Πώς να επιβιώσετε από καρδιακή προσβολή όταν είστε μόνοι – Ένα επικίνδυνο hoax επανακυκλοφορεί

1

Πρόσφατα ξανακυκλοφόρησαν άρθρα που υποστηρίζουν πως υπάρχει τρόπος να επιβιώσετε από καρδιακή προσβολή, ακολουθώντας μερικά πολύ απλά βήματα.

HOAX
ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΔΗΣΗΣ

Στο briefingnews.gr, tromaktiko.blogspot.gr και παλιότερα στο lifo.gr, fanpage.gr, sdna.gr και πολλά άλλα, διαβάζουμε:

Τι ισχύει;

Πρόκειται για ένα ισχυρισμό που ξεκίνησε ως chainletter μέσω email το 1999 και περιγράφει μια τεχνική (αυτο)ανάνηψης μέσω βηξίματος σε περίπτωση που κάποιος πάθει καρδιακή προσβολή. Την ίδια εποχή περίπου, άρχισαν να κυκλοφορούν και τα πρώτα σχετικά άρθρα.

Στο τέλος του μηνύματος, βλέπουμε να υπάρχει αναφορά στο Rochester General Hospital, ως η αρχική πηγή της πληροφορίας. Το συγκεκριμένο νοσοκομείο όμως, διέψευσε τον ισχυρισμό.

Επιπλέον, οι ισχυρισμοί των άρθρων έχουν διαψευστεί κατηγορηματικά από πολλούς οργανισμούς υγείας, όπως η American Heart Association, το Resuscitation Council UK, και η British Heart Foundation. Οι ανωτέρω υπηρεσίες τονίζουν πως σε περίπτωση που κάποιος υποψιάζεται πως βιώνει κάποιο καρδιακό επεισόδιο, να καλέσει άμεσα τις πρώτες βοήθειες και να αναζητήσει ιατρική συμβουλή.

Το συμπέρασμα από τα ανωτέρω είναι πως δεν πρέπει να αναπαράγουμε αναληθείς ιατρικές πληροφορίες και σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, να μην χάνουμε χρόνο με ανούσιες διαδικασίες.