Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδής ο ισχυρισμός πως ο Κλάους Σβαμπ νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάστασηFAKE NEWS

Ψευδής ο ισχυρισμός πως ο Κλάους Σβαμπ νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

25 Απρ
2024

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Ισχυρισμός

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ εισήχθη πρόσφατα στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος Τύπου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο Σβαμπ δεν εισήχθη στο νοσοκομείο και ο ισχυρισμός ξεκίνησε από αναξιόπιστο μέσο, χωρίς την παράθεση κανενός στοιχείου ή πηγής.

Στα μέσα Απριλίου του 2024 κυκλοφόρησε ο ισχυρισμός πως ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, εισήχθη στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση. Ας εξετάσουμε, όμως, τι ισχύει.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει 

Πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – και όχι μόνο – έκαναν λόγο για νοσηλεία του Κλάους Σβαμπ, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Άλλοι μάλιστα ανέφεραν πως ίσως έχει πεθάνει ή ότι πεθαίνει. Τον ισχυρισμό μετέδωσαν και αρκετές ιστοσελίδες που διαδίδουν συχνά παραπλανητικό περιεχόμενο, ωστόσο έκαναν λόγο για φήμες και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες (π.χ. pronews.gr, makeleio.gr, press-gr.com, karditsastakra.com, apagoreuetai-group.blogspot.com, difernews.gr, thessaliavoice.gr και άλλα).

Ο ισχυρισμός διαδόθηκε αρχικά στο εξωτερικό, από την ιστοσελίδα Weekly Crier με δημοσίευμά της στις 14 Απριλίου 2024. Η εν λόγω ιστοσελίδα αναφέρει στις πληροφορίες της πως εκτός των άλλων, περιέχει ψυχαγωγικό και σατιρικό περιεχόμενο και κωμικά άρθρα. Η εν λόγω ιστοσελίδα δεν αναγράφει πουθενά τα στοιχεία τηλεφωνικής επικοινωνίας ή της φυσικής διεύθυνσής της, ενώ όλα τα κείμενά της είναι ανυπόγραφα.

Τον ισχυρισμό διέδωσε και ο Βρετανός συντηρητικός πολιτικός, Jim Ferguson, με ανάρτησή του στο X. Ο Ferguson έχει διαδώσει παραπλανητικούς ισχυρισμούς κατά το παρελθόν (εδώ, εδώ κι εδώ). 

Ο 86χρονος Κλάους Σβαμπ είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, για τον οποίο αρκετά συχνά διαδίδονται ψευδείς ή συνωμοσιολογικοί ισχυρισμοί (παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ).

Την ημέρα σύνταξης του παρόντος άρθρου, στις 17 Απριλίου 2024, αποστείλαμε σχετικό ερώτημα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και σε απάντηση που λάβαμε, την ίδια ημέρα, από τον Επικεφαλής του τμήματος ΜΜΕ, Yann Zopf, αναφέρεται:

«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι εντελώς αβάσιμοι. Πολλοί οργανισμοί και άτομα βλέπουν αύξηση της παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ».

Παράλληλα, σε αναζήτηση του ισχυρισμού στα αγγλικά δεν προκύπτει κανένα αποτέλεσμα από έγκυρα διεθνή Μέσα ενημέρωσης ενώ, αντίστοιχα, δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Φόρουμ. Τέλος, τον ισχυρισμό διέψευσε το Associated Press και το Lead Stories. Σε δηλώσεις που είχε κάνει σε αμφότερα τα μέσα ο Yann Zopf, είχε, επίσης, αναφέρει:

«Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εντελώς αβάσιμοι. Η υγεία του καθηγητή Σβαμπ είναι άριστη. Όπως πολλά άτομα και οργανισμοί υψηλού προφίλ, ο ίδιος και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχουν γίνει στόχος αφηγήσεων συνωμοσίας, καθώς και εκστρατειών παραπληροφόρησης».

Συμπέρασμα 

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Η διάδοση του ισχυρισμού ξεκίνησε από αναξιόπιστο μέσο και χωρίς καμία πηγή που να το επιβεβαιώνει. Έπειτα από επικοινωνία μας με εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μας επιβεβαίωσε πως ο ισχυρισμός είναι αβάσιμος.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.