Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο από τον Βόλο που προέρχεται από την καταιγίδα «Ντάνιελ» παρουσιάζεται εκτός πλαισίουΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Βίντεο από τον Βόλο που προέρχεται από την καταιγίδα «Ντάνιελ» παρουσιάζεται εκτός πλαισίου

27 Σεπ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 μήνες.

Ισχυρισμός:

Βίντεο παρουσιάζει πλημμυρισμένους δρόμους στην πόλη του Βόλου.

Συμπέρασμα:

Το εν λόγω βίντεο όντως προέρχεται από το Βόλο, ωστόσο δεν λήφθηκε κατά τη διάρκεια της καταιγίδας «Elias» που πλήττει τη χώρα κατά το χρόνο της δημοσίευσής του. Η λήψη του έγινε σχεδόν τρεις εβδομάδες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Daniel».

Μεγάλη διάδοση, με χιλιάδες κοινοποιήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωρίζει από τις 25 Σεπτεμβρίου 2023 ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, το οποίο παρουσιάζει πλημμυρισμένους δρόμους στην πόλη του Βόλου. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, το βίντεο όντως προέρχεται από τον Βόλο, η λήψη του όμως έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η πόλη επλήγη από την κακοκαιρία «Ντάνιελ». Η συγκεκριμένη πληροφορία δεν αναφέρεται ξεκάθαρα από την υπό εξέταση ανάρτηση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σύγχυση και ανησυχία στους χρήστες του κοινωνικού δικτύου, λόγω της ημερομηνίας κατά την οποία το συγκεκριμένο βίντεο άρχισε να αναπαράγεται – όταν στη χώρα είχε καταφθάσει η κακοκαιρία “Elias” – δημιουργώντας σε πολλούς την εντύπωση πως η πόλη χτυπήθηκε ξανά από ίδιας έντασης φαινόμενα.

Το υπό εξέταση βίντεο είναι αυτό:

Τι ισχύει

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023, συγκεκριμένα από τις 4 έως τις 12 του μήνα, η καταιγίδα «Ντάνιελ», ένα από τα πιο καταστροφικά φαινόμενα που έπληξε τη χώρα μας μέχρι σήμερα, άφησε στο πέρασμα της 17 νεκρούς και προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες και ανυπολόγιστες ζημιές στην κεντρική Ελλάδα, ιδίως στο μεγαλύτερο κομμάτι των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας καθώς και στην πόλη του Βόλου.

Το υπό εξέταση βίντεο αναρτήθηκε για πρώτη φορά στο λογαριασμό της ιστοσελίδας npress.gr στο TikTok στις 5 Σεπτεμβρίου 2023:

Πηγή βίντεο: @npress.gr/TikTok

Το ίδιο βίντεο δημοσιεύτηκε και στο λογαριασμό της ιστοσελίδας στο Facebook, χωρίς όμως το βίντεο να ενσωματώνει την επισήμανση «Κέντρο Βόλου, ΤΩΡΑ» που είχε στην ανάρτησή του στο TikTok, με το κείμενο να βρίσκεται στην περιγραφή της ανάρτησης:

Πηγή εικόνας: npress.gr/Facebook

Η ετεροχρονισμένη δημοσίευση του βίντεο και η σύγχυση που αυτή προκάλεσε

Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2023, σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο εκδόθηκε στις 22 του μήνα, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο σύστημα κακοκαιρίας, με το όνομα «Elias», το οποίο με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες καθώς και χαλαζοπτώσεις.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2023, το υπό εξέταση βίντεο δημοσιεύτηκε εκ νέου από ιστοσελίδα στο Facebook, με ενσωματωμένη την επισήμανση «Κέντρο Βόλου, ΤΩΡΑ», με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση και ανησυχία στους χρήστες του κοινωνικού δικτύου σχετικά με το αν πρόκειται για βίντεο που δείχνει την πόλη πλημμυρισμένη από την νέα κακοκαιρία «Elias». Ενώ κάποιοι χρήστες επισημαίνουν πως το βίντεο είναι παλαιότερο, η εν λόγω ανάρτηση μέχρι τώρα αριθμεί χιλιάδες κοινοποιήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες προβολές:

Η αρχική ανάρτηση, το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου είχε ως περιγραφή τη λέξη «ΒΟΛΟΣ», γεγονός που οδήγησε στη σύγχυση των χρηστών για το πότε λήφθηκε το βίντεο. Τα ξημερώματα της Τρίτης 26 Σεπτεμβρίου, έγινε επεξεργασία στην ανάρτηση για να προστεθεί το εξής κείμενο:

-ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΟΗΤΟ..
ΕΓΙΝΕ ΕΤΣΙ Η ΟΧΙ ΡΕ ΚΟΠΡΙΤΗ ?

Ωστόσο, και πάλι δεν γίνεται καμία αναφορά στο γεγονός πως το βίντεο προέρχεται από την κακοκαιρία «Daniel», στις αρχές Σεπτεμβρίου, και όχι από την πρόσφατη κακοκαιρία «Elias». Επιπροσθέτως, σε κάποιες περιπτώσεις εξακολουθεί να εμφανίζεται το πρωτότυπο κείμενο της ανάρτησης, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

Συμπέρασμα

Το υπό εξέταση βίντεο όντως προέρχεται από το Βόλο, ωστόσο δεν λήφθηκε κατά τη διάρκεια της καταιγίδας «Elias» που πλήττει τη χώρα κατά το χρόνο της δημοσίευσής του. Η λήψη του έγινε περίπου είκοσι ημέρες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Daniel», η οποία έπληξε την κεντρική Ελλάδα, γεγονός που δεν αναφέρεται στην ανάρτηση, προκαλώντας σύγχυση και ανησυχία στους χρήστες του κοινωνικού δικτύου.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.