Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν έχει υπάρξει καμιά αύξηση στους θανάτους αθλητών λόγω των εμβολιασμών κατά της COVID-19ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δεν έχει υπάρξει καμιά αύξηση στους θανάτους αθλητών λόγω των εμβολιασμών κατά της COVID-19

14 Σεπ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο αριθμός των αθλητών που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή του 2021, έχει αυξηθεί εκθετικά σε σύγκριση με το 1966-2004, κάτι που οφείλεται στους εμβολιασμούς κατά της COVID-19.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός προέρχεται από μια συνωμοσιολογική ιστοσελίδα, που επικαλείται ελλιπή δεδομένα τα οποία δεν επιτρέπουν καμιά έγκυρη σύγκριση. Για το 1966-2004, χρησιμοποιούνται στοιχεία που αφορούν ένα μικρό υποσύνολο όλων των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων σε αθλητές, που έλαβαν χώρα διεθνώς στο εν λόγω διάστημα, ενώ τα πιο πρόσφατα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν μόνο θανάτους ή επιβεβαιωμένα καρδιακά επεισόδια, ούτε αφορούν ειδικά τους εμβολιασμένους. Σειρά έγκριτων και εκτενέστατων μελετών ανά τον κόσμο, έχει δείξει ότι δεν παρατηρείται καμιά αύξηση σε καρδιακής ή άλλης αιτιολογίας θανάτους, έπειτα από την χορήγηση mRNA εμβολίων.

Σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων στο ελληνικό διαδίκτυο, ο αριθμός των αθλητών που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή του 2021, έχει αυξηθεί εκθετικά σε σύγκριση με το 1966-2004, κάτι που οφείλεται στους εμβολιασμούς κατά της COVID-19. Ωστόσο πρόκειται για διαστρέβλωση των πραγματικών δεδομένων.

Παραδείγματα: katohika.gr, pronews.gr, triklopodia.gr, evaggelatos.com, vhmavochas.gr, sfairika.gr, gegonotstomikroskpio.com

Παραθέτουμε το βασικό απόσπασμα των εν λόγω δημοσιευμάτων:

Μια έρευνα των επίσημων στατιστικών στοιχείων διαπίστωσε ότι ο αριθμός των αθλητών που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή του 2021 έχει αυξηθεί εκθετικά σε σύγκριση με τον ετήσιο αριθμό των θανάτων αθλητών που καταγράφηκαν επίσημα μεταξύ 1966 και 2004.

Σε τέτοιο βαθμό ώστε ο μέσος μηνιαίος αριθμός των θανάτων μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Απριλίου 2022 να είναι 1.700% υψηλότερος από τον μηνιαίο μέσο όρο μεταξύ 1966 και 2004, ενώ η τρέχουσα τάση για το 2022 μέχρι στιγμής δείχνει ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί σε 4.120% εάν συνεχιστεί ο αυξημένος αριθμός θανάτων, με τον αριθμό των θανάτων μόνο τον Μάρτιο του 2022 να είναι 3 φορές υψηλότερος από τον προηγούμενο ετήσιο μέσο όρο.

Σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από το “Τμήμα Παιδιατρικής Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης, Λωζάνη, Ελβετία η οποία δημοσιεύθηκε το 2006, μεταξύ των ετών 1966 και 2004 υπήρξαν 1.101 αιφνίδιοι θάνατοι μεταξύ αθλητών κάτω των 35 ετών.

Τώρα, χάρη στην ομάδα του GoodSciencing.com, έχουμε έναν πλήρη κατάλογο των αθλητών που κατέρρευσαν ή/και πέθαναν από τον Ιανουάριο του 2021, ένα μήνα μετά τη χορήγηση της πρώτης ένεσης Covid-19 στο ευρύ κοινό.

Επειδή είναι τόσο μεγάλος ο κατάλογος, δεν τον συμπεριλαμβάνουμε σε αυτό το άρθρο, ώστε ο πλήρης κατάλογος να είναι προσβάσιμος στο σύνολό του εδώ.

Ακολουθεί παράδειγμα ανάρτησης στο Facebook από την σελίδα «Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου», η οποία παραθέτει την βασική εικόνα που επικαλούνται και τα υπόλοιπα δημοσιεύματα:

Τι ισχύει

Ο εν λόγω ισχυρισμός προέρχεται από την συνωμοσιολογική ιστοσελίδα “The Expose”, η οποία έχει διαστρεβλώσει επανειλημμένα τα δεδομένα αναφορικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά της COVID-19, όπως εμείς και άλλοι ελεγκτές γεγονότων έχουμε δείξει σε σειρά άρθρων μας.

Τα επικαλούμενα δεδομένα στην πραγματικότητα είναι ελλιπή και δεν επιτρέπουν καμιά έγκυρη σύγκριση

Τα δεδομένα μεταξύ 1966-2004 έχουν αντληθεί από μια επιστημονική δημοσίευση, η οποία εξέτασε τους αιφνίδιους καρδιακούς θανάτους αθλητών κάτω των 35 ετών που είχαν αναφερθεί στην βιβλιογραφία μέχρι το 2006.

Εντοπίστηκαν αναφορές σε 1101 θανάτους σε βάθος 42 ετών αλλά επρόκειτο για ένα μικρό υποσύνολο όλων των θανάτων που έλαβαν χώρα διεθνώς στο ίδιο διάστημα. Ενδεικτικά, μόνο στα στατιστικά των ΗΠΑ για άρρενες αθλητές Λυκείου σε βάθος 12 ετών (1992-2004), καταγράφονται 49 εκατομμύρια αθλητο-έτη και, με εκτιμώμενη καρδιακή θνησιμότητα 1 ανά 50 χιλιάδες αθλητές το έτος, αναμένεται να είχαν λάβει χώρα περίπου 985 αντίστοιχοι θάνατοι στο αναφερόμενο διάστημα, σχεδόν όσοι και στην καταγραφή της επιστημονικής δημοσίευσης.

Όσον αφορά τα δεδομένα από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022, βασίζονται σε μια λίστα με αναφορές σε δημοσιεύματα από ΜΜΕ που συνέλεξε το “The Expose”. Ωστόσο, η λίστα δεν περιλαμβάνει μόνο θανάτους ή μόνο επιβεβαιωμένα καρδιακά επεισόδια. Αρκετά από τα περιστατικά αναφέρουν επιβίωση του εκάστοτε αθλητή, καθώς και άσχετες ή άγνωστες αιτιολογίες για τα συμπτώματά τους. Επίσης, περιλαμβάνονται περιστατικά σε αθλητές άνω των 35 ετών, αντίθετα με την προαναφερόμενη μελέτη.

Τρία ενδεικτικά περιστατικά που παραπλανητικά περιλαμβάνονται στην λίστα. Ο Lazar LaPenna πέθανε στο πλαίσιο περιστατικού επιληψίας, στις οποίες παρουσίαζε ιστορικό. Η Lauren Bernett αυτοκτόνησε. Ο Stefano Tacconi ήταν 64 ετών όταν υπέστη εγκεφαλικό ανεύρυσμα, από το οποίο επιβίωσε.

Έχουμε εξετάσει επανειλημμένα ψευδείς ισχυρισμούς για μαζικούς θανάτους αθλητών στο πλαίσιο του εμβολιασμού κατά της COVID-19 και, όπως έχουμε δείξει, επρόκειτο για περιστατικά άσχετης αιτιολογίας, που πολλές φορές αφορούσαν ανεμβολίαστους αθλητές. Σειρά έγκριτων και εκτενέστατων μελετών ανά τον κόσμο έχει δείξει ότι δεν παρατηρείται καμιά αύξηση σε καρδιακής ή άλλης αιτιολογίας θανάτους έπειτα από την χορήγηση mRNA εμβολίων. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6]

Συμπέρασμα

Είναι ψευδές ότι ο αριθμός των αθλητών που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή του 2021 έχει αυξηθεί εκθετικά σε σύγκριση με το 1966-2004, κάτι που οφείλεται στους εμβολιασμούς κατά της COVID-19. Ο ισχυρισμός προέρχεται από μια συνωμοσιολογική ιστοσελίδα, που επικαλείται ελλιπή δεδομένα τα οποία δεν επιτρέπουν καμιά έγκυρη σύγκριση. Για το 1966-2004 χρησιμοποιούνται στοιχεία που αφορούν ένα μικρό υποσύνολο όλων των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων σε αθλητές, που έλαβαν χώρα διεθνώς στο εν λόγω διάστημα, ενώ τα πιο πρόσφατα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν μόνο θανάτους ή επιβεβαιωμένα καρδιακά επεισόδια, ούτε αφορούν ειδικά τους εμβολιασμένους. Σειρά έγκριτων και εκτενέστατων μελετών ανά τον κόσμο έχει δείξει ότι δεν παρατηρείται καμιά αύξηση σε καρδιακής ή άλλης αιτιολογίας θανάτους, έπειτα από την χορήγηση mRNA εμβολίων.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.