Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής μετάφραση δήλωσης του Νετανιάχου σε αποστροφή του προς ηγέτες Αραβικών κρατώνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδής μετάφραση δήλωσης του Νετανιάχου σε αποστροφή του προς ηγέτες Αραβικών κρατών

15 Νοε
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 μήνες.

Ισχυρισμός:

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανέφερε πρόσφατα: «Λέω στους Άραβες ηγέτες: Αν θέλετε να προστατέψετε τα συμφέροντά σας, πρέπει να κάνετε ένα πράγμα: να παραμείνετε σιωπηλοί».

Συμπέρασμα:

Η μετάφραση δεν είναι ακριβής. Στο σημείο εκείνο, κατά την αποστροφή του προς τους ηγέτες των αραβικών κρατών, δεν τους ζήτησε να μείνουν σιωπηλοί, αλλά να σταθούν ενάντια στην Χαμάς.

Μετά από δηλώσεις στις οποίες πρόεβη ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξη τύπου στις 11 Νοεμβρίου 2023, κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα σύντομο απόσπασμα όπου ο Νετανιάχου φέρεται να λέει «Λέω στους Άραβες ηγέτες: Αν θέλετε να προστατέψετε τα συμφέροντά σας, πρέπει να κάνετε ένα πράγμα: να παραμείνετε σιωπηλοί». Ωστόσο, πρόκειται για αναληθή μετάφραση του συγκεκριμένου σημείου των δηλώσεών του.

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook και το Twitter:

Τι ισχύει

Στις 11 Νοεμβρίου 2023 το βράδυ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έλαβε μέρος σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Αμύνης, Yoav Gallant, και τον Υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Benny Gantz. Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ. Ο πλήρης λόγος του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι διαθέσιμος γραπτώς εδώ.

Στο επίμαχο σημείο, όταν πράγματι αναφέρθηκε προς τους ηγέτες των αραβικών κρατών, δεν τους απηύθυνε προτροπή να «μείνουν σιωπηλοί» αλλά να σταθούν απέναντι από τη Χαμάς. Δεν αναφέρθηκε σε αυτούς χρησιμοποιώντας τη φράση «για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους», αλλά ως ηγέτες που «ανησυχούν για το μέλλον των χωρών τους και της Μέσης Ανατολής». Ακριβέστερα, είπε τα εξής:

«Στους ηγέτες των αραβικών κρατών, ηγέτες που ανησυχούν για το μέλλον των χωρών τους και της Μέσης Ανατολής, λέω ένα πράγμα: Πρέπει να σταθείτε ενάντια στη Χαμάς. Στα 16 χρόνια της τυραννίας της, η Χαμάς έφερε καταστροφή στη Γάζα. Έχει φέρει μόνο δύο πράγματα στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας: αίμα και φτώχεια. Η Χαμάς είναι αναπόσπαστο μέρος του άξονα της τρομοκρατίας που ηγείται το Ιράν, και αυτός ο άξονας τρομοκρατίας και κακού θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, καθώς και ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Είμαι πεπεισμένος ότι πολλοί Άραβες ηγέτες το καταλαβαίνουν αυτό».

Την εσφαλμένη μετάφραση παρατήρησαν διάφοροι ομιλητές της εβραϊκής γλώσσας, όπως για παράδειγμα ο αναλυτής Tal Hagin.

Συμπέρασμα

Το βίντεο που κυκλοφορεί αποτελεί περικοπή τμήματος από πρόσφατη συνέντευξη τύπου του Νετανιάχου στις 11 Νοεμβρίου 2023, ωστόσο συνοδεύεται από ψευδή μετάφραση. Στο σημείο εκείνο, κατά την αποστροφή του προς τους ηγέτες των αραβικών κρατών, δεν τους ζήτησε να μείνουν σιωπηλοί, αλλά να σταθούν ενάντια στην Χαμάς.