Ποιοι είμαστε
Αρχική Όρισε ο Τζο Μπάιντεν την Ημέρα Ορατότητας των Τρανσέξουαλ την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών;ΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όρισε ο Τζο Μπάιντεν την Ημέρα Ορατότητας των Τρανσέξουαλ την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών;

19 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός 1

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακήρυξε τη 31η Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, ως Ημέρα Ορατότητας των Τρανσέξουαλ.

Συμπέρασμα 1

Ο ισχυρισμός τοποθετείται εκτός θεματικού πλαισίου. Ο Μπάιντεν εξέδωσε διακήρυξη με την οποία η 31η Μαρτίου 2024 ορίστηκε ως Ημέρα Ορατότητας των Τρανσέξουαλ (TDOV). Ωστόσο, εξέδωσε την ίδια διακήρυξη την ίδια ημερομηνία, 31 Μαρτίου, κάθε χρόνο από το 2021 μέχρι σήμερα. Το 2024, η ημερομηνία έτυχε να συμπέσει με την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών, μια κινητή αργία που μετατοπίζεται ημερολογιακά κάθε χρόνο, με βάση την εαρινή ισημερία.

Ισχυρισμός 2

Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε επίσης να απαγορεύσει τα πασχαλινά σχέδια με θρησκευτικό θέμα σε υποβολές από παιδιά στρατιωτικών οικογενειών που συμμετέχουν στην παραδοσιακή εκδήλωση Easter Egg Roll.

Συμπέρασμα 2

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Η συγκεκριμένη εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στον Λευκό Οίκο εδώ και πολλά χρόνια, έχει τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από το American Egg Board από το 1976 και έπειτα και όχι τον Λευκό Οίκο. Η πολιτική κατά των διακρίσεων που χρησιμοποιείται στους κανόνες του American Egg Board ισχύει τα τελευταία 45 χρόνια και ίσχυε με όλες τις κυβερνήσεις, τόσο ρεπουμπλικανικές όσο και δημοκρατικές.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα ο ισχυρισμός πως ο Τζο Μπάιντεν όρισε τη 31η Μαρτίου 2024 ως Ημέρα Ορατότητας των Τρανσέξουαλ. Έντονες αντιδράσεις δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς (εδώ, εδώ κι εδώ), λόγω του ότι η 31η Μαρτίου, φέτος, έτυχε να είναι η Κυριακή του Πάσχα για τους Καθολικούς. 

Τον ισχυρισμό διαμοίρασε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, από τον προσωπικό του λογαριασμό στο X. Κατά το παρελθόν, ο Κ. Βελόπουλος έχει διασπείρει παραπληροφόρηση ουκ ολίγες φορές.

Σε μερικές εκ των αναρτήσεων του ισχυρισμού, αναφέρεται μάλιστα πως ο Λευκός Οίκος απαγόρευσε τα πασχαλινά σχέδια με θρησκευτικό θέμα στην ετήσια πασχαλινή εορτή, Easter Egg Roll, που διαδραματίζεται στον Λευκό Οίκο. Ας δούμε, όμως, τι ισχύει.

Αναπαραγωγές σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: lumi-news.gr, iskra.gr, greeknewsondemand.com, anazitiseis.gr, dimpenews.com, oparlapipas.gr

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Στις 29 Μαρτίου 2024, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε διακήρυξη, όπως βλέπουμε και στην επίσημη ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, με την οποία κήρυξε τη 31η Μαρτίου 2024 ως Ημέρα Ορατότητας των Διεμφυλικών. Η ιστορία και η ιδέα αυτής της ημέρας ξεκίνησε από την διεμφυλική ακτιβίστρια Rachel Crandall Crocker από το Μίσιγκαν το 2009, ως αντίδραση στην έλλειψη αναγνώρισης των LGBTQ+ ατόμων.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αναγνώρισε επίσημα την ημέρα αυτή ως ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό της κοινότητας των διεμφυλικών ατόμων. Η ημέρα αυτή, έτυχε, επίσης, να είναι η Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών για τη φετινή χρονιά (εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ). 

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της πλευράς του Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ο μεγαλύτερος γιος του, Ντόναλτ Τραμπ Τζούνιορ, σε ανάρτηση στο X στις 30 Μαρτίου 2024 ανέφερε:

“Ο Μπάιντεν απαγορεύει τα θρησκευτικά σύμβολα από τους πασχαλινούς εορτασμούς στον Λευκό Οίκο, ενώ υψώνει τη σημαία των τρανς και κηρύσσει την Κυριακή του Πάσχα Ημέρα Ορατότητας των τρανς. Αυτή είναι η νέα θρησκεία της αριστεράς. Θέλουν οι άνθρωποι να λατρεύουν τη σημαία των τρανς αντί για τον Θεό. Πρέπει να τους σταματήσουμε”.

Ο ισχυρισμός, ωστόσο, παρουσιάζεται εκτός θεματικού πλαισίου. Παρότι το έγγραφο του Λευκού Οίκου με την ανακήρυξη που υπογράφει ο Τζο Μπάιντεν είναι πραγματικό, παραλείπεται σε πολλές δημοσιεύσεις να αναφερθεί ότι η Παγκόσμια Ημέρα Ορατότητας των Διεμφυλικών άρχισε να γιορτάζεται από την τρανς κοινότητα κάθε χρόνο στις 31 Μαρτίου από το 2009 και έπειτα, ενώ ο Μπάιντεν άρχισε να εκδίδει τέτοιες διακηρύξεις αναγνώρισης της ημέρας αυτής, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, από το 2021 (εδώ η ίδια ανακήρυξη από το 2021, το 2022 και το 2023). Μάλιστα, ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που εξέδωσε επίσημη προεδρική διακήρυξη για την αναγνώριση αυτής της ημέρας.

Η ημερομηνία της Κυριακής του Πάσχα, ωστόσο, αλλάζει κάθε χρόνο (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ). Η μέρα του Πάσχα πέφτει την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία, σύμφωνα με τη μακρόχρονη χριστιανική παράδοση.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς αναληθείς κατά την ενημέρωση του Τύπου (χρονικό σημείο 05:50) από τον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024, λέγοντας ότι η κυβέρνηση “πραγματικά εξεπλάγη τόσο πολύ από την παραπληροφόρηση που έχει κυκλοφορήσει γύρω από αυτό” (εδώ η ενημέρωση σε γραπτή μορφή από την ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου). 

«Είμαστε τόσο έκπληκτοι με την παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί εκεί έξω γύρω από αυτό και θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρη. Κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια στις 31 Μαρτίου γιορτάζεται η Ημέρα Ορατότητας των Τρανσέξουαλ. Και όπως γνωρίζουμε, για τους ανθρώπους που κατανοούν το ημερολόγιο και πώς λειτουργεί, το Πάσχα πέφτει κάθε χρόνο σε διαφορετικές Κυριακές. Σωστά; Και φέτος έτυχε να συμπέσει με την Ημέρα Ορατότητας των Τρανσέξουαλ. Και αυτό είναι το απλό γεγονός. Αυτό συνέβη. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. […] Πολλή παραπληροφόρηση γίνεται επίτηδες. Ως χριστιανός που γιορτάζει το Πάσχα με την οικογένεια, ο πρόεδρος Μπάιντεν στηρίζει την ένωση των ανθρώπων και την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των ελευθεριών κάθε Αμερικανού. Οι πολιτικοί προσπαθούν να διχάσουν και να αποδυναμώσουν τη χώρα μας με σκληρή και ανέντιμη ρητορική μίσους. Είναι ανειλικρινή ό,τι ακούσαμε τις τελευταίες ώρες είναι αναληθή αυτά που ακούγονται μέσα στη βδομάδα».

Το γεγονός ότι συνέπεσε η μέρα του Πάσχα με την Ημέρα Ορατότητας των Τρανσέξουαλ (TDOV) το 2024 ήταν εντελώς συμπτωματικό. Δεν προκύπτει από πουθενά πως πρόκειται για μια προσπάθεια από τον Μπάιντεν να ανακηρυχθεί γενικά η Κυριακή του Πάσχα, κάθε χρόνο, ως Ημέρα Ορατότητας των Τρανσέξουαλ.

Τον ισχυρισμό κατέρριψαν διεθνείς οργανισμοί ελέγχου γεγονότων όπως το Associated Press, το Reuters, το Snopes και το News Week και άλλοι.

Όσον αφορά τον δεύτερο ισχυρισμό, που εντάσσεται σε μερικές δημοσιεύσεις του πρώτου, λέγεται ότι ο Τζο Μπάιντεν απαγόρευσε τα “θρησκευτικά σύμβολα” και τα “φανερά θρησκευτικά θέματα” από έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό με πασχαλινά αυγά που συνδέεται με τον Λευκό Οίκο, ονόματι Easter Egg Roll (εδώ κι εδώ). 

Το Egg Roll είναι ένας αγώνας στον οποίο τα παιδιά που συμμετέχουν σπρώχνουν ένα αυγό επάνω στο γρασίδι με ένα κουτάλι με μακριά λαβή. Οι εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το γεγονός περιλαμβάνουν εμφανίσεις προσωπικοτήτων του Λευκού Οίκου με στολές του πασχαλινού λαγού, ομιλίες και ανάγνωση βιβλίων από γραμματείς του υπουργικού συμβουλίου καθώς και εκθέσεις καλλιτεχνικά διακοσμημένων αυγών.

Στον ισχυρισμό, διαβάζουμε:

“Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε επίσης να απαγορεύσει τα πασχαλινά σχέδια με θρησκευτικό θέμα σε υποβολές από παιδιά στρατιωτικών οικογενειών που συμμετέχουν στην παραδοσιακή εκδήλωση Easter Egg Roll”.

Ο ισχυρισμός αυτός, ωστόσο, είναι παραπλανητικός. Ο διαγωνισμός εποπτεύεται από το American Egg Board, το οποίο έχει απαγορεύσει τα θρησκευτικά σχέδια και σύμβολα για κάθε πασχαλινή εκδήλωση του Λευκού Οίκου από τότε που δημιουργήθηκε, το 1976, όταν πρόεδρος ήταν ο Ρεπουμπλικάνος, Gerald Ford. Το American Egg Board αποτελεί ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που υπάγεται στην Υπηρεσία Αγροτικής Εμπορίας του USDA.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση του Λευκού Οίκου, καθώς και ο διαγωνισμός τέχνης για το πασχαλινό αυγό, χρηματοδοτούνται από το American Egg Board, το οποίο δημιούργησε αυτούς τους κανόνες για την εκδήλωση ως χορηγός. Στο έγγραφο των κανόνων (εδώ κι εδώ), αναγράφεται μεταξύ άλλων:

Η Υποβολή δεν πρέπει να περιλαμβάνει αμφισβητήσιμο περιεχόμενο, θρησκευτικά σύμβολα, φανερά θρησκευτικά θέματα ή κομματικές πολιτικές δηλώσεις. 

Με ανάρτησή της στο X, η Elizabeth Alexander, Διευθύντρια Επικοινωνίας της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, Jill Biden, θέλησε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, γράφοντας: 

“Πληροφοριακά για όλη την παραπλανητική αναταραχή σχετικά με τον Λευκό Οίκο και το Πάσχα: η τυποποιημένη γλώσσα του φυλλαδίου του American Egg Board για τη μη-διάκριση που ζητά καλλιτεχνικό έργο χρησιμοποιείται τα τελευταία 45 χρόνια, από όλους τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους προέδρους, για όλα τα πασχαλινά αυγά του Λευκού Οίκου, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων κυβερνήσεων”.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή της η CEO του American Egg Board, Emily Metz, διέψευσε τον ανυπόστατο ισχυρισμό (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ), λέγοντας:

“Το American Egg Board είναι υποστηρικτής του White House Easter Egg Roll για πάνω από 45 χρόνια και οι κατευθυντήριες γραμμές που αναφέρονται σε πρόσφατα δημοσιεύματα εφαρμόζονται σταθερά στο συμβούλιο από την ίδρυσή του, σε όλες τις κυβερνήσεις”.

Τέλος, το American Egg Board είναι ένα πρόγραμμα ελέγχου προϊόντων, που σημαίνει ότι προωθεί και ερευνά ένα συγκεκριμένο γεωργικό προϊόν χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένους παραγωγούς ή μάρκες.

Όλα αυτά τα προγράμματα πρέπει να ακολουθούν τις ομοσπονδιακές οδηγίες, συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων θρησκευτικών διακρίσεων. Αυτό ισχύει από την ίδρυση του American Egg Board το 1976.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός σχετικά με την ανακήρυξη από τον Μπάιντεν της Ημέρας Ορατότητας των Τρανσέξουαλ την Κυριακή του Πάσχα διαδίδεται ελλείψει θεματικού πλαισίου. Στην πραγματικότητα, η Ημέρα Ορατότητας των Τρανσέξουαλ γιορτάζεται στις 31 Μαρτίου κάθε έτους από το 2009 μέχρι και σήμερα, ενώ το Πάσχα είναι μια κινητή αργία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει επιλέξει νέα ημερομηνία και το γεγονός ότι η 31η Μαρτίου 2024 σηματοδοτεί επίσης το Πάσχα των Καθολικών ήταν απλώς μια σύμπτωση.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν δεν απαγόρευσε τα θρησκευτικά σύμβολα από την ετήσια πασχαλινή εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στον Λευκό Οίκο, ονόματι Easter Egg Roll. Οι κανόνες περί μη ύπαρξης θρησκευτικών συμβόλων και θεμάτων στα πασχαλινά αυγά υπάρχουν από το 1976, τίθενται από το American Egg Board και εφαρμόστηκαν από όλες τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις των ΗΠΑ από τότε που οι κανόνες αυτοί θεσπίστηκαν.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.