Ποιοι είμαστε
Αρχική Το CNN ΔΕΝ διαφήμισε πως “Το Κίεβο τελείωσε”ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το CNN ΔΕΝ διαφήμισε πως “Το Κίεβο τελείωσε”

31 Δεκ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες.

Ισχυρισμός

Το CNN έβγαλε διαφήμιση σε μεγάλη πινακίδα στο κέντρο της Νέας Υόρκης που έγραφε πως “το Κίεβο τελείωσε. Οι Ρώσοι θα σταματήσουν εκεί ή θα πάνε παραπέρα;”.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για να στηριχθεί το βίντεο του ισχυρισμού. Κανένα μεγάλο μέσο δεν μετέδωσε την είδηση και τόσο το CNN όσο και η εταιρεία διαχείρισης των διαφημιστικών πινακίδων αρνήθηκαν τον ισχυρισμό.

Τις τελευταίες μέρες αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που παρουσιάζει μια διαφημιστική πινακίδα στην πλατεία Times Square της Νέας Υόρκης να μεταδίδει διαφήμιση του CNN. Η διαφήμιση ενημερώνει το κοινό πως “το Κίεβο τελείωσε. Οι Ρώσοι θα σταματήσουν εκεί ή θα πάνε παραπέρα;” και το καλεί να ακούσει περισσότερα σε podcast του μέσου. Ωστόσο, το βίντεο είναι παραποιημένο.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Για αρχή, το βίντεο που διαμοιράζεται:

Μια κάθετη πινακίδα στο δεξί άκρο του βίντεο μας δείχνει πως έχει γυριστεί στην πλατεία Times Square, εμπορική διασταύρωση και γνωστό τουριστικό σημείο του Μανχάταν με πληθώρα από ουρανοξύστες και μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες κατά μήκος των δρόμων. Ακόμη, χάρη στην ένδειξη του ξενοδοχείου “Marriott Marquis” πάνω από την διαφημιστική πινακίδα που εξετάζουμε, βρίσκουμε ακριβώς το σημείο όπου γυρίστηκε το βίντεο:

Αναζήτηση στο Google με την φράση “CNN Kyiv is all over” δεν φέρνει κάποιο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να στηρίξει τον ισχυρισμό, αλλά μόνο άλλες καταρρίψεις της ιστορίας. Το ίδιο ισχύει και για το Google News.

Η υποτιθέμενη διαφήμιση προωθεί τη σειρά podcast του CNN, “Political Briefing”. Κανένα από τα πρόσφατα επεισόδιά της όμως φαίνεται να αφορά τον πόλεμο της Ουκρανίας, και αντ’ αυτού επικεντρώνονται σε πολιτικά ζητήματα εντός των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε επικοινωνία μας με το CNN σχετικά με το θέμα λάβαμε την απάντηση πως:

“Μπορείτε να αποδώσετε σε έναν Εκπρόσωπο του CNN την δήλωση πως η εικόνα είναι κατασκευασμένη και δεν εμφανίστηκε ποτέ σε διαφημιστικό πίνακα ή διαφήμιση του CNN.”

Αντίστοιχες δηλώσεις έγιναν και από εκπρόσωπο της εταιρείας διαχείρισης διαφημιστικών πινακίδων Silvercast στο δίκτυο Reuters:

“Ο Gary Grossman, εκπρόσωπος της Silvercast της Νέας Υόρκης, είπε σε ένα email στο Reuters ότι η διαφήμιση είναι «ψεύτικη» και δεν εμφανίστηκε ποτέ στον διαφημιστικό πίνακα.”

Η υποτιθέμενη είδηση αναπαρήχθηκε και από αρκετά ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως εδώ, εδώ και εδώ.

Η Νέα Υόρκη και οι διαφημιστικές πινακίδες της χρησιμοποιούνται συχνά για παραπλανητικούς σκοπούς. Εδώ, εδώ και εδώ μπορείτε να διαβάσετε και για άλλες περιπτώσεις όπου, μέσω τροποποίησης, οι πινακίδες έδειχναν μηνύματα που δεν μεταδόθηκαν ποτέ.

Συμπέρασμα

Δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε καμία αξιόπιστη αναπαραγωγή του ισχυρισμού από ειδησεογραφικά μέσα. Η σειρά podcast που υποτίθεται προωθεί η διαφήμιση ασχολείται με εσωτερικά θέματα πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και όχι με τα καθέκαστα του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Εκπρόσωποι του CNN και της Silvercast έχουν αρνηθεί δημοσίως την ύπαρξη αυτής της διαφήμισης.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης