Ποιοι είμαστε
Αρχική Ανακύκλωση παλιού ψευδούς ισχυρισμού για 130.000 παράνομες ψήφους στη Νεβάδα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020FAKE NEWS

Ανακύκλωση παλιού ψευδούς ισχυρισμού για 130.000 παράνομες ψήφους στη Νεβάδα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020

14 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

130.000 παράνομες ψήφοι στη Νεβάδα στις εκλογές Προέδρου των ΗΠΑ του 2020.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Οι αναφορές περί νοθείας ψήφων στη Νεβάδα απορρίφθηκαν οριστικώς από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020 και έχουν διαψευστεί κατηγορηματικά και ρητά από τη Γραμματεία της Πολιτείας της Νεβάδα.

Στα τέλη του 2023 και τις αρχές του 2024 επανεμφανίστηκε ένας – ανακυκλωμένος από παλαιότερα – ισχυρισμός, αναφέροντας πως στην προεδρική εκλογική αναμέτρηση των ΗΠΑ το 2020 υπήρξαν 130.000 παράνομες ψήφοι στην Πολιτεία της Νεβάδα

Ο ισχυρισμός αυτός πηγάζει από παλαιότερη ανάρτηση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, της 9 Νοεμβρίου 2020, όταν είχε τοποθετηθεί δημόσια μέσω του προφίλ του στο X (πρώην Twitter) λέγοντας πως «Η Νεβάδα αποδεικνύεται ότι είναι ένας βόθρος ψεύτικων ψήφων». Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός αποτελεί αναβίωση της παραπληροφόρησης γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.  Ας δούμε όμως τι ισχύει.

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: lumi-news.gr, sinomosiologos.blogspot.com

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 

Πλαίσιο

Τον Νοέμβριο του 2020, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προσέφυγε στα δικαστήρια της Πολιτείας της Νεβάδα αμφισβητώντας την αξιοπιστία των εκλογικών διαδικασιών, με σκοπό να ανατρέψει το δυσμενές για τον ίδιο εκλογικό αποτέλεσμα στην εν λόγω πολιτεία, μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 τις οποίες τελικά έχασε από τον νυν Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Πολλές από τις διαδικασίες που αμφισβητούσε ο Τραμπ είχαν θεσπιστεί λόγω της πανδημίας COVID-19, όπως για παράδειγμα η αύξηση των επιστολικών ψήφων (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3). Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Τραμπ επεδίωξε ανατροπή των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας και σε άλλες πολιτείες, όπως για παράδειγμα την Πολιτεία της Τζόρτζια. Όλες, ωστόσο, οι προσφυγές του απορρίφθηκαν από τα αρμόδια δικαστήρια ελλείψει αποδείξεων για τους ισχυρισμούς που πρόβαλλε (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3, πηγή 4).

Τι ισχύει

Αρχικά, στο άρθρο του ισχυρισμού παρατίθεται σύνδεσμος (link) από δημοσίευση στο X, που αναπαράγει τον ισχυρισμό με 2,5 εκατομμύρια προβολές.

Στο βίντεο, το οποίο επικαλείται ως τεκμήριο ο αναπαραγόμενος ισχυρισμός, βλέπουμε τον Ρεπουμπλικανό James Lankford, Αμερικανό πολιτικό που υπηρετεί ως ανώτερος Γερουσιαστής των Ηνωμένων Πολιτειών για την Οκλαχόμα και όχι για τη Νεβάδα, όπως ψευδώς αναφέρεται. Στο βίντεο υπάρχει μία επιγραφή που αναφέρει:

“Δείτε: Ο Γερουσιαστής της Νεβάδα λέει ότι 130.000 πολίτες ψήφισαν παράνομα στην πολιτεία”.

Η Γερουσιαστής των ΗΠΑ για τη Νεβάδα, από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι και σήμερα, είναι η Jacky Rosen, η οποία ανήκει στο κόμμα των Δημοκρατικών. Δεν υπάρχει πουθενά δήλωσή της που να αναφέρει οτιδήποτε σχετικά με παράνομες ψήφους για τις προεδρικές εκλογές του 2020 στη Νεβάδα.

Σε αναζήτηση του αποσπάσματος που παρουσιάζεται ως “ντοκουμέντο”, διαπιστώσαμε πως προέρχεται από βίντεο το οποίο δημοσιεύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020, στο επίσημο κανάλι του James Lankford στο YouTube, με το εν λόγω απόσπασμα να ξεκινάει στο χρονικό σημείο 05:28.

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι τουλάχιστον 42.000 άτομα ψήφισαν δύο φορές στην Πολιτεία της Νεβάδα. Ο ισχυρισμός αυτός προέρχεται από κατάθεση (αρχειοθετημένη εδώ), ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων της Γερουσίας στις 16 Δεκεμβρίου 2020, του δικηγόρου της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζέσι Μπίνναλ. Στην συγκεκριμένη κατάθεσή του, ο Μπίνναλ είχε επαναλάβει ισχυρισμούς της πλευράς Τραμπ περί ακυρότητας των εκλογικών διαδικασιών στην Πολιτεία της Νεβάδα, και πάλι όμως χωρίς να παραθέσει κανένα στοιχείο για όσα δήλωνε.

Οι ισχυρισμοί αυτοί είχαν ήδη απορριφθεί, ωστόσο, από το Ανώτατο Δικαστήριο της Νεβάδα στις 4 Δεκεμβρίου 2020. Στο κείμενο (αρχειοθετημένο εδώ) της απορριπτικής απόφασης του εν λόγω δικαστηρίου αναγράφονται τα παρακάτω:

“Οι προσφεύγοντες δεν απέδειξαν ότι υπήρξε “δυσλειτουργία οποιασδήποτε συσκευής ψηφοφορίας ή ηλεκτρονικού καταμετρητή, συσκευής καταμέτρησης ή υπολογιστή κατά τρόπο επαρκή ώστε να δημιουργούνται εύλογες αμφιβολίες ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών”.

“Οι προσφεύγοντες δεν απέδειξαν ότι “παράνομες ή αντικανονικές ψήφοι δόθηκαν και καταμετρήθηκαν” και/ή “δεν καταμετρήθηκαν νόμιμες και κανονικές ψήφοι σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο από τη διαφορά μεταξύ του υποψήφιου και του κατηγορουμένου ή αλλιώς σε ποσοστό ικανό να εγείρει εύλογες αμφιβολίες ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών”.”

“Οι προσφεύγοντες δεν απέδειξαν ότι “η εφορευτική επιτροπή ή οποιοδήποτε μέλος της ήταν ένοχο παράβασης καθήκοντος”.”

“Οι προσφεύγοντες δεν απέδειξαν ότι “ο εναγόμενος ή οποιοδήποτε πρόσωπο που ενεργεί άμεσα ή έμμεσα για λογαριασμό του εναγομένου έδωσε ή προσφέρθηκε να δώσει σε οποιοδήποτε πρόσωπο οτιδήποτε αξίας με σκοπό τη χειραγώγηση ή τη μεταβολή του εκλογικού αποτελέσματος”.”

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νεβάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα, που παρουσίασε η πλευρά του Τραμπ, δεν ήταν αξιόπιστα και ο δικαστής James T. Russell έγραψε ότι οι κατηγορίες “είχαν ελάχιστες ή και καθόλου επαληθευμένες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των δεδομένων τους” (πηγή 1, πηγή 2, πηγή 3, πηγή 4, πηγή 5). 

Στην απόφασή του, ο δικαστής Russell σημείωσε ότι πολλά από τα δεδομένα που επικαλέστηκαν οι προσφεύγοντες, τα οποία παρουσίασαν δήθεν ως αποδείξεις των ισχυρισμών τους στο δικαστήριο, είχαν τη μορφή δηλώσεων μαρτύρων, οι οποίες θεωρούνταν φήμες. “Οι περισσότερες από αυτές τις δηλώσεις ήταν αυτοεξυπηρετούμενες δηλώσεις με μικρή ή καθόλου αποδεικτική αξία”, έγραψε ο Russell, ο οποίος αμφισβήτησε επίσης τις καταθέσεις τριών μαρτύρων εμπειρογνωμόνων, λέγοντας ότι η μεθοδολογία τους ήταν είτε “αβάσιμη” είτε στερούνταν “επαλήθευσης” και “ποιοτικού ελέγχου”.

Επίσης, κατέληξε ότι οι μάρτυρες είχαν προσκομίσει “ελάχιστη έως ανύπαρκτη επαλήθευση” των αριθμών που ισχυρίζονταν και είχαν “ελάχιστες έως μηδαμινές πληροφορίες” σχετικά με την προέλευση και την εγκυρότητα των δεδομένων που παρουσίασαν.

Στο συμπέρασμα του εγγράφου της απόφασης διαβάζουμε:

“Οι προσφεύγοντες απέτυχαν να ανταποκριθούν στο βάρος τους να προσκομίσουν αξιόπιστα και σχετικά αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν οποιονδήποτε από τους λόγους που ορίζονται στον [πολιτειακό νόμο] για την αμφισβήτηση των γενικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2020.

Στη δικαστική απόφαση (Judgement) αναφέρεται ρητώς ότι:

“Με βάση τις ανωτέρω διαπιστώσεις των πραγματικών περιστατικών και τα συμπεράσματα του νόμου που έγιναν από το δικαστήριο αυτό μετά από δίκη και εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι, το δικαστήριο εκδίδει την ακόλουθη απόφαση:
Απορρίπτεται η προσφυγή των προσφευγόντων και η παρούσα υπόθεση απορρίπτεται οριστικά.
Περαιτέρω οι προσφεύγοντες καταδικάζονται στα δικαστικά έξοδα των εναγομένων σύμφωνα με το NRS 293.420.
Ημερομηνία: 4η Δεκεμβρίου 2020”.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως η φράση “dismissed with prejudice“, που αναγράφεται στην παραπάνω απόφαση, ως επίσημος νομικός όρος σημαίνει ότι η κρίση του δικαστηρίου είναι τελεσίδικη, οριστική, και δεν επιτρέπεται εκ νέου προσφυγή για την ίδια υπόθεση. Μια υπόθεση που απορρίπτεται με αναγραφή όρου “dismissed without prejudice” σημαίνει το αντίθετο, οπότε η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη και ο προσφεύγων μπορεί να επανέλθει μελλοντικά, είτε επανακαταθέτοντας τους ισχυρισμούς του είτε προσθέτοντας νέους (εδώ κι εδώ).

Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως η τότε Γραμματέας της Πολιτείας της Πολιτείας της Νεβάδα, Ρεπουμπλικανή πολιτικός Barbara Cegavske, η οποία ήταν η επικεφαλής αξιωματούχος της Πολιτείας επιφορτισμένη με το καθήκον της ομαλής διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας, είχε δηλώσει πως “Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένη απάτη στις εκλογές του 2020 στη Νεβάδα”.

Επιπροσθέτως, στην επίσημη ιστοσελίδα της “Γραμματείας της Πολιτείας” (“Secretary of State) της Νεβάδα βρίσκεται αναρτημένο αρχείο (αρχειοθετημένο εδώ) ονόματι “Myths vs Facts” (μτφ: “Μύθοι εναντίον Γεγονότων”). 

Στιγμιότυπο οθόνης από την επίσημη ιστοσελίδα της Γραμματείας της Πολιτείας της Νεβάδα

Μτφ: Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική παραπληροφόρηση σχετικά με τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών του 2020 στη Νεβάδα. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας του οργανισμού να παρέχει την αλήθεια, αναπτύξαμε ένα νέο έγγραφο “Γεγονότα εναντίον μύθων”.  Μπορείτε να δείτε το νέο έγγραφο “Γεγονότα εναντίον μύθων” μετά τις γενικές εκλογές του 2020 εδώ.

Μέσα στο αρχείο αυτό εντοπίζονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

Myth 2: Έχουν υποβληθεί αποδεικτικά στοιχεία στη Γραμματεία της Πολιτείας για μεγάλη απάτη.

Fact 2: Ενώ επιδιώκουμε δράση σε μια σειρά μεμονωμένων περιπτώσεων, δεν έχουμε ακόμη δει καμία απόδειξη ευρείας απάτης.

Myth 3: Αποδείξεις για αδικήματα έχουν παρασχεθεί στη Γραμματεία, αλλά αγνοούνται.

Fact 3: Όλες οι εκθέσεις παραβίασης της ακεραιότητας των εκλογών (EIVRs) και όλες οι κατηγορίες με νόμιμα αποδεικτικά στοιχεία διερευνώνται. Φήμες, αβάσιμες κατηγορίες και ανώνυμες δηλώσεις δεν αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία και δεν θα ερευνώνται.

Myth 4: Δεν εξετάστηκαν στοιχεία κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε ακρόασης που αμφισβήτησε την ακεραιότητα των εκλογών στη Νεβάδα.

Fact 4: Τέσσερις ξεχωριστές υποθέσεις εκδικάστηκαν από δικαστές της Νεβάδα, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Δικαστηρίου. Μετά την εξέταση των αρχείων που παρουσιάστηκαν, κάθε υπόθεση απορρίφθηκε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Τον ίδιο ή παρεμφερείς ισχυρισμούς, σχετικά με υποτιθέμενη νοθεία ψήφων στη Νεβάδα, κατέρριψαν κατά το παρελθόν διάφοροι διεθνείς ενημερωτικοί οργανισμοί, όπως το CNN, ή οργανισμοί ελέγχου γεγονότων, όπως το USA Today, το τμήμα ελέγχου γεγονότων του AFP και το PolitiFact.

Τέλος, είναι χρήσιμο να αναφέρουμε πως ο ισχυρισμός περί 130.000 παράνομων ψήφων στις αμερικανικές εκλογές είναι μία συνολική αποτίμηση άλλων, μικρότερων και αυθαίρετων ισχυρισμών που κατέθεσε στην προσφυγή του ο δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ και έχουν επίσης απορριφθεί δικαστικά και καταρριφθεί στο παρελθόν. 

Για παράδειγμα, έχει γίνει λόγος για 42.000 διπλές ψήφους (όπως είδαμε και στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα), 19.000 ψήφους ανθρώπων που δεν ζούσαν καν στη Νεβάδα, 15.000 επιστολικές ψήφους με εμπορικές διευθύνσεις, 8.000 από ανύπαρκτες διευθύνσεις, 4.000 ψήφους από ανθρώπους που δεν ήταν υπήκοοι της Νεβάδα και 1.500 ψήφους νεκρών ανθρώπων.

Συμπέρασμα

Βάσει των παραπάνω δεδομένων ο εξεταζόμενος – ανακυκλωμένος ισχυρισμός κρίνεται αναληθής. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νεβάδα απέρριψε αμετακλήτως την προσφυγή του Ντόναλντ Τραμπ περί νοθείας των εκλογών. Η Γραμματεία της Πολιτείας της Νεβάδα επίσης απέρριψε τους εν λόγω ισχυρισμούς, έχοντας μάλιστα δημοσιεύσει αρχείο στην ιστοσελίδα της, στο οποίο, μεταξύ άλλων, διαψεύδει σχετικούς μύθους για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.