Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτό ΔΕΝ είναι πραγματικό βίντεο από την κακοκαιρία Daniel στη ΛιβύηΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ

Όχι, αυτό ΔΕΝ είναι πραγματικό βίντεο από την κακοκαιρία Daniel στη Λιβύη

12 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει ανεμοστρόβιλο που σχηματίστηκε στη Λιβύη κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel, το Σεπτέμβριο του 2023.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για ψηφιακή επεξεργασία ενός στοκ βίντεο που ελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 στο Τζάκσονβιλ Μπιτς στη Φλόριντα, και στο οποίο έχει προστεθεί ψηφιακά ανεμοστρόβιλος και αστραπές.

Ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει ισχυρό ανεμοστρόβιλο να πλήττει κτίρια στη Λιβύη, στο πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, κυκλοφόρησε σε άρθρα ενημερωτικών σελίδων και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι όμως πραγματικό βίντεο – πρόκειται για ψηφιακή επεξεργασία ενός βίντεο που είχε ληφθεί στην πολιτεία Φλόριντα των ΗΠΑ, το 2016.

Το βίντεο κυκλοφόρησε κυρίως στο Twitter (νυν ονομαζόμενο “X”) από τους χρήστες @Sprinter99800 (Sprinter, πρώην Spriter, έναν διαβόητο για την διασπορά παραπληροφόρησης λογαριασμό) και @Arabbeau (Arab world).

Τα εντυπωσιακά «πλάνα» ενσωματώθηκαν σε άρθρα ειδησεογραφικών ιστοσελίδων όπως kathimerini.gr, efsyn.gr, newsit.gr, libre.gr, protagon.gr, oknews.gr, elkosmos.gr, elladafm.gr κ.ά., κατά την μεταφορά ειδήσεων σχετικά με την επέλαση της κακοκαιρίας “Daniel”, που έπληξε και τη Λιβύη μετά την Ελλάδα.

Χαρακτηριστική η πλαισίωση του βίντεο από την ΕΦΣΥΝ, σαν να επρόκειτο για πραγματικό βίντεο-ντοκουμέντο:

Παραδείγματα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Το βίντεο είναι το εξής:

Τι ισχύει

Πραγματοποιώντας αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μέσω Google Lens και Yandex Images, εντοπίσαμε ένα μεγαλύτερης διάρκειας στοκ βίντεο στο αποθετήριο Shutterstock. Σε αυτό το βίντεο απουσιάζει ο ανεμοστρόβιλος με τις αστραπές.

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 12/09/2023 από το shutterstock.com

Το βίντεο παρέχει μια ευρύτερη σε πλάτος εικόνα του σημείου λήψης.

Ερευνώντας περισσότερα για τον χρόνο και τόπο λήψης του βίντεο, ανατρέξαμε στα social media του λογαριασμού Cinematic Storm Footage, με σύντομο url “gabrielgcox”, που κατευθύνει σε κανάλια Twitter, Instagram και YouTube με την επωνυμία “Tornado Trackers“.

Κατέστη δυνατόν, με αυτόν τον τρόπο, να εντοπίσουμε ανάρτηση του οπτικοακουστικού υλικού τον Οκτώβριο του 2016, με ένδειξη ότι συνδέεται με τον τυφώνα “Matthew”, που έπληξε την Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Στιγμιότυπο που ελήφθη μέσω YouTube στις 12/09/2023

Πράγματι, το σημείο λήψης του πραγματικού βίντεο είναι στο Jacksonville Beach, Florida. Μπορείτε να δείτε το σημείο παρακάτω, μέσω Google Maps (επιλέχθηκε Street View από το 2016, όπου είναι διακριτές οι ίδιες ταμπέλες και εμπορικές επωνυμίες στο σημείο έμπροσθεν).

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω στοιχεία για την πραγματική προέλευση του βίντεο, είναι προφανές ότι η εκδοχή που κυκλοφορεί, με τον ανεμοστρόβιλο και τις αστραπές, είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Στο αυθεντικό και πλήρες βίντεο, που έχει ληφθεί αρκετά έτη πριν την κυκλοφορία του εξεταζόμενου, δεν έχει καταγραφεί τυφώνας ή ανεμοστρόβιλος.

Το σύντομο αυτό επεξεργασμένο βίντεο έχει κυκλοφορήσει ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε TikTok και Instagram, χωρίς βέβαια να συνοδεύεται από ισχυρισμούς ότι απεικονίζει πρόσφατο και πραγματικό περιστατικό στη Λιβύη.

Συμπέρασμα

Το εντυπωσιακό βίντεο με ανεμοστρόβιλο και καταιγίδα δεν είναι πραγματικό βίντεο και δεν έχει καμία σχέση με την κακοκαιρία Daniel, που έπληξε τη Λιβύη το Σεπτέμβριο του 2023. Πρόκειται για ψηφιακή επεξεργασία ενός στοκ βίντεο που ελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 στο Τζάκσονβιλ Μπιτς στη Φλόριντα, και στο οποίο έχει προστεθεί ψηφιακά ανεμοστρόβιλος και αστραπές.