Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση με υποτιθέμενη ανεύρεση εξαφανισμένων παιδιών από το Maui της ΧαβάηςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση με υποτιθέμενη ανεύρεση εξαφανισμένων παιδιών από το Maui της Χαβάης

25 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 μήνες.

Ισχυρισμός

Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ έσωσαν 15 εξαφανισμένα παιδιά από το Maui φυλακισμένα στο λιμάνι της Χονολουλού.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Αρχική πηγή είναι μια ιστοσελίδα που, όπως δηλώνει, δημοσιεύει σατιρικό και χιουμοριστικό περιεχόμενο. Στην επίσημη λίστα των αγνοουμένων που εκδόθηκε από το FBI και το Αστυνομικό Τμήμα του Maui, εντοπίζεται μόλις ένα ανήλικο άτομο.

Προ μερικών ημερών, στον απόηχο των πυρκαγιών που έπληξαν τη Χαβάη, εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ έσωσαν 15 εξαφανισμένα παιδιά από το Maui που ήταν φυλακισμένα στο λιμάνι της Χονολουλού. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, ο ισχυρισμός αφορμάται από ιστοσελίδα σατιρικού περιεχομένου, τα δημοσιεύματα της οποίας διαμοιράζονται ως πραγματικά περιστατικά. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Σε δημοσιεύσεις χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Οι Navy SEALs σώζουν τα εξαφανισμένα παιδιά του Maui. Οι SEALs του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών βρήκαν την Πέμπτη 15 αγνοούμενα παιδιά του Maui φυλακισμένα σε κλειδωμένα κλουβιά με μαξιλάρια σε μια αποθήκη κοντά στην προβλήτα 51 στο λιμάνι της Χονολουλού, αλλά ο επαναπατρισμός τους με τις οικογένειές τους έχει αποδειχθεί προβληματικός, δήλωσε πηγή στο γραφείο του στρατηγού Eric M.

Σχεδόν έναν μήνα μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Χαβάη, οι οποίες ήταν από τις πλέον θανατηφόρες στην ιστορία της Αμερικής, συναντούμε δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέουν συνωμοσιολογικά τις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές με εξαφανίσεις παιδιών. Οι χρήστες επισυνάπτουν ένα άρθρο της ιστοσελίδας Real Raw News που δημοσιεύθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023, εντός του οποίου αναφέρεται ο ισχυρισμός ότι προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων της Αμερικής εντόπισε 15 εξαφανισμένα παιδιά από το Maui φυλακισμένα στο λιμάνι της Χονολουλού. Αναζητώντας πληροφορίες για τον εν λόγω ιστότοπο, εντοπίζουμε σχετική λίστα στη Wikipedia με ιστοσελίδες διάδοσης παραπληροφόρησης, εντός της οποίας βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και το Real Raw News.

Πηγή

Μετάφραση: Ένας ιστότοπος WordPress που φιλοξενεί συνωμοσιολογικό περιεχόμενο, συχνά για δημόσια πρόσωπα που δικάζονται και εκτελούνται για υποτιθέμενα εγκλήματα.

Επιπλέον, στο τμήμα πληροφοριών της εν λόγω ιστοσελίδας επισημαίνεται ότι το περιεχόμενο των άρθρων δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όπως παραδέχονται και οι ιθύνοντες με την παρακάτω δήλωση αποποίησης ευθύνης:

Πηγή

Μετάφραση: Οι πληροφορίες σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζονται για ενημερωτικούς, εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αυτός ο ιστότοπος περιέχει χιούμορ, παρωδία και σάτιρα. Έχουμε συμπεριλάβει αυτή την αποποίηση ευθύνης για την προστασία μας, κατόπιν συμβουλής νομικού συμβούλου.

Εξετάζοντας τις επίσημες λίστες αγνοουμένων, όπως εκδόθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα του Maui και το FBI, γίνεται αντιληπτό ότι ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί. Συγκεκριμένα, στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, δημοσιεύθηκε μια λίστα με ονόματα εξαφανισμένων ατόμων, που αναφέρθηκαν από μέλη της κοινότητας. Στην εισαγωγική παράγραφο επισημαίνεται ότι όταν δίπλα από κάποιο ονοματεπώνυμο υπάρχει το γράμμα “M” εντός παρένθεσης, αυτό υποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι ανήλικο. Στην επίμαχη λίστα, που συνολικά περιέχει 66 αγνοούμενους, εντοπίζεται μόλις ένας ανήλικος με το όνομα “Justin Oliver Recolizado”.

Απόσπασμα από την αρχική λίστα αγνοουμένων

Μερικές ημέρες αργότερα, όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα Maui Nui Strong, το FBI μπόρεσε να εξακριβώσει 36 από τα 66 ονόματα της αρχικής λίστας είτε ως επιβεβαιωμένα νεκρά είτε ως ασφαλή, με αποτέλεσμα να αφαιρεθούν από τον μετέπειτα απολογισμό, ενώ προστέθηκε άλλο ένα άτομο ως αγνοούμενο. Έτσι, στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, και ενώ οι έρευνες για τους αγνοούμενους και η ταυτοποίηση των θυμάτων συνεχιζόταν, δημοσιεύθηκε ενημερωμένη λίστα των ατόμων που εξακολουθούσαν να μην έχουν βρεθεί. Στη νέα λίστα ο αριθμός των αγνοουμένων μειώθηκε στους 31, εκ των οποίων μόλις ένας είναι ανήλικος, ο Justin Oliver Recolizado, που αναφέραμε παραπάνω.

Απόσπασμα από την ενημερωμένη λίστα των αγνοουμένων

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και θα γίνει σχετική ενημέρωση σε περίπτωση που λάβουμε απάντηση.

Ο John Pelletier, αρχηγός του Αστυνομικού Τμήματος του Maui, μιλώντας στο Associated Press διεύψευσε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι τα γεγονότα που περιγράφονται δεν είναι πραγματικά.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως έχουμε καταρρίψει επανειλημμένα ισχυρισμούς που πηγάζουν από τη συγκεκριμένη σελίδα. Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ, εδώ.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Αρχική πηγή είναι μια ιστοσελίδα που, όπως δηλώνει, δημοσιεύει σατιρικό και χιουμοριστικό περιεχόμενο. Όπως φαίνεται από τις λίστες των αγνοουμένων που δημοσίευσε το FBI σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα του Maui, τα εξαφανισμένα άτομα ανέρχονται σε 31, ενώ μόλις ένα εξ αυτών είναι ανήλικο. Τέλος, τον ισχυρισμό διέψευσε στο Associated Press ο John Pelletier, αρχηγός του Αστυνομικού Τμήματος του Maui.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.