Ποιοι είμαστε
Αρχική Το “συγκλονιστικό βίντεο” της διάσωσης στην Ταϊλάνδη είναι… από τη ΓαλλίαHOAXES

Το “συγκλονιστικό βίντεο” της διάσωσης στην Ταϊλάνδη είναι… από τη Γαλλία

9 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Εδώ και λίγες ώρες κυκλοφορεί ένα βίντεο στο facebook, με τον ισχυρισμό ότι είναι από την επιχείρηση απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους στο πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης. Όμως το συγκεκριμένο βίντεο δεν έχει καμιά σχέση με την Ταιλάνδη και την διάσωση των παιδιών. 

Το είδαμε να κοινοποιείται στο facebook.

 

Εικόνα από το βίντεο έχει συνοδεύσει αρκετά άρθρα. Παράδειγμα: in.gr

Ένα μεγάλο ποσοστό από τα fake news και τα hoaxes του διαδικτύου ακολουθούν την επικαιρότητα. Όταν υπάρχει μια συγκλονιστική είδηση θα εμφανιστούν και ψεύτικες ή άσχετες φωτογραφίες, βίντεο και ισχυρισμοί. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την  συγκλονιστική είδηση του εγκλωβισμού και της διάσωσης των 12 παιδιών στην Ταϊλάνδη. Ένας Ταϊλανδός ανέβασε ένα παλιό βίντεο του 2010 από άσκηση διάσωσης στη Γαλλία και εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι βλέπουν πλάνα από την διάσωση των παιδιών.

Δείτε το βίντεο της διάσωσης άσκηση διάσωσης στη Γαλλία το 2010.

Με την ανάρτηση του Ταϊλανδού την έχουν πατήσει και έμπειροι δημοσιογράφοι.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές η δημοσιεύσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρες πηγές ενημέρωσης, τουλάχιστον μέχρι να επιβεβαιωθούν.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.