Καταρρίπτεται – Νέο μήνυμα που μιλάει για κλοπή οργάνων στην Ελλάδα.

3

Κυκλοφόρησε στο facebook τις τελευταίες μέρες (29 Απρ 2015) ένα νέο hoax που μιλάει για περιστατικά κλοπής, ανθρωπίνων οργάνων στην Ελλάδα και μέχρι στιγμής έχει πάνω από 3.000 κοινοποιήσεις. 

22202
Ας διαβάσουμε τι υσχιρίζεται
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ!!!!!!!!!! ΕΠΕΙΓΟΝ!!!!!!

ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΆ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ. ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΡΙ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΌΜΟ ΠΡΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙ. ΥΠΟΠΤΟΙ ΠΕΖΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΝΟΗΜΑ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΕ ΥΠΟΠΤΑ ΒΑΝ-ΦΟΡΤΗΓΑΚΙΑ ΣΤΑΜΑΤΗΜΕΝΑ ΜΕ ΑΛΑΡΜ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΠΤΟΥΣ ΠΕΖΟΥΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΒΟΗΘΕΙΑ.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΣΠΕΙΡΑ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΝ.

ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΑ ΘΥΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΗΦΙΣΙΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΩΘΗΚΕ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΝΟΣ «ΑΝΘΡΩΠΟΥ» ΤΑΞΙΤΖΗ, ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΚΟΠΕΛΑΣ. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙ, ΑΛΛΑ Η ΚΟΠΕΛΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.

Η ΣΠΕΙΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ. ΚΟΠΕΛΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΗΣ ΕΙΧΑΝ ΑΦΙΑΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΟΡΓΑΝΑ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ. ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΔΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΥΠΟΠΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ.

ΑΣ ΤΟ ΒΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΤΟΙΧΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΕΥΤΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ.

Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι αλήθεια και δεν υπάρχει κανένα περιστατικό κλοπής ανθρωπίνων οργάνων στην Ελλάδα. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει, γιατί για να αφαιρεθούν ανθρώπινα όργανα και να είναι σε κατάσταση που θα μπορούν να μεταμοσχευθούν χρειάζεται ιατρικός εξοπλισμός που μόνο σε κέντρα μεταμοσχεύσεων υπάρχει, μια ολόκληρη ομάδα χειρουργών ιατρών και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε βανάκια και υπόγεια.

Το μήνυμα στερείται σοβαρότητας και το καταλαβαίνουμε από τον ισχυρισμό πως βρέθηκε μια κοπέλα που της έλειπαν μερικά όργανα! Εκτός από το προφανές, πως είναι ακόμη ζωντανή ενώ τις λείπουν όργανα, μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε στην ειδησιογραφία ολόκληρου του πλανήτη και όχι μόνο στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει με πολλά φρικιαστικά εγκλήματα.

Στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ποτέ κάποιο περιστατικό κλοπής ανθρωπίνων οργάνων και το παραπάνω μήνυμα είναι άλλη μια κακόγουστη φάρσα με θέμα το μύθο της κλοπής ανθρωπίνων οργάνων. Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) έχει αναρτήσει ανακοίνωση για αυτά τα σενάρια που κυκλοφορούν στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και αναφέρει τα παρακάτω.

Ανακοίνωση του ΕΟΜ για τα «σενάρια» εμπορίας οργάνων

Σχετικά με αναρτήσεις σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης και σε άλλες ιστοσελίδες, για υποτιθέμενες απαγωγές και εγκληματικές ενέργειες με σκοπό την «εμπορία ανθρωπίνων οργάνων», ο Εθνικός οργανισμός Μεταμοσχεύσεων(ΕΟΜ) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η λήψη οργάνων, με σκοπό την «εμπορία», όπως αυτή περιγράφεται στις συγκεκριμένες αναρτήσεις, ύστερα από απαγωγή ή εγκληματική ενέργεια, είναι πρακτικά και επιστημονικά αδύνατη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, υπό τις συνθήκες αυτές, να πραγματοποιηθεί μεταμόσχευση.

Διευκρινιστικά αναφέρουμε ότι ως «εμπόριο οργάνων» νοείται η αγοραπωλησία οργάνων, με την οικειοθελή παραχώρηση οργάνου από ζωντανό δότη, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Η ενέργεια αυτή λαμβάνει χώρα σε κράτη, όπου το νομικό τους πλαίσιο δεν την απαγορεύει ρητά.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ποτέ κρούσμα μεταμόσχευσης οργάνου προερχόμενου από εμπόριο οργάνων σώματος. Και αυτό διότι στη χώρα μας, οι μεταμοσχεύσεις είτε από ζώντα είτε από πτωματικό δότη πραγματοποιούνται μόνο σε μονάδες μεταμόσχευσης δημοσίων νοσοκομείων, υπό τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται μέσα από την συνεχή συνεργασία ενός δικτύου φορέων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου τα νοσοκομεία των δοτών, οι μονάδες μεταμόσχευσης των ληπτών, τα εργαστήρια που ελέγχουν την ιστοσυμβατότητα, η κατανομή με βάση την Εθνική Λίστα, και η μεταφορά των μοσχευμάτων με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ, γίνονται υπό το συνεχή έλεγχο και συντονισμό του ΕΟΜ, που λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως.

Στην Ελλάδα, όπως και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εμπορία οργάνων είναι παράνομη. Όπως και στο προηγούμενο νομικό καθεστώς (ν.2737/99) απαγορευόταν κάθε συναλλαγή που αφορούσε στη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση και προβλέπονταν σχετικές ποινικές κυρώσεις, έτσι και στο νόμο 3984/11 (Α 150) προβλέπεται ρητά (άρθρο 5) όχι μόνον η απαγόρευση κάθε είδους οικονομικού ή άλλου ανταλλάγματος στο δότη ή στην οικογένειά του ή στο ιατρικό και λοιπό προσωπικό που συμμετέχει αλλά ακόμη και η γνωστοποίηση της ανάγκης ή της διαθεσιμότητας με σκοπό την ανταλλαγή.

Όλες αυτές οι νομικές ασφαλιστικές δικλείδες καθώς και οι απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες που απαιτούνται για την αφαίρεση και μια επιτυχή μεταμόσχευση, μετά βεβαιότητας αποκλείουν την εμπορία οργάνων ή οποιοδήποτε άλλο «σενάριο». Επιπλέον, η μεταμόσχευση αποτελεί μια ιδιαίτερα πολύπλοκη ιατρική πράξη, όπου απαιτείται άρτια επιστημονική γνώση πολλών ειδικοτήτων, χειρουργική εξειδίκευση και υψηλής ασφάλειας υλικοτεχνικές υποδομές για να πραγματοποιηθεί.

Τέλος, παραπέμπουμε στην από 30-05-2012 ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, σύμφωνα με την οποία «οι αναρτήσεις για απαγωγές παιδιών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων κ. Αναστάσιος Χατζής καλεί τους πολίτες «να μη λαμβάνουν υπόψη ανυπόστατες πληροφορίες, καθώς μοναδικό σκοπό έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων και τον εκφοβισμό, χωρίς ωστόσο να έχουν κανένα βάσιμο υπόβαθρο».

Η Δωρεά Οργάνων μετά το τέλος της ζωής αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, με μοναδικό κίνητρο την ανιδιοτέλεια, τον ανθρωπισμό και την αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο.


 

www.eom.gr

Ανακοίνωση έχει αναρτήσει και το χαμόγελο του παιδιού και η αστυνομία, σε παρόμοια σενάρια για αρπαγές ανηλίκων με σκοπό την αφαίρεση των οργάνων.
www.hamogelo.gr

www.astynomia.gr

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε