Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΔΕΝ παραδέχθηκε ότι τα διαβατήρια εμβολιασμών ήταν απάτηHOAXES

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ΔΕΝ παραδέχθηκε ότι τα διαβατήρια εμβολιασμών ήταν απάτη

25 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχθηκε πως τα διαβατήρια εμβολιασμών ήταν μια απάτη για να διαβρώσει την κυριαρχία των χωρών και να αφαιρέσει τις ελευθερίες των πολιτών παγκοσμίως.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για ψευδή ισχυρισμό που ξεκίνησε να διαδίδεται από σελίδες που είναι γνωστές για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων και θεωριών συνωμοσίας. Κανένας ιθύνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν έκανε τέτοια δήλωση. Η Hanna Nohynek, στην οποία αποδίδεται η δήλωση, είναι ιατρός του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και κατέθεσε σε φινλανδικό δικαστήριο σε σχετική υπόθεση, χωρίς όμως να χαρακτηρίσει τα διαβατήρια απάτη.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο ο ισχυρισμός πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχθηκε ότι τα διαβατήρια εμβολιασμών (αυτό που στην Ευρωπαϊκή Ένωση μάθαμε ως πιστοποιητικά εμβολιασμών) ήταν μια απάτη με κίνητρα την μείωση της κυριαρχίας των χωρών και την αφαίρεση ελευθεριών από πολίτες. Στην πραγματικότητα, όμως, καμία τέτοια παραδοχή δεν έλαβε χώρα.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Παραδείγματα αναπαραγωγών στο διαδίκτυο: katohika.gr, aegeanews.gr, myblogs.gr, loutrakiodusseas.blogspot.com

Τι ισχύει

Όλες οι αναπαραγωγές του ισχυρισμού βασίζονται σε ένα δημοσίευμα της ιστοσελίδας ψευδών ειδήσεων The People’s Voice, το οποίο με τη σειρά του χρησιμοποιεί άρθρο της The Exposé, μιας ακόμη ιστοσελίδας συνωμοσιολογικού περιεχομένου και ψεύτικων ειδήσεων. Καταρρίψεις μας σχετικά με αυτήν την ιστοσελίδα υπάρχουν εδώ, εδώ και εδώ.

Αρχικά, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ που φέρεται να χρεώνεται τις δήθεν δηλώσεις είναι η Hanna Nohynek, “πρόεδρος της Στρατηγικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τον Εμβολιασμό του ΠΟΥ”. Η ίδια, ωστόσο, δεν είναι αξιωματούχος στον Οργανισμό, όπως της αποδίδεται στους ισχυρισμούς. Στο προφίλ της στο LinkedIn διαβάζουμε πως η ίδια είναι Επικεφαλής γιατρός στη Μονάδα Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων και Εμβολίων του τμήματος Ασφάλειας Υγείας στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας, ιδιότητα που επίσης της αποδίδεται στις αναπαραγωγές, ωστόσο όμως ο ΠΟΥ δεν αναφέρεται πουθενά. Από σελίδα του ΠΟΥ βλέπουμε πως η Nohynek είναι πρόεδρος της Στρατηγικής συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων για την ανοσοποίηση (SAGE), αυτό όμως δεν την κάνει αξιωματούχο του ΠΟΥ, καθώς η ομάδα στην οποία προεδρεύει έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα για τον Οργανισμό και δεν μπορεί να τον εκπροσωπήσει.

Ακόμη, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως η Nohynek αποκάλεσε ποτέ τα διαβατήρια εμβολιασμών κατά της COVID-19 απάτη. Οι αναπαραγωγές ισχυρίζονται πως η παραδοχή έγινε σε φινλανδικό δικαστήριο, σε υπόθεση σχετικής καταγγελίας προς το φινλανδικό κράτος από πολίτη με το όνομα Mika Vauhkala. Η κατάθεση της Nohynek έλαβε χώρα στις 11 Απριλίου 2024, στη φινλανδική γλώσσα. Ανεπίσημη μετάφραση της κατάθεσης βρήκαμε εδώ και την αυθεντική εκδοχή εδώ. Η μετάφραση έχει συντακτικά ψεγάδια, ωστόσο δεν βρήκαμε να αναφέρεται πουθενά ο ισχυρισμός. Στην κατάθεσή της δέχεται να απαντήσει επεξηγηματικά σε πληθώρα ερωτήσεων σχετικά με τα διαβατήρια εμβολιασμών, οπότε είναι άτοπο να τα χαρακτήρισε ως απάτη ή κάτι παρεμφερές. Η μόνη σχετική υποψία βρίσκεται στη σειρά 112, όπου η Nohynek αναφέρεται στην αδύναμη κάλυψη των διαβατηρίων σε νέες μεταλλάξεις του ιού, που μπορεί να μην αντιμετωπίζονται από το εμβόλιο.

Τέλος, κανένα μεγάλο μέσο ενημέρωσης δεν φαίνεται να έχει αναπαράγει την είδηση, η οποία θα προκαλούσε αντιδράσεις, εφόσον ήταν πραγματική.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει δήλωση δια στόματος αξιωματούχου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που να δήλωσε, ή έστω να υπαινίχθηκε, πως τα διαβατήρια εμβολιασμών είναι “απάτη”. Η είδηση προέρχεται από συνωμοσιολογικές ιστοσελίδες που διαδίδουν συστηματικά ψευδείς ειδήσεις και βασίζεται σε δικαστική κατάθεση της Hanna Nohynek σχετικά με τη χρήση των διαβατηρίων στην Φινλανδία, στην οποία ωστόσο παρείχε απλώς εξηγήσεις για τη λειτουργία τους, χωρίς να αναφέρεται σε κανένα σημείο της κατάθεσής της οποιαδήποτε πρόθεση εξαπάτησης ή άλλου παράτυπου κινήτρου.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης