Ποιοι είμαστε
Αρχική Τι έχει συμβεί με το βίντεο που μετανάστες σφάζουν αρνί στη ΛέσβοFAKE NEWS

Τι έχει συμβεί με το βίντεο που μετανάστες σφάζουν αρνί στη Λέσβο

19 Μαρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Ένα βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο με τον ισχυρισμό, ότι “κτηνοτρόφος έπιασε στα πράσα τρεις μετανάστες να σφάζουν τα ζωντανά του”, δημιούργησε σάλο στα social media.

Ψευδής είδηση. 

Το είδαμε στο lesvosnews.gr (αρχική δημοσίευση) και στα thecaller.gr, iefimerida.gr, athensmagazine.gr, triklopodia.grpolitisonline.comthestival.grkatohika.grellhnografos,
diaforetiko.grtinealarissa.gr και άλλες.


Όπως διαβάζουμε στο παραπάνω άρθρο, “Με απύθμενο θράσος τρεις μετανάστες μπήκαν μέρα – μεσημέρι μέσα σε αγρόκτημα κτηνοτρόφου κοντά στο ΚΥΤ Μόριας και άρχισαν να σφάζουν τα ζωντανά του.
Ο κτηνοτρόφος που τους παραφύλαγε επί ημέρες γιατί έχανε κάθε τόσο και λιγάκι τα ζωντανά του, τους έπιασε στα «πράσα» και για να εξασφαλίσει το βίντεο – ντοκουμέντο προσποιήθηκε τον φίλο και τους κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο.Για να μην τον καταλάβουν μάλιστα τους έπιασε την κουβέντα την ώρα που έσφαζαν ένα αρνί και τους είπε να τους δώσει πέντε ευρώ για να του δώσουν λίγο κρέας.
Αυτοί μάλιστα φάνηκαν γενναιόδωροι και προσφέρθηκαν να του βάλουν λίγο κρέας σε μία σακούλα δωρεάν !!!
Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο που κάνει το γύρω του διαδικτύου μέσα από το Facebook.”

Όμως τα γεγονότα είναι εντελώς διαφορετικά. Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, η αστυνομία προσήγαγε τους τρεις Ιρακινούς που φαίνονται σε αυτό. Στην κατάθεσή τους ανέφεραν ότι είχαν αγοράσει το αρνί ζωντανό, από έναν κρεοπώλη – κτηνοτρόφο του νησιού. Στη συνέχεια κλήθηκε ο κρεοπώλης για κατάθεση, ο οποίος επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό των τριών Ιρακινών. Μετά την επιβεβαίωση ότι όντως είχαν αγοράσει το αρνί από αυτόν, η αστυνομία τους άφησε ελεύθερους.

Το lesvosnews.gr ανασκεύασε το αρχικό δημοσίευμα με νέο ρεπορτάζ που παρουσιάζει τα νέα στοιχεία. Αν και ο αρχικός ισχυρισμός, με βάση τα στοιχειά της αστυνομίας, έχει ήδη καταρριφθεί, προσπαθήσαμε να βρούμε πώς ακριβώς δημιουργήθηκε αυτό το hoax. Καταρχάς, επικοινωνήσαμε με τον δημοσιογράφο Γιάννη Σινάνη, που διαχειρίζεται την ιστοσελίδα. Μας είπε ότι δημοσιοποίησε το βίντεο με τους ισχυρισμούς, έτσι όπως του μεταφέρθηκαν από το άτομο που βιντεοσκόπησε τη σκηνή, δηλαδή το ίδιο άτομο που του το έδωσε για να το δημοσιεύσει.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Γιάννη Σινάνη, βρήκαμε και μιλήσαμε με τον Μ.Α. που βιντεοσκόπησε την σκηνή με την σφαγή του αρνιού. Μας ανέφερε ότι όντως το έστειλε στον δημοσιογράφο του lesvownews γιατί του φάνηκε “περίεργο”. Επιπλέων, μας δήλωσε ότι: “Δεν είμαι κτηνοτρόφος και δεν έχω δικά μου ζώα. Τα μοναδικά ζώα που έχω είναι δύο σκυλιά και δύο καναρίνια. Κυνηγός είμαι, και ήμουν περαστικός από το σημείο. Είδα τη σκηνή, μου φάνηκε περίεργη και αποφάσισα να την βιντεοσκοπήσω. Τελικά αποκαλύφθηκε ότι το ζώο το είχαν αγοράσει από έναν κρεοπώλη – κτηνοτρόφο του νησιού”.

Επιβεβαιώσαμε το αναληθές του αρχικού δημοσιεύματος σε επικοινωνία που είχαμε με το Τμήμα Ασφαλείας της Λέσβου. Μας ανέφεραν ότι οι τρεις Ιρακινοί προσήχθησαν, αλλά μετά από έρευνα αποδείχτηκε ότι είχαν αγοράσει το ζώο από κρεοπώλη και δεν είχε κλαπεί όπως αρχικά αναφέρθηκε. Για το λόγο αυτό οι τρεις Ιρακινοί αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού δεν στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία της ζωοκλοπής.

Το αρχικό δημοσίευμα του lesvosnews, και οι αναπαραγωγές του, που ισχυρίζονταν ότι ο κτηνοτρόφος έστησε καρτέρι και έπιασε στα πράσα τους τρεις μετανάστες να του κλέβουν και να σφάζουν τα ζωντανά του, καταρρίπτεται. Ήδη πολλές ιστοσελίδες ανασκεύασαν το αρχικό τους άρθρο ή δημοσίευσαν νέο που αναφέρουν τα πραγματικά γεγονότα.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.