Ποιοι είμαστε
Αρχική Στημένο το βίντεο με τους Κροάτες πυροσβέστες που “έχασαν το τελευταίο πέναλτι”.HOAXES

Στημένο το βίντεο με τους Κροάτες πυροσβέστες που “έχασαν το τελευταίο πέναλτι”.

14 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Viral έγινε, τις τελευταίες μέρες, το εντυπωσιακό βίντεο με τους Κροάτες πυροσβέστες που  παρακολουθούν τον ποδοσφαιρικό αγώνα της χώρας τους με τη Ρωσία. Ξαφνικά είδαμε στο βίντεο να χτυπάει συναγερμός με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να μη δουν το τελευταίο χτύπημα πέναλτι. Το βίντεο αυτό είναι στημένο. 

Το βίντεο προβλήθηκε σχεδόν από όλες τις ενημερωτικές ιστοσελίδες.
Μερικά παραδείγματα: gr.euronews.comiefimerida.grenikos.grreal.grgazzetta.gr


Δείτε το βίντεο. 

Οι πυροσβέστες παρακολουθούν τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ρωσία – Κροατία, και συγκεκριμένα την διαδικασία των πέναλτι. Για την ακρίβεια βλέπουν το τελευταίο λεπτό του αγώνα, λίγο πριν ο Ράκιτιτς εκτελέσει το τελευταίο πέναλτι για την Κροατία. Όμως, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειές που μας δείχνουν ότι το συγκεκριμένο βίντεο είναι στημένο.

Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι πυροσβέστες φαίνονται να παρακολουθούν σχεδόν απαθείς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σκορ στη διαδικασία των πέναλτι, ήταν τη δεδομένη στιγμή 3-3. Ήταν η τελευταία εκτέλεση πέναλτι, και αν η μπάλα κατέληγε στα δίχτυα, η χώρα τους περνούσε στα ημιτελικά του Μουντιάλ. Ήταν η πιο κρίσιμη στιγμή του αγώνα, και αντί να είναι όρθιοι από την αγωνία και έτοιμοι να πανηγυρίσουν, παρακολουθούσαν καθισμένοι, εντελώς χαλαροί, σχεδόν αδιάφοροι. Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι η λογική εικόνα που θα έπρεπε να βλέπουμε για την συγκεκριμένη στιγμή του αγώνα.

Παρατηρώντας προσεκτικά, θα δούμε να γίνονται κάποιες άσχετες κινήσεις. Συγκεκριμένα την στιγμή που χτυπάει ο συναγερμός, ο πυροσβέστης που φορά λευκό μπλουζάκι τρέχει στο βάθος του κτιρίου, κρύβεται πίσω από την κολόνα χωρίς να κάνει τίποτα (2-3 φορές η κάμερα τον πιάνει να κρυφοκοιτάζει) και αφού φύγουν τα πυροσβεστικά οχήματα, επιστρέφει για να δει το πέναλτι και να πανηγυρίσει με τους υπόλοιπους δύο που έμειναν πίσω. Δείτε τις παρακάτω εικόνες και παρατηρήστε τις κινήσεις του στο βίντεο.

Ένα ακόμη στοιχείο είναι τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου βίντεο. Συνήθως η εικόνα  από τις κάμερες ασφαλείας δεν έχει την άριστη ποιότητα που έχει το συγκεκριμένο βίντεο. Εντύπωση προκαλεί ότι το βίντεο έχει και ήχο -πράγμα σπάνιο- ενώ απουσιάζει η ημερομηνία και η ώρα που έχουν τα καταγραφικά ασφαλείας που θα έπρεπε να εμφανίζεται σε κάποια γωνία της εικόνας. Γενικά το βίντεο φαίνεται να μην είναι λήψη από καταγραφικό ασφαλείας, αλλά από μια κανονική βιντεοκάμερα.

Ωστόσο η επιβεβαίωση περί στημένου βίντεο έρχεται από Κροατικό δημοσίευμα όπου διαβάζουμε: “Από την εμπειρία σε προηγούμενες περιπτώσεις, συχνά η γιορτή μετατράπηκε σε τραγωδία. Οι πυροσβέστες του Ζάγκρεμπ μετέδωσαν ένα μήνυμα μέσω ενός βίντεο.”

Πράγματι, το βίντεο ανέβηκε στην σελίδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Ζάγκρεμπ στο facebook, με το ακόλουθο μήνυμα. “Vatreni danas igraju za finale SP. Mi nismo vatreni, ali bavimo se vatrom. Oprezno kod upotrebe baklji i pirotehnike, da i mi (konačno) mozemo gledati vatrene”.  Σε ελεύθερη μετάφραση: “Δεν πιάσαμε φωτιά άλλα παλεύουμε με τις φωτιές. Προσοχή όταν χρησιμοποιείτε πυρσούς και πυροτεχνήματα για να μπορέσουμε να δούμε το παιχνίδι”.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το βίντεο δεν είναι καταγραφή από κάποια κάμερα ασφαλείας, αλλά ένα διαφημιστικό βίντεο που γύρισαν οι πυροσβέστες του Ζάγκρεμπ σε σκοπό να μεταδώσουν το παραπάνω κοινωνικό μήνυμα και να καλέσουν τους οπαδούς να είναι προσεχτικοί όταν χρησιμοποιούν πυροτεχνήματα για τους πανηγυρισμούς. Αν κρίνουμε από τη διάδοσή του, το βίντεο πέτυχε απόλυτα το σκοπό του καθώς διαδόθηκε παντού, περνώντας το μήνυμα που ήθελαν οι πυροσβέστες.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.