Ποιοι είμαστε
Αρχική Eπενδυτική απάτη με χρήση της επωνυμίας της Δημόσιας Επιχείρησης ΑερίουSCAMS

Eπενδυτική απάτη με χρήση της επωνυμίας της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου

9 Μαΐ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Επένδυση ύψους μόλις 250€ στην Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) μπορεί να επιφέρει σταθερό μηνιαίο εισόδημα 4000€.

Συμπέρασμα

Η περίπτωση αποτελεί μία από τις πολλές περιπτώσεις απάτης στις οποίες επιτήδειοι οικειοποιούνται αναγνωριστικά γνωστών εταιρειών με κακόβουλους σκοπούς.

Μια νέα απάτη ξεκίνησε να κυκλοφορεί με χορηγούμενες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζοντας στο κοινό την επωνυμία και τα λογότυπα της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, με την υπόσχεση απόδοσης 4000€ κάθε μήνα έναντι επένδυσης 250€ δήθεν στην εταιρεία. 

Παρδειγμα της χορηγούμενης δημοσίευσης στο Facebook:

Τι ισχύει

Η χορηγούμενη ανάρτηση προέρχεται από σελίδα με την επωνυμία “Bellamy Boniface”, που τη στιγμή της συγγραφής του παρόντος έχει μόλις 54 ακολούθους, καμία (σχετική) δραστηριότητα και αριθμό τηλεφώνου με πρόθεμα διεθνούς κλήσης +880, αυτό του Μπανγκλαντές.

Πατώντας στη διαφήμιση, μεταφερόμαστε σε ιστοσελίδα της οποίας η διαδικτυακή διεύθυνση, στη μπάρα διευθύνσεων του φυλλομετρητή, στο άνω μέρος της οθόνης, δεν θυμίζει σε τίποτα την πραγματική διαδικτυακή διεύθυνση της ΔΕΠΑ. Αποτελείται από άσχετο domain και μία τεράστια ακολουθία γραμμάτων και αναγνωριστικών που δεν συνάδουν με σύγχρονη επαγγελματική ιστοσελίδα:

Πραγματοποιώντας έλεγχο της διεύθυνσης της απατηλής ιστοσελίδας με το εργαλείο whois.domaintools.com, διαπιστώνουμε πως η εν λόγω σελίδα δημιουργήθηκε μόλις στις 12 Φεβρουαρίου 2024, δυόμιση περίπου μήνες πριν την εμφάνιση της διαφήμισης. Η υπηρεσία δεν περιέχει άλλες πληροφορίες για την ιστοσελίδα, όπως το όνομα του ιδιοκτήτη ή φυσική παρουσία των γραφείων της, πλην του ότι ο δημιουργός της εμφανίζεται να βρίσκεται στην περιοχή της πρωτεύουσας της Ισλανδίας.

Περαιτέρω αναζήτηση στην ιστοσελίδα Scam Detector αυξάνει τις υποψίες για την σελίδα. Βαθμολογείται με μόλις 8,5 στα 100, με την αιτιολόγηση πως:

“Ο εν λόγω δικτυακός τόπος είναι κακοσχεδιασμένος και δεν περιέχει στοιχεία στα μεταδεδομένα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ηλεκτρονική του παρουσία. Ως αποτέλεσμα, χάνει σε αξιοπιστία και δείχνει ότι η ποιότητά του είναι αμφισβητήσιμη προς το παρόν. Μόλις βελτιώσουν το εσωτερικό τους, θα ενημερώσουμε αυτές τις πληροφορίες.”

Στις λεπτομέρειες επιβεβαιώνεται η απουσία περαιτέρω στοιχείων, πέραν της Ισλανδίας ως χώρας – βάσης της ιστοσελίδας.

Μόλις στο πάνω μέρος της σελίδας ζητείται από τον χρήστη εγγραφή για να αποκτήσει πρόσβαση στα δήθεν προνόμια της απάτης. Όπως έχουμε δει και σε αρκετές ακόμη παρόμοιες περιπτώσεις απάτης, τα στοιχεία που ζητούνται από τον χρήστη είναι ονοματεπώνυμο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και, κυρίως, αριθμός τηλεφώνου.

Μετά από εικονική εγγραφή μας στο πρόγραμμα, εμφανίστηκε μήνυμα που μας ενημερώνει πως θα επικοινωνήσει μαζί μας αρμόδιος διευθυντής για την ολοκλήρωση της εγγραφής μας.

Εκτός από τα αναγνωριστικά της ΔΕΠΑ, η σελίδα οικειοποιείται και προσωπικά στοιχεία στελέχους της. Παρακάτω υπάρχει δήθεν δήλωση του (πραγματικού) Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΠΑ, Κωνσταντίνου Ξιφαρά, που πλέκει το εγκώμιο του “επενδυτικού προγράμματος”.

Στις 30 Απριλίου 2024 η ΔΕΠΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία ξεκαθαρίζει πως ουδεμία σχέση δεν έχει με την διαφήμιση και καλεί τους καταναλωτές να δείχνουν αυξημένη προσοχή για περιπτώσεις απάτης:

Αναφορικά με διαφήμιση/πρόσκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί το λογότυπο της ΔΕΠΑ Εμπορίας καλώντας το κοινό να επενδύσει σε μετοχές της εταιρείας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας διευκρινίζει κατηγορηματικά και εφιστά την προσοχή ότι:

1. H εν λόγω διαφήμιση ουδεμία σχέση έχειμε την εταιρεία, η οποία δεν έχει προβεί σε διάθεση μετοχών.
2. Πρόκειται για απάτη που στόχο έχει αφενός να αποσπάσει παρανόμως χρηματικά ποσά και αφετέρου να πλήξει το κύρος της εταιρείας


Η ΔΕΠΑ Εμπορίας καλεί το κοινό να αγνοήσει ανάλογες ψευδείς αναρτήσεις και να ενημερώνεται σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας, μόνο μέσα από τον ιστότοπο και τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
H ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της ενώπιον των αρμοδίων εθνικών φορέων.

Από την ανακοίνωση γίνεται φανερή και η απουσία προσφοράς μετοχών της ΔΕΠΑ εν γένει, καθώς η εταιρεία δεν έχει προβεί σε διάθεση των μετοχών της. Όντως, δεν μπορέσαμε να εντοπίσουμε πηγή που να αναφέρεται σε μετοχές της ΔΕΠΑ.

Δεδομένου πως η απάτη ζητάει το κινητό τηλέφωνο των χρηστών, πιθανολογούμε πως σκοπός της απάτης είναι η εγγραφή των χρηστών εν αγνοία τους σε κοστοβόρες υπηρεσίες SMS.

Παρόμοιες απάτες με τις οποίες έχουμε ασχοληθεί μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ και εδώ.

Συμπέρασμα

Οι αναρτήσεις στο Facebook για επενδυτικές ευκαιρίες της ΔΕΠΑ δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από απάτη, με πιθανότερο στόχο τους αριθμούς κινητού τηλεφώνου των χρηστών. Η περίπτωση περιλαμβάνει αρκετά από τα συνήθη χαρακτηριστικά τέτοιων απατών, όπως την ιστοσελίδα με το άσχετο url, την αναγκαιότητα του τηλεφώνου και τη σιγουριά που παρουσιάζει στην αποτελεσματικότητα της “επένδυσης”. Τέλος, η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΠΑ ξεδιαλύνει και τις τελευταίες αμφιβολίες για την πιστότητα της ενέργειας.

Απόφοιτος του τμήματος “Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών” στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Μεταπτυχιακός φοιτητής Ευρωπαϊκής Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης