Ποιοι είμαστε
Αρχική Εξέταση ισχυρισμών για την πρόσφατη δημιουργία νέων ομάδων αίματος Α1 και Α2ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Εξέταση ισχυρισμών για την πρόσφατη δημιουργία νέων ομάδων αίματος Α1 και Α2

6 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός:

Τους τελευταίους μήνες δημιουργήθηκαν νέες ομάδες αίματος, οι Α1 και Α2

Συμπέρασμα:

Οι Α1 και Α2 δεν αποτελούν νέες, ούτε βασικές ομάδες αίματος στο σύστημα ομάδων αίματος ΑΒΟ, αλλά υποομάδες της ομάδας αίματος Α, οι οποίες αναφέρονται στην επιστημονική βιβλιογραφία και μελετώνται τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Επιπροσθέτως, δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για τη μετάγγιση αίματος σε ασθενείς που ανήκουν στις υποομάδες αυτές, καθώς πριν από κάθε μετάγγιση πραγματοποιείται εξέταση συμβατότητας.

Σημαντική διάδοση, από τα τέλη του Ιανουαρίου του 2024, γνωρίζει ο ισχυρισμός πως τους τελευταίους μήνες δημιουργήθηκαν νέες ομάδες αίματος, οι Α1 και Α2. Σε πολλές περιπτώσεις, δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης επιχειρούν να συνδέσουν τον ισχυρισμό με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Ωστόσο, όπως θα δούμε στη συνέχεια, οι Α1 και Α2 δεν αποτελούν ομάδες αίματος, αλλά υποομάδες της υπάρχουσας ομάδας Α, ενώ έχουν καταγραφεί και μελετώνται εδώ και δεκαετίες.

Παραδείγματα: radiomax.gr, katohika.gr, oparlapipas.gr, anazitiseis.gr, amazonios.net, sinomosiologos.blogspot.com

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

META τους εμβολιασμούς δημιουργήθηκαν νεες ομάδες αίματος?? Δηλώσεις του Προέδρου Εθελοντών αιμοδοσίας (Video)

Εξωγήινος εδωσε αίμα?? Αν δεν εδωσε Εξωγήινος μήπως δημιουργήθηκαν αλλες ομαδες αίματος Α1 & Α2 απο τα σκευάσματα που ονομάσατε εμβόλια??

Δεν το ανακοίνωσαν επίσημα και το κρύβουν!! Ακούστε τι δήλωσε για τις νεες ομάδες Αίματος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Aλεξανδρούπολης κ.Τάσος Κοντακίδης στο Ρ/Σ maximum Fm 93.6 στην εμπομπή του Δ.Κολιού

Ακούστε και εδω σε ΗΧΟ τον κ. Τάσο Κοντακίδη – Πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης σε όσα ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM FM 93,6 και στον Δ.Κολιό

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός στηρίζεται σε συνέντευξη του κ. Τάσου Κοντακίδη, Προέδρου του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης, στον ραδιοφωνικό σταθμό Maximum FM της Αλεξανδρούπολης, στις 25 Ιανουαρίου 2024. Τη συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε εδώ (αρχειοθετημένη εδώ).

Σε αυτή, ο κ. Κοντακίδης αρχικά αναφέρθηκε στην έλλειψη αιμοδοτών και στα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στην διάθεση αίματος σε όσους έχουν ανάγκη. Στη συνέχεια, ο κ. Κοντακίδης απάντησε σε ερώτηση του ραδιοφωνικού παραγωγού Δ. Κολιού για την υποτιθέμενη εμφάνιση νέων ομάδων αίματος που δε γνωρίζαμε:

[03:05] Δ. Κολιός: Τώρα που είπες για ομάδες αίματος, σε ρωτάω, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάστηκαν νέες ομάδες αίματος που δε γνωρίζουμε;

[03:17] Τ. Κοντακίδης: Ναι, ναι, έχουμε και πλέον έχει, είναι σίγουρο αυτό ότι έχουμε στην ομάδα Α έχει δημιουργηθεί τώρα το Α1 και το Α2, που αν το βάλουμε σε θετικό και αρνητικό έχουμε Α1 θετικό Α1 αρνητικό, Α2 θετικό Α2 αρνητικό, και επειδή το Α πάει και με το Β έχουμε άλλη ομάδα αίματος Α1Β, Α2Β θετικό, και Α1Β κ.λπ. με αρνητικό. Σε όλες αυτές τις ομάδες έχουμε ασθενείς που πρέπει να βοηθήσουμε με το Α1Β ας πούμε ή με το Α2Β.

[04:05] Δ. Κολιός: Αυτές πως προέκυψαν οι νέες ομάδες αίματος; Από που προέκυψαν;

[04:09] Τ. Κοντακίδης: Δεν έχω συγκεκριμένο σημείο, δεν έχω συγκεκριμένο, ενημέρωση, από την Ευρώπη τώρα έγινε, από την Ελλάδα έγινε, δεν ξέρω.

[04:19] Δ. Κολιός: Δηλαδή μπορεί να είναι και από εισαγόμενο αίμα ή μπορεί να είναι και δικό μας; Δεν το ξέρουμε;

[04:25] Τ. Κοντακίδης: Δεν το ξέρουμε, δεν έχω, εγώ δεν έχω τέτοια πληροφόρηση.

[04:28] Δ. Κολιός: Δηλαδή από κάτω τι λένε, υπουργεία υγείας, κάτι ινστιτούτα ελέγχου αίματος και τα λοιπά, δεν λένε τίποτα;

[04:36] Τ. Κοντακίδης: Μέσα από τον υπολογιστή προσπάθησα να βρω και στα υπουργεία και αλλού, δεν βρήκα τίποτα.

[04:42] Δ. Κολιός: Α καλά ναι, εντάξει, μέσα από τον υπολογιστή.

[04:44] Τ. Κοντακίδης: Δεν βρήκα και δεν […] δεν βγαίνει ίσως να είμαστε εμείς που το συζητάμε και μέσα στο δικό σας ραδιόφωνο να μιλάμε για το […] Α1 και το Α2. Δεν ξέρω τι άλλο γίνεται.

[04:55] Δ. Κολιός: Από εδώ οι γιατροί τι σας λένε τώρα, εδώ τι λένε οι γιατροί;

[04:59] Τ. Κοντακίδης: Δε μιλούμε, δε μιλούμε με τους γιατρούς.

[05:02] Δ. Κολιός: Δε μιλάτε; Γιατί;

[05:04] Τ. Κοντακίδης: Δε μιλούμε, όχι ότι μαλώσαμε, αλλά εμείς σαν σύλλογος που δεν έχουμε […] δεν έχουμε σχέση εμείς, το διοικητικό συμβούλιο, με την ιατρική.

[05:23] Δ. Κολιός: Ανθρωπίνως λέω, ανθρωπίνως, μια και είστε ο σύλλογος εθελοντών, που έχει να κάνει με την αιμοδοσία, τι σας λένε από την αιμοδοσία, πως προκύπτουν αυτές οι νέες ομάδες αίματος; Δεν ξέρουμε;

[05:35] Τ. Κοντακίδης: Δυστυχώς δεν έχω ακόμη ενημέρωση για αυτό.

[05:39] Δ. Κολιός: Μα μου κάνει φοβερή εντύπωση, δηλαδή από που, από που προκύπτουν νέες ομάδες αίματος οι οποίες έρχονται να προστεθούνε στο ΑΒ1, ΑΒ ΒΒ, τι ομάδες αίματος είναι αυτές, που βρέθηκαν δηλαδή;

[05:54] Τ. Κοντακίδης: Αυτά, αυτά θα παρακαλέσω να τα, αν είναι δυνατόν και από το ράδιο σας να τα βρούμε μέσα από τους γιατρούς. Εμείς σαν σύλλογος δεν έχουμε καμία τέτοια ενημέρωση παρά μόνο που βλέπουμε από το νοσοκομείο ότι ένας ασθενής έχει Α1, άλλος έχει Α2, αυτά.

Αν και ο κ. Κοντακίδης τονίζει αρκετές φορές πως ο ίδιος και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης δεν έχουν ενημέρωση από γιατρούς, και δεν έχουν σχέση με την ιατρική, συνεπώς δεν έχει τη δυνατότητα να απαντήσει στις ερωτήσεις του παραγωγού, η συνέντευξη συνεχίζεται με τον ραδιοφωνικό παραγωγό Δ. Κολιό και τον κ. Κοντακίδη να αναρωτιούνται αν οι γιατροί γνωρίζουν για τις συγκεκριμένες ομάδες, για το πως προέκυψαν, και για το αν γίνονται έρευνες για αυτές.

Τι ισχύει για τις ομάδες και τις υποομάδες αίματος

Η κατηγοριοποίηση των ομάδων αίματος στο σύστημα ΑΒΟ έχει τις ρίζες της στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο Αυστριακός επιστήμονας Karl Landsteiner παρατήρησε την επιφάνεια διαφορετικών ερυθρών αιμοσφαιρίων και διαπίστωσε πως σε αυτά βρίσκονταν διαφορετικά χημικά μόρια. Μετά από σειρά πειραμάτων που διεξήγαγε ο Landsteiner το 1900, και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του το 1901, ξεκίνησε η κατηγοριοποίηση των ομάδων αίματος, οι οποίες διαχωρίζονται βάσει της παρουσίας ή της απουσίας αντιγόνων στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Για την ανακάλυψη αυτή, ο Landsteiner έλαβε το Νόμπελ Ιατρικής το 1930.

Όπως αναφέρει παλαιότερο δημοσίευμα του ιστότοπου Owen Foundation, ο οποίος ήταν ενεργός έως το 2015, αλλά και ο ιστότοπος labce.com, ο οποίος προσφέρει μαθήματα και προετοιμασία εξετάσεων για Επαγγελματίες Ιατρικών Εργαστηρίων, οι Α1 και Α2 δεν αποτελούν ομάδες αίματος, αλλά τις πιο κοινές υποομάδες του φαινοτύπου της ομάδας αίματος Α:

Υποομάδες της ομάδας αίματος Α

Η ομάδα αίματος Α έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία σε υποομάδες από οποιονδήποτε από τους τύπους αίματος ABO. Υπάρχουν περίπου 20 διαφορετικές γνωστές υποομάδες. Τα άτομα με Α1 και Α2 αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των ατόμων με ομάδα αίματος Α, όλες οι άλλες υποομάδες απαρτίζουν λιγότερο από το 1% των Α.

Υποομάδες Α1 και Α2

Αυτές είναι οι πιο σημαντικές υποομάδες του συστήματος. Το Α1 αντιστοιχεί περίπου στο 80% του συνόλου του πληθυσμού της ομάδας αίματος Α και το Α2 αποτελεί το υπόλοιπο 20%, σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι άλλες υποομάδες πρέπει να είναι σπάνιες. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το Α1 αντιστοιχεί στο 32% του συνολικού πληθυσμού στις Η.Π.Α., ενώ το Α2 αποτελεί το 8% του πληθυσμού, ή ένα ποσοστό διπλάσιο από το σύνολο του πληθυσμού ΑΒ και σχεδόν τόσο μεγάλη ομάδα όσο όλα τα Β στις ΗΠΑ. Ένα στα 5 Α είναι Α2.

Όπως επιβεβαιώνει επιστημονική δημοσίευση του 2013 με τίτλο “A Brief History of Human Blood Groups” (Μια Σύντομη Ιστορία των Ανθρώπινων Ομάδων Αίματος) από το χρόνο της δημοσίευσης του Landsteiner, εκτός από τις γνωστές ομάδες αίματος, στην επιστημονική βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί σχεδόν είκοσι αντιγόνα και επίσης εξήντα ειδικά αντιγόνα, οδηγώντας στην ανάγκη κατηγοριοποίησης τους σε υποομάδες.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει πως σταδιακά, ανακαλύφθηκαν και αναφέρθηκαν οι εξής υποομάδες των γνωστών ομάδων αίματος:

  • Υποομάδες ομάδας A: περιλαμβάνουν τις A1, A2, A3, καθώς και τους σπάνιους τύπους A4, A5, A6, Z, X, End, boutu, g, i.
  • Υποομάδες ομάδας Β: περιλαμβάνουν τις Β1, Β2, Β3 καθώς και τους σπάνιους τύπους w, x, v, m.
  • Υποομάδες (ομάδας Ο): περιλαμβάνουν τις O1, O2, O3 και άλλους τύπους όπως Yy, Hh, Xx και Bombay.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με σχετικές επιστημονικές μελέτες, οι υποομάδες Α1 και Α2 ερευνώνται από επιστήμονες τουλάχιστον από το 1952.

Ανάλογες μελέτες έχουν διεξαχθεί στο πλαίσιο της δωρεάς αίματος για άτομα που ανήκουν σε μια εκ των δύο υποομάδων, με σκοπό τη μείωση πιθανών επιπλοκών που σχετίζονται με τη μετάγγιση αίματος μεταξύ μη συμβατών αιμοδοτών και ληπτών. Για παράδειγμα, ο οργανισμός των ατόμων που ανήκουν στις σπάνιες υποομάδες Α2 και Α2Β σε περίπτωση μετάγγισης με αίμα υποομάδας Α1 ή Α1Β μπορεί να μην αναγνωρίσει τα αντιγόνα της ομάδας Α1/Α1Β ως δικά του, και να δημιουργήσει ειδικά αντισώματα για να τα καταστρέψει. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται οξεία αιμολυτική αντίδραση και μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τη ζωή του λήπτη.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση δύο ημέρες αργότερα, ο κ. Κοντακίδης αναφέρθηκε εκ νέου στις υποομάδες Α1 και Α2, δηλώνοντας όμως πως είναι γνωστές εδώ και χρόνια:

Πηγή βίντεο: ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση/YouTube

[0:18] Είναι αρκετά χρόνια που γνωρίζουμε ότι υπάρχει αυτό το, αυτού του είδους οι ομάδες αίματος, αλλά σιγά σιγά αρχίζουμε να βλέπουμε ότι χρειάζεται και το νοσοκομείο να έχει εθελοντές αιμοδότες με τη συγκεκριμένη αυτή ομάδα αίματος. Οπότε έχουμε το Α1, έχουμε το Α2, στο θετικό και το αρνητικό, το ΑΒ που είναι μια ομάδα αίματος, και […] γίνεται και Α1Β και Α2Β και στο θετικό και στο αρνητικό.

Οι υποομάδες του τώρα όμως, όσο υπάρχουνε άνθρωποι που βλέπουμε ότι ξεκινάνε, οι γιατροί ξέρουνε τώρα, μη λέω εγώ, βλέπουνε ότι υπάρχει και το Α1 και το Α2, υπολογίζουνε ότι θα υπήρχε από πέντε έξι χρόνια πριν κάτι που δεν το είχανε βάλει τόσο σοβαρό για την κοινωνία γενικότερα. Τώρα βλέπουμε όμως ότι βγήκε και το Α1 και το Α2 μέσα στον κατάλογο των, τις ομάδες αίματος.

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως σε γενικές γραμμές οι υποομάδες αίματος δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό. Δεδομένου του ότι ο κ. Κοντακίδης, όπως δηλώνει ο ίδιος, δεν είναι γιατρός και δεν έχει σχέση με την ιατρική δεν θα μπορούσε να γνωρίζει το τι ισχύει με τις υποομάδες Α1 και Α2 ώστε να προσφέρει τις κατάλληλες πληροφορίες. Ωστόσο, στο ρεπορτάζ από τη ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση προβλήθηκαν επίσης δηλώσεις του κ. Γιώργου Μαρτίνη, Υπεύθυνου Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, στον ραδιοφωνικό σταθμό Maximum FM. Σε αυτές, ο κ. Μαρτίνης εξήγησε πως πάντα υπήρχαν διαφοροποιήσεις στις ομάδες αίματος, και δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για μεταγγίσεις:

[01:49] Η ομάδα Α, 91% αποτελείται, το 90% αυτών […] που είναι ομάδος Α, το 80% είναι Α1 και το υπόλοιπο 20% είναι Α2. Αυτές είναι οι δύο ομάδες οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία όταν κάνεις τη μετάγγιση, σε ενδιαφέρει μόνο κάποια στιγμή κάποιος ο οποίος είναι ομάδος Α2, μπορεί να παράγει αντισώματα ενάντια στα ερυθρά της ομάδας Α1. Είναι πολύ σπάνιο να υπάρχουν αντισώματα σε έναν ο οποίος είναι ομάδος Α ενάντια σε μια άλλη υποομάδα Α, αλλά αυτό η αιμοδοσία το καταλαβαίνει αμέσως, γιατί πριν δώσει κάποιο αίμα για μετάγγιση, κάνει μια εξέταση που λέγεται συμβατότητα, βάζει μια σταγόνα από πλάσμα του ασθενή με ερυθρά του […] και βλέπει αν αυτά ταιριάζουνε.

Συμπέρασμα

Βάσει των ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως ο ισχυρισμός σχετικά με την πρόσφατη εμφάνιση νέων ομάδων αίματος είναι παραπλανητικός. Οι Α1 και Α2 δεν αποτελούν νέες, ούτε βασικές ομάδες αίματος στο σύστημα ομάδων αίματος ΑΒΟ, αλλά υποομάδες της ομάδας αίματος Α, οι οποίες αναφέρονται στην επιστημονική βιβλιογραφία και μελετώνται τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1950. Επιπροσθέτως, δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας για τη μετάγγιση αίματος σε ασθενείς που ανήκουν στις υποομάδες αυτές, καθώς πριν από κάθε μετάγγιση πραγματοποιείται εξέταση συμβατότητας.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.