Ποιοι είμαστε
Αρχική Τα mRNA εμβόλια κατά του κορονοϊού ΔΕΝ συγκεντρώνονται στις ωοθήκες και ΔΕΝ σχετίζονται με τα ποσοστά των γεννήσεωνΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα mRNA εμβόλια κατά του κορονοϊού ΔΕΝ συγκεντρώνονται στις ωοθήκες και ΔΕΝ σχετίζονται με τα ποσοστά των γεννήσεων

14 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός

Σύμφωνα με ισχυρισμούς του Mike Yeadon, τα εμβόλια Moderna και Pfizer/BioEntech mRNA σχεδιάστηκαν για να συσσωρεύονται στις ωοθήκες και να προκαλούν μαζική υπογονιμότητα στις γυναίκες που με την σειρά της έφερε εντυπωσιακή μείωση των γεννήσεων έως και 15%!

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Πολυάριθμες έρευνες από την αρχή της πανδημίας έως τις μέρες μας έχουν αξιολογήσει σε πραγματικές συνθήκες την επίδραση των mRNA εμβολίων στην υγεία των ωοθηκών, σε όλες τις ομάδες του γυναικείου πληθυσμού, χωρίς να εντοπίσουν απολύτως κανέναν κίνδυνο. Επιπλέον, η παρατηρούμενη μείωση του αριθμού των γεννήσεων προηγείται κατά πολύ της πρόσφατης πανδημίας και της ανάπτυξης των εμβολίων. Πρόκειται για ένα διαχρονικό και πολυσύνθετο κοινωνικό φαινόμενο που σχετίζεται με ένα πλήθος παραγόντων και ως εκ τούτου οποιαδήποτε προσπάθεια απόδοσης αιτιώδους σχέσης μεταξύ των εμβολίων και της μείωσης των γεννήσεων είναι εντελώς εσφαλμένη από κάθε άποψη.

Πρόσφατα επανήλθε στην επικαιρότητα ο ισχυρισμός ότι τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19 σχεδιάστηκαν σκόπιμα για να συσσωρεύονται στις ωοθήκες, προκαλώντας μαζική υπογονιμότητα και οδηγώντας σε μείωση των γεννήσεων παγκοσμίως έως και 15%. Ο ισχυρισμός, ωστόσο, δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων και αναρτήσεων: pronews.gr, anazitiseis.gr, el.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Ο πρώην Αντιπρόεδρος της Pfizer, Dr Mike Yeadon, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με το πώς τα εμβόλια mRNA κατά της Covid σχεδιάστηκαν σκόπιμα για να συσσωρεύονται στις ωοθήκες και να προκαλούν μαζική υπογονιμότητα στις γυναίκες που με την σειρά της έφερε εντυπωσιακή μείωση των γεννήσεων έως και 15%!

Τα εμβόλια Moderna και Pfizer/BioEntech mRNA δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο.

Αυτή είναι η συνήθης φόρμουλα φαρμάκου που δημιουργεί την δομή τους και τους επιτρέπει να κινούνται μέσα στο σώμα σε λειτουργία αργής απελευθέρωσης κ.λπ.

Τι επέλεξαν; Νανοσωματίδια λιπιδίων. Οι μακροφορείς για αυτά τα μόρια είναι γνωστό ότι έχουν μια ιδιότητα που είναι μάλλον δυσάρεστη.

Αυτή η ιδιότητα συνίσταται στο γεγονός ότι συσσωρεύονται στις ωοθήκες. Αυτή η σύνθεση επιλέχθηκε, κατά τη γνώμη μου, με την πλήρη κατανόηση ότι θα συσσωρευτεί στις ωοθήκες κοριτσιών και γυναικών.

Φοβάμαι, κυρίες και κύριοι, αυτό ακριβώς συνέβη σε όλες τις γυναίκες που έκαναν ένεση με αυτό το υλικό.

Εάν συμβαίνει αυτό, πιστεύεται ότι επηρεάζει τη γονιμότητα και τα ποσοστά γεννήσεων; Και τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο; Μείωση του αριθμού των γεννήσεων κατά 10-15%. Όπου κι αν κοιτάξεις, αυτό ακριβώς συμβαίνει.»

Τι ισχύει

Ποιος είναι ο Mike Yeadon;

Οι εξεταζόμενοι ισχυρισμοί προέρχονται από συνέντευξη του Mike Yeadon στην εκπομπή Ask Dr. Drew στις 19.7.2023, από την οποία παραθέτουμε απόσπασμα στο οποίο βασίστηκαν και τα υπό εξέταση δημοσιεύματα. Ολόκληρη η συνέντευξη είναι διαθέσιμη εδώ.

Ο Mike Yeadon, ο οποίος παρουσιάζεται παντού ως “αντιπρόεδρος της Pfizer”, αποτελεί μία από τις περιπτώσεις γιατρών που έχουν αποτελέσει πρωτεργάτες του αντι-εμβολιαστικού κινήματος, διατυπώνοντας ποικίλους ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς για τα εμβόλια και την πανδημία.

Αρκετούς από τους ισχυρισμούς αυτούς έχουμε καταρρίψει σε παλαιότερα άρθρα μας, τα οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.

Στην πραγματικότητα, ο Mike Yeadon υπήρξε αντιπρόεδρος και επικεφαλής του παραρτήματος “Αλλεργικής και Αναπνευστικής Έρευνας” της Pfizer στο Kent του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι ολόκληρης της εταιρείας (η Pfizer μέχρι τη στιγμή συγγραφής του παρόντος άρθρου διαθέτει 10 αντιπροέδρους).

Το συγκεκριμένο παράρτημα, μάλιστα, έκλεισε το 2011, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του τομέα έρευνας, σύμφωνα με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ian Read, με τον Yeadon να αποχωρεί οριστικά από την εταιρεία. [πηγή]

Με βάση πληροφορίες που ο ίδιος ο Yeadon αναφέρει στο προφίλ του στο LinkedIn, η επαγγελματική του πορεία στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας έληξε το 2017, με την πώληση της φαρμακευτικής Ziarco της οποίας ήταν συνιδρυτής, ενώ το 2018 αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί για ιατρικούς λόγους. Επίσης, ο ίδιος δεν αναφέρει πουθενά ότι εργαζόταν πάνω σε εμβόλια.

Ο Michael Yeadon δεν είχε, επίσης, καμία συμμετοχή στην έρευνα για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά της COVID-19. Ωστόσο, στους υπό εξέταση ισχυρισμούς σχολιάζει τη φόρμουλα των εμβολίων, η οποία βασίζεται σε νανοσωματίδια λιπιδίων, υποστηρίζοντας ότι αυτά είναι σχεδιασμένα για να συσσωρεύονται στις ωοθήκες, επηρεάζοντας τη γονιμότητα.

Ας εξετάσουμε καταρχάς την προέλευση των ισχυρισμών.

Νανοσωματίδια λιπιδίων και στειρότητα

Οι υπό εξέταση ισχυρισμοί εμφανίστηκαν αρχικά με την έναρξη της πανδημίας και επανέρχονται ανακυκλούμενοι διαρκώς στην επικαιρότητητα. Σχετικά με την προέλευσή τους, είναι χρήσιμο να επισημάνουμε δύο πράγματα.

Πρώτον, η σύνδεση των εμβολίων με τυχόν κινδύνους για το αναπαραγωγικό σύστημα δεν είναι καινούρια. Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Mike Yeadon μαζί με τον Wolfgang Wodarg, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη της ανάπτυξης εμβολίων, είχαν υποβάλλει πρόταση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το τότε υποψήφιο προς έγκριση mRNA εμβόλιο BNT162b2 των Pfizer/BioNTech για τη νόσο COVID-19, επικαλούμενοι κινδύνους στην ανθρώπινη υγεία.

Οι συντάκτες είχαν εκφράσει αμφιβολίες για το ενδεχόμενο το εμβόλιο να επιτεθεί στα κύτταρα του πλακούντα, προκαλώντας γυναικεία στειρότητα. Ο ισχυρισμός τους βασιζόταν στο ότι η πρωτεΐνη του πλακούντα, συγκυτίνη-1, έχει ομόλογο γονιδίωμα με την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού και έτσι η ανοσοαπόκριση εναντίον της θα μπορούσε να προκαλέσει αντίδραση και στη συγκυτίνη.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ισχυρισμός αυτός είναι εντελώς αβάσιμος. Η αλληλουχία αυτή είναι πολύ μικρή και περιορίζεται σε έναν ελάχιστο αριθμό αμινοξέων που είναι αδύνατον να πυροδοτήσει σύγχυση στο ανοσοποιητικό σύστημα με τις πρωτεΐνες του πλακούντα.

Για περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε το παλαιότερο σχετικό άρθρο μας “Ο «επικεφαλής έρευνας της Pfizer» ΔΕΝ δήλωσε ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 προκαλεί στείρωση στις γυναίκες, ούτε υπάρχει κάποιο στοιχείο γι’ αυτό“.

Δεύτερον, η δαιμονοποίηση των νανοσωματιδίων λιπιδίων και η σύνδεσή τους με το αναπαραγωγικό σύστημα ανάγεται και αυτή στην περίοδο των αρχών της πανδημίας ύστερα από την παρερμηνεία ενός ιαπωνικού εγγράφου, το οποίο παρουσιάστηκε ψευδώς ως δήθεν “απόρρητο” αρχικά από τον Dr. Bridle. Το έγγραφο περιέγραφε πειράματα βιοκατανομής σε αρουραίους, μετά από χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που παρασκευάστηκε από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech και είχε ως σκοπό να εξακριβώσει τα μέρη του οργανισμού και τις σχετικές ποσότητες όπου καταλήγουν τα λιπίδια που χρησιμοποιεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. [πηγή]

Περισσότερα σχετικά με την παρερμηνεία του εγγράφου μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας “Όχι, το εμβόλιο της Pfizer ΔΕΝ συγκεντρώνεται στο αναπαραγωγικό σύστημα“, το οποίο εξηγεί πως τα ποσοστά που ανιχνεύθηκαν στο αναπαραγωγικό σύστημα των αρουραίων ήταν μηδαμινά, με τη συγκέντρωσή τους να είναι προσωρινή και ως εκ τούτου απίθανη να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Ας περάσουμε τώρα στην εξέταση των πρόσφατων ισχυρισμών του Mike Yeadon.

Επηρεάζουν τα νανοσωματίδια λιπιδίων που χρησιμοποιούνται στη φόρμουλα των mRNA εμβολίων τις ωοθήκες και τη γονιμότητα;

Τα νανοσωματίδια λιπιδίων είναι μικροσκοπικά σωματίδια κατασκευασμένα από λιπίδια τα οποία στην περίπτωση των εμβολίων COVID-19 μεταφέρουν mRNA που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2. [πηγή]

Το mRNA, καθώς συγκροτείται από υδρόφιλα (υδατοδιαλυτά) μόρια, είναι αρκετά ασταθές. Για την ασφαλή μεταφορά του στον οργανισμό χρησιμοποιούνται τα νανοσωματίδια λιπιδίων, τα οποία περικλείουν το mRNA με ασφάλεια, επιτρέποντας την αποτελεσματική εισαγωγή του στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό συμβαίνει σαν μια φυσική επιλογή προκειμένου να προστατευθεί η ασταθής φύση των mRNA μορίων.

Και τα δύο διαθέσιμα mRNA εμβόλια, το BNT162b2 της BioNTech/Pfizer και το mRNA-1273 της Moderna, χρησιμοποιούν αυτή την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που διαφοροποιεί τα mRNA εμβόλια από τα παραδοσιακά εμβόλια και εξασφαλίζει αφενός την ταχύτητα και την επιτυχία της παρασκευής, αλλά και την αποτελεσματική τους πρόσληψη από τον οργανισμό.

Περισσότερα για τη λειτουργία τους μπορείτε να διαβάσετε την εκτενή παρουσίαση “Lipid nanoparticles in the development of mRNA vaccines for COVID-19“, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Drug Delivery Science and Technology.

Πλέον υπάρχουν πολυάριθμες έρευνες, οι οποίες έχουν αξιολογήσει σε πραγματικές συνθήκες την επίδραση των εμβολίων στην ανθρώπινη γονιμότητα χωρίς να εντοπίσουν σχετικό κίνδυνο. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Επιπλέον, υπάρχει μια πληθώρα εξειδικευμένων ερευνών σε πραγματικές συνθήκες, οι οποίες έχουν αξιολογήσει τα αποθέματα των ωοθηκών, τόσο σε γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία γονιμότητας όσο και στις υπόλοιπες ομάδες του γυναικείου πληθυσμού. Με βάση τα ευρήματά τους, ο ισχυρισμός του Mike Yeadon ότι τα νανοσωματίδια λιπιδίων που περικλείονται στα mRNA εμβόλια συσσωρεύονται στις ωοθήκες, είναι εντελώς αβάσιμος.

Ειδικότερα, για την αξιολόγηση του αποθέματος των ωοθηκών, η Αμερικανική Εταιρεία για την Αναπαραγωγική Ιατρική (ASRM) συνιστά τη χρήση των επιπέδων της αντιμυλλερίου ορμόνης (AMH) και του υπερηχογραφικού αριθμού ωοθυλακίων (AFC). Καθώς τα επίπεδα της AMH παραμένουν σταθερά μεταξύ των έμμηνων κύκλων της γυναίκας, μετατρέπουν την ορμόνη σε έναν αξιόπιστο δείκτη πρόβλεψης της ωοθηκικής εφεδρείας.

Πληθώρα ερευνών αξιολόγησε τις συγκεντρώσεις της παραπάνω ορμόνης πριν και μετά τον εμβολιασμό, τόσο σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση όσο και στον γενικό γυναικείο πληθυσμό, χωρίς να εντοπίσει καμία σημαντική μεταβολή στις συγκεντρώσεις ΑΜΗ, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα mRNA εμβόλια ενάντια στη COVID-19 δεν έχουν επιβλαβή επίδραση στην ωοθηκική εφεδρεία. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Τέλος, οι επίσημες οδηγίες του CDC για τη σχέση των εμβολίων με τη γονιμότητα είναι ξεκάθαρες:

Πηγή: CDC

Μετάφραση: Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οποιαδήποτε εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων COVID-19, προκαλούν προβλήματα γονιμότητας (προβλήματα στην προσπάθεια εγκυμοσύνης) σε γυναίκες ή άνδρες.

Επιπλέον, η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, υπεύθυνη για την έκδοση κλινικών οδηγιών και αναφορών καθώς και για την ιατρική έρευνα στον τομέα της αναπαραγωγής, συστήνει στους γιατρούς και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης “να συνεχίσουν να συζητούν και να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό και τα αναμνηστικά εμβόλια με όλες τις ασθενείς που εξετάζουν το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης ή που είναι επί του παρόντος έγκυες”.

Αντίστοιχη σύσταση έχει εκδώσει και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, για ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προτρέποντας τον πληθυσμό να λάβει το εμβόλιο σε οποιοδήποτε στάδιο της θεραπείας.

Τι συμβαίνει με τις μειώσεις των γεννήσεων;

Τέλος, ο Mike Yeadon επιχείρησε να αποδώσει αιτιώδη σχέση μεταξύ του ζητήματος της μείωσης των γεννήσεων με τον εμβολιασμό ενάντια στη COVID-19, χωρίς, ωστόσο, να παρουσιάσει κανένα τεκμήριο.

Ο ισχυρισμός έχει καταρριφθεί επιστημονικά ήδη από την περίοδο των κλινικών δοκιμών των mRNA εμβολίων σε εγκύους, μέσα από πλήθος ερευνών, με τους επιστήμονες να τονίζουν πως το ενδεχόμενο της επίδρασης στη γονιμότητα εμφανίζει χαμηλή βιολογική πιθανότητα. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Η μείωση των γεννήσεων, ωστόσο, προηγείται του εμβολιασμού και σημειώνει σταθερή πτωτική τάση από το 2016, αποτελώντας ένα σύνθετο κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο, με ποικίλα αίτια. [πηγή]

Το φαινόμενο της μείωσης των γεννήσεων συνδέεται με κάποιες παραμέτρους που έχουν οδηγήσει στο να μειωθεί στο μισό ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας τα τελευταία 70 χρόνια, μεταξύ άλλων της βελτίωσης του βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου, της αύξησης των ορίων ηλικίας, της οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών και της ευρείας πρόσβασης σε μεθόδους ελέγχου και πρόληψης των συλλήψεων. [πηγή 1] [πηγή 2]

Η εκπαίδευση και το εισόδημα παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα. Σχεδόν σε κάθε σύγχρονη κοινωνία, οι άνθρωποι που είναι πιο μορφωμένοι και έχουν υψηλότερο εισόδημα αποκτούν λιγότερα παιδιά από εκείνους που είναι λιγότερο μορφωμένοι και έχουν χαμηλότερο εισόδημα. [πηγή]

Από επιστημονική άποψη, ούτε η δημοσιευμένη βιβλιογραφία ούτε η παγκόσμια εποπτεία της αγοράς παρέχουν ενδείξεις ότι τα εμβόλια mRNA θα μπορούσαν να βλάψουν την ανθρώπινη γονιμότητα, σημειώνει η ελβετική αρχή εποπτείας των φαρμάκων Swissmedic, συμπληρώνοντας πως δεν έχει λάβει καμία προειδοποίηση σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς:

Οι τάσεις στα ποσοστά γονιμότητας διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα και, ως εκ τούτου, είναι πρακτικά αδύνατο να αποδειχθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ εμβολιασμού και γονιμότητας.

Για παράδειγμα, τόσο στις Η.Π.Α. όσο και στην Αυστραλία, κατά την περίοδο της πανδημίας, σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση των γεννήσεων κατά τους πρώτους δύο μήνες (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020), η οποία σχετίστηκε με τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, την αυξημένη ανεργία και τον περιορισμό των μετακινήσεων. Αντίθετα, από τον Μάρτιο του 2020 και μέχρι το καλοκαίρι του ίδιου έτους παρατηρήθηκε έκρηξη στις γεννήσεις, με τα ποσοστά να επιστρέφουν στα προ-πανδημικά επίπεδα, ύστερα και από “τα τεράστια ποσά της κρατικής βοήθειας που μεταφέρθηκαν σε άτομα και νοικοκυριά”. [πηγή 1] [πηγή 2]

Συνεπώς, η προσπάθεια να αποδοθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και του αριθμού των γεννήσεων, με κριτήριο εξέτασης ένα συγκεκριμένο ποσοστό ή μια συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού είναι μια εσφαλμένη προσέγγιση που μπορεί να οδηγήσει μόνο σε παραπλανητικά συμπεράσματα και αντιβαίνει στα επιστημονικά δεδομένα.

Όσοι επιχειρούν τέτοιους είδους συσχετίσεις παραβλέπουν μια σειρά παραγόντων που συνυπάρχουν και συνεπιδρούν, όπως την προϋπάρχουσα υπογονιμότητα, το οικονομικό στρες και άλλους συμπεριφορικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του φαινομένου στην εκάστοτε συγκυρία, όπως τονίζει και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Catherine Bennett.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι τα νανοσωματίδια λιπιδίων συγκεντρώνονται στις ωοθήκες προκαλώντας μείωση των γεννήσεων είναι παντελώς αβάσιμος και ψευδής. Πολυάριθμες έρευνες από την αρχή της πανδημίας έως τις μέρες μας έχουν εξετάσει τη σχέση του εμβολιασμού με την υγεία των ωοθηκών σε όλο το φάσμα του γυναικείου πληθυσμού, χωρίς να εντοπίσουν κανέναν απολύτως κίνδυνο. Επιπλέον, η παρατηρούμενη μείωση του αριθμού των γεννήσεων είναι ένα διαχρονικό και πολυσύνθετο φαινόμενο που σχετίζεται με ένα πλήθος παραγόντων και προηγείται κατά πολύ της πρόσφατης πανδημίας και της ανάπτυξης των εμβολίων. Μάλιστα, σε πολλές χώρες του κόσμου, κατά την περίοδο της πανδημίας, αυξήθηκε ο αριθμός των γεννήσεων, ύστερα από τα κυβερνητικά μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης. Συνεπώς, οποιαδήποτε προσπάθεια απόδοσης αιτιώδους σχέσης μεταξύ των εμβολίων και της μείωσης των γεννήσεων είναι εντελώς εσφαλμένη από κάθε άποψη και οδηγεί σε μη έγκυρα συμπεράσματα.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.