Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής ανακοίνωση της Π.Α.Ε Βόλος για ρατσιστικό χαρακτηρισμό του Αχιλλέα ΜπέουFAKE NEWS

Ψευδής ανακοίνωση της Π.Α.Ε Βόλος για ρατσιστικό χαρακτηρισμό του Αχιλλέα Μπέου

13 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Π.Α.Ε Βόλος: «Η έκφραση "μαϊμού" αφορούσε τον τρόπο παιχνιδιού και όχι το πρόσωπο του ποδοσφαιριστή Ανδρέα Τεττέι».

Συμπέρασμα

Από το δημοσιευμένο βίντεο του επίμαχου περιστατικού προκύπτει πως ο Αχιλλέας Μπέος είπε επί λέξει: «Ρε μόνος του έπεσε η μαϊμού», αναφερόμενος στον ποδοσφαιριστή της Κηφισιάς, Ανδρέα Τεττέι και όχι στο φάουλ ή τη διαιτητική απόφαση, όπως ισχυρίζεται τόσο ο ίδιος όσο και η Π.Α.Ε Βόλος.

Ένα ρατσιστικό περιστατικό έλαβε χώρα στο παιχνίδι Κηφισιά-Βόλος την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 για το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Super League, στο Δημοτικό Στάδιο Καισαριανής “Μιχάλης Κρητικόπουλος”. Κατά τη διάρκεια του αγώνα, όπως μαρτυρούν τα αδιάσειστα στοιχεία που παρέθεσε η Π.Α.Ε Κηφισιά, ο πρόεδρος της Βόλος Ν.Π.Σ. Π.Α.Ε και Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, προέβη σε απρεπή χαρακτηρισμό προς τον παίκτη της Κηφισιάς, ονόματι Ανδρέα Τεττέι, παρότι ο ίδιος και η Βόλος Ν.Π.Σ. Π.Α.Ε το αρνούνται.

Τι ισχύει

Ο παίκτης της Κηφισιάς μετά από ένα σφύριγμα για φάουλ του διαιτητή Κωνσταντίνου Πουλικίδη, που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της πλευράς του Βόλου, δέχθηκε ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς από αξιωματούχο της αποστολής του Βόλου.

Ο 23χρονος επιθετικός της Κηφισιάς με δηλώσεις του στο συνδρομητικό κανάλι της COSMOTE TV μετά τη λήξη του αγώνος κατήγγειλε ρατσιστική συμπεριφορά προερχόμενη από τον πάγκο του Βόλου. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Το βίντεο:

«Πριν απαντήσω σε αυτό το ερώτημα (σ.σ. για την ισοπαλία 0-0), θα ήθελα να πω για κάτι που άκουσα από τον πάγκο της αντίπαλης ομάδας, που δεν μου άρεσε. Προσπαθούμε τόσο καιρό στην κοινωνία να τα αλλάξουμε όλα αυτά τα πράγματα και κάποιος με αποκάλεσε μαϊμού. Ήταν κάτι που είχα πολύ καιρό να ακούσω, γιατί στα προηγούμενα χρόνια το είχα ξανακούσει. Η αλήθεια είναι ότι με πείραξε πάρα πολύ. Γι αυτό πήγα στον διαιτητή κάποια στιγμή, άκουσα πολύ καλά τη λέξη. Με πείραξε πάρα πολύ, με ενόχλησε».

Ο Αχιλλέας Μπέος σε δηλώσεις του στο zougla.gr στις 12 Φεβρουαρίου 2024 αρνήθηκε πως αποκάλεσε “μαϊμού” τον ποδοσφαιριστή της Κηφισιάς, ισχυριζόμενος πως αναφερόταν στη διαιτητική απόφαση και πως το φάουλ ήταν “μαϊμού”, δηλαδή ψεύτικο. 

«Θέλω να πως ότι δεν έγινε κανένα περιστατικό με κανέναν ποδοσφαιριστή. Είναι πάνω σε μια στιγμή έντασης όπου διαμαρτύρομαι προς τον διαιτητή και του λέω ακριβώς… η φρασεολογία αυτή είναι… όπως λέμε… μαϊμού αυτό, μαϊμού εκείνο, μαϊμού το πέναλτι. Λέω ότι αυτό το πέσιμο είναι μαϊμού, έπεσε μόνος του, είναι ψεύτικο, δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο… με τον άνθρωπο. Σε ό,τι αφορά λοιπόν την ιστορία μου 40 χρόνια στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει ποτέ στο παρελθόν αλλά ούτε και στο μέλλον να αναφερθώ απέναντι σε άνθρωπο προσβλητικά σε ότι αφορά το χρώμα ή την προέλευσή του. Είμαι απέναντι σε αυτά κάθετος. Θα μου πείτε όμως στην Ελλάδα που ζούμε στην πατρίδα μου δυστυχώς, με αφορμή το τελευταίο περιστατικό με τον Κασσελάκη, αντί να ασχοληθείτε με τον Κασσελάκη, ασχολείστε με τις δηλώσεις που έκανα εγώ. Κούρασε πια αυτό το πράγμα. Τόσο πολύ πουλάει ο Μπέος ; Για να το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν… εγώ 40 χρόνια και πλέον στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν έδωσα δικαίωμα απέναντι σε κανέναν άνθρωπο για το χρώμα του ή για την προέλευσή του. Για να το ξεκαθαρίσουμε. Είχε να κάνει ότι ήταν ένα ψεύτικο φάουλ μαϊμού… μην το σφυρίζεις. Αυτό που έγινε είναι ψεύτικο, μόνος του έπεσε, ψεύτικα, για να πάρει το φάουλ. Πόσες φορές αποκαλούμε τη λέξη μαϊμού για διάφορα πράγματα, είτε γιατί είναι ψεύτικο ένα προϊόν, είτε μια ψεύτικη εταιρεία, ψεύτικο το πέναλτι. Είναι μια φράση που βγαίνει όταν κάτι είναι ψεύτικο και δεν είναι αληθινό.Δεν αναφερόμουνα στον Τετέι. Εάν το έκανα θα ζητούσα συγγνώμη. Πόσες φορές δεν πέφτουν και κοροϊδεύουν για να πάρουν μαϊμού πέναλτι, για να κοροϊδέψουν τον διαιτητή. Δεν είχα ποτέ στη ζωή μου τέτοιες ρατσιστικές απόψεις. Συναναστρέφομαι με όλους,  με κάθε εθνικότητα και κάθε χρώμα».

Η Π.Α.Ε Βόλος εξέδωσε δύο ανακοινώσεις αναφορικά με το καταγγελθέν περιστατικό. Αναλυτικά η πρώτη ανακοίνωση της Βόλος Ν.Π.Σ. Π.Α.Ε στις 12/2/24 ανέφερε:

«Σχετικά με τη δήλωση – καταγγελία του ποδοσφαιριστή της Κηφισιάς Ανδρέα Τετέι ξεκαθαρίζουμε ότι η ομάδα μας από την ίδρυσή της έχει να επιδείξει σεβασμό απέναντι σε όλους κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται έμπρακτα κάθε Κυριακή, επί σειρά ετών. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι από τον πάγκο της ομάδας μας άνθρωπος της αποστολής απευθύνθηκε στον διαιτητή και διαμαρτυρόμενος του φώναξε “Τι μαϊμού φάουλ έδωσες”. Καμία σχέση με τον ποδοσφαιριστή της Κηφισιάς, το δηλώνουμε κατηγορηματικά».

Σε νέα (13/02) ανακοίνωση της Βόλος Ν.Π.Σ. Π.Α.Ε, αναφέρεται: 

«Με μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση, τις τελευταίες ώρες, στον αθλητικό, κυρίως, Τύπο καταβάλλεται προσπάθεια δημιουργίας αρνητικού κλίματος και τιμωρίας σε βάρος της ομάδας μας με “όπλο” τον χαρακτηρισμό “μαϊμού” που όπως ρητά διευκρινίσαμε δεν είχε καμία ρατσιστική χροιά, δεν απευθύνθηκε προς τον ποδοσφαιριστή της Κηφισιάς, αλλά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την προσπάθειά του να ξεγελάσει τον διαιτητή και να «πάρει» ανύπαρκτα σφυρίγματα υπέρ του. Όσοι νομίζουν ότι έτσι θα προκαλέσουν την τιμωρία της ομάδας μας πλανώνται πλάνην οικτράν. Επαναλαμβάνουμε με σαφήνεια για μια ακόμη φορά ότι: 

Ουδείς χαρακτηρισμός ρατσιστικού χαρακτήρα απευθύνθηκε σε ποδοσφαιριστή, αλλά αντίθετα υπήρξε διαμαρτυρία για τον τρόπο που αγωνιζόταν με την συγκεκριμένη έκφραση που χρησιμοποιείται ευρύτατα για να περιγράψει μια συμπεριφορά σαν ψεύτικη, υποκριτική, κάλπικη κλπ. Ουδέποτε υπήρξε ανάλογη καταγγελία για οποιοδήποτε στέλεχος της ομάδας μας, πολύ δε περισσότερο για τον Πρόεδρό μας με την μακρά παρουσία του στον χώρο που έδωσε συνεργασίες με εκατοντάδες ποδοσφαιριστών ανθρώπους από διάφορες χώρες προέλευσης, με διαφορετικό χρώμα, πολιτισμό, έθιμα και επιλογές.

Και το σημαντικότερο. Αποδεικνύεται ξεκάθαρα από το επίμαχο βίντεο ότι ο Πρόεδρος μας απευθύνεται σε τρίτο πρόσωπο, και συγκεκριμένα τον διαιτητή, και όχι στον ποδοσφαιριστή, ακριβώς γιατί η έκφραση του αφορούσε τον τρόπο παιχνιδιού και όχι το πρόσωπο. Ας μην ονειρεύονται, συνεπώς, η Κηφισιά και όσοι την πατρονάρουν τιμωρία του Βόλου. Οι διώξεις ασκούνται με βάση τα γεγονότα και όχι τις επιθυμίες αυτών που τις επιζητούν».

Στις 12 Φεβρουαρίου 2024, στην επίσημη σελίδα της Κηφισιάς στο Instagram και στο YouTube, αναρτήθηκε βίντεο διάρκειας 25’’ το οποίο καταδεικνύει φανερά τα λεγόμενα του Αχιλλέα Μπέου προς τον διαιτητή, αναφερόμενος στον Ανδρέα Τετέι και όχι σε κάποιο φάουλ, όπως ο ίδιος και η Π.Α.Ε. Βόλος ισχυρίζονται. Στο 00:18 ακούγεται ξεκάθαρα ο Αχιλλέας Μπέος να λέει επί λέξει:

“Ρε μόνος του έπεσε η μαϊμού”.

Το βίντεο:

Στη λεζάντα της ανάρτησης, η Π.Α.Ε Κηφισιά ανέφερε: 

«Σε συνέχεια της καταγγελίας που έκανε ο Ανδρέας Τεττέι, μετά από την ολοκλήρωση της αναμέτρησης με την ΠΑΕ Βόλος ΝΠΣ, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, παρουσιάζουμε ως ΠΑΕ Κηφισιά το στιγμιότυπο, στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ο αξιωματούχος της ΠΑΕ Βόλος ΝΠΣ, που έκανε την ρατσιστική επίθεση στον ποδοσφαιριστή της ομάδας μας. 𝝤 𝝦𝝖𝝩𝝨𝝞𝝨𝝡𝝤𝝨 𝝙𝝚𝝢 𝝚𝝬𝝚𝝞 𝝝𝝚𝝨𝝜 𝝨𝝩𝝜𝝢 𝝟𝝤𝝞𝝢𝝮𝝢𝝞𝝖 𝝡𝝖𝝨!».

Το παραπάνω βίντεο μαρτυρά αδιαμφισβήτητα πως ο Δήμαρχος Βόλου χαρακτήρισε με αυτή την άσεμνη φράση τον ποδοσφαιριστή της Κηφισιάς και όχι την απόφαση του διαιτητή να σφυρίξει φάουλ, καθώς αναφέρεται στο πρόσωπο λέγοντας «Μόνος του έπεσε» και στη συνέχεια προσθέτει τη ρατσιστική φράση «… η μαϊμού».

Τέλος, πληθώρα δημοσιευμάτων αναφέρουν πως η υπόθεση παίρνει τη νομική οδό, διότι ο Ανδρέας Τεττέι κατέθεσε κατόπιν αυτεπάγγελτων ενεργειών του Τμήματος Ρατσιστικής Βίας (εδώ, εδώ κι εδώ).

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα πως ο Αχιλλέας Μπέος φαίνεται ξεκάθαρα να χαρακτηρίζει απρεπώς και ρατσιστικά τον αθλητή της Κηφισιάς και δεν αναφέρεται σε κάποιο φάουλ που σφυρίχτηκε από τον διαιτητή, Κωνσταντίνο Πουλικίδη.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.