Ποιοι είμαστε
Αρχική Χάρτης των Βρυξελλών εμφανίζει τη Θράκη υπό τουρκική κυριαρχία;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Χάρτης των Βρυξελλών εμφανίζει τη Θράκη υπό τουρκική κυριαρχία;

21 Νοε
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίζει τη Θράκη υπό τουρκική κυριαρχία. Τι συμβαίνει;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ – CLICKBAIT

Στο pronews.gr, voicenews.gralarm.rodos-island.grskeftomasteellhnika.blogspot.com
doureiostupos.grtrue.gr, κτλ, διαβάζουμε:

Τι έχει συμβεί;

Το ζήτημα με τον χάρτη της ΕΕ ήρθε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα από άρθρο του thrakinea.gr στις 8 Νοεμβρίου με τίτλο “Βίντεο: Χάρτης της ΕΕ χωρίς τη Θράκη προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον“.

Στις 19 Νοεμβρίου, το thrakinea.gr επανήλθε με νεότερο άρθρο, στο οποίο συμπεριέλαβε την απάντηση του γραφείου της Ευρωπαϊκή Επιτροπής στην Αθήνα, αναφορικά με την απουσία της Θράκης από χάρτη του παρακάτω βίντεο.

Η απάντηση που έλαβε το thrakinea.gr, ήταν πως «Ο χάρτης που εμφανίζεται στο εν λόγω video είναι εικονιστικά σχηματοποιημένος και όχι χάρτης ακριβείας. Συνεπώς θεωρείται ότι όλη η επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης απεικονίζεται στον χάρτη», κάτι που όπως θα δούμε στη συνέχεια είναι ακριβές.

Ας δούμε πρώτα τον επίμαχο χάρτη:

Ακολουθεί πληρέστερος χάρτης των χωρών της ΕΕ, τον οποίο εάν συγκρίνουμε με το χάρτη του βίντεο, θα δούμε πως είναι κατά πολύ λεπτομερέστατος.

 

Τα κόκκινα βέλη δείχνουν σημεία στον δεύτερο (και πληρέστερο χάρτη), που δεν απεικονίζονται ή απεικονίζονται ελλειπή στο χάρτη του βίντεο. Ενδεικτικά, επισημαίνουμε την απουσία των Νήσων Φερόες, της Νήσου Γκότλαντ στη Σουηδία, της Νήσου Σάαρεμαα στην Εσθονία, οι μισές Βαλεαρίδες Νήσοι, το Γιβραλτάρ και πολλά ακόμη. Άξια αναφοράς είναι και η απουσία του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ, που έχει απαλειφθεί εντελώς από το χάρτη του βίντεο.

Αν απομονώσουμε ένα σημείο (Βαλτική Θάλασσα), οι διαφορές είναι ακόμη πιο εμφανείς.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως η ΕΕ δεν δημιούργησε χάρτη που “εμφανίζει τη Θράκη υπό τουρκική κυριαρχία”, αλλά ένα γενικό και ατελή χάρτη για τις ανάγκες ενός βίντεο.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.