Ο παραγωγός του Survivor, ο υπουργός Κοτζιάς, ο Παπαχελάς και… μια «πλάκα».

54

Μια νέα θεωρία συνωμοσίας αναπαράγεται μετά την συνέντευξη του Ερντογάν στον Παπαχελά. Η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας έφτασε μέχρι και στη βουλή και την ακούσαμε από το στόμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

ΦΑΡΣΑ

ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Το είδαμε στο olympia.gr netakias.com και epikairo.com

Πώς θα σας φαινόταν αν θα γράφατε μια τρολιά, στο facebook και αυτή η τρολιά θα έφτανε να την αναπαράγει ο Υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία του μέσα στη Βουλή; Απίστευτο δεν θα ήταν;

Ακριβώς αυτό το απίστευτο έχει συμβεί με την παραπάνω νέα θεωρία συνωμοσίας με άρωμα survivor, και πραγματικά δεν ξέρουμε αν θα πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

Στις 7 Δεκ 2017 o δημοσιογράφος Μιχάλης Βαλιανάτος με ανάρτηση του αστειεύεται και γράφει: «Λετε ο Παπαχελας να εβαλε μεσον τον Ατζούν Ιλίτζαλι ,τον τουρκο παραγωγο του Survivor που ειναι προσωπικος φιλος του τουρκου προεδρου;» Είναι η στιγμή που γεννιέται η συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας!

 

Τις επόμενες ώρες το παραπάνω αστείο του Βαλιανάτου μετατρέπεται σε φήμη που εξαπλώνεται και αναπαράγεται από διάφορους χρήστες όπου ο καθένας προσθέτει και λίγη δική του «σάλτσα».

Εκτός από τους χρήστες του facebook, στο χορό της φημολογίας στις 7 Δεκ 2017 μπαίνει και η σελίδα thefaq.gr, αλλά στο τέλος του δημοσιεύματος υπάρχει υστερόγραφο που αναφέρει ότι η φήμες διαψεύδονται.

Η διάδοση της φήμης συνεχίζεται με τους χρήστες να κοινοποιούν το δημοσίευμα του thefaq.gr

Τις παραπάνω φήμες τις παίρνει το olympia.gr και αναπτύσσει την θεωρία συνωμοσίας κάνοντας αναφορά για «άρθρο αποκάλυψη» και για «εθνική μειοδοσία».

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε πως το domain olympia.gr ανήκει στον Ανδρέα Παπακυριακόπουλο, που είναι συνεργάτης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και έχει καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμηση.

Την θεωρεία συνωμοσίας του olympia.gr αναπαράγει και το blog netakias.com που είναι αρθρογράφος και στο olympia.gr.

Μετά από τον αρθρογράφο netakia com του olympia την σκυτάλη παίρνει ο Αναπλ. υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης και το κοινοποιεί στο facebook. Ένα αστείο στο facebook έγινε συνωμοσιολογία που αναπαράγεται πια από υπουργούς.

Μετά από αυτά το διαδίκτυο γέμισε με αντιγραφές των ίδιων άρθρων. Μια ανοησία, ένα αστείο, μια φάρσα ή μια τρολιά αν θέλετε, γίνεται έγκυρη είδηση από υπουργούς και την αναπαράγουν μέσα στη Βουλή.

Αφού λοιπόν το olympia και ο netakias κατασκεύασαν όλη αυτή την συνωμοσιολογία από τις φήμες που κυκλοφορούσαν στο facebook, και ξεκίνησαν ως αστείο όπως είδαμε παραπάνω, τώρα επιβεβαιώνονται από τους υπουργούς. Υπουργοί που αναπαράγουν την συνωμοσιολογία αυτών των blogs, που τώρα πανηγυρίζουν ότι επιβεβαιώθηκαν. Απίστευτα πράγματα.

Χθες (14 Δεκ) ο  δημοσιογράφος που ξεκίνησε το αστείο, παραδέχθηκε ότι από εκείνον ξεκίνησε «η πλάκα»

https://archive.is/yUHvd

Να συμπληρώσουμε πως:

  1. Ο Ατζούν Ιλιτζαλί ΔΕΝ είναι διευθυντής ενημέρωσης του Ερντογάν.
  2. Ο Ιλιτζαλί ΔΕΝ ήταν καν στην Ελλάδα για να είναι στα στούντιο των ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Ήρθε στη χώρα μας για το κάστινγκ του ριάλιτι στις 8 Δεκ.
  3. ΔΕΝ υπάρχει κανένα δημοσίευμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που να μιλάει για κάποια συμφωνία Ερντογάν, για το πού και σε ποιον θα δώσει συνέντευξη.
  4. ΔΕΝ υπάρχει καμιά δήλωση του Ερντογάν σε τουρκικές εφημερίδες που να αναφέρει ότι έχει μετανιώσει για την συνέντευξη.
  5. Ο Αλέξης Παπαχελάς, έχει πάρει άλλες 4 φορές συνέντευξη από τον Ερντογάν.
  6. Ο Ερντογάν έδωσε συνέντευξη και στην εφημερίδα Βήμα.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, οι απίστευτοι ισχυρισμοί χρειάζονται και τις ανάλογες αποδείξεις. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε ένα αστείο που μετατράπηκε αρχικά σε φήμη, μετά σε συνωμοσιολογία που έφτασε μέχρι τη Βουλή των Ελλήνων.

Συμπέρασμα: Μια πλάκα – τρολιά στο facebook, χωρίς να διασταυρωθεί από πουθενά (κλασικό hoax), κατάφερε να φτάσει στα χείλη του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας και να ακουστεί μέσα στο κοινοβούλιο. Απίστευτα πράγματα.

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε