Ποιοι είμαστε
Αρχική Τουρκικά άρματα πέρασαν τα σύνορα στον Έβρο στο πλαίσιο άσκησης;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Τουρκικά άρματα πέρασαν τα σύνορα στον Έβρο στο πλαίσιο άσκησης;

16 Φεβ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Από χθες (15/2/2018) το διαδίκτυο γέμισε με δημοσιεύματα σχετικά με μια τουρκική άσκηση στον Έβρο. Σε πολλά από αυτά τα δημοσιεύματα υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση όπως θα δούμε στη συνέχεια. 

Μερικά παραδείγματα: newsit.gr και thestival.gr


Και τι δεν διαβάσαμε στα σχετικά δημοσιεύματα:

  • Τουρκική άσκηση. Οι Τούρκοι διέβησαν τον ποταμό Έβρο.
  • Μεγάλης κλίμακας άσκηση στον ποταμό Έβρο ή δίπλα από τον ποταμό.
  • Αναπτύσσεται με τανκς και πεζικό ο τουρκικός στρατός στον Έβρο.

Τι όμως έχει συμβεί πραγματικά;

Η άσκηση ήταν μια συνηθισμένη εκπαίδευση διάβασης υδάτινου κωλύματος και συμμετείχαν 197 άτομα (τάγμα Köprücü) και 61 οχήματα. Πραγματοποιήθηκε στην πόλη Kırklareli (γνωστή ως Σαράντα Εκκλησιές) που βρίσκεται περίπου 60 – 70 χιλιόμετρα ανατολικά από τα Ελληνικά σύνορα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκπαιδεύσεως πλωτών μέσων (μικρή τεχνητή λίμνη), εντός τουρκικού στρατοπέδου, δηλαδή εκεί που συνηθίζουν να πραγματοποιούν αυτές τις ασκήσεις – εκπαιδεύσεις.

Με συμμετοχή τόσο μικρού αριθμού ατόμων και σε χώρο εκπαιδεύσεως εντός στρατοπέδου, είναι πιθανότερο να μιλάμε για κάποια προγραμματισμένη εκπαίδευση στα πλωτά μέσα, παρά για άσκηση και ιδιαίτερα μεγάλη. Δηλαδή ό,τι ακριβώς κάνουμε και εμείς.

Δείτε και τo βίντεο από την “άσκηση”

Οι ελληνικές ιστοσελίδες προτίμησαν να αναπαράγουν την τουρκική προπαγάνδα με πηχυαίους τίτλους και να παρουσιάσουν τρομολαγνικά την είδηση από το να την προβάλουν στην πραγματική της διάσταση. Το αποτέλεσμα με τον τρόπο που προβλήθηκε η είδηση ήταν να τρομοκρατήσουν άνευ λόγου τους πολίτες.

Έτσι με βεβαιότητα μπορούμε να αναφέρουμε ότι:

  • Δεν ήταν κάποια μεγάλη άσκηση.
  • Δεν πραγματοποιήθηκε στον ποταμό Έβρο ή κοντά σε αυτόν.
  • Και, δεν αναπτύσσονται τουρκικά στρατεύματα στον Έβρο.

Με δυο λόγια, κάναμε την τρίχα τριχιά γιατί η τρομολαγνία πουλάει και φέρνει επισκεψιμότητα.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.