Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Καναδάς ΔΕΝ ξεκίνησε την ευθανασία εμβολιασμένων πολιτώνHOAXES

Ο Καναδάς ΔΕΝ ξεκίνησε την ευθανασία εμβολιασμένων πολιτών

23 Φεβ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 μήνες.

Ισχυρισμός

Η κυβέρνηση του Τρυντώ έδωσε εντολή στα νοσοκομεία του Καναδά να προχωρήσουν σε ευθανασία ασθενών “τραυματισμένων από το εμβόλιο κατά της COVID-19”. Πρώτο θύμα της εντολής είναι η 37χρονη Kayla Pollock, που είχε παραλυθεί από το εμβόλιο.

Συμπέρασμα

Καμία τέτοια εντολή δεν δόθηκε από τον πρωθυπουργό του Καναδά, ούτε άλλωστε έχει το δικαίωμα να το κάνει, καθώς οι νόμοι της χώρας απαιτούν ρητά την πρωτοβουλία του ασθενούς για ευθανασία. Η Kayla Pollock ζει ακόμη κι έχει αρνηθεί την ευθανασία τρεις φορές.

Στα μέσα Φεβρουαρίου 2024 εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός πως ο Καναδάς ξεκίνησε την ευθανασία εμβολιασμένων πολιτών που “έχουν τραυματιστεί” από το εμβόλιο κατά της COVID-19. Καμία τέτοια εντολή δεν έχει δοθεί όμως, ούτε άλλωστε θα μπορούσε να έχει δοθεί.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Όλες οι αναπαραγωγές του ισχυρισμού βασίζονται σε ένα δημοσίευμα της ιστοσελίδας ψευδών ειδήσεων The People’s Voice, το οποίο δεν παρέχει καμία κυβερνητική ή δημοσιογραφική πηγή που θα επιβεβαίωνε τον ισχυρισμό. Αναμενόμενα, αναζήτηση στο διαδίκτυο φέρνει πίσω μόνο αποτελέσματα από άλλους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων που ασχολήθηκαν με την ιστορία, αλλά κανένα σύνδεσμο που θα υποστήριζε την εγκυρότητα της ιστορίας. Παρομοίως, δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση ούτε από το πρωθυπουργικό γραφείο του Τρυντώ, ούτε από την κυβέρνηση του Καναδά.

Το ψευδές δημοσίευμα αφηγείται την ιστορία της Kayla Pollock, μιας γυναίκας που φέρεται να παρέλυσε από τον λαιμό και κάτω έπειτα από εμβολιασμό της κατά της COVID-19 κι εν τέλει “ήταν το πρώτο θύμα της νέας αυτής εντολής”. Την ίδια στιγμή όμως, παρακάτω στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Kayla “αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εκτέλεση απλών εργασιών τόσο στο σπίτι όσο και στην κοινότητα. Βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και αναζητά απεγνωσμένα έναν σκύλο υπηρεσίας”. Ο ενεστωτικός χρόνος έρχεται σε αντίφαση με την προηγούμενη δήλωση πως οι ειδικοί επέβαλαν ευθανασία στην Kayla, ακυρώνοντάς την. Το τελευταίο διαδικτυακό αποτύπωμα της Kayla που εντοπίσαμε είναι από τις 17 Φεβρουαρίου 2024, συνεπώς δεν θα μπορούσε να είχε πεθάνει, μέχρι τότε τουλάχιστον. Η καναδική κυβέρνηση της φέρεται να της έχει προτείνει ιατρική βοήθεια για ευθανασία (MAID) τρεις φορές, ωστόσο η ίδια έχει αρνηθεί την πρόταση.

Φυσικά, το κράτος δεν θα μπορούσε να την εξαναγκάσει να δεχθεί, πρακτικά δηλαδή να την δολοφονήσει. Η ευθανασία στον Καναδά είναι νόμιμη από το 2016 και, παρότι έχει δεχθεί κριτική για παρακίνηση του υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού να προτείνει ευθανασία σε ανθρώπους που διαφορετικά δεν θα το σκέφτονταν, όπως και σε ανθρώπους που δεν λαμβάνουν επαρκή κυβερνητική υποστήριξη για να ζήσουν, υπάρχουν εντούτοις συγκεκριμένοι νόμοι σχετικά με αυτήν.

Στο κεφάλαιο για την “Επιλεξιμότητα” της κυβερνητικής σελίδας για την ευθανασία διαβάζουμε:

Για να είστε επιλέξιμοι για ιατρική βοήθεια στο θάνατο, πρέπει να πληροίτε όλα τα ακόλουθα κριτήρια. Πρέπει:

1. να είστε επιλέξιμοι για υπηρεσίες υγείας που χρηματοδοτούνται από μια επαρχία ή επικράτεια ή την ομοσπονδιακή κυβέρνηση
-> Μπορεί επίσης να είστε επιλέξιμοι εάν πληροίτε την ελάχιστη περίοδο διαμονής ή την περίοδο αναμονής της επαρχίας ή της επικράτειάς σας.
2. να είστε τουλάχιστον 18 ετών και διανοητικά ικανοί
-> Αυτό σημαίνει ότι είστε σε θέση να λαμβάνετε αποφάσεις για την υγειονομική περίθαλψη για τον εαυτό σας.
3. να έχετε σοβαρή και ανεπανόρθωτη ιατρική κατάσταση
4. να υποβάλετε εκούσιο αίτημα για ιατρική βοήθεια στο θάνατο
-> Το αίτημα δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εξωτερικής πίεσης ή επιρροής.
5. να συναινέσετε εν επιγνώσει να λάβετε ιατρική βοήθεια στο θάνατο

Γενικά, οι επισκέπτες του Καναδά δεν δικαιούνται ιατρική βοήθεια στο θάνατο.

Στο παρελθόν έχουμε καταρρίψει πολλά δημοσιεύματα της ιστοσελίδες The People’s Voice, όπως εδώ, εδώ, εδώ και εδώ. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει βεβαρημένο ιστορικό παραγωγής ψευδών ειδήσεων και τίτλοι που προέρχονται από αυτή χρειάζεται να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερα αυξημένη επιφύλαξη.

Συμπέρασμα

Ο πρωθυπουργός του Καναδά ουδέποτε έδωσε εντολή για ευθανασία ασθενών που έχουν υποστεί βλάβη από εμβολιασμό, αλλά ούτε και θα μπορούσε να το κάνει, καθώς η ευθανασία προϋποθέτει εκούσιο αίτημα του ίδιου του ασθενούς, υπό πολύ συγκεκριμένες συνθήκες. Η Kayla Pollock συνεπώς δεν είναι το “πρώτο θύμα της εντολής”, αλλά ούτε και γενικά, αφού εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζωή. Η “είδηση” ξεκίνησε από αμερικανική ιστοσελίδα που συστηματικά διαμοιράζει ψευδείς ειδήσεις.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης