Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτές οι φωτογραφίες δεν δείχνουν Ουκρανούς που είναι ύποπτοι για την επίθεση στη ΜόσχαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτές οι φωτογραφίες δεν δείχνουν Ουκρανούς που είναι ύποπτοι για την επίθεση στη Μόσχα

24 Μαρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός:

Εικόνα δείχνει τις ταυτότητες υπόπτων που ταυτοποιήθηκαν για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα και είναι όλοι Ουκρανοί πολίτες.

Συμπέρασμα:

Δύο εκ των υπό εξέταση φωτογραφιών αποτελούν δείγματα Ουκρανικών διαβατηρίων και έχουν αναρτηθεί από το 2020 στη wikimedia και σε Ουκρανική ενημερωτική ιστοσελίδα αντίστοιχα. Η τρίτη φωτογραφία απεικονίζει την ταυτότητα ενός υπόπτου επίθεσης σε συναγωγή της Μαριούπολης το 2020, ενώ η τέταρτη απεικονίζει το Ουκρανικό διαβατήριο ενός Ρώσου blogger που έλαβε την ουκρανική υπηκοότητα το 2016. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει πως τα δύο πραγματικά πρόσωπα που προβάλλονται στον ισχυρισμό σχετίζονται με την τρομοκρατική επίθεση.

Στον απόηχο της πρόσφατης πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε στη Μόσχα, αναρτήσεις στο Facebook ξεκίνησαν να κοινοποιούν εικόνες που παρουσιάζουν δελτία ταυτότητας Ουκρανών πολιτών, με τον ισχυρισμό πως πρόκειται άτομα που ταυτοποιήθηκαν ως ύποπτοι για την επίθεση. Όπως θα εξετάσουμε στη συνέχεια όμως ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής.

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Τι ισχύει:

Οι υπό εξέταση αναρτήσεις προβάλουν τρεις έως τέσσερις εικόνες που δείχνουν φωτογραφίες ουκρανικών ταυτοτήτων ή διαβατηρίων:

Προκειμένου να ερευνήσουμε τον ισχυρισμό, θα πρέπει να εξετάσουμε την προέλευση κάθε φωτογραφίας ξεχωριστά.

Εικόνα 1: το διαβατήριο ανήκει σε blogger που έλαβε την Ουκρανική υπηκοότητα το 2016:

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ιστότοπου apostrophe.ua, με ημερομηνία δημοσίευσης 18 Σεπτεμβρίου του 2016, το διαβατήριο στη φωτογραφία αυτή ανήκει στον Ρώσο blogger Nikolai Malukha ο οποίος εκείνη την περίοδο έλαβε την ουκρανική υπηκοότητα, και ανέβασε τη φωτογραφία του διαβατηρίου του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

Πηγή εικόνας: Facebook via apostrophe.ua
Mετάφραση στα Ελληνικά μέσω Google

Ο ίδιος ο Malukha μάλιστα σε πρόσφατη ανάρτησή του σχολίασε την παρουσία της φωτογραφίας του στο πλαίσιο του υπό εξέταση ισχυρισμού, γράφοντας πως «είναι αστείο, αλλά είμαι μεταξύ των υπόπτων για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα»:


Πηγή εικόνας: Mykola Malukha/Facebook
Mετάφραση στα Ελληνικά μέσω Google

Εικόνα 2: η ταυτότητα ανήκει σε ύποπτο επίθεσης σε συναγωγή στην Ουκρανία το 2020:

Όπως αναφέρει το Ουκρανικό Ανεξάρτητο Πρακτορείο Πληροφοριών Ειδήσεων, σε σχετικό δημοσίευμα με ημερομηνία 12 Αυγούστου 2020, η εν λόγω φωτογραφία απεικονίζει τον Yulii Tsiezar, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για επίθεση σε συναγωγή στη Μαριούπολη. Στις 28 Ιουλίου 2020, ο Tsiezar πλησίασε τη συναγωγή κρατώντας τσεκούρι στο χέρι του, και ενεπλάκη με φύλακα, ο οποίος κατάφερε να τον αφοπλίσει. Ο Tsiezar τράπηκε σε φυγή και καταζητούνταν έως τη σύλληψή του, στις 12 Αυγούστου 2020:

Πηγή εικόνας: unian.info
Mετάφραση στα Ελληνικά μέσω Google

Εικόνα 3: η φωτογραφία δείχνει δείγμα Ουκρανικού διαβατηρίου από το 1994:

Σε αυτή την περίπτωση, η φωτογραφία δεν παρουσιάζει την ταυτότητα ή το διαβατήριο ενός πραγματικού προσώπου, αλλά αποτελεί δείγμα διαβατηρίου της Ουκρανίας κατά την περίοδο 1994. Το εν λόγω δείγμα αναρτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2020, σε υψηλότερη ανάλυση και με ευκρίνεια, στην ιστοσελίδα της wikimedia.org:

Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

Εικόνα 4: η φωτογραφία δείχνει δείγμα Ουκρανικού διαβατηρίου το 2020:

Όπως στη προηγούμενη περίπτωση έτσι και εδώ η φωτογραφία αποτελεί δείγμα διαβατηρίου και αναρτήθηκε σε δημοσίευμα του ενημερωτικού ιστότοπου one.kr.ua τον Μάιο το 2020. Το δημοσίευμα αφορά τη δυνατότητα των Ουκρανών που έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη να λάβουν αριθμό φορολογούμενου υποβάλλοντας αίτηση για διαβατήριο. Η εικόνα που περιλαμβάνεται στις υπό εξέταση αναρτήσεις διατηρεί το λογότυπο του Μέσου στο οποίο δημοσιεύτηκε:

Πηγή εικόνας: one.kr.ua
Mετάφραση στα Ελληνικά μέσω Google

Συμπέρασμα

Βάσει των ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως οι φωτογραφίες δείχνουν ταυτότητες Ουκρανών που ταυτοποιήθηκαν ως ύποπτοι για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα είναι ψευδής. Δύο εκ των υπό εξέταση φωτογραφιών αποτελούν δείγματα Ουκρανικών διαβατηρίων και έχουν αναρτηθεί από το 2020 στη wikimedia και σε Ουκρανική ενημερωτική ιστοσελίδα αντίστοιχα. Η τρίτη φωτογραφία απεικονίζει την ταυτότητα ενός υπόπτου επίθεσης σε συναγωγή της Μαριούπολης το 2020, ενώ η τέταρτη απεικονίζει το Ουκρανικό διαβατήριο ενός Ρώσου blogger που έλαβε την ουκρανική υπηκοότητα το 2016. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει πως τα δύο πραγματικά πρόσωπα που προβάλλονται στον ισχυρισμό σχετίζονται με την τρομοκρατική επίθεση.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.