Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Αμερικανός πρέσβης ΔΕΝ δήλωσε πως έχει αποδείξεις για ανάμειξη της Ρωσίας στις ελληνικές εκλογές;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο Αμερικανός πρέσβης ΔΕΝ δήλωσε πως έχει αποδείξεις για ανάμειξη της Ρωσίας στις ελληνικές εκλογές;

6 Μαρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, είπε σε συνέντευξη: «Μπορώ να σας πω ότι έχω δει αποδείξεις προσπάθειας ανάμειξης (της Ρωσίας) στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδας».

Συμπέρασμα:

Ο Αμερικάνός πρέσβης δεν ανέφερε κάτι τέτοιο στη σχετική συνέντευξη που έδωσε. Πρόκειται για λάθος του δημοσιογράφου που μετέφερε τα λόγια του πρέσβη στα οποία μπέρδεψε τη λέξη "now" με τη λέξη "not" αλλάζοντας το νόημα των λεγομένων. Το λανθασμένο κείμενο στη συνέχεια αναπαράχθηκε από πληθώρα μέσων ενημέρωσης.


Σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, φέρεται να είπε «Μπορώ να σας πω ότι έχω δει αποδείξεις προσπάθειας ανάμειξης (της Ρωσίας) στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδας». Ωστόσο ο Αμερικανός πρέσβης δεν έκανε τέτοια δήλωση.

Παραδείγματα: newsit.gr, in.gr, enikos.gr, liberal.gr, zougla.gr, newsbomb.gr, ant1news.gr (αρχική πηγή) sputnik.gr

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός ότι ο κ. Πάιατ δήλωσε:

μπορώ να σας πω ότι έχω δει αποδείξεις προσπάθειας ανάμειξης (της Ρωσίας) στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδας

ξεκίνησε από λάθος μετάφραση των λεγομένων του από το σχετικό ρεπορτάζ του Νικόλα Βαφειάδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο κ. Πάιατ δήλωσε:

I cannot tell you that I have seen evidence of efforts in order to meddle in Greece’s upcoming elections…” και όχι “I can tell you that I have seen evidence of efforts in order to meddle in Greece’s upcoming elections.

Μετάφραση Δεν μπορώ να σας πω πως έχει δει αποδείξεις προσπαθειών ανάμειξης στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδας.

Αυτό προκύπτει από σχετική επεξεργασία των λεγόμενων του κ Πάιατ που μπορείτε να ακούσετε παρακάτω.

Κατόπιν, απευθύναμε σχετικό ερώτημα προς την Αμερικανική Πρεσβεία για διευκρίνηση των δηλώσεων του κ. Πάιατ.

Η Αμερικανική Πρεσβεία μας παράπεμψε σε σχετικό δελτίο τύπου, που μόλις είχε εκδώσει όπου καταγράφεται η απομαγνητοφώνηση των λεγομένων του κ. Πάιτ στον ΑΝΤ1.

Ο δημοσιογράφος του ANT1, Νικόλας Βαφειάδης, απολογήθηκε στον κ. Πάιατ δημόσια και παραδέχτηκε πως άκουσε “now” αντί για “not”.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω γίνεται προφανές πως το μεταφραστικό λάθος του ΑΝΤ1 αναπαράχθηκε κατά κόρον από μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, δίχως κανείς να μπει στη διαδικασία να ακούσει τα λεγόμενα του κ. Πάιατ.

Επομένως ο ισχυρισμός πως ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε «μπορώ να σας πω ότι έχω δει αποδείξεις προσπάθειας ανάμειξης (της Ρωσίας) στις επερχόμενες εκλογές της Ελλάδας» καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy