Ποιοι είμαστε
Αρχική Απίστευτη γκάφα του Υπ. Παιδείας. “Βάφτισε” fake news την σύλληψη μαθητών στο ΑγρίνιοFAKE NEWS

Απίστευτη γκάφα του Υπ. Παιδείας. “Βάφτισε” fake news την σύλληψη μαθητών στο Αγρίνιο

3 Δεκ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, με ανακοίνωση του χαρακτήρισε “fake news” την είδηση σχετικά με την σύλληψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου. Όμως η είδηση που έγινε γνωστή από την ιστοσελίδα “agriniopress.gr” είναι πραγματική. 

Τι έχει συμβεί; 

Ας τα πάρουμε με την σειρά. Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου σε πολλά σχολεία της χώρας μας οι μαθητές προχώρησαν σε καταλήψεις διαμαρτυρίας σχετικά για το “Μακεδονικό” θέμα. Στο 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου, μια πολύ μικρή μερίδα μαθητών που δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού, πιστεύοντας εσφαλμένα ότι ο διευθυντής του Γυμνασίου προέβη σε μηνύσεις εις βάρος τους (για την κατάληψη της Πέμπτης) συνέχισαν την κατάληψή για δεύτερη ημέρα και εμπόδισαν τα υπόλοιπα παιδιά να κάνουν μάθημα. Σε αυτό το σημείο, όπως πολύ σωστά ανέφερε στο δημοσίευμά του το agriniopress.gr, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η κατάληψη της Παρασκευής δεν είχε την παραμικρή σχέση με το “Μακεδονικό” ζήτημα.

Το agriniopress.gr σε νεότερο δημοσίευμα αναφέρει:

“Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου, έγινε καταγγελία από τον Διευθυντή του Γυμνάσιου, ότι μαθητές παρεμπόδισαν την προσέλευση των συμμαθητών τους στο σχολείο και την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων.
Η Αστυνομία μετά την καταγγελία του Διευθυντή, προχώρησε στη σύλληψη των δυο μαθητών 14 και 16 ετών, στις 5 το απόγευμα.
Είχε προηγηθεί ενημέρωση του Εισαγγελέα για την καταγγελία, που ζήτησε τον σχηματισμό δικογραφίας και την σύλληψη των μαθητών. Μάλιστα φέρεται να ζήτησε ενημέρωση, όταν οι μαθητές συλληφθούν.
Οι δυο μαθητές, με τους γονείς τους, μετέβησαν στο αστυνομικό μέγαρο του Αγρινίου, όπου και συνελήφθησαν.
Ο 14χρονος και ο 16χρονος μετά την κατάθεση τους, αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ σε βάρος σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης.
Οι γονείς των δυο παιδιών , σύμφωνα με την ίδια, επίσημη ενημέρωση, δεν συνελήφθησαν , αλλά θα σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους για παραμέληση της εποπτείας των παιδιών τους.
Επίσης δικογραφία σχηματίζεται σε βάρος και ενός τρίτου μαθητή, που φέρεται να κατονομάστηκε από την διεύθυνση ως ένας εκ των υποκινητών της κατάληψης και της αναστάτωσης που προκλήθηκε στο σχολείο.”

Η ανακοίνωση του υπουργείου.

Το Υπουργείο Παιδείας χωρίς να να ενημερωθεί για την πλήρη διάσταση της υπόθεσης, προχώρησε άμεσα σε ανακοίνωση, όπου αναφέρει ότι “το δημοσίευμα είναι ψευδές και καμία σύλληψη μαθητή δεν υπήρξε στο Αγρίνιο” και έκανε λόγο για “προφανή στόχο τόσο του αρχικού δημοσιεύματος όσο και της αναπαραγωγής του”.
Συγκεκριμένα αναφέρει:

Fake news η σύλληψη δύο μαθητών στο Αγρίνιο

«Με αφορμή ψευδές δημοσίευμα της ιστοσελίδας Agriniopress -το οποίο αναπαράχθηκε και από άλλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες- περί δήθεν σύλληψης δύο ανήλικων μαθητών Γυμνασίου σε σχολείο στο Αγρίνιο, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει:

Καμία σύλληψη μαθητή δεν υπήρξε στο Αγρίνιο. Θα ήταν εξάλλου εντελώς παράνομο μετά και την κατάργηση της σχετικής διάταξης του νόμου Διαμαντοπούλου (4009/11) που ποινικοποιούσε τις μαθητικές καταλήψεις.

Είναι προφανής ο στόχος τόσο του αρχικού δημοσιεύματος όσο και της αναπαραγωγής του από ορισμένες ιστοσελίδες που δημοσίευσαν την δήθεν είδηση χωρίς να επιβεβαιώσουν αν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.»

Ο διευθυντής του 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου μίλησε στο ΘΕΜΑ 104.6

Η αστυνομία διαψεύδει το υπουργείου Παιδείας!

Επικοινωνήσαμε με το Γραφείο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος, στην Πάτρα όπου και μας επιβεβαίωσε ότι η είδηση της σύλληψης των 2 μαθητών ηλικίας 14 και 16 ετών, είναι αληθινή και όχι fake news όπως το υπουργείο βιάστηκε να την χαρακτηρίσει.


Έτσι, μια πραγματική είδηση που αφορά την σύλληψη των 2 μαθητών “βαφτίστηκε” βιαστικά fake news από το Υπουργείο Παιδείας. Το πρόβλημα των fake news δεν εστιάζεται μόνο στις ψευδείς ειδήσεις που παραπλανούν τους πολίτες, αλλά και σε όσες πραγματικές χαρακτηρίζονται fake για διαφόρους ευνόητους λόγους.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.