Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η Γερμανία ΔΕΝ ετοιμάζεται να στείλει πίσω στην Ελλάδα 50.000 αλλοδαπούςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, η Γερμανία ΔΕΝ ετοιμάζεται να στείλει πίσω στην Ελλάδα 50.000 αλλοδαπούς

29 Μαρ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το Βερολίνο θα στείλει τουλάχιστον 50.000 αλλοδαπούς μέσα στο 2020 πίσω στην Ελλάδα.

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχει καμία επίσημη ή ανεπίσημη αναφορά για τη μεταφορά 50.000 μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα, πλην του ισχυρισμού του κ. Τσαούση στο Sputnik. O ισχυρισμός ωστόσο είναι αναληθής, αφενός διότι διαψεύδεται από το Γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών, αφετέρου διότι βασίζεται σε λανθασμένη ερμηνεία καθώς η Γερμανία δεν ζήτησε να στείλει 50.000 πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Σε άρθρα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε ελληνικές σελίδες ενημέρωσης βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το Βερολίνο θα στείλει τουλάχιστον 50.000 αλλοδαπούς μέσα στο 2020 πίσω στην Ελλάδα. Ο εν λόγω ισχυρισμός ωστόσο δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα: pronews.gr, skeftomasteellhnika.blogspot.com, 1069.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Σοκ από Βερολίνο: Ετοιμάζεται να στείλει πίσω στην Ελλάδα 50.000 αλλοδαπούς

Σοκαριστικές είναι οι πληροφορίες που έρχονται από την Γερμανία, αναφορικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι το Βερολίνο μπορεί πλέον ελεύθερα να απελάσει αλλοδαπούς πίσω στις χώρες από όπου έχουν προέλθει, δηλαδή έχουν χρησιμοποιήσει ως σημείο εισόδου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sputnik η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών πριν ξεκινήσει να υποδέχεται εκ νέου πρόσφυγες από τη Γερμανία! Για πόσους μιλάμε; Τουλάχιστον 50.000 μέσα στο 2020. Όπως όλοι αντιλαμβάνονται, μια χώρα η οποία μαστίζεται από την υπογεννητικότητα, την ανυπαρξία συνόρων με δεκάδες παράνομες εισόδους κάθε ημέρα και ένα αριθμό αλλοδαπών που βρίσκεται στην Ελλάδα που ουδείς γνωρίζει πόσος είναι ακριβώς, 50.000 νέοι αλλοδαποί θα δώσουν τη χαριστική βολή σε μια χώρα που ήδη παραπαίει.

Η μονή που δεν ανησυχεί είναι βέβαια η ελληνική(;) κυβέρνηση η οποία επιθυμεί την είσοδο στη χώρα του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού αλλοδαπών χωρίς να προσδιορίζει κανένα όριο στην οροφή του αριθμού αυτού: “Όσοι περισσότεροι τόσο καλύτερα”, είναι αυτό που τεκμαίρεται από την παρούσα πολιτική. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας δήλωσε στη Βουλή ότι θα χρειαστούν για να λυθεί το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Άρα απο την Ελλάδα δεν πρόκειται να προέλθει η παραμικρή αντίδραση. Όπως αναφέρει το Sputnik το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το Βερολίνο μπορεί να απελάσει αιτούντες άσυλο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι κακές συνθήκες διαβίωσης στις χώρες αυτές δεν αποτελούν λόγο για την παρεμπόδιση των απελάσεων.

Δηλαδή τη μια μας κατηγορούν για «αποθήκες ψυχών» και απαράδεκτες συνθήκες στα ΚΕΠΑ και την άλλη ετοιμάζονται να στείλουν και άλλους αλλοδαπούς. Την ίδια στιγμή, αποφάνθηκε ότι οι αξιώσεις για απέλαση θα μπορούσαν να απορριφθούν αν ο αιτών ήδη λαμβάνει επικουρική προστασία σε άλλη χώρα της ένωσης. «Το δικαστήριο βγάζει μια απόφαση, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ξέρει την πραγματικότητα που επικρατεί. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι συνθήκες που επικρατούν στα ελληνικά «καυτά σημεία» είναι τραγικές» επισημαίνει στο Sputnik o Γιώργος Τσαούσης, δικηγόρος και πρόεδρος της ένωσης Νομικών μεταναστευτικού δικαίου «IMMIGRATIO». «Πέρα από κάθε ρατσισμό, πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τις ανησυχίες των Ελλήνων. Ας μη θεωρούμε ότι όσοι διατυπώνουν μια κριτική και επιφυλάξεις είναι φασίστες ή ακροδεξιοί», τονίζει χαρακτηριστικά. Όπως επισημαίνει, «αν μας στείλουν πίσω αριθμούς της τάξεως των 50.000 όπως διαβάζω μέσα στον επόμενο χρόνο, δεν έχουμε χώρο να τους φιλοξενήσουμε. Η κυβέρνηση μέσα σε τέσσερα χρόνια δεν έχει καλύψει ούτε τα βασικά στο προσφυγικό ενώ θα μπορούσε να είχε κάνει και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αξιοπρεπείς χώρους διαβίωσης για αυτούς».

Άποψή του είναι ότι οι οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες της Ελλάδας την κάνουν να μην μπορεί να προσφέρει παραπάνω στο προσφυγικό. «Ωστόσο, πρέπει να είμαστε συνεπείς στις μέχρι τώρα υποχρεώσεις. Θα μας στείλει πίσω κάποιους ανθρώπους η Γερμανία που έχουν σκοπό να ξαναπάνε σε αυτήν. Θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος». Σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung, από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2018, η Γερμανία απέλασε 8.658 αιτούντες άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ, αριθμός μεγαλύτερος από το προηγούμενο έτος που είχαν καταγραφεί 7.102 απελάσεις. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το γραφείο μετανάστευσης της Γερμανίας ζήτησε από άλλα κράτη της ΕΕ να δεχτούν 51.558 πρόσφυγες, ενώ 35.375 αιτήσεις εγκρίθηκαν.

Έτσι, το μερίδιο των απελαθέντων προσφύγων αυξήθηκε απότομα στο 24,5% από 15,1 το 2017. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι συνεχώς στέλνει στις χώρες υποδοχής και περισσότερους ανθρώπους», επισημαίνει ο Γ. Τσαούσης. «Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου δεν αποτελεί ένα νέο εφεύρημα αφού προβλέπει την εκπλήρωση των υφιστάμενων κανονισμών που απορρέουν από τον κανονισμό του Δουβλίνου», επισημαίνει στο Sputnik o δικηγόρος Πολύκαρπος Αδαμίδης, αναπληρωτής Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου, Προμηθειών και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Είναι αλήθεια;

Αρχική πηγή του ισχυρισμού, είναι η δήλωση στο Sputnik του Γιώργου Τσαούση, δικηγόρου και πρόεδρου της Ένωσης Νομικών Μεταναστευτικού Δικαίου “IMMIGRATIO“:

Αν μας στείλουν πίσω αριθμούς της τάξεως των 50.000 όπως διαβάζω μέσα στον επόμενο χρόνο, δεν έχουμε χώρο να τους φιλοξενήσουμε.

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν το Βερολίνο σκοπεύει να στείλει 50.000 αλλοδαπούς πίσω στην Ελλάδα, απευθυνθήκαμε στο γερμανικό οργανισμό καταπολέμησης ψευδών ειδήσεων “Correctiv”, μέλος του International Fact Checking Network και του Fact Check EU.

Η ομάδα του Correctiv επικοινώνησε με το Γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών και έλαβε τη παρακάτω απάντηση:

Οι σχετικές αναφορές έχουν σχέση με τη Συμφωνία του Δουβλίνου. Ο πρώτος ισχυρισμός (δηλαδή πως η Γερμανία θα στείλει 50.000 μετανάστες στην Ελλάδα) είναι ψευδής. Η Γερμανία ζήτησε το 2018 από την Ελλάδα να πάρει πίσω 7.100 μετανάστες, και η Ελλάδα συμφώνησε να πάρει μόνο 180, απορρίπτοντας 6.500 αιτήσεις. Μόνο έξι (6) περιπτώσεις τελικά υλοποιήθηκαν. Την ίδια στιγμή, 3.500 άτομα μεταφέρθηκαν από Ελλάδα στη Γερμανία. Η Γερμανία ζήτησε από όλες τις χώρες της ΕΕ (και όχι μόνο την Ελλάδα) να αποδεχτούν 51.000 μετανάστες/πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, 9.200 περιπτώσεις έχουν υλοποιηθεί. Παράλληλα, η Γερμανία έλαβε αιτήσεις για 25.000 άτομα, εκ των οποίων οι 7.600 έχουν ήδη αφιχθεί.

Σχετική δήλωση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Horst Seehofer για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρει:

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενδυνάμωσε με τις σημερινές του αποφάσεις τις ρυθμίσεις αρμοδιότητας μέσα στην Ευρώπη και έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια οποιασδήποτε παράνομης δευτερογενους μετανάστευσης μεσα στην Ευρώπη. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε πως μόνο σε περιπτώσεις απουσίας σημαντικών υλικών αγαθών που παραβιάζουν το κανονισμό απάνθρωπης μεταχείρισης, είναι δυνατή η μη μεταφορά στο υπεύθυνο κράτος-μέλος. Η φτώχεια ή οι ελλείψεις του κοινωνικού συστήματος δεν αρκούν από μόνες τους για την μη μεταφορά. Η βασική θεμελιώδης Αρχή της αμοιβαίας εμπιστοσύνης υπογραμμίζεται εδώ. Έπειτα ισχύει πάντα η εικασία, ότι η κατάσταση για όσους αιτούνται άσυλο σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και επομένως η παραμονή στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι στα όρια του εφικτού. Όλα τα κράτη-μέλη καλούνται επομένως να αναδιαμορφωσουν τα συστήματα ασύλου και επανεισδοχής σύμφωνα με το Ευρωπαικο Δίκαιο και να μην αφήσουν καμία αμφιβολία σχετικά με τη νομιμότητα.

Επιπλέον επικοινωνήσαμε μέσω email με τον κ. Τσαούση και τον ρωτήσαμε για τη δήλωσή του στο Sputnik όπου αναφέρει πως 50.000 μετανάστες μπορεί να επιστρέψουν από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Μας απάντησε πως είδε τον ισχυρισμό σε σχετικά δημοσιεύματα και όταν του ζητήσαμε να μας στείλει ένα εξ αυτών (δεδομένου πως εμείς δεν βρήκαμε κάποιο), μας παρέπεμψε σε άρθρο του pentapostagma.gr, το οποίο είναι αφενός αναξιόπιστο, και αφετέρου αναφέρει:

Σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung, από τον Ιανουάριο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του 2018, η Γερμανία απέλασε 8.658 αιτούντες άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ, αριθμός μεγαλύτερος από το προηγούμενο έτος που είχαν καταγραφεί 7.102 απελάσεις. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το γραφείο μετανάστευσης της Γερμανίας ζήτησε από άλλα κράτη της ΕΕ να δεχτούν 51.558 πρόσφυγες, ενώ 35.375 αιτήσεις εγκρίθηκαν.

Το αρχικό δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung με ημερομηνία 21/1/2019 μπορείτε να βρείτε εδώ.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία καθίσταται σαφές πως δεν υπάρχει καμία επίσημη ή ανεπίσημη αναφορά για τη μεταφορά 50.000 μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα, πλην του ισχυρισμού του κ. Τσαούση στο Sputnik. O ισχυρισμός ωστόσο είναι αναληθής, αφενός διότι διαψεύδεται από το Γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών, αφετέρου διότι βασίζεται σε λανθασμένη ερμηνεία καθώς η Γερμανία δεν ζήτησε να στείλει 50.000 πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Fact-check for the sake of Democracy