Ποιοι είμαστε
Αρχική Αξιωματούχος του Π.Ο.Υ. ΔΕΝ συνελήφθη από πεζοναύτες των ΗΠΑΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αξιωματούχος του Π.Ο.Υ. ΔΕΝ συνελήφθη από πεζοναύτες των ΗΠΑ

9 Ιαν
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 μήνες.

Ισχυρισμός

Πεζοναύτες συνέλαβαν τον αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr. Chikwe Ihekweazu

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός κρίνεται ψευδής. Αρχικά εμφανίστηκε σε γνωστή ιστοσελίδα παραπληροφόρησης. Επιπλέον, με τη νομοθετική πράξη “Posse Comitatus”, ο στρατός δεν έχει τη δικαιοδοσία να εμπλέκεται στην επιβολή των πολιτικών νόμων, εκτός από ορισμένες συνθήκες που επιτρέπονται ρητά από το Σύνταγμα των ΗΠΑ ή από νόμο του Κογκρέσου. Κατόπιν αναζήτησης με λέξεις-κλειδιά στην ιστοσελίδα του Κογκρέσου, δεν προέκυψε κάποια απόφαση που να αίρει τον “Posse Comitatus” για την υποτιθέμενη σύλληψη του Dr. Chikwe Ihekweazu. Τέλος, ο ισχυρισμός διαψεύστηκε και από υπεύθυνο επικοινωνίας του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 άρχισε να διαμοιράζεται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι πεζοναύτες των ΗΠΑ συνέλαβαν τον αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr. Chikwe Ihekweazu. Ελέγχοντας τα στοιχεία γίνεται αντιληπτό ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ενώ η ιστοσελίδα από την οποία ξεκίνησε η αναπαραγωγή της “είδησης” είναι γνωστή για συστηματική διασπορά παραπληροφόρησης. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Σύμφωνα με όσα διαμοιράζονται, Αμερικανοί πεζοναύτες συνέλαβαν τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr. Chikwe Ihekweazu, με την υποτιθέμενη κατηγορία ότι ασκούσε πίεση στο καθεστώς Μπάιντεν να υιοθετήσει μέτρα όπως κοινωνική απόσταση, εμβολιασμό και χρήση προστατευτικής μάσκας λόγω της διασποράς του στελέχους JN.1 του κορωνοϊού. Ο ισχυρισμός εντοπίζεται για πρώτη φορά σε άρθρο της ιστοσελίδας Real Raw News, η οποία παράγει συνεχώς ψευδές περιεχόμενο, το οποίο ονομάζει, προσχηματικά, “χιούμορ, παρωδία και σάτιρα”, όπως δηλώνει στο τμήμα πληροφοριών της σελίδας.

Πηγή

Μετάφραση: Οι πληροφορίες σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζονται για ενημερωτικούς, εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αυτός ο ιστότοπος περιέχει χιούμορ, παρωδία και σάτιρα. Έχουμε συμπεριλάβει την παρούσα δήλωση αποποίησης ευθύνης για την προστασία μας, κατόπιν συμβουλής νομικού συμβούλου.

Περαιτέρω, αξίζει να σημειωθεί πως με την ομοσπονδιακή νομοθετική πράξη “Posse Comitatus” (εδώ, εδώ, εδώ), η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 18 Ιουνίου 1878 υπό την προεδρεία του Rutherford B. Hayes, ο στρατός δεν έχει δικαιοδοσία εμπλοκής στην επιβολή πολιτικών νόμων, παρά μόνο υπό ορισμένες συνθήκες που επιτρέπονται ρητά από το Σύνταγμα των ΗΠΑ ή από νόμο του Κογκρέσου. Με απλά λόγια, προσωπικό του στρατού δεν έχει το δικαίωμα να συλλαμβάνει πολίτες. Η νομοθετική πράξη όπως είχε αρχικά διατυπωθεί περιόριζε μόνο τον στρατό ξηράς από την εμπλοκή στην επιβολή των πολιτικών νόμων, όμως με επακόλουθες τροποποιήσεις το 1956 και το 2021, στις διατάξεις του νόμου εμπίπτουν η πολεμική αεροπορία, το πολεμικό ναυτικό, το Σώμα των πεζοναυτών καθώς και η διαστημική δύναμη

Όπως είπαμε παραπάνω, ο νόμος υπόκειται σε ορισμένες εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα, το Κογκρέσο με νομοθεσία, έχει επιτρέψει την παρέμβαση του στρατού σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, προστασίας της ομοσπονδιακής περιουσίας και εκτέλεσης ορισμένων ομοσπονδιακών νόμων και δικαστικών αποφάσεων. Για παράδειγμα, το 1981, λόγω του μείζονος προβλήματος της εισροής ναρκωτικών, το Κογκρέσο προχώρησε στη θέσπιση νομοθεσίας που επέτρεπε τη συνεργασία στρατού και πολιτικών αξιωματούχων για την επιβολή του νόμου. 

Ο νόμος Posse Comitatus όπως είναι κατά γράμμα διατυπωμένος:

Πηγή

Μετάφραση: Όποιος, εκτός από περιπτώσεις και περιστάσεις που επιτρέπονται ρητά από το Σύνταγμα ή νόμο του Κογκρέσου, χρησιμοποιεί εσκεμμένα οποιοδήποτε τμήμα του Στρατού, του Ναυτικού, του Σώματος των Πεζοναυτών, της Πολεμικής Αεροπορίας ή της Διαστημικής Δύναμης ως posse comitatus ή με άλλο τρόπο για την εκτέλεση των νόμων, τιμωρείται με πρόστιμο σύμφωνα με τον παρόντα τίτλο ή με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή και με τις δύο αυτές ποινές.

Για να εξετάσουμε αν η υποτιθέμενη σύλληψη του Chikwe Ihekweazu προέκυψε μετά από απόφαση του Κογκρέσου, αναζητήσαμε με όρους-κλειδιά κάποιον νόμο που να επιτρέπει στο Σώμα των πεζοναυτών να προβούν σε αυτή την ενέργεια, όμως δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα.

Τέλος, υπεύθυνος επικοινωνίας του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ διέψευσε τον ισχυρισμό απαντώντας σε ερώτημα του οργανισμού ελέγχου γεγονότων Check Your Fact.

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Τα Ellinika Hoaxes έχουν επανειλημμένα καταρρίψει ισχυρισμούς που πηγάζουν από το Real Raw News. Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ κι εδώ.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός κρίνεται ψευδής. Αρχικά εμφανίστηκε σε γνωστή ιστοσελίδα παραπληροφόρησης. Επιπλέον, με τη νομοθετική πράξη “Posse Comitatus”, ο στρατός δεν έχει τη δικαιοδοσία να εμπλέκεται στην επιβολή των πολιτικών νόμων, εκτός από ορισμένες συνθήκες που επιτρέπονται ρητά από το Σύνταγμα των ΗΠΑ ή από νόμο του Κογκρέσου. Κατόπιν αναζήτησης με λέξεις-κλειδιά στην ιστοσελίδα του Κογκρέσου, δεν προέκυψε κάποια απόφαση που να αίρει τον “Posse Comitatus” για την υποτιθέμενη σύλληψη του Dr. Chikwe Ihekweazu. Τέλος, ο ισχυρισμός διαψεύστηκε και από υπεύθυνο επικοινωνίας του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.