Ποιοι είμαστε
Αρχική Μας δείχνει το σχόλιο “BFF” αν είναι ασφαλές το facebook προφίλ μας;HOAXES

Μας δείχνει το σχόλιο “BFF” αν είναι ασφαλές το facebook προφίλ μας;

28 Μαρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Τις τελευταίες ώρες, στο ελληνικό facebook είδαμε να αναπαράγεται ο ισχυρισμός ότι ο Mark Zuckerberg δημιούργησε τη λέξη “BFF”, ώστε από το χρώμα της να μπορέσουμε να κρίνουμε αν ο λογαριασμός μας είναι ασφαλής (το πράσινο υποτίθεται ότι δηλώνει ασφάλεια ενώ το μαύρο ότι πρέπει να αλλάξουμε τον κωδικό πρόσβασής μας).

Παραδείγματα δημοσιεύσεων:

 

Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε και στο ξενόγλωσσο διαδίκτυο. Τι ισχύει;

Ψευδής ισχυρισμός

Στην πραγματικότητα, από τον Οκτώβρη του 2017, το facebook έδωσε μια νέα λειτουργικότητα σε κάποιες λέξεις-κλειδιά που εμφανίζονται σε δημοσιεύσεις ή σχόλια: χρωματισμό και εμφανίση ενός σχετικού γραφικού. Τέτοιες λέξεις είναι τα “μπράβο”, “συγχαρητήρια”, και στην περίπτωσή μας, “BFF”.

Το “BFF” αποτελεί ακρωνύμιο του “Best Friends Forever”, δηλαδή “Καλύτεροι Φίλοι για Πάντα”, και γι’ αυτό παραπέμπει και στο σχετικό γραφικό “κόλλα πέντε”. Το χρώμα της λέξης κανονικά είναι το πράσινο, και στις περιπτώσεις που εμφανίζεται μαύρο μάλλον έχει να κάνει με το ότι ο συγκεκριμένος χρήστης δεν έχει αναβαθμίσει το app της κινητής του συσκευής στην τελευταία έκδοση, ώστε να υποστηρίζει τη συγκεκριμένη λειτουργικότητα.

Όπως αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, η λέξη δεν έχει καμιά σχέση με την ασφάλεια του λογαριασμού μας. Η αναπαραγωγή του ισχυρισμού αποτελεί ένα παράδειγμα like farming, δηλαδή μιας προσπάθειας για αποκόμιση αντιδράσεων, σχόλιων και κοινοποιήσεων, με σκοπό τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα της εν λόγω σελίδας.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.