Ποιοι είμαστε
Αρχική Η ιστορία περί βομβαρδισμού εργαστηρίου κλωνοποίησης στην Ουκρανία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ψευδήςHOAXES

Η ιστορία περί βομβαρδισμού εργαστηρίου κλωνοποίησης στην Ουκρανία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ψευδής

5 Δεκ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Πούτιν βομβάρδισε εργαστήριο κλωνοποίησης στην περιοχή του Ντόνετσκ, στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Η ιστορία ξεκίνησε από άρθρο με σατιρικό περιεχόμενο, το οποίο αναφέρει ως δήθεν πηγή αυτής της είδησης πρόσωπο, το όνομα του οποίου στην πραγματικότητα αντιστοιχεί σε δημοσιογράφο του BBC και όχι σε πράκτορα μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας. Επίσης, δεν υπάρχει καμία αναφορά στον διεθνή Τύπο, ούτε από τις ρωσικές αρχές, για βομβαρδισμό εργαστηρίου στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας.

Από την αρχή του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας έχουν δημοσιευτεί αρκετοί ψευδείς ισχυρισμοί και θεωρίες συνωμοσίας που έχουμε καταρρίψει σε άρθρα μας στο παρελθόν (εδώ κι εδώ).

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται η διάδοση ισχυρισμού στο διαδίκτυο που υποστηρίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, βομβάρδισε ένα εργαστήριο κλωνοποίησης στην Ουκρανία. Ας δούμε αν ο ισχυρισμός αυτός ευσταθεί. 

Αναπαραγωγές στο διαδίκτυο: sinomosiologos.blogspot.com

Αναπαραγωγές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Πλαίσιο

Σε δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαβάζουμε:

Ο Πούτιν βομβαρδίζει εργαστήριο κλωνοποίησης στην Ουκρανία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την Παρασκευή επίθεση με πυραύλους εναντίον μιας εγκατάστασης κλωνοποίησης του βαθέως κράτους (Deep State) σε τμήμα της περιοχής του Ντoνέτσκ, που εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουκρανία, δήλωσε ο πράκτορας της FSB Αντρέι Ζαχάροφ στο Real Raw News.

Έπειτα, στον ισχυρισμό υποστηρίζεται ότι το εργαστήριο είχε αναπτύξει κλώνους του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, της Αμερικανίδας πολιτικού Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, του Ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, του Προέδρου της Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν και άλλων γνωστών προσώπων. Αυτοί οι κλώνοι υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσαν τα πραγματικά πρόσωπα, αφού αυτά εξολοθρεύονταν.

Τι ισχύει

Η ιστορία αυτή προέρχεται από σατιρικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 12 Νοεμβρίου 2023 από την ιστοσελίδα Real Raw News. Η εν λόγω ιστοσελίδα αναφέρει στις πληροφορίες της:

Πηγή: Στιγμιότυπο οθόνης από την κατηγορία πληροφοριών του Real Raw News

Αποποίηση ευθυνών: Οι πληροφορίες σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζονται για ενημερωτικούς, εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αυτός ο ιστότοπος περιέχει χιούμορ, παρωδία και σάτιρα. Έχουμε συμπεριλάβει αυτή την αποποίηση ευθύνης για την προστασία μας, κατόπιν συμβουλής νομικού συμβούλου.

Η πηγή, στην οποία αναφέρεται ότι βασίζεται η διαμοιραζόμενη ιστορία, υποτίθεται πως είναι ένας άντρας, ονόματι Andrei Zakharov, που δήθεν εργάζεται ως πράκτορας της FSB, δηλαδή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ο Andrei Zakharov εμφανίστηκε και στο παρελθόν ως πηγή της συγκεκριμένης ιστοσελίδας (Real Raw News), σε ψευδή ισχυρισμό που είχε αναπαραχθεί και την καταρρίψαμε σε άρθρο μας (εδώ). 

Ερευνήσαμε τις ενημερώσεις στην επίσημη ιστοσελίδα της εν λόγω Υπηρεσίας, αλλά και σε αυτή του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, και δεν βρήκαμε καμία σχετική αναφορά περί βομβαρδισμού εργαστηρίου κλωνοποίησης στην Ουκρανία. Επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και θα ενημερώσουμε σχετικά το άρθρο σε περίπτωση που λάβουμε απάντηση. Σε αναζήτησή μας στη ρωσική γλώσσα για εργαστήριο κλωνοποίησης, που φέρεται να βομβαρδίστηκε στην Ουκρανία, επίσης δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να βρούμε πληροφορίες για τον Andrei Zakharov, τον οποίο αναφέρει ως δήθεν πηγή η σατιρική ιστοσελίδα. Όπως προκύπτει, το όνομα αυτό δεν ανήκει σε κάποιον πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας αλλά σε δημοσιογράφο του BBC, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία τον Οκτώβριο του 2021, όταν χαρακτηρίστηκε ως “ξένος πράκτορας” από τις ρωσικές αρχές (πηγή 1, πηγή 2).

Επιπρόσθετα, ψάχνοντας με λέξεις – κλειδιά σχετικές ειδήσεις και αναφορές για βομβαρδισμό εργαστηρίου κλωνοποίησης στην Ουκρανία, δεν εντοπίσαμε καμία τέτοια. Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι σε περίπτωση που κάτι τέτοιο ίσχυε και ένα πρόσωπο από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε προβεί σε τέτοιες αποκαλύψεις, η “είδηση” θα είχε κατακλύσει τα Μέσα παγκοσμίως, ιδιαίτερα στη Ρωσία και την Ουκρανία. 

Τέλος, αξίζει να προσθέσουμε πως η ιστοσελίδα Real Raw News έχει διαδώσει αρκετές ψευδείς ειδήσεις κατά το παρελθόν, τις οποίες έχουμε καταρρίψει σε άρθρα μας (μερικά παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ).

Συμπέρασμα 

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Από αναζήτηση που πραγματοποιήσαμε δεν προκύπτει κανένας βομβαρδισμός εργαστηρίου κλωνοποίησης στην Ουκρανία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Η ιστοσελίδα Real Raw News που χρησιμοποιείται ως πηγή του ισχυρισμού έχει αναρτημένο μήνυμα αποποίησης ευθυνών, στο οποίο αναγράφεται ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύει είναι σατιρικό. Το όνομα του υποτιθέμενου πράκτορα της FSB, Andrei Zakharov, έχει χρησιμοποιηθεί ως υποτιθέμενη πηγή ειδήσεων και σε παλαιότερους ψευδείς ισχυρισμούς της εν λόγω ιστοσελίδας ενώ στην πραγματικότητα ανήκει σε δημοσιογράφο του BBC που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.