Εσείς αφήνετε τον Σκύλο σας να σας Γλύφει; Δείτε γιατί ΠΡΕΠΕΙ να το σταματήσετε ΑΜΕΣΩΣ! – Υπερβολή

Κυκλοφόρησε δημοσίευμα με τίτλο: Εσείς αφήνετε τον Σκύλο σας να σας Γλύφει; Δείτε γιατί ΠΡΕΠΕΙ να το σταματήσετε ΑΜΕΣΩΣ! Όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των φιλόζωων.

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

Το είδαμε στο fanpage.gr.

Ας δούμε τι λέει:

Εσείς αφήνετε τον Σκύλο σας να σας Γλύφει; Δείτε γιατί ΠΡΕΠΕΙ να το σταματήσετε ΑΜΕΣΩΣ!

κ2

Μπορεί να νομίζετε πως είναι κάτι χαριτωμένο – αυτή η τεράστια γλώσσα του σκύλου σας που βγαίνει από το σαγόνι του και σας γεμίζει σάλια. Αλλά τι θα σκεφτόσασταν εάν σας λέγαμε πως αυτή η κίνηση δεν είναι και τόσο αθώα; Φυσικά δεν εννοούμε πως ο αγαπημένος σας φίλος θέλει να σας κάνει κακό.

Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τα βακτήρια που υπάρχουν στη γλώσσα του. Είναι τα στόματα τους πιο καθαρά από τα ανθρώπινα; Όχι. Αυτό είναι ένας μύθος.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε, να μυρίσουμε και να καταλάβουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πολύ συχνά κάνουν επίθεση στα σκουπίδια. Επίσης, όπως εμείς δίνουμε ένα φιλί στο μάγουλο όταν χαιρετάμε κάποιον, οι σκύλοι δίνουν ένα φιλί στο πίσω μέρος τους.
Ο John Oxford, καθηγητής της ιολογίας και της μικροβιολογίας στο “Queen Mary University in London”, ανέλυσε περαιτέρω το πόσα βακτήρια υπάρχουν στο στόμα και τη μύτη ενός σκύλου:
“Δεν είναι μόνο όσα υπάρχουν στο σάλιο του. Οι σκύλοι περνούν τη μισή ζωή τους μυρίζοντας γωνίες και περιττώματα άλλων σκύλων, οπότε είναι λογικό να περιμένει κανείς οι μύτες τους να είναι γεμάτες βακτήρια και ιούς.”
Αυτοί οι ιοί και τα μικρόβια μπορούν να κάνουν πολύ κακό στους ανθρώπους, όπως μία γυναίκα από τη Μεγάλη Βρετανία έμαθε με τον δύσκολο τρόπο. Μολύνθηκε από το σάλιο του σκύλου της. Το χειρότερο είναι πως δεν είχε καταλάβει τίποτα μέχρι που μία μέρα που όταν μιλούσε στο τηλέφωνο παρατήρησε πως δεν μπορούσε να μιλήσει καλά.
Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, είχε βυθιστεί στην καρέκλα και η υγεία της είχε αρχίσει να χειροτερεύει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ανάρρωσε μετά από δύο εβδομάδες στην εντατική και πολλά αντιβιοτικά. Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν πως είχε μολυνθεί από ένα βακτήριο(capnocytophaga canimorsus) που είναι αρκετά συνηθισμένο στα στόματα των σκύλων και των γατών.
Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό – έχουν υπάρξει 13 παρόμοιες περιπτώσεις στη Μεγάλη Βρετανία. Και αυτή δεν είναι η μόνη αρρώστια που μπορεί να μεταδώσει ένας σκύλος στους ανθρώπους.
3
Ringworm είναι μία μυκητώδη δερματική μόλυνση που μπορεί εύκολα να μεταδοθεί από ένα σκύλο στους ανθρώπους. Εάν το βακτήριο που είναι υπεύθυνο γι’αυτή την ασθένεια υπάρχει στο στόμα τους και σας φιλήσουν, το πιθανότερο είναι να σας φιλήσει και το βακτήριο αυτό.
Γνωρίζει κανείς τον MRSA?
4
MRSA ονομάζεται μία μόλυνση που παράγει πληγές όπως αυτή στην εικόνα και μπορεί να προκληθεί από ένα αθώο φιλί του σκύλου σας. Το βακτήριο αυτό δεν επηρεάζει τα σκυλιά, όταν έρθει όμως σε επαφή με τον ιδιοκτήτη τους, γίνονται σκούρα τα πράγματα.
Η ασθένεια του σταφυλόκοκου
5
Η ασθένεια του σταφυλόκοκου μοιάζει αρκετά με το MRSA. Προκαλείται από ένα παρόμοιο βακτήριο που προκαλεί και το MRSA.
Capnocytophaga Canimorsus
Αυτή είναι μία πολύ άσχημη ασθένεια. Για να σας το δώσουμε να καταλάβετε σας δείχνουμε την εικόνα που ακολουθεί. Η ασθένεια που έχει ο άντρας παρακάτω προκλήθηκε όταν ο σκύλος του έγλυψε την ανοιχτή πληγή του.
6
Τα πόδια του είχαν γίνει ακόμα χειρότερα. Το ένα από αυτά αναγκάστηκε να το ακρωτηριάσει. Θα χάσετε το πόδι σας εάν φιλάτε στο στόμα τον σκύλο σας; Μάλλον όχι. Αλλά θα το ρισκάρατε;
Η απόφαση είναι δική σας…

  
Τι ισχύει πραγματικά;
Πρώτα απ’ όλα, το βίντεο που παραθέτει η ανάρτηση αναφέρει πως τόσο στο στόμα των σκύλων, όσο και στο στόμα των ανθρώπων, κατοικούν εκατοντάδες διαφορετικά είδη βακτηριδίων. Κάποια από αυτά, μπορούν να μεταφερθούν από το σκύλο στον άνθρωπο και αντίστροφα. Ο αφηγητής καταλήγει πως πιθανότερο είναι να κολλήσουμε κάποιο επικίνδυνο βακτήριο φιλώντας έναν άνθρωπο, παρά το σκύλο μας.
Αναφορικά με τις ασθένειες που παραθέτει το άρθρο και μεταδίδονται από το σκύλο στον άνθρωπο
1η περίπτωση: Capnocytophaga canimorsus. Βρίσκεται στο σάλιο του ανθρώπου, του σκύλου και της γάτας. Περίπου 26% των σκύλων, το έχουν και μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία, μινηγκίτιδα, ενδοκαρδίτιδα κτλ. Ένας υγιής ενήλικας, μάλλον δεν έχει κάτι να φοβηθεί. Επιρρεπείς στη νόσηση είναι άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, έχουν υποστεί σπληνεκτομή και γενικά έχουν εξαιρετικά εξασθενισμένο ανοσοποιητικό. Κυρίως τρόπος μετάδοσης είναι το δάγκωμα και όχι το γλύψιμο. (Πηγή) Η επιλογή φαρμάκου για το συγκεκριμένο βακτήριο είναι η γνωστή σε όλους πενικιλλίνη.
2η περίπτωσηRingworm. Πρόκειται για μύκητα που βρίσκεται στο χώμα. Προκαλεί κόκκινα σημάδια στο δέρμα συνοδευόμενα από φαγούρα. Θεραπεύεται εύκολα με αντιμυκητησιακά φάρμακα όπως το Ketoconazole. Αν και το κατοικίδιό σας μπορεί να κολλήσει το βακτήριο και να σας το μεταδόσει, πιο πιθανό είναι να το κολλήσετε από άλλο άνθρωπο, δεδομένου πως το 20% το πληθυσμού, το κουβαλάει, συνήθως σε λανθάνουσα κατάσταση.
3η περίπτωσηMRSA ή αλλιώς, ανθεκτικός στη μεθικιλίνη σταφυλόκοκκος. Πρόκειται για τον εφιάλτη κάθε γιατρού διότι είναι ένα βακτήριο εξαιρετικά ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Απαντάτε κυρίως σε νοσοκομεία (εξαιρετικά σοβαρή ενδονοσοκομειακή μόλυνση), φυλακές και μέρη όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος. Για του σκύλους, το συχνότερο στέλεχος είναι το MRSP, το οποίο δεν είναι κολλητικό προς τους ανθρώπους. Για τους σκύλους, είναι εξαιρετικά σπάνιο να μεταφέρουν τον MRSA και ακόμη πιο σπάνιο να το μεταδώσουν σε ανθρώπους (Πηγή: vetstreet.com & petmd.com). Ο συνηθέστερος τρόπος μεταφοράς του MRSA στα ζώα, είναι από τον άνθρωπο.
4η περίπτωσηStaphylococcus aureus – Χρυσίζων σταφυλόκοκκος. Το μικρόβιο μεταδίδεται με τα χέρια, το ρινικό έκκριμα (μύξα) και σπάνια με τον αέρα. Η θεραπεία του σταφυλόκοκκου περιλαμβάνει χρήση τοπικών ή συστηματικών αντιβιοτικών ανάλογα με την έκταση και την σοβαρότητα της λοίμωξης. Οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις μεταδίδονται με τα χέρια. Το αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης των σταφυλοκόκκων είναι η αυστηρή εφαρμογή του καθαρισμού των χεριών. Σε σχετική μελέτη διαβάζουμε: »Η κατοχή σκύλου είναι απίθανο να αυξήσει σημαντικά το κίνδυνο μόλυνσης (από σταφυλόκοκκο) σε υγιή άτομα»(dog ownership is unlikely to significantly increase the risk of infection in healthy subjects).
Ένα κατατοπιστικό άρθρο για τις ανθρωποζωωνόσους στα Ελληνικά, μπορείτε να διαβάσετε σε άρθρο της παιδιάτρου, κυρίας Ειρήνη Γιαννάτου στο paidiatriki.gr.
Με βάση τα ανωτέρω, το δημοσίευμα περί κινδύνου προς τους ανθρώπους από το γλύψιμο του σκύλου, κρίνεται υπερβολικό.