Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Πούτιν ΔΕΝ βομβάρδισε φαρμακευτικό εργαστήριο στην ΟυκρανίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο Πούτιν ΔΕΝ βομβάρδισε φαρμακευτικό εργαστήριο στην Ουκρανία

2 Δεκ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τον βομβαρδισμό φαρμακευτικού εργαστηρίου στην Ουκρανία που κατασκεύαζε εμβόλια της Farmak, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 150 άνθρωποι.

Συμπέρασμα

Καμία αξιόπιστη πηγή δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό. Η ιστορία δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα αναπαραγωγής σατιρικών, ψευδών ειδήσεων που όμως αναπαράγεται ως πραγματική.

Τις τελευταίες μέρες αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρισμός που παρουσιάζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει διατάξει τον βομβαρδισμό ενός φαρμακευτικού εργαστηρίου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό, αυτό συνέβη επειδή υπήρχαν υποψίες πως αυτό κατασκεύαζε εμβόλια κατά της COVID-19 που έφταναν σε Ρώσους πολίτες. Από την επίθεση υποτίθεται πως σκοτώθηκαν 150 άτομα. Ωστόσο, η είδηση δεν βασίζεται σε γεγονότα.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Όλες οι αναπαραγωγές του ισχυρισμού που βρήκαμε παραπέμπουν στο ίδιο αγγλόφωνο άρθρο. Το περιεχόμενό του ταυτίζεται με τις ελληνικές αναπαραγωγές του κι αναφέρει πως με εντολή Πούτιν, η Ρωσία βομβάρδισε εργαστήριο της Farmak που “υποπτευόταν” πως κατασκεύαζε εμβόλια κατά της COVID-19, τα οποία κατέληγαν σε πολίτες της Ρωσίας, ενώ σκοτώθηκαν και 150 άνθρωποι.

Τουλάχιστον μέχρι και τη στιγμή της συγγραφής, η εταιρεία δεν έχει προβεί σε καμία σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της. Την είδηση δεν έχει δημοσιεύσει κανένα άλλο ειδησεογραφικό μέσο, ούτε και το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων “TASS”.

Το άρθρο επικαλείται ως πηγή τον Andrei Zakharov ως πράκτορα της FSB και την δόκτωρα Angelica Balabinov. Το πρώτο όνομα αντιστοιχεί όχι σε πράκτορα ασφαλείας της Ρωσίας, αλλά σε Ρώσο δημοσιογράφο. Ο Zakharov όμως το 2021 είχε χαρακτηριστεί ως “ξένος πράκτορας” και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ρωσία για το Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε δεν θα μπορούσε να έχει πληροφορίες για στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας. Από την άλλη, το όνομα της Balabinov φαίνεται να μην αντιστοιχεί σε κανένα πραγματικό πρόσωπο.

Η μόνη είδηση, σχετική με την Farmak και ζημιές στις εγκαταστάσεις της, έρχεται από τον Μάρτιο του 2022, όταν εξαιτίας των εχθροπραξιών, είχε καεί μία αποθήκη στην πόλη Makariv, έξω από το Κίεβο.

Η ιστορία προέρχεται από την ιστοσελίδα Real Raw News, ένα μέσο που μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν, όπως εδώ, εδώ και εδώ. Όπως αναφέρει η ίδια η ιστοσελίδα στην σελίδα με τις πληροφορίες της, τα άρθρα της περιέχουν χιούμορ, παρωδία και σάτιρα, μια διευκρίνιση που κάνουν για την δική της ασφάλεια, κατόπιν νομικής συμβουλής.

Ο Michael Baxter, ψευδώνυμο του μοναδικού συντάκτη του Real Raw News, έχει υπερασπιστεί σε σχόλια κάτω από άρθρα του την αξιοπιστία των ειδήσεων που διαμοιράζεται. Ακόμη, μέσα σε άρθρα έχει αναφερθεί στα “MSM” (Mainstream Media) και τον “πόλεμο” που δέχεται από οργανισμούς ελέγχου γεγονότων.

Καθώς φαίνεται πως συχνά άρθρα της σελίδας δεν αντιμετωπίζονται ως σατιρικά και διαμοιράζονται σαν πραγματικές ειδήσεις, με την περίπτωσή έχει ασχοληθεί και το Ινστιτούτο Poynter.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει πως η Ρωσία βομβάρδισε εργαστήριο της εταιρείας Farmak στην Ουκρανία, με ή χωρίς νεκρούς. Η πηγή του ισχυρισμού προέρχεται από ιστοσελίδα παραγωγής σατιρικού υλικού, που έχει χαρακτηριστεί ως μέσο ψευδών ειδήσεων. Τα “στοιχεία” που προσκομεί, όπως τα ονοματεπώνυμα των πηγών της, αποτελούν είτε πρόσωπα που δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες ρωσικών επιθέσεων, είτε δεν αντιστοιχούν σε κανέναν άνθρωπο.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης