Καταρρίπτεται: Παγκόσμιος συναγερμός: Ανακάλυψαν τεράστιο αντικείμενο κοντά στη Γη και κανείς δεν ξέρει τι είναι

0

Την εμφάνισή του έκανε τις τελευταίες μέρες άρθρο που ισχυρίζεται πως η ανακάλυψη ενός σκοτεινού αντικειμένου μερικά έτη φωτός μακριά από τη γη έχει προκαλέσει τρόμο στους επιστήμονες και παγκόσμιο συναγερμό και συνοδεύεται από ένα ολιγόλεπτο βίντεο το οποίο μοιάζει παραπάνω με μία παρουσίαση που με συνοδεία δραματικής μουσικής μας ενημερώνει για την ανακάλυψη του αντικειμένου.

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Το άρθρο φαίνεται να έχει ξεκινήσει από εδώ αλλά μπορούμε να το δούμε επίσης εδώ, εδώ, και εδώ.

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Παγκόσμιος συναγερμός: Ανακάλυψαν τεράστιο αντικείμενο κοντά στη Γη και κανείς δεν ξέρει τι είναι 

Τρόμο προκαλεί στους επιστήμονες ένα κολοσσιαίο μυστηριώδες αντικείμενο μεγαλύτερο από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του οποίου η φύση παραμένει άγνωστη!

Αν και αρχικά οι επιστήμονες που εντόπισαν το αντικείμενο πίστεψαν ότι πρόκειται για έναν «ορφανό πλανήτη» (δηλαδή ένα πλανητικό σώμα, το οποίο βρίσκεται σε απευθείας τροχιά γύρω από τον γαλαξία στον οποίο ανήκει, χωρίς να ανήκει όμως απευθείας σε κάποιο ηλιακό σύστημα), ωστόσο συνειδητοποίησαν το αντικείμενο «CFBDSIR 2149-0403», όπως ονομάστηκε» δεν συμπεριφερόταν ως «ορφανός πλανήτης». Παράλληλα, απέκλεισαν το ενδεχόμενο το αντικείμενο αυτό να είναι ένας φαιός (καφέ) νάνος.

Τι είναι λοιπόν αυτό το μυστηριώδες αντικείμενο που έχει προκαλέσει αναταραχή στον επιστημονικό κόσμο; Ο ερευνητής Philippe Delorme του Πανεπιστημίου Grenoble Alpes της Γαλλίας, μελέτησε το αντικείμενο «CFBDSIR 2149-0403» και σύντομα ανακάλυψε ότι ήταν πιο περίεργο από όσο φανταζόταν. Η ομάδα του, μάλιστα, διαπίστωσε ότι δεν αποτελεί μέρος της κινούμενης ομάδας αστεριών AB Doradus και η ηλικία του δεν είναι μεταξύ 50 και 120 εκατ. ετών. Επίσης, η ομάδα του καθηγητή δεν μπορούσε να υπολογίσει τη μάζα του αντικειμένου, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα αν είναι πλανήτης ή καφέ νάνος.

Θα μπορούσε, όπως χαρακτηριστικά λένε, να είναι ένας συνδυασμός ή κάτι που δεν έχουν συναντήσει ποτέ ξανά. «Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το περίεργο αντικείμενο βρίσκεται πολύ κοντά μας, μόλις 11 έτη φωτός μακριά, και αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να το μελετήσουμε πολύ σύντομα», αναφέρουν οι επιστήμονες που μελετούν το αντικείμενο στην ιστοσελίδα Science Alert.

https://youtu.be/gUGMqXstzS0

Ενώ λοιπόν το άρθρο βασίζεται σε 2 αλήθειες, πρώτον ότι το 2012 ανακαλύφθηκε το αντικείμενο αυτό και ονομάστηκε CFBDSIR2149 καθώς και στο ότι πριν μερικές μέρες δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Astronomy & Astrophysics τα αποτελέσματα έρευνας που διεξάγεται για τον χαρακτηρισμό του αντικειμένου, κανένας παγκόσμιος συναγερμός δεν υπάρχει ούτε φυσικά τρομαγμένοι επιστήμονες, αφού από πουθενά δεν προκύπτει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα ότι αυτή η ανακάλυψη θα επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο τη ζωή μας.

Η εικόνα από το όργανο WIRCam στην οποία εντοπίστηκε ο CFBDSIR2149. Πηγή: CFHT-Delorme

Επίσης το άρθρο περιέχει και ψευδείς ισχυρισμούς όπως το ότι το αντικείμενο βρίσκεται σε απόσταση 11 ετών φωτός από το ηλιακό σύστημα ενώ οι μελέτες και οι μετρήσεις το τοποθετούν σε απόσταση λίγο μεγαλύτερη από 100 έτη φωτός. Για ακόμη μια φορά μια κατά τα άλλα πολύ ενδιαφέρουσα είδηση από το χώρο της αστρονομίας παραποιείται για να γίνει πιο εντυπωσιακή στο ευρύ κοινό και να προσελκύσει κλικ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείται στους παρακάτω συνδέσμους:

https://phys.org/news/2017-03-mysterious-isolated-astronomers.html

https://arxiv.org/pdf/1703.00843.pdf

http://www.eso.org/public/news/eso1245/

http://www.eso.org/public/archives/releases/sciencepapers/eso1245/eso1245a.pdf

http://www.cfht.hawaii.edu/en/news/RoguePlanet/

https://en.wikipedia.org/wiki/CFBDSIR_2149-0403