Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή η εικόνα ΔΕΝ παρουσιάζει υπόπτους της τρομοκρατικής επίθεσης στη ΜόσχαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτή η εικόνα ΔΕΝ παρουσιάζει υπόπτους της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα

23 Μαρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός:

Εικόνα παρουσιάζει πέντε ύποπτους για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Συμπέρασμα:

Η εικόνα δεν παρουσιάζει πέντε άτομα, αλλά τρία, δύο από τα οποία σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στην Ινγκουσετία στις αρχές Μαρτίου, 20 ημέρες πριν συμβεί το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα. Συνεπώς, δεν θα μπορούσαν να αποτελούν ύποπτοι για την επίθεση. Το τρίτο άτομο καταζητείται, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη συμμετοχή του στην επίθεση, ενώ το όνομα του δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των συλληφθέντων από τις ρωσικές αρχές.

Δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα ξεκίνησαν να κοινοποιούν εικόνα πέντε ατόμων με τον ισχυρισμό πως αυτή παρουσιάζει υπόπτους της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε στη Μόσχα. Όπως θα εξετάσουμε στη συνέχεια όμως ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων: ethnos.gr ieidiseis.gr, europost.gr, zougla.gr, newsbomb.gr, olympia.gr, oparlapipas.gr, attikanea.info

Παραδείγματα αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

Η υπό εξέταση εικόνα είναι η παρακάτω:

Τι ισχύει

Ο υπό εξέταση ισχυρισμός έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του λίγες ώρες μετά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 22ης Μαρτίου 2024 στο Crocus City Hall στη Μόσχα. Ο λογαριασμός Visegrád 24 στο X (πρώην Twitter) που αναρτά περιεχόμενο σχετικά με τρέχοντα γεγονότα, όπως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο στο Ισραήλ δημοσίευσε την παρακάτω ανάρτηση:

Πηγή εικόνας: @visegrád24/X

Εισερχόμενες αναφορές ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας αναζητούν έναν αριθμό από την Ινγκουσετία που είναι ύποπτοι για τη σημερινή θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Η ίδια εικόνα δημοσιεύτηκε και σε ανάρτηση του λογαριασμού του λευκορωσικού Nexta στο Χ:

Πηγή εικόνας: @nexta_tv/Χ

❗️❗️ Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης κατέθεσαν ότι οι δράστες έμοιαζαν με “Ασιάτες και Καυκάσιους” και επικοινωνούσαν σε “ξένη γλώσσα, όχι ρωσικά”

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι οι καταζητούμενοι είναι ιθαγενείς της Ινγκουσετίας και δημοσιεύουν φωτογραφίες φερόμενων ως τρομοκρατών.

«Να θυμάστε – όχι ρωσικά!»

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, το Nexta επεξεργάστηκε την αρχική του ανάρτηση, προσθέτοντας στο τέλος του κειμένου πως τα Ρωσικά Μέσα αφαίρεσαν τις φωτογραφίες των φερόμενων ως τρομοκρατών, και πως αυτοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στην Ινγκουσετία στις αρχές Μαρτίου:

Πηγή εικόνας: @nexta_tv/Χ

❗️ UPD: Ρωσικά ΜΜΕ αφαίρεσαν τις φωτογραφίες των φερόμενων ως τρομοκρατών. Στην πραγματικότητα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στην Ινγκουσετία στις αρχές Μαρτίου.

Επιπροσθέτως, το ρωσικό Baza, το οποίο καλύπτει την επικαιρότητα μέσω του καναλιού του στο Telegram και του λογαριασμού του στο Ρωσικό Κοινωνικό Δίκτυο vkontakte, επιβεβαίωσε σε ανάρτηση του στο Telegram το βράδυ της 22ης Μαρτίου 2024 πως τουλάχιστον δύο από τα εικονιζόμενα πρόσωπα δεν σχετίζονται με την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα:


Πηγή εικόνας: @bazabazon/Telegram

Μετάφραση: Μια λίστα με πέντε άνδρες που φέρεται να καταζητούνται για την επίθεση στο Crocus κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (συγκεκριμένα, οι φωτογραφίες παρέχονται από κάθε είδους ανώνυμα κανάλια telegram). Είναι ψεύτικο. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι μαχητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στην Ινγκουσετία στις αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με το FSB και την Ερευνητική Επιτροπή, εκείνη την εποχή οι δυνάμεις ασφαλείας αντιτάχθηκαν από μια ομάδα που οργανώθηκε από τον Amirkhan Gurazhev, ο οποίος καταζητείται για τρομοκρατικά εγκλήματα. Μαζί του σκοτώθηκαν και πέντε φερόμενοι συνεργοί του.

Την εικόνα που παρουσιάζεται στην ανάρτηση του Baza μπορείτε να τη δείτε σε πλήρη ανάλυση παρακάτω:

Σύμφωνα με τον τρόπο που παρουσιάζονται τα άτομα στην εικόνα του Baza, καθίσταται σαφές πως σε αυτή δεν εμφανίζονται πέντε διαφορετικά άτομα, αλλά δύο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία τους (ονόματα και ημερομηνίες γέννησης) κάτω από τις φωτογραφίες τους, αλλά και από δημοσίευμα του ιστότοπου smoldaily.ru με ημερομηνία 23 Ιουνίου 2023, πρόκειται για δύο άνδρες: τον Gurazhev Amirkhan Tukhanovich, γεννημένο στις 20 Μαΐου 1989 και τον Ozdoev Adam Magomedovich, γεννημένο στις 12 Δεκεμβρίου 1987, που καταζητούνταν για εμπλοκή σε σειρά ένοπλων επιθέσεων στη Δημοκρατία της Ινγκουσετίας:

Πηγή εικόνας: smoldaily.ru / μετάφραση μέσω Google Translate

Δημοσίευμα του eadaily.com στις 2 Μαρτίου 2024 αναφέρει πως σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία ο Amirkhan Gurazhev και ο Adam Ozdoev σκοτώθηκαν στο Ingush Karabulak κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τις ειδικές δυνάμεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB):

Πηγή εικόνας: eadaily.com

Μετάφραση:

Οι δύο μαχητές που σκοτώθηκαν στο Ingush Karabulak είναι, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ο Amirkhan Gurazhev** και ο Adam Ozdoev** που κρύβονται από τις αρχές επιβολής του νόμου εδώ και ένα χρόνο.

Ήταν στη λίστα των ομοσπονδιακών καταζητούμενων για τη δολοφονία τριών υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών. Προσφέρθηκε ανταμοιβή για πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκονται.

Το γεγονός ότι οι μαχητές που σκοτώθηκαν σήμερα, 2 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης ήταν οι Gurazhev** και Ozdoev, γράφτηκε νωρίτερα, συγκεκριμένα, από τον συγγραφέα του καναλιού στο Telegram «Συνείδηση ​​του Νταγκεστάν».

«Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, η συμμορία του ISIS, που αναζητούνταν τους τελευταίους μήνες, εξουδετερώθηκε».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Αντιτρομοκρατικής Επιτροπής της Ρωσίας, με ημερομηνία 3 Μαρτίου 2024, σε ειδική αντιτρομοκρατική επιχείρηση στη Δημοκρατία της Ινγκουσετίας, συγκεκριμένα στην πόλη Karabulak, εξουδετερώθηκαν έξι υποστηρικτές της διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS, οι οποίοι στο παρελθόν συμμετείχαν σε τρομοκρατικά εγκλήματα όπως επιθέσεις σε σταθμούς της τροχαίας και δολοφονίες αστυνομικών.

Ωστόσο, μεταγενέστερα δημοσιεύματα του yaroslavl-news.net, του kavkaz-uzel.eu και του oc-media.org, αναφέρουν κατά πως τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν οι Amirkhan Gurazhev, Zelimkhan Tsuroev, Magomed Barkinkhoev, Tagir Tsuroev, Mikail Tutaev και Bers Chemurziev.

Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα του yaroslavl-news.net, το οποίο παραθέτει φωτογραφίες του Amirkhan Gurazhev και του Adam Ozdoev, ένας εκ των νεκρών, ο Zelimkhan Magomedovich Tsuroev (δεξιά) είναι το τρίτο άτομο που εμφανίζεται στην υπό εξέταση φωτογραφία:


Πηγή εικόνας: yaroslavl-news.net

Έξι μαχητές εξοντώθηκαν στη ζώνη CTO στην Ινγκουσετία.

– Δημοσιεύουμε μια προκαταρκτική λίστα:

Amirkhan Tukhanovich Gurazhev, 20/05/1989 (καταζητήθηκε για επίθεση σε θέση της τροχαίας την περασμένη άνοιξη).

– Magomed Sultanovich Barkinkhoev, 21/01/2000;

Zelimkhan Magomedovich Tsuroev, 01/10/2000 (καταζητείται για δημόσιες προσκλήσεις για τρομοκρατικές δραστηριότητες).

– Tagir Shibizgirievich Tsuroev, 10/11/1991 (καταζητείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση).

– Mikail Ayupovich Tutaev, καταρτίζονται πλήρη δεδομένα.

– Bers Idrisovich Chemurziev, καταρτίζονται πλήρη στοιχεία.

Επίσης, προκαταρκτικά αναφέρεται ότι τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν με θραύσματα.

(με έντονο κείμενο σημειώνονται τα πρόσωπα που εμφανίζονται στην υπό εξέταση φωτογραφία)

Σύμφωνα με τη λίστα των ονομάτων, ο Adam Ozdoev διαφεύγει της σύλληψης και καταζητείται, όπως αναφέρει επίσης το δημοσίευμα του yaroslavl-news.net.

Ένα άλλο άτομο που καταζητείται για την περσινή επίθεση σε θέση της τροχαίας, ο Adam Ozdoev, δεν βρισκόταν στο διαμέρισμα του Oskanov. Έχει ανακοινωθεί αμοιβή για πληροφορίες σχετικά με αυτόν.

Συνδυάζοντας πληροφορίες από τοπικά Μέσα και δημοσιεύσεις που παραθέτουν φωτογραφίες των εν λόγω ατόμων από τα μέσα του 2023, στο πλαίσιο της αναζήτησης τους από τις αρχές, προκύπτει πως στην υπό εξέταση εικόνα δεν παρουσιάζονται πέντε άτομα, αλλά τρία:

Πηγές εικόνων: @bazabazon/Telegram, smoldaily.ru, yaroslavl-news.net
Επεξεργασία από Ellinika Hoaxes για τους σκοπούς σύγκρισης

Δύο εξ αυτών, ο Amirkhan Tukhanovich Gurazhev και ο Zelimkhan Magomedovich Tsuroev σκοτώθηκαν σε επιχείρηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας στις αρχές Μαρτίου του 2024, αρκετές ημέρες πριν την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη Μόσχα στις 22 Μαρτίου, συνεπώς δεν θα μπορούσαν να αποτελούν ύποπτοι. Το τρίτο άτομο που εμφανίζεται στη φωτογραφία, ο Adam Ozdoev, διέφυγε της σύλληψης κατά την αντιτρομοκρατική επιχείρηση, ωστόσο, από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία δεν προκύπτει συμμετοχή ή ανάμειξη του στην πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο Crocus City Hall της Μόσχας.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα των New York Times, του BBC, και του Al Jazeera, οι ρωσικές αρχές έχουν ανακοινώσει τα ονόματα των συλληφθέντων, με τον Adam Ozdoev να μην περιλαμβάνεται σε αυτά. Πρόκειται για τέσσερις υπόπτους με καταγωγή από το Tajikistan, τους Shamsidin Fariduni, Muhammadsobir Fayzov, Dalerjon Mirzoyev και Saidakrami Rachalbalizoda, με τους δύο τελευταίους να έχουν ήδη δηλώσει ένοχοι.

Συμπέρασμα

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, ο ισχυρισμός πως η υπό εξέταση εικόνα παρουσιάζει ύποπτους για το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα είναι ψευδής. Η εικόνα δεν παρουσιάζει πέντε άτομα, αλλά τρία, δύο από τα οποία σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στην Ινγκουσετία στις αρχές Μαρτίου, 20 ημέρες πριν συμβεί το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα. Συνεπώς, δεν θα μπορούσαν να αποτελούν ύποπτοι για την επίθεση. Το τρίτο άτομο καταζητείται, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη συμμετοχή του στην επίθεση, ενώ το όνομα του δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των συλληφθέντων από τις ρωσικές αρχές.


26/03/2024: Στο άρθρο προστέθηκαν πληροφορίες για τη διαφυγή του Adam Ozdoev από την αντιτρομοκρατική επιχείρηση στις αρχές Μαρτίου 2024, ενώ προκαταρκτικά δημοσιεύματα ανέφεραν το θάνατο του. Προστέθηκαν επίσης τα ονόματα των συλληφθέντων για την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus City Hall της Μόσχας, από τα οποία μέχρι στιγμής δεν προκύπτει η ανάμειξη του Ozdoev σε αυτή.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.