Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Πούτιν ΔΕΝ διέταξε την καταστροφή των εμβολίων κατά της COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο Πούτιν ΔΕΝ διέταξε την καταστροφή των εμβολίων κατά της COVID-19

8 Μαρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός

Ο Πούτιν διέταξε την καταστροφή όλων των εμβολίων κατά της Covid-19 στη Ρωσία λόγω της ξαφνικής αύξησης των μολύνσεων από τον ιό HIV

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Προέρχεται από σατιρική ιστοσελίδα που διαδίδει ψευδείς ειδήσεις, ενώ μετά από έρευνα σε μηχανές αναζήτησης δεν προέκυψαν στοιχεία προς επίρρωση του ισχυρισμού. Τέλος, το ρωσικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον παρτίδων του εμβολίου κατά της COVID-19 “Sputnik V” σε περιοχές που υπάρχει έλλειψη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που γνωρίζουν σημαντική διάδοση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες, ο Πούτιν διέταξε την καταστροφή όλων των εμβολίων κατά της COVID-19 στη Ρωσία λόγω της ξαφνικής αύξησης των μολύνσεων από τον ιό HIV. Ωστόσο, ο ισχυρισμός προέρχεται από σατιρική ιστοσελίδα και δεν υπάρχουν αποδείξεις που να τον επιβεβαιώνουν.

Παραδείγματαα: sfagi.gr, sinomosiologos.blogspot.com, amazonios.net, apagoreuetai-group.blogspot.com

Παραδείγματα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Στις 4 Μαρτίου 2023 δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα Real Raw News, σύμφωνα με το οποίο ο Πούτιν διέταξε την καταστροφή όλων των εμβολίων κατά της COVID-19 στη Ρωσία λόγω της ξαφνικής αύξησης των μολύνσεων από τον ιό HIV. Ωστόσο, όπως αναγράφεται στο σχετικό τμήμα πληροφοριών, η παραπάνω ιστοσελίδα είναι σατιρική:

Μετάφραση: Οι πληροφορίες σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζονται για ενημερωτικούς, εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αυτός ο ιστότοπος περιέχει χιούμορ, παρωδία και σάτιρα. Έχουμε συμπεριλάβει αυτήν την αποποίηση ευθύνης για την προστασία μας, σύμφωνα με τις συμβουλές από νομικούς συμβούλους.

Ως πηγή που αποκάλυψε τα παραπάνω παρουσιάζεται ένας πράκτορας του Γραφείου Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας, ονόματι Andrei Zakharov. Να σημειωθεί πως τέτοια Υπηρεσία δεν υπάρχει στη Ρωσία, καθώς τα άρθρα που συναντάμε στις ελληνικές ιστοσελίδες έχουν μεταφραστεί από το πρωτότυπο άρθρο του Real Raw News, η Υπηρεσία που αναφέρεται εκεί με το ακρωνύμιο “FSB”, δεν είναι το Γραφείο Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας, αλλά η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας (1,2). Επιπλέον, από έρευνα με μηχανές αναζήτησης, προκύπτει ότι ο Andrei Zakharov δεν είναι πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας, αλλά δημοσιογράφος του BBC ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2021, όταν χαρακτηρίστηκε ως “ξένος πράκτορας” από τις ρωσικές αρχές (1,2).

Επιπρόσθετα, μέσα στο άρθρο διαβάζουμε πως οι εμβολιασμοί οδήγησαν σε ξαφνική αύξηση των μολύνσεων από τον ιό HIV. Η σχέση του εμβολιασμού κατά της COVID-19 με την πρόκληση επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) αποτελεί ψευδοεπιστημονικό ισχυρισμό που έχουμε καταρρίψει σε αρκετά προηγούμενα άρθρα μας (1,2,3,4).

Στη συνέχεια διαβάζουμε: 

Ο Πούτιν διέταξε την καταστροφή των εμβολίων κατά του COVID-19 και απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές εμβολίων. Επίσης, ο Πούτιν διέταξε την εκτέλεση 130 επιστημόνων που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία των εμβολίων Sputnik.

Δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Πούτιν έδωσε τέτοια εντολή, αντιθέτως, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, το ρωσικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον παρτίδων του εμβολίου κατά της COVID-19 “Sputnik V” στη Μόσχα και σε ορισμένες άλλες περιοχές όπου έχει αναφερθεί μείωση των αποθεμάτων.

Στον επίσημο ιστότοπο του Προέδρου της Ρωσίας, που “δημοσιεύει νέα σχετικά με τις δραστηριότητες του αρχηγού του κράτους, μεταγραφές, φωτογραφίες, βίντεο και ηχογραφήσεις γεγονότων με τη συμμετοχή του, κείμενα εγγράφων που υπογράφει ο Πρόεδρος, πληροφορίες για ταξίδια και επισκέψεις, τηλεγραφήματα και άλλες τρέχουσες πληροφορίες σχετικά με το έργο του Προέδρου και της Διοίκησης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση που να επικυρώνει την καταστροφή των εμβολίων κατά της COVID-19, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

Πηγή

Τέλος, ο ισχυρισμός έχει καταρριφθεί και από άλλες ιστοσελίδες ελέγχου γεγονότων, όπως το Snopes και το Lead Stories.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Προέρχεται από σατιρική ιστοσελίδα που διαδίδει ψευδείς ειδήσεις, ενώ μετά από έρευνα σε μηχανές αναζήτησης δεν προέκυψαν στοιχεία προς επίρρωση του ισχυρισμού. Τέλος, το ρωσικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον παρτίδων του εμβολίου κατά της COVID-19 “Sputnik V” σε περιοχές που υπάρχει έλλειψη.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.