Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτές οι εικόνες ΔΕΝ δείχνουν γάιδαρο που έβαψαν και μετά σκότωσαν ΠαλαιστίνιοιΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Αυτές οι εικόνες ΔΕΝ δείχνουν γάιδαρο που έβαψαν και μετά σκότωσαν Παλαιστίνιοι

13 Νοε
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 μήνες.

Ισχυρισμός:

Δύο σχετιζόμενες φωτογραφίες δείχνουν έναν γάιδαρο τον οποίο Παλαιστίνιοι έβαψαν στα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ και μετά τον σκότωσαν.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για δύο άσχετες μεταξύ τους φωτογραφίες. Η μία ελήφθη στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 σε οικισμό της Δυτικής Όχθης, στο πλαίσιο μιας διαδήλωσης Παλαιστινίων, και η άλλη στις 6 Αυγούστου 2014, κοντά στη Ράφα, στο νότο της Λωρίδας της Γάζας, όταν Παλαιστίνιοι έκαψαν γάιδαρο μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του ζώου εξαιτίας αεροπορικού βομβαρδισμού.

Στις αρχές Νοεμβρίου 2023, διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα ζευγάρι εικόνων που υποτίθεται σχετίζονται μεταξύ τους, και δείχνει στη μία Παλαιστινίους να έχουν βάψει γάιδαρο με τα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ, και στην άλλη έναν νεκρό ή καμένο γάιδαρο. Ωστόσο, δεν πρόκειται για την κατάληξη του περιστατικού της πρώτης φωτογραφίας.

Η εικόνα που διακινείται, και συντίθεται από δύο φωτογραφίες, παρουσιάστηκε στο Facebook και το Twitter (νυν “Χ”) από τον Φαήλο Κρανιδιώτη, καθώς και άλλους λογαριασμούς.

Τι ισχύει

Αυτός ο συνδυασμός εικόνων κυκλοφορεί ήδη από τα προηγούμενα χρόνια σαν να πρόκειται για το ίδιο περιστατικό και σχετιζόμενες μεταξύ τους φωτογραφίες.

Ωστόσο, πρόκειται για δύο φωτογραφίες που ελήφθησαν σε εντελώς διαφορετικό τόπο και χρόνο η μία από την άλλη.

Συγκεκριμένα, η φωτογραφία επάνω έχει ληφθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 από τον φωτογράφο Jaafar Ashtiyeh για λογαριασμό του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων AFP, στον οικισμό Kfar Kadum στις βόρειες περιοχές των παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Όχθης. Είναι διαθέσιμη και στην πλατφόρμα φωτογραφιών Getty Images.

Σύμφωνα με την αναφορά που συνοδεύει τη φωτογραφία, ο βαμμένος στα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ γάιδαρος εντοπίστηκε στο πλαίσιο μιας διαδήλωσης Παλαιστινίων προς υποστήριξη του αιτήματος αναγνώρισης του κράτους τους από τα Ηνωμένα Έθνη.

Έχουν καταγραφεί κι άλλες φωτογραφίες του βαμμένου ζώου από τον ίδιο φωτογράφο, χωρίς να αναφέρεται ότι ο γάιδαρος αργότερα κάηκε ή σκοτώθηκε.

Δεν υπάρχει, ωστόσο καμία απολύτως αναφορά ή απόδειξη ότι το συγκεκριμένο ζώο εν τέλει κάηκε ή σκοτώθηκε από τους Παλαιστινίους, ούτε φωτογραφικό ή άλλο οπτικοακουστικό υλικό, ούτε τέτοιο ρεπορτάζ κατά την επίμαχη χρονική περίοδο – κάτι που θα ήταν αναμενόμενο για μια τέτοια αποτρόπαιη πράξη.

Σχετικά με την δεύτερη φωτογραφία (κάτω), που δείχνει νεκρό γάιδαρο, αυτή έχει ληφθεί από τον φωτογράφο Abed Rahim Khatib για λογαριασμό του φωτογραφικού πρακτορείου NurPhoto, στην περιοχή της Rafah, στη νότια πλευρά της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, στις 6 Αυγούστου 2014. Όπως αναφέρεται στην περιγραφή, επρόκειτο για γάιδαρο που είχε σκοτωθεί εξαιτίας αεροπορικού βομβαρδισμού από το Ισραήλ, και ο οποίος εν συνεχεία κάηκε.

Είναι, συνεπώς αδύνατον η δεύτερη εικόνα να σχετίζεται με την πρώτη. Η καύση του γαϊδάρου καταγράφηκε στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, τρία χρόνια μετά την διαδήλωση σε οικισμό στην Δυτική Όχθη, όπου ένας γάιδαρος βάφτηκε στα ισραηλινά χρώματα το 2011. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο βαμμένος γάιδαρος εντέλει σκοτώθηκε από τους Παλαιστινίους, και, αντίστροφα, η καύση του γαϊδάρου το 2014 συνέβη, σύμφωνα με τη διαθέσιμη αναφορά, μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του ζώου εξαιτίας αεροπορικού βομβαρδισμού.

Συμπέρασμα

Η εικόνα που κυκλοφορεί και αποτελείται από δύο φωτογραφίες – η μία με Παλαιστινίους να έχουν βάψει γάιδαρο με τα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ, η άλλη με έναν νεκρό και φλεγόμενο γάιδαρο, παρουσιάζεται παραπλανητικά σαν να επρόκειτο για την κατάληξη του ιδίου γαϊδάρου.

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους περιστάσεις, δύο άσχετες μεταξύ τους φωτογραφίες. Η μία ελήφθη στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 σε οικισμό της Δυτικής Όχθης, στο πλαίσιο μιας διαδήλωσης Παλαιστινίων, και η άλλη στις 6 Αυγούστου 2014, κοντά στη Ράφα, στο νότο της Λωρίδας της Γάζας, όταν Παλαιστίνιοι έκαψαν γάιδαρο μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του ζώου εξαιτίας αεροπορικού βομβαρδισμού.