εδώ που έρχεται εναντίον σας, διότι οι φωτιές δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που σας λέω, έτσι. Επαναλαμβάνω, σας έχω ενημερώσει πολλές φορές από το ’18 ότι όλοι αυτοί οι λαθρό θα πάρουν ένα σήμα στο κινητό τους, ένα μήνυμα και θα επιτεθούν με όπλα μέσα στις πόλεις. Ωραία; Αυτό που πρέπει να κάνετε εσείς είναι να ενωθείτε ανά κοινότητες, ανά δήμους, ανά γειτονιές, ανά περιοχές και να είσαστε έτοιμοι για άμυνα. Για άμυνα και όσο εξοπλισμένοι γίνεται καλύτερα. Διότι θα συμβεί αυτό, θα συμβεί και πολύ σύντομα, σας το είπα από τις αρχές του καλοκαιριού ότι αυτό το καλοκαίρι, έτσι, θα είναι πολύ θα έχει πολλή μπογιά κόκκινη, θα πέσει πάρα πολλή μπογιά κόκκινη. Αυτά λοιπόν είχα να σας πω, μαζευτείτε, συγκεντρωθείτε, ενωθείτε και, κάποιες, ας το πούμε αδύναμες ομάδες, απέναντι σε κάτι σε κάποια λαθροεισβολή να αναλάβουν όλοι με προσωπική τους δράση να βοηθήσουνε στις φωτιές, στις πυρκαγιές, στα πάντα.


Εμείς, το Σώμα Θεματοφυλακής στέλνει σε όλη την Ελλάδα λοιπόν θεματοφύλακες και έχουν ενημερωθεί όλοι άπαντες να συνεργαστούν μαζί μας.

Λοιπόν μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς ανεξαιρέτως, αν έχετε μπει στη θεματοφυλακή ή όχι, όχι μπορείτε, επιβάλλεται να βοηθήσετε όλοι οι Έλληνες. Να πιάσετε λοιπόν, όσοι ξαναλέω δεν είσαστε έτοιμοι για μία τέτοια λαθροεισβολή γιατί είναι έτοιμοι. Το ξαναλέω, αυτή εδώ η πληροφορία που σας λέω τόσα χρόνια είναι έτοιμη τώρα, έχει δοθεί, μου έχει δοθεί μέσα από την αστυνομία, ότι ετοιμάζονται, ήδη πήραν εντολή ότι τους έχουν προμηθεύσει με όπλα και θα κατέβουν στις πόλεις, δε θα κάνουν τίποτα το πρώτο δίωρο. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει, λοιπόν, προστατευτείτε, ενωθείτε, συγκεντρωθείτε και προσπαθήστε να βοηθήσετε είτε με την κατάσβεση πυρκαγιών είτε με οτιδήποτε περνάει από το χέρι σας, με της δική σας προσωπική σας βοήθεια και των ανθρώπων γύρω σας»
.

Τι ισχύει

Όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρει ο ίδιος στο βίντεο, ο άνδρας που το ανέβασε δηλώνει μέλος του «Σώματος Θεματοφυλακής», ή αλλιώς της οργάνωσης «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», η οποία έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν την επικαιρότητα με απειλές και βίαια επεισόδια, ιδίως κατά την αρχική περίοδο της πανδημίας. Τα μέλη της οργάνωσης φέρουν διακριτικά που παραπέμπουν σε αστυνομική ή άλλη αρχή, διαθέτουν οχήματα με διακριτικά και φάρους, ενώ ισχυρίζονται πως δεν δεσμεύονται από τη νομοθεσία, όπως προκύπτει από την αποκαλούμενη «ιερή δήλωσή» τους: μια αναφορά-καταγγελία που απευθύνεται συνήθως προς πολιτειακές, δικαστικές, διοικητικές, αστυνομικές κ.ά. αρχές, η οποία καταγγέλλει πως καταλύθηκε το Σύνταγμα και επικαλείται το άρθρο 120 (ακροτελεύτια διάταξη) του Συντάγματος ως δήθεν νομικό έρεισμα για την ανάληψη αυθαίρετης δράσης.

Σε πρόσφατες εκδοχές της «ιεράς δήλωσης» μάλιστα συναντάμε την ενσωμάτωση ψευδών ειδήσεων και συνωμοσιολογιών, ακόμα και ευθείες απειλές βίας και αυτοδικίας, καθώς, σύμφωνα με το περιεχόμενό της, ο εκάστοτε υποβάλλων την αναφορά νομιμοποιείται να προβεί σε ανθρωποκτονίες και αυτοδικία για όποιο σοβαρό, κατ’ αυτόν, έγκλημα βλέπει να εκτελείται.

Στο παρελθόν και ιδίως κατά τη διάρκεια των μέτρων κατά της πανδημίας, οι αυτοαποκαλούμενοι «θεματοφύλακες του Συντάγματος» τηρούσαν ισχυρή αντιεμβολιαστική στάση, με αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις, επιθέσεις, ακόμα και με απειλές «ένοπλου ξεσηκωμού»:

Πηγή βίντεο: Ρεπορτάζ ΕΡΤ, 16 Δεκεμβρίου 2021/YouTube

Μέλη της οργάνωσης είχαν επίσης πραγματοποιήσει εφόδους σε διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία, και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μέλη τους είχαν προβεί σε κακουργηματικές πράξεις, όπως για παράδειγμα την απαγωγή Γυμνασιάρχη σε σχολείο της Πιερίας, αλλά και βομβιστικές επιθέσεις.

Πρόσφατα, με αφορμή τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας το καλοκαίρι, ο ίδιος άνδρας δημοσίευσε ένα ακόμα βίντεο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στο οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά πως η ομάδα του αλλά και ο ίδιος κάνει περιπολίες, με το προσωπικό του αυτοκίνητο, και απειλεί με εκτελέσεις οποιονδήποτε δει να βάζει φωτιές:

1:13 «[…] κοινοποιώ δημόσια ότι κάνω περιπολίες με το αυτοκίνητό μου, εγώ προσωπικά ο ίδιος, και όποιον πιάσω, επί τόπου θα τον εκτελέσω […]»

Στο χρονικό σημείο 1:29 του βίντεο, ο άνδρας αναφέρει και τον κ. Παναγιώτη Αποστολόπουλο, γνωστό και ως «Συνταγματάρχη», ο οποίος είναι ο επικεφαλής της οργάνωσης των «θεματοφυλάκων του Συντάγματος».

Περισσότερα για τον καταχρηστικό όρο «θεματοφύλακας του Συντάγματος» και τον τρόπο που δήθεν αποκτάται, καθώς και τα ψεύδη ή συνωμοσιολογίες ή άλλες σοβαρές παρανοήσεις που συνοδεύουν την «ενεργοποίηση» του άρθρου 120 του Συντάγματος, μπορείτε να διαβάσετε στο αναλυτικό άρθρο μας “Η «ιερή δήλωση» και η «ενεργοποίηση» του άρθρου 120 του Συντάγματος“.

Δεν επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός για μαζική επίθεση μεταναστών

Σχετικά με την πληροφορία για οργανωμένη και μαζική επίθεση μεταναστών, την οποία ο δημιουργός του βίντεο υποστηρίζει πως έλαβε από αστυνομικές αρχές, τα Ellinika Hoaxes την 1η Σεπτεμβρίου 2023 επικοινώνησαν με την εκπρόσωπο τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Αστυνόμο Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, η οποία μας ενημέρωσε πως:

«Καμία υπηρεσία, ούτε η ασφάλεια, ούτε ο κλάδος αλλοδαπών, έχει τέτοιες πληροφορίες. Αν υπήρχε κάτι τέτοιο θα το γνωρίζαμε».

Περί της υποτιθέμενης εντολής μη παρέμβασης για τις πρώτες δύο ώρες της επίθεσης που έχουν, σύμφωνα με τον ισχυρισμό, λάβει οι αρχές, αυτό θα συνιστούσε παράβαση του Ποινικού Κώδικα, όσον αφορά το Άρθρα 259 Π.Κ. περί παράβασης καθήκοντος, καθώς και το Άρθρο 231 Π.Κ. περί υπόθαλψης κατά συρροή:

Άρθρο 259 – Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) – Παράβαση καθήκοντος

Υπάλληλος που με πρόθεση παραβαίνει τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο όφελος ή να βλάψει το κράτος ή κάποιον άλλο τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή, αν η πράξη αυτή δεν τιμωρείται με άλλη ποινική διάταξη.

Άρθρο 231 – Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) – Υπόθαλψη

1. Όποιος εν γνώσει ματαιώνει τη δίωξη άλλου για κακούργημα ή πλημμέλημα που διέπραξε τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

Επιπροσθέτως, ο ισχυρισμός περί μαζικού οπλισμού των μεταναστών με «σπαθιά και τσεκούρια», όπως αναφέρεται στο βίντεο, δεν ευσταθεί. Συχνά πραγματοποιούνται έλεγχοι στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, όπως για παράδειγμα στο κέντρο Ελαιώνα, στη Ριτσώνα και πιο πρόσφατα στη Θήβα.

Αν και είναι γεγονός πως ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανακαλύπτονται και συλλαμβάνονται μετανάστες που φέρουν αυτοσχέδιο οπλισμό, όπως για παράδειγμα στη Θήβα και στη Ριτσώνα, η μαζική προμήθεια οπλισμού στο σύνολο των μεταναστών χωρίς έλεγχο θα ήταν αδύνατη: σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 2881/19-3-2020 του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης στις δομές φιλοξενίας και κράτησης προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται σε πλαίσιο ανάλογο με εκείνο των προμηθειών που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Ασφάλεια.

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως λίγες ημέρες αργότερα, στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, ο ίδιος άνδρας δημοσίευσε νέο βίντεο, στο οποίο παρουσιάζει τα οχήματα των μελών της οργάνωσης, με αυτά να φέρουν διακριτικά της αλλά και φάρους με μπλε και ερυθρά φώτα, κάτι που απαγορεύεται σύμφωνα με το Άρθρο 44 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας:

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, Άρθρο 44, Παράγραφος 1:
Ως οχήματα άμεσης ανάγκης, για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, θεωρούνται τα οχήματα που φέρουν ειδικά πρόσθετα μπλε ή ερυθρά φώτα. Με ένα ή περισσότερα μπλε φώτα που αναβοσβήνουν, μπορούν να εφοδιάζονται μόνο τα νοσοκομειακά οχήματα, τα οχήματα πρώτων βοηθειών και κλινικών, τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας ως και τα οχήματα των στρατιωτικών και λιμενικών αρχών. Με ένα ή περισσότερα ερυθρά φώτα που αναβοσβήνουν, μπορούν να εφοδιάζονται μόνο τα οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας δασαρχείου και αποκατάστασης βλαβών ηλεκτρικού δικτύου, καθώς και τα οχήματα των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, Άρθρο 44, Παράγραφος 7:
Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ. Με την αυτή ποινή τιμωρείται και αυτός που για να επιτύχει την κατά προτεραιότητα κίνησή του προσποιείται ότι το όχημα που οδηγεί είναι όχημα άμεσης ανάγκης ή μεταφέρονται με αυτό πρόσωπα που έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας.

Στο νέο βίντεο ο ίδιος άνδρας αναφέρει πως:

1:06 «Και ας έρθει ο οποιοσδήποτε αστυνομικός θέλει να μας πει για πρόστιμο για τους φάρους ή για οτιδήποτε, καταλάβατε ότι η χώρα είναι δική μας;»

1:20 «Κάνουμε περιπολίες σε όλη την πόλη, έχουμε δικαίωμα να έχουμε τους φάρους, τα περιπολικά μας και να κάνουμε έλεγχο παντού, από το πρωθυπουργικό γραφείο, μέχρι το οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα, στρατόπεδο και πάει λέγοντας, εάν κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Όποιος δεν κάνει τη δουλειά του σωστά, και ό,τι ορίζει το Σύνταγμα, τότε τον τελειώνουμε»

Μια ημέρα αργότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου 2023, ο 45χρονος άνδρας εντοπίστηκε και συνελήφθη σε περιοχή της Χαλκιδικής από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απειλή διάπραξης αδικημάτων/εγκλημάτων δημόσια και μέσω διαδικτύου και συμμετοχή σε αυτήν, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων δημόσια και μέσω διαδικτύου τετελεσμένη και σε απόπειρα, αντιποίηση δημόσιας υπηρεσίας τετελεσμένη και σε απόπειρα από κοινού, παράνομη βία σε απόπειρα και κατά συρροή, και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο 45χρονος «θεματοφύλακας» εμφανίστηκε στις εισαγγελικές αρχές μετανιωμένος, και φέρεται να εξέφρασε την επιθυμία να αναρτήσει νέο βίντεο στο οποίο θα παραδέχεται ότι έκανε λάθος.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός πως η προειδοποίηση για επικείμενες επιθέσεις μεταναστών σε πόλεις προέρχεται μέσα από την αστυνομία είναι ψευδής. Εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στα Ellinika Hoaxes πως καμία υπηρεσία δεν έχει πληροφορίες για επικείμενη εισβολή. Επιπροσθέτως, το βίντεο προέρχεται από μέλος της οργάνωσης «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», οργάνωση η οποία στο παρελθόν έχουν προβεί σε διάδοση ψευδών ειδήσεων και απειλών. Ο ίδιος άντρας που δημοσίευσε το βίντεο συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα για διαφορετικό λόγο, και κατηγορείται μεταξύ άλλων για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων και αντιποίηση δημόσιας υπηρεσίας.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.