Ποιοι είμαστε
Αρχική Στέλνει το Τέξας τεθωρακισμένα στα σύνορα με το Μεξικό;ΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ FAKE NEWS

Στέλνει το Τέξας τεθωρακισμένα στα σύνορα με το Μεξικό;

8 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Μέσα από τρία διαφορετικά βίντεο υποστηρίζεται ότι η εθνοφρουρά του Τέξας αναπτύσσει τεθωρακισμένα στα σύνορα με το Μεξικό

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Τα τρία εξεταζόμενα βίντεο έχουν παρουσιαστεί εκτός πλαισίου και δεν συνδέονται με την κρίση στα σύνορα με το Μεξικό.

Τρία διαφορετικά βίντεο, που δείχνουν τη μετακίνηση τεθωρακισμένων αρμάτων, έχουν συνδεθεί με τις επιχειρήσεις της εθνοφρουράς του Τέξας στα σύνορα με το Μεξικό για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, παρά την εσωτερική κρίση μεταξύ αξιωματούχων του Τέξας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Μπάιντεν, δεν αληθεύει ότι ο ισχυρισμός ότι το Τέξας στέλνει τεθωρακισμένα ενάντια στους μετανάστες.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων και αναρτήσεων: makeleio.gr, oparlapipas.gr, pronews.gr, newsbreak.gr, iskra.gr, hellasultras.gr, press-gr.com, katohika.gr, happenednow.gr, defencenet.gr, europost.gr, efenpress.gr, koinonikosethnikismos.com, ioannislamprogiannis.blogspot.com, ideopigi.blogspot.com

Πλαίσιο

Η Πολιτεία του Τέξας και ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του, Γκρεγκ Άμποτ, υποστηριζόμενος από τους Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες 25 πολιτειών των ΗΠΑ, βρέθηκαν πρόσφατα στο επίκεντρο μιας αυξανόμενης διαμάχης και νομικής αντιπαράθεσης με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση Μπάιντεν για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Ήδη από το 2021, στο πλαίσιο της επιχείρισης Lone Star, το Τέξας είχε αναπτύξει στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς και αστυνομικούς της πολιτειακής αστυνομίας στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ την επόμενη χρονιά άρχισε να τοποθετεί συρματοπλέγματα στις όχθες του ποταμού Rio Grande. [πηγή]

Ωστόσο, στις 11 Ιανουαρίου 2024, η εθνοφρουρά του Τέξας (Texas National Guard) κατέλαβε τον έλεγχο των νότιων περασμάτων κατά μήκος του ποταμού, στα σύνορα της πολιτείας με το Μεξικό, παρεμποδίζοντας το επιχειρησιακό έργο των φρουρών της ομοσπονδιακής συνοριοφυλακής (Border Patrol), ενώ τρεις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διασχίσουν τον ποταμό.

Το Τέξας έχει επιτάξει αυτό το κομμάτι γης μήκους 2,5 μιλίων και έχει αποκλείσει σε μεγάλο βαθμό τους πράκτορες της συνοριοφυλακής των ΗΠΑ από την περιπολία και τη διεξαγωγή κανονικών επιχειρήσεων, Πηγή: CNN

Στο πλαίσιο της εσωτερικής αυτής κρίσης, τρία διαφορετικά βίντεο έχουν γνωρίσει πολύ μεγάλη διάδοση διεθνώς σε Χ (πρώην Twitter), TikTok και Facebook, πλαισιώνοντας τους ισχυρισμούς ότι το Τέξας “πήρε τον νόμο στα χέρια του” και η εθνοφρουρά “στέλνει τεθωρακισμένα άρματα στα σύνορα“.

Στιγμιότυπα από τα τρία διαφορετικά βίντεο που θα εξετάσουμε στο παρόν άρθρο:

Τι ισχύει

Πρώτο βίντεο: Μια συνηθισμένη διέλευση οχημάτων πεζικού σε στρατιωτική εγκατάσταση στη Τζόρτζια

Το πρώτο βίντεο γνώρισε μεγάλη διάδοση στο Χ. Στα ελληνικά, διαδόθηκε από τον λογαριασμό “@Ameliefrei“, η ανάρτηση του οποίου ενσωματώθηκε σε πληθώρα άρθρων ενημερωτικών ιστοσελίδων (παραδείγματα εδώ, εδώ κι εδώ). Σε δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης της τεξανικής Εθνοφουράς M2 Bradley κινούνται προς τα σύνορα του Τέξας με το Μεξικό προκειμένουνε ενισχύσουν τις πατριωτικές δυνάμεις από 25 Πολιτείες που έχουν σπεύσει στην περιοχή για να μην επιτρέψουν στις ομοσπονδιακές δυνάμεις να γκρεμίσουν το τείχος του Ρίο Γκράντε που αποτρέπει τους λαθρομετανάστες να εισέλθουν στις ΗΠΑ, σε μία απίστευτη εξέλιξη.

Το συγκεκριμένο βίντεο αναπαράχθηκε, επίσης, και μεταξύ πολλών χρηστών του Facebook με τον ισχυρισμό ότι “η Εθνοφρουρά του Τέξας αναπτύσσει τεθωρακισμένα οχήματα στα σύνορα με το Μεξικό” (παραδείγματα εδώ, εδώ κι εδώ). Δείτε το βίντεο παρακάτω:

Ωστόσο, συγκεκριμένα στοιχεία του βίντεο αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι δεν προέρχεται από το Τέξας, αλλά από την Πολιτεία της Τζόρτζια και συγκεκριμένα από το Fort Stewart, μια στρατιωτική εγκατάσταση των Η.Π.Α.

Ειδικότερα, η πινακίδα του μπλε οχήματος αναγράφει Georgia (Τζόρτζια), ενώ στα δεξιά του δρόμου φαίνεται κίτρινο προειδοποιητικό σήμα που ενημερώνει τους οδηγούς ότι από τον συγκεκριμένο δρόμο διέρχονται τανκς. Το συγκεκριμένο σήμα, επίσης, έχει στην κορυφή του προσαρμοσμένο φωτοβολταϊκό, πιθανότατα για να φωτίζεται τη νύχτα.

Με τη βοήθεια του Google Street View, της αντίστροφης αναζήτησης εικόνων και του επίσημου λογαριασμού του Fort Stewart Hunter Army Airfield στο Facebook, επιβεβαιώσαμε πως το εξεταζόμενο βίντεο προέρχεται από τη Fort Stewart και έχει πιθανότατα ληφθεί στην οδό Fort Stewart, στη Τζόρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το βίντεο προέρχεται από δρόμο κοντά στη στρατιωτική εγκατάσταση Fort Stewart στη Τζόρτζια των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Fort Stewart Hunter Army Airfield, η διέλευση τεθωρακισμένων οχημάτων, στους δρόμους γύρω από την εγκατάσταση, αποτελεί ένα συχνό και συνηθισμένο φαινόμενο. Για την ασφαλή διέλευση των Ι.Χ. υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες που αναβοσβήνουν (μέσω φωτοβολταϊκών που διακρίνονται στην εικόνα), καθώς και φύλακες του δρόμου, ένας εκ των οποίων διακρίνεται και στο εξεταζόμενο βίντεο να κρατά το σήμα του ΣΤΟΠ.

Οι διελεύσεις στρατιωτικών οχημάτων επισημαίνονται σαφώς με πινακίδες και κίτρινα προειδοποιητικά φώτα που αναβοσβήνουν. Στρατιώτες που φορούν ανακλαστικά γιλέκα και κρατούν φακούς θα εποπτεύουν τις διαβάσεις. Οι στρατιώτες θα χρησιμοποιούν σήματα χειρός για να σταματήσουν την κυκλοφορία”. Πηγή: Fort Stewart Hunter Army Airfield

Επιπλέον, τα εικονιζόμενα οχήματα είναι τα μεσαίας θωράκισης οχήματα του πεζικού M2A4 Bradley Fighting Vehicles, σχεδιασμένα για αναγνώριση και μεταφορά στρατιωτών και σε καμία περίπτωση δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των κύριων αρμάτων μάχης (τανκς), ούτε άλλωστε ανήκουν στην εθνοφρουρά του Τέξας. Τα συγκεκριμένα οχήματα εξοπλίζουν το 3ο Τάγμα, 67ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων, 2η Ομάδα Μάχης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, 3η Μεραρχία Πεζικού, στο Fort Stewart. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Το εικονιζόμενο όχημα δεν είναι τανκ και δεν ανήκει στην τεξανή εθνοφρουρά. Είναι μαχητικό της 3ης Μεραρχίας Πεζικού στο Fort Stewart της Τζόρτζια των ΗΠΑ

Συνεπώς, το παραπάνω βίντεο δεν έχει καμία σχέση με την επιχείριση Lone Star του Τέξας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών. Αντίθετα, δείχνει μια συνηθισμένη διέλευση οχημάτων του πεζικού, στην στρατιωτική εγκατάσταση Fort Stewart της Τζόρτζια.

Αξίζει να σημειωθεί, πως τα μόνα τεθωρακισμένα που έχει στείλει το Τέξας στα σύνορα με το Μεξικό από την αρχή της επιχείρισης Lone Star ήταν 10 τεθωρακισμένα οχήματα M113 (Τεθωρακισμένα Μεταφοράς Προσωπικού) τον Νοέμβριο του 2022. Τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα είναι σχεδιασμένα για να μεταφέρουν με ασφάλεια τους στρατιώτες στα πεδία των μαχών [πηγή].

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά ότι τα συγκεκριμένα οχήματα αξιοποιήθηκαν επιθετικά για την αποτροπή μεταναστών.

Αντίθετα, έχουν χρησιμοποιηθεί για κάλυψη των στρατιωτών, όπως διαβάζουμε σε ανακοίνωση της επίσημης ιστοσελίδας του Κυβερνήτη του Τέξας στις 9 Δεκεμβρίου 2022:

Την περασμένη εβδομάδα, η Εθνική Φρουρά του Τέξας ανέπτυξε 10 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113 σε στρατηγικά σημεία σε πέντε κομητείες κατά μήκος των συνόρων στο πλαίσιο της επιχείρησης Lone Star. Τα M113 ενισχύουν την ασφάλεια των στρατιωτών εν μέσω κλιμακούμενης βίας στην περιοχή των συνόρων. Το Σάββατο, στρατιώτες αναζήτησαν κάλυψη σε ένα M113 αφού δέχθηκαν πυρά από άγνωστα άτομα στην άλλη πλευρά του ποταμού.

Δεύτερο βίντεο: Στρατιωτική άσκηση στη Χιλή τον Νοέμβριο του 2023

Το δεύτερο βίντεο διαδόθηκε κι αυτό στο X (πρώην Twitter) και αναπαράχθηκε κυρίως από χρήστες του Facebook (παραδείγματα εδώ, εδώ κι εδώ). Σε μία ανάρτηση διαβάζουμε τα εξής:

Στο Τέξας τα τανκς βαδίζουν ενάντια στους μετανάστες και τον Biden

Δείτε το βίντεο εδώ:

Εξετάζοντας προσεκτικά το βίντεο, ξεκινήσαμε την αναζήτησή μας με βάση τις πινακίδες του κόκκινου οχήματος, που φαίνεται σε πρώτο πλάνο. Η διάταξή τους δεν ταιριάζει με αυτή των πινακίδων του Τέξας.

Οι πινακίδες του κόκκινου οχήματος ταιριάζουν σε αυτοκίνητο εγγεγραμένο στη Χιλή και όχι στο Τέξας

Επιπλέον, στο ίδιο βίντεο διακρίνεται ένα όχημα της χιλιανής αστυνομίας (Carabineros de Chile), όπως διαπιστώνεται και στο άρθρο του RFI (Radio France Internationale) που κατέρριψε τον ισχυρισμό.

Με μια απλή αναζήτηση εικόνας στη μηχανή αναζήτησης εντοπίζουμε το ίδιο όχημα της αστυνομίας της Χιλής

Επίσης, τα εικονιζόμενα άρματα μάχης είναι Leopard, ένας τύπος άρματος που δεν διαθέτει ο αμερικανικός στρατός. Με τις πληροφορίες που παρείχε ο οργανισμός ελέγχου ειδήσεων Teyit, σε άρθρο κατάρριψης του εν λόγω ισχυρισμού, το εικονιζόμενο άρμα μάχης με αριθμό 221 εντοπίστηκε σε βίντεο του επίσημου λογαριασμού του Στρατού της Χιλής στο YouTube.

Το εικονιζόμενο άρμα μάχης είναι Leopard και ανήκει στον Στρατό της Χιλής

Με τον γεωοεντοπισμό που πραγματοποιήθηκε στο ίδιο άρθρο, το σημείο λήψης του συγκεκριμένου βίντεο εντοπίζεται κοντά στην πόλη Αντοφαγάστα, στη βόρεια Χιλή.

Το εξεταζόμενο βίντεο εντοπίστηκε, τέλος, και στο YouTube αναρτημένο από τις 8 Νοεμβρίου 2023 και συνεπώς, δεν έχει καμία σχέση με τις επιχειρήσεις της τεξανής εθνοφρουράς τον Ιανουάριο του 2024.

Το βίντεο δείχνει στρατιωτική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων από τις 8 Νοεμβρίου 2023

Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός έχει καταρριφθεί από πληθώρα οργανισμών ελέγχου ειδήσεων. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3] [πηγή 4]

Τρίτο βίντεο: Κομβόι τεθωρακισμένων για συμμετοχή σε άσκηση στη Μέση Ανατολή

Το τρίτο βίντεο γνώρισε μεγάλη αναπαραγωγή διεθνώς, ιδιαίτερα μέσα από την ανάρτηση του Mario Nawfal στο Χ, η οποία συγκέντρωσε 1.8 εκατομμύρια προβολές και αναπαράχθηκε και στο Facebook (παραδείγματα εδώ, εδώ κι εδώ). Ο Nawfal στην ανάρτησή του ισχυρίστηκε τα εξής:

Η Εθνική Φρουρά Στρατού του Τέξας μεταφέρει άρματα μάχης M1A1 Abrams και οχήματα μάχης πεζικού M2A2 Bradley στα σύνορά της με το Μεξικό.

Δείτε παρακάτω το βίντεο:

Το βίντεο, ωστόσο, έχει παρουσιαστεί εκτός πλαισίου, όπως επισημαίνει και η ανεξάρτητη σελίδα ελέγχου ειδήσεων FACT’ORY, καθώς δείχνει μια επιχείριση μετακίνησης στρατιωτικού εξοπλισμού από το Κάνσας προς ένα στρατόπεδο του Τέξας, για συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Εθνοφρουρά του Κάνσας δημοσίευσε φωτογραφίες από την προετοιμασία των στρατιωτών για τη μεταφορά των οχημάτων, στην οποία διαβάζουμε ότι “Στρατιώτες στέλνουν άρματα μάχης Abrams και οχήματα μάχης Bradley μέσω σιδηροδρόμου στο Fort Bliss του Τέξας“.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Εθνοφρουράς του Κάνσας, εντοπίζουμε την αναλυτική περιγραφή της συγκεκριμένης αποστολής μετακίνησης εξοπλισμού πάνω σε σιδηρόδρομο, που οργάνωσε το 635ο Σύνταγμα Τεθωρακισμένων και ο 170ος Λόχος Συντήρησης Υποστήριξης στο Κάνσας, και περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία στρατιωτικού εξοπλισμού που θα αποσταλεί στο Τέξας.

Στην ανακοίνωση διαβάζουμε:

Ο εξοπλισμός προορίζεται για το Fort Bliss του Τέξας, για να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικές ασκήσεις πριν από την ανάπτυξή τους στο εξωτερικό για την υποστήριξη της Επιχείρησης Spartan Shield“.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνονται και από τον επίσημο λογαριασμό της Task Force Spartan, της αμερικανικής ειδικής ομάδας που είναι υπεύθυνη για τη επιχειρίση Spartan Shield (OSS) στη Μέση Ανατολή.

Συνεπώς, τα τρία βίντεο που εξετάστηκαν δεν σχετίζονται με την πρόσφατη κρίση στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και τη δράση της τεξανής Εθνοφρουράς. Η πρόσφατη αυτή κρίση έχει γίνει αντικείμενο παραπληροφόρησης με την αξιοποίηση εικόνων και βίντεο εκτός πλαισίου. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες καταρρίψεις εδώ και εδώ.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι η Εθνοφρουρά του Τέξας αναπτύσσει τεθωρακισμένα στα σύνορα με το Μεξικό είναι ψευδής. Τα τρία βίντεο που χρησιμοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό έχουν παρουσιαστεί εκτός πλαισίου.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.