Ποιοι είμαστε
Αρχική Θεωρίες συνωμοσίας μετά τη διάσωση του 4χρονου στο Παρίσι.ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Θεωρίες συνωμοσίας μετά τη διάσωση του 4χρονου στο Παρίσι.

29 Μαΐ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Το Σάββατο 26 Μαΐου ένας νεαρός άνδρας ανέβηκε σε λίγα δευτερόλεπτα τέσσερις ορόφους από μπαλκόνι σε μπαλκόνι στην πρόσοψη ενός κτιρίου στο Παρίσι, για να σώσει ένα παιδί που κρεμόταν στο κενό. Ο Μαμουντού Γκασάμα (Mamoudou Gassama) που ήταν παράνομος μετανάστης από το Μαλί, με απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα λάβει τη γαλλική υπηκοότητα και θα ενταχθεί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, για αυτή την πράξη του. Μετά από αυτό, εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, δηλαδή ότι η διάσωση ήταν στημένη για να κερδίσει ο Μαμουντού Γκασάμα την Γαλλική υπηκοότητα. 

Παραδείγματα:


Η θεωρία ότι όλο το θέμα ήταν στημένο βασίζεται στους παρακάτω ισχυρισμούς:

1. Το παιδάκι δεν θα μπορούσε να κρατηθεί τόση ώρα.
2. Κάποια στιγμή το παιδί αφήνει το ένα χέρι του, άρα από κάπου είναι δεμένο.
3. Ο λευκός άνδρας στο διπλανό διαμέρισμα, ενώ θα μπορούσε να το πιάσει και να το σώσει, περιμένει τον νεαρό που σκαρφαλώνει.

1. Το παιδάκι δεν θα μπορούσε να κρατηθεί τόση ώρα.

Το παιδί, σύμφωνα με τους μάρτυρες, κρατιόταν για λίγα λεπτά. Στο μπαλκόνι, όπως βλέπουμε και στις εικόνες παρακάτω, υπάρχει κάγκελο που έχει το σχέδιο πλέγματος με κάθετα σίδερα από τη μέσα μεριά και οριζόντια από την έξω. Αυτό το σχέδιο στα κάγκελα του μπαλκονιού έδωσε γερά πιασίματα στο παιδί αλλά και στη συνέχεια στον νεαρό μετανάστη που σκαρφάλωσε.

2. Κάποια στιγμή το παιδί αφήνει το ένα χέρι του, άρα από κάπου είναι δεμένο.

Πράγματι το παιδί αφήνει το ένα του χέρι, αλλά αν παρατηρήσουμε προσεκτικά θα δούμε ότι πατάει στο πλέγμα που υπάρχει στο μπαλκόνι όπως και ο άνδρας που σκαρφαλώνει. Ακόμη, θα δούμε ότι όσο το κρατάει ο άνδρας από το διπλανό διαμέρισμα, το παιδί κάνει βήματα και πλησιάζει προς το μέρος του. Δείτε την παραπάνω φωτογραφία όπου φαίνονται καθαρά τα κάγκελα. Στο βίντεο πουθενά δεν φαίνεται να είναι δεμένο το παιδί και αυτό αποδεικνύεται στην τελευταία κίνηση που κάνει ο Μαμουντού όταν το σηκώνει και το βάζει μέσα στο μπαλκόνι.

3. Ο λευκός άνδρας στο διπλανό διαμέρισμα, ενώ θα μπορούσε να το πιάσει και να το σώσει, περιμένει τον νεαρό που σκαρφαλώνει.

Με μια προσεκτική ματιά στο βίντεο θα παρατηρήσουμε ότι ο άνδρας από το διπλανό διαμέρισμα εμφανίζεται και προσπαθεί να πιάσει το παιδί όταν ο Μαμουντού Γκασάμα ήταν ήδη στο δεύτερο όροφο. Προσπαθεί να πιάσει το παιδί, αλλά υπάρχει διαχωριστικό στο μπαλκόνι και αναγκάζεται να σκύψει με απλωμένα τα χέρια για να το φτάσει. Με αυτή τη στάση του σώματος είναι αρκετά δύσκολο να το σηκώσει. Το παιδί πλησιάζει προς το μέρος του, αλλά μέχρι να φτάσει κοντά του, ο Μαμουντού έχει ήδη ανέβει στο τέταρτο όροφο και αφού έχει καβαλήσει το κάγκελο για να σταθεροποιηθεί, με μια αποφασιστική κίνηση αρπάζει το παιδί από το χέρι και το βάζει στη μέσα πλευρά του μπαλκονιού.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύονται από τη μαρτυρία του γείτονα στη le parisien όπου εξήγησε ότι δεν μπορούσε να το σηκώσει και έτσι αποφάσισε να μην διακινδυνεύσει και να περιμένει μερικά δευτερόλεπτα, κρατώντας το για ασφάλεια. Μην ξεχνάμε, ότι ο Μαμουντού χρειάστηκε μόλις 30 δεύτερα για να ανέβει τους τέσσερις ορόφους.

Εκτός από τις παραπάνω εξηγήσεις, ο πατέρας του παιδιού απουσίασε από το διαμέρισμα και αντιμετωπίζει 2 χρόνια φυλάκιση και 30.000 ευρώ πρόστιμο. Κανείς δεν θα διακινδύνευε το παιδί του για να στήσει αυτή τη διάσωση, προκειμένου να ηρωποιηθεί ένας από τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στη Γαλλία και να κερδίσει την Γαλλική υπηκοότητα.

Ακόμη, μετά από λίγη ώρα έφτασε και η πυροσβεστική όπου ξεκίνησε και την έρευνα για το περιστατικό. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπίσει το παραμικρό στοιχείο που να παραπέμπει σε κάτι “περίεργο” ή “ύποπτο”, όπως ισχυρίζονται οι συνωμοσιολόγοι.

Με βάση τα παραπάνω έχουμε να κάνουμε όντως με μια σπάνια αλλά πέρα για πέρα πραγματική διάσωση.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.